Брейн-ринг "Рішення і здоров'я"

Про матеріал

Брейн-ринг розроблений для школярів 8-10 класів. Розробка була апробована на учнях 9 класу Комунального закладуКОМУНАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ « ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ № 35 ВІННИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ».


Перегляд файлу

 

 

 

 

МЕТА: формувати в учнів позитивну мотивація на здоровий  спосіб життя; розвивати навички спільної

діяльності; сприяти розширенню  кругозору учнів.

 

 

 

 

 

 

 

 

Епіграфи:

„Від вина гине краса, через вино скорочується молодість”

Горацій

„Треба підтримувати міцність тіла, щоб зберігати міцність духу”.

В.Гюго

„Ніякі напасті й злочини не знищать стільки народу і народного багатства, як пияцтво”.

Ф. Бекон

Вчитель. Найдорожчим  скарбом, яким нагородила людину природа від народження,  є здоров’я.     Здавна відомою є істина, що значно легше втратити здоров’я, ніж його відновити. Тому завданням батьків, учителів, громадськості, всіх, хто постійно знаходиться поряд з дітьми, є втілення ідеї здорового способу життя. 

        Конституція України визнає життя і здоров’я людини одними з найвищих соціальних цінностей. Навчальна програма для загальноосвітніх навчальних закладів визначає здоров’я   найпершою необхідною умовою успішного розвитку кожної людини, її навчання, праці, добробуту, створення сім’ї і виховання дітей.  В.О.Сухомлинський визначав турботу про  здоров’я як найважливішу справу вихователя. Навчити дітей берегти і зміцнювати своє здоров’я – одне з найголовніших завдань сучасної школи.

Перший блок питань.

1. Під час компанії боротьби з палінням канадські прихильники здорового способу життя спорудили перед будівлею парламенту в Оттаві. Що?

                                                                   (Могилу невідомого курця)

2. Що мав на увазі Бернард Шоу, коли говорив: „В кишені у мого приятеля бікфордів шнур, на одному кінці якого – вогонь, на іншому – дурень”?

                                                                                (Це цигарка)

 

3. Тим, хто хоче позбавитися звички палити, німецькі наркологи радять якомога більше їсти ... Чого?

           (Баклажанів, картоплі, помідорів, кольорової капусти. У цих овочах присутні нікотин, причому у концентраціях достатніх, щоб пом’якшити синдром ломки)

 

Додаткові відомості.

   Американські вчені з Мічиганського університету підрахували, що організм отримує з їжею 1 мікрограм нікотину, якщо з’їсти 240г помідор, 140г картоплі, 10г баклажанів.

В одній цигарці – 1000 ммг. нікотину.

 

4. Відомо, що тютюн до Європи завезли моряки Колумба. Але спочатку його вирощували. Для чого?

          (Як декоративну рослину, а пізніше як лікарський засіб

                                       від головного болю)

 

5. Вже в середньовіччі зрозуміли, що нікотин негативно впливає на людину.

 І звичайно, почали карати за його вживання. Як же карали за вживання тютюну у середньовічній Англії?

              (Курцям відсікали голови та виставляли на площах з люлькою в роті)

 

 

6. Коли і ким був завезений тютюн до Росії?

                                                           (1585р. - англійськими купцями)

Другий блок питань

  1. В дохристиянській Русі вживали алкогольні напої тільки у трьох випадках. У яких?

  (На похоронах, при народженні дитини та з приводу перемоги над ворогом)

  1. У Франції в часи Гюго вельможну особу, яка проїжджала через місто, пригощали вином з чотирьох бокалів. В одному з них було „свиняче” вино. У якому?

(У четвертому. Тому, що після трьох випитих бокалів людина стає схожою на свиню)

  1. Чистий спирт почали отримувати вперше у V-VII ст. н.е. араби і назвали його „аль-коголь”. Що означає це слово?

                                                                                   (Одурманюючий)

  1. В XIII ст.. арабський філософ Фараж наочно зобразив 4 ступені сп’яніння, використавши порівняння з тваринами. Яку ступінь сп’яніння і з якою твариною він асоціював?

(Спочатку людина стає схожою на павича – пижиться, її рухи плавні, величаві. Потім уподібнюється мавпі – починає жартувати і загравати. Далі вона стає схожою на лева – самовпевнена і горда. IV ступінь – вона уподібнюється свині – валяється в багні)

  1. Яка релігія забороняє вживання спиртних напоїв? (іслам)
  2. Як називається хвороба алкоголіків?
  3. Як звали у римській міфології бога вина і веселощів?
  4. Продовжити прислів’я: „Чоловік п’є – півбудинку горить,

       жінка п’є ...”

  1.  Які, за російською приказкою, сльози у п’яниці? (Дешеві)
  2.  Давні латиняни говорили: „Винне не вино, а ...”(той, хто п’є)

 

 

Тест «Що ти знаєш про Алкоголь?»

 

Тут половина тверджень правильні, половина - помилкова. На питання відповідати тільки «так», «ні», «не знаю». Відповідати швидко!

 

 

Запитання

  1. У крові кожної людини завжди є трохи алкоголю. Так.
  2. Деякі люди мають схильність до алкоголізму. Так.
  3. Алкоголік може вилікуватися і вживати спиртне помірно. Ні.
  4. Зловживають алкоголем звичайно ті люди, які не уміють управляти своєю поведінкою та емоціями. Так.
  5. Якщо в компанії за святковим столом людина відмовляється випити, то це ­­– вияв неповаги до оточуючих. Ні.
  6. Чим більше людина може випити не п'яніючи, тим більше імовірності, що вона скоро стане алкоголіком. Так.
  7.  Якщо здорова доросла людина вживає алкоголь помірно, то це не шкодить її здоров'ю. Так.
  8.  Для того, щоб викоренити алкоголізм, треба заборонити виготовлення спиртних напоїв. Ні.
  9. Неможливо відрізнити помірне вживання спиртного від непомірного, оскільки у кожного своя мірка. Ні.
  10.                  Біологічна   схильність до алкоголізму передається спадково. Так.
  11.                  Людина, яка має біологічну схильність до алкоголізму, приречена стати алкоголіком. Ні.
  12.                   Узалежнення від алкоголю виникає тільки після багаторічного вживання. Ні.

 

Досліджуючи вплив алкоголю на організм людини, вчені провели експеримент. До нього залучили групу із шести чо­ловіків, їм роздали гвинтівки, однакову кількість набоїв і запропонували здійснити стрільбу по мішенях з відстані 250 метрів. Результати першої частини експерименту були такі: 86 відсотків куль влучили у мішені, а 14 відсотків — у щити, на яких були розташовані мішені. Отже, жодна з куль не потрапила за межі цілі.

Потім кожному учаснику експерименту дали випити 100 грамів пива. Після цього чоловікам знову роздали таку саму кількість набоїв і запропонували вдруге здійснити стрільбу по мішеням.

Якою була влучність: меншою, біль­шою чи такою самою?

Учні відповідають на запитання.

Насправді результати експерименту виявилися наступ­ними: у мішені влучило 20% куль, у щити — 34%, а 46% куль взагалі не влучили у ціль.

Отже, експеримент показав, що влучність стрільби на­віть після вживання малої кількості алкоголю зменшилася майже наполовину.

Як ви гадаєте, чому алкоголь змінив координацію рухів стрілків?

Вчені довели, що навіть невелика кількість алкоголю погіршує зір (звужує поле зору, знижує відчуття кольору), слух, координацію рухів. Такі процеси відбуваються через те, що під впливом алкоголю уповільнюються фотохімічні процеси в сітчатці очей. Крім того, знижується швидкість реакції людини.

Можна навести багато прикладів щодо негативного впливу алкоголю. Ось один з них. У Німеччині на початку XX століття дві групи солдатів виконували однакову фізичну роботу. Одній групі при стом­ленні давали пиво, іншій — ні. І не дивлячись на те, що солдати, які вживали пиво, казали, що воно викликає при­лив нових сил і знімає втому, робота їх значно відставала від праці солдат, які не вживали пива.

Алкоголь згублено впливає на будь-який організм, на­віть на фізично загартований організм спортсмена.

Спортсмен, який вживає алкоголь, може загинути під час тренувань через розрив судин, що втрачають еластичність. Алкоголь небезпечно впливає на людину не лише од­разу після його вживання, він дуже довго виходить з організму. В мозкові його рештки знаходять навіть через 16 днів.

Алкоголізм — соціальне лихо, несумісне з принципами моралі. Він згубно впливає на виховання дітей, руйнує сім'ї. Внаслідок зловживання алкоголю у людини розвиваються грубість, егоїзм, розбещеність. П'яниці втрачають людське обличчя, стають порушниками закону і громадського поряд­ку. Спирт руйнує здоров'я, позбавляє людину волі, калічить, веде до розвитку злочинності і деградації особистості.

Часто від дорослих ми можемо почути та слова: «алкоголем можна зігрітися», «алкоголь в малих дозах не шкідливий», «наші предки теж пили, і ми будемо» і таке інше.

  Наше завдання розібратися – міфи це все чи правда.

 

 

      

Вислів

Пра-вда

Міф

  1.  

Алкогольні напої – це наркотики

 

 

  1.  

Дитячий організм більш піддається впливу алкоголю

 

 

  1.  

Алкоголь не викликає алкоголізму

 

 

  1.  

Алкоголь знижує інтелект

 

 

  1.  

Алкоголь допомагає спілкуванню

 

 

  1.  

Помірні дози алкоголю корисні

 

 

  1.  

Наслідок запліднень у нетверезому стані – недорозвинені діти

 

 

  1.  

Алкоголь підвищує апетит

 

 

  1.  

Алкоголь зігріває організм

 

 

  1.  

Алкоголь негативно впливає на статеву функцію

 

 

  1.  

Алкоголь викликає сон

 

 

  1.  

Алкоголь – зброя масового знищення

 

 

  1.  

Вино захищає від інфаркту

 

 

  1.  

Алкоголь покращує імунітет

 

 

  1.  

Алкоголь спеціально виробляється організмом

 

 

  1.  

Алкоголь має прямий вплив на рівень злочинності

 

 

  1.  

Алкоголь надає хоробрості

 

 

  1.  

Спирт успішно застосовується в медицині

 

 

  1.  

Вино містить багато вітамінів і виводить радіацію

 

 

  1.  

Вживання алкоголю в Україні є традиційним

 

 

 

Вчитель. А тепер давайте проаналізуємо кожен вислів.

  1. Алкогольні напої – це наркотики (правда)

Неодмінною складової всіх алкогольних напоїв є етиловий спирт. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВФ) в 1975 р. винесла спеціальне рішення: «Вважати алкоголь наркотиком, таким, що підриває здоров'я. Етиловий спирт-легко займиста, безбарвна рідина з характерним запахом, відноситься до сильнодіючих наркотиків, що викликають спочатку збудження, а потім параліч нервової системи. Алкоголь належить до наркотичних речовин, які діють паралізуючим чином на будь-яку живу клітину. Найбільшою чутливістю до алкоголю відрізняються клітини центральної нервової системи, особливо клітини кори головного мозку».

  1. Дитячий організм більш піддається впливу алкоголю (правда)

Смертельна доза для дорослої людини 7-8 г алкоголю на кілограм ваги, що приблизно відповідає 1-1,25 л горілки. Для дітей смертельна доза у 4 - 5 разів менше, ніж для дорослих!

Результати роботи лікарів і педагогів, які оцінювали вплив різних доз алкоголю на успішність школярів, показали що, навіть при «помірних» дозах, знижується розумовий потенціал, погіршується пам'ять, з'являється апатія до навчання, допускаються помилки при математичних обчисленнях.

  1. Алкоголь не викликає алкоголізму (міф)

Трагедія починається з найпершого випадку вживання алко­голю. Етанол — наркотик і протоплазматична отрута. А якщо має місце вживання спиртних напоїв, в так зва­них «культурних» формах і позиціонується престижним, то будуть і п'яниці, і алкоголіки.

  1. Алкоголь знижує інтелект (правда)

У людини немає такого органу, який би не страждав від вживання алкоголю, не важливо горілка це, чи вино, чи пиво. Однак, найбільше страждає мозок. Тому що там концентрація алкоголю максимальна.

Шкільний дослід на уроці біології: коли в пробірку з водою капають декілька крапель крові, вода зафарбовується в оранжевий колір, тут же в пробірку крапають кілька крапель горілки, і на очах кров згортається в пластівці. «Виноградні грона», буквально, забивають капіляри мозку людини, що живлять його клітини, внаслідок чого настає гіпоксія, тобто кисневе голодування клітин мозку. Саме гіпоксія і сприймається людиною як нібито нешкідливий стан сп'яніння. І це призводить до «оніміння», а потім і відмирання ділянок головного мозку.

Дія алкоголю не обмежується 1 -2 святковими днями - начебто випив і все.  Американські вчені встановили, що вживання 200 гр. «сухого» вина знижує інтелект людини на 18-20 днів! Таким чином, алкоголь та інтелектуальна діяльність не сумісні!

  1. Алкоголь допомагає спілкуванню (міф)

На запитання «Навіщо Ви вживаєте спиртні напої?» багато хто недовго думаючи відпо­відають: «Це допомагає спілкуванню», «зняття всіляких перешкод», «розкріпачен­ня», «позбавлення комплексів» тощо.

Алкоголь вста­новлює додаткові перешкоди для взаєморозуміння. Вже однієї пляшки пива досить, щоб затуманити свідомість співрозмовників, створити перешкоди точному вираженню думок, що вже не усвідомлюються тими, хто прийняв дозу алкоголю.

 

 

  1. Помірні дози алкоголю корисні (міф)

Зараз багато авторів пише, що так звані «помірні дози», «культурне вживання» вина або пива не тільки нешкідливі, але й ледве не корисні. Друкарка, якій перед початком роботи дали випити 25 грамів горілки, робила помилок на 15-20% більше, ніж завжди. Водії автомашин пропускали заборонні знаки.

Навіть ті, хто п'є «найпомірніше», згодом стають нездібними до систематичної роботи.

Таким чином, якщо вживати алкоголь частіше, ніж один-два рази на місяць, мозок так і не зможе звільнитися від впливу наркотичної отрути і весь час перебуватиме в отруєному стані. Отже, для алкоголю не існує нешкідливих доз, як і для будь-якого наркотику.

Річка починається зі струмка, а п’янство зі склянки. Народна мудрість.

  1. Наслідок запліднень у нетверезому стані – недорозвинені діти (правда)

Відхилення від норма­льного розвитку плоду мають місце навіть у разі «найпомірнішого» вживання алкоголю.

Для появи дегенеративного потомства зовсім не обов'язково, щоб батьки були алкоголіками. Якщо має місце будь-яке вживання алкоголю хоча б одним із батьків, вже достатньо велика ймовірність по­яви дітей з важкими змінами психіки.

А розумово відсталі діти, що народилися від питущих батьків, неми­нуче дають таке ж потомство, і відбувається все наростаюче зниження ін­телектуального рівня нації.

  1. Алкоголь підвищує апетит (міф)

Під впливом алкоголю залози, розташовані в стінці шлунку, почина­ють активніше виробляти шлунковий сік, що і сприймається як підвищен­ня апетиту. Проте під впливом подразнення залози спочатку виділяють ба­гато слизу, роз'їдаючи при цьому стінки шлунку, а з часом виснажуються і атрофуються.

При повторних прийомах алкоголю захисні і компенсаторні механізми виходять з ладу і зміни тканин і органів ста­ють незворотними.

  1. Алкоголь зігріває організм (міф)

Часто можна почути, нібито горілка зігріває, а хороша порція вина — і грипу як не бувало. Проте кожен безграмотний селянин споконвіку знав,

що вживання алкоголю на холоді призводить до дуже швидкого заме­рзання людини.

Незважаючи на те, що етиловий спирт дійсно є джерелом енергії, алкогольні калорії не живлять і не зігрівають організм, а спалюються ма­рно, руйнуючи при цьому його клітинну і молекулярну структуру.

Під впливом алкоголю швидко настає параліч шкіряних судин. Вони розширюються, і до поверхні тіла притікає більше крові. Людині здається, що вона зігрілася, але насправді це обман: нагрівається тільки шкіра, яка дуже швидко віддає отримане тепло назовні. Організм втрачає нормальну чутливість до холоду і шкіра перестає реагувати на зниження температури тіла стисненням кровоносних судин.

В тому, що температура тіла дійсно знижується, неважко перекона­тися прак­тично (провівши її вимірювання за допомогою термометра).

  1.  Алкоголь негативно впливає на статеву функцію (правда)

Алкоголь, досягаючи з кров'ю статевих залоз, створює на них прямий травмуючий вплив. Як і в будь-яких інших органах в статевих залозах відбувається тромбоз і руйнування дрібних судин, в результаті чого частина клітин позбавляється кисню і харчування й гине.

Численні спостереження лікарів педіатрів дозволяють зробити цілком певний висновок: жінки, які п’ють нездатні відтворювати повноцінне потомство. Народжені ними діти завжди виявляють ті чи інші відхилення у фізичному або психічному розвитку.

  1. Алкоголь викликає сон (міф)

«Сон», який настає в результаті сильного сп'яніння, це не сон у звичайному фізіологічному сенсі. Це втрата свідомості внаслідок нейрохімічних порушень, викликаних в першу чергу алкогольною гіпоксією мозку - алкогольна кома. Іншими словами, під час кисневого голодування організм не може дихати і, щоб полегшити дихання (щоб людина не загинула), відбувається захисна реакція організму - «сон», щоб знизити швидкість обміну речовин у ньому і споживання кисню.

  1. Алкоголь – зброя масового знищення (правда)

Найяскравішим прикладом знищення «алкогольною бомбою» людей, є доля аборигенів Північної Америки. Цей народ налічував 100 мільйонів чоловік.

Руйнування моральності починається дуже рано, вже при так званому «помірному» споживанні спиртних виробів, тобто 3-4 л на рік на душу населення. При такому рівні споживання спиртного поволі починається алкогольно-моральний колапс. Починається падіння моралі серед дорослих та молоді. З подальшим зростанням споживання алкоголю до 6-8 літрів в рік на людину зростає алкоголізація плазми нервових, статевих і імунозахисних клітин. Починається розвиток загальної атмосфери застою, потурання, консерватизму, передкризового стану економіки та виробництва; відставання техніки, освіти, культури, науки, мистецтва.

Зі зростанням споживання алкоголю до 10-15 і більше літрів починається ланцюгова реакція виродження і деградації народів за законом «трьох поколінь »: залишається відносно здоровою половина батьків, чверть дітей, одна восьма онуків - з незворотним руйнуванням генофонду.

  1.  Вино захищає від інфаркту -  міф

Дуже часто доводиться чути, нібито певні сорти вина зменшують ри­зик серцево-судинних захворювань.

Ось що насправді показують дослідження вчених: «регулярне вжи­вання алкогольних виробів в малих дозах (10 г етилового алкоголю що­дня або через день), ймовірно, скорочує ризик розвитку ІХС (ішемічної хвороби серця) для населення деяких країн».

Таким чином, вживання вина «для лікувальної мети» врешті-решт викликає порушення роботи серцево-судинної системи у вигляді алкого­льної гіпертонії й ураження міокарду.

Люди, які ведуть здоровий спосіб життя (тобто не палять, не вживають алкоголю та інших наркотиків, займаються фізкультурою та утри­муються від харчових продуктів високої жирності) не потребують знижен­ня ризику виникнення ішемічної хвороби за допомогою дії на свій ор­ганізм алкогольних отрут.

  1. Алкоголь покращує імунітет (міф)

Дуже часто можна почути, що приймаючи алкоголь можна попередити грип, застуду і інші захворювання. Досліди показали, що алкоголь не впливає на протизапальну дію вірусу грипу, в тому числі на інші віруси, і що на спирт не можна надіятись як на засіб, здатний захистити людство від інфекцій і зупинити епідемію. Напроти, як показали досліди, люди, які вживають алкоголь більш схильні до вірусних інфекцій.

  1. Алкоголь спеціально виробляється організмом (міф)

Це лише наполовину правда: етиловий спирт є проміжним продук­том розпаду більш складних органічних речовин, тобто він, справді, ча­сто з'являється в нашому організмі. Але так само швидко він розкладаєть­ся на простіші хімічні речовини, і його мізерна кількість, яка утворюється під час таких реакцій, не може завдати організму тієї шкоди, яку наносить те поглинання людиною алкогольних сумішей навіть в «найпомірніших» до­зах.

Таким чином, твердження про необхідність присутності в організмі алкоголю, а тим більше — про нібито його постійний та цілеспрямований синтез є міф.

  1.  Алкоголь має прямий плив на рівень злочинності (правда)

Чим довше п'є людина, тим сильніше страждають її моральні якості. А падіння моральності позначається на втраті сорому.

Тверезій людині соромно вкрасти, соромно вбити. Питущій — нічого не соромно. Тому, якщо людина хоче зробити вчинок, який забороняє їй совість, вона намагається заглушити голос совісті, цілеспрямовано одур­манюючись. Неважко помітити, що люди, які живуть аморально, набагато більше, ніж чесні та порядні, схильні до одурманюючих речовин.

Здатність відчувати сором втрачається питущими дуже швидко.

  1. Алкоголь надає хоробрості (міф)

Деякі люди п’ють для хоробрості. Насправді навіть після прийому алкоголю не хоробрість проявляється, а пригнічується почуття сорому. Тверезому соромно завдати неприємності іншому, образити жінку чи дитину, соромно перед друзями бути непорядним, соромно перед суспільством вести себе не достойно. А випила людина – і нічого йому не соромно. Він «хоробро» погрожує, затіває сварку, нецензурно висловлюється – тобто робить те, чого ніколи не дозволив би собі у тверезому стані.

  1.  Спирт успішно застосовується в медицині (міф)

Важко вигадати більш підлий обман, ніж порада «лікуватися» алко­голем! Це варварське розпорядження наполегливо і безжально позбав­ляє здоров'я мільйони людей. Алкоголь руйнує всі тканини і органи людсь­кого тіла, призводячи врешті-решт до ранньої смерті. Важкі наслідки вжи­вання алкоголю настають не відразу. Вони посилюються поступово, і навіть коли хворий гине, причину часто пояснюють чимось іншим.

Етиловий спирт може бути лише розчинником або консервантом у ліках, але ніякими так званими «лікувальними» вла­стивостями не володіє. Більш того, корисна дія ліків, виготовлених на спир­ту, часто зводиться нанівець дією алкогольної отрути.

  1. Вино містить багато вітамінів і виводить радіацію (міф)

Деякі люди наївно вважають, нібито алкоголь виводить радіонукліди з організму.

Більш глибокі дослідження, що проводилися за допомогою мічених атомів, доводять, що радіація таким чином не «виводиться», а розподіля­ється по раніше не заражених органах.

«Пам'ятка населенню по радіаційній безпеці» розставляє всі крапки над «і» в даному питанні: «Особливо звертаємо вашу увагу, що численними дослідженнями встановлено: прийом алкоголю не чинить профілакти­чної дії при опромінюванні організму людини, а навпаки посилює роз­виток променевого ураження».

  1. Вживання алкоголю в Україні є традиційним (міф)

   Злодій, який краде розум, - так з давніх часів називають алкоголь. Людина не знала алкоголю довгі сотні тисяч років. Пияцтво — порівняно молода по­милка людства. Перейшовши до осілого способу життя люди почали займатися землеробством, гончарством. Вони помітили, що досить залишити в закритій посудині ягоди винограду або інші якісь плоди, як через кілька тижнів вони перетворилися на напій, що мав дивні властивості. Після його вживання в людей з'являлися хвалькуватість, агресивність.

  У Давній Русі алкоголь вживали рідко. Лише на великі свята варили медовуху або пиво, міцність яких не перевищувала 5—10 градусів. Чарка пускалася по колу, кожен чоловік мусив відпити з неї кілька ковтків. Зазвичай у будні ніяких спиртних напоїв люди не вживали, і пияцтво вважалося ганьбою та гріхом. Звичай пити з од­нієї чарки символізував повну довіру один до одного. Український народ здавна турбувався про духовне та фі­зичне здоров'я молодого покоління. Не можна було вжива­ти спиртні напої під час роботи. Особливо це заборонялося  молодятам, які нещодавно побралися і ще не мають дітей.

 Отже, можна зробити висновок, що вживання алкоголю в нашій країні не було традиційним.

 

Інтелектуальна гра „Що? Де? Коли?”

Запитання для гри:

  1.       Назвіть батьківщину тютюну. (Америка.)
  2. Як і коли тютюн потрапив до Європи? XV ст.  після відкриття
    Америки Колумбом, який і завіз його до Європи.)
  3.       Найцінніше, що є в людини. Його тривалість у курців скорочується в середньому на 17 років. (Життя.)
  4.       Як   називається   процес   формування   наркотичної   залежності   через поступове збільшення дози наркотичної речовини? (Звикання.)
  5.       Велика червона квітка, з листків і стебел якої отримують дуже сильний
    наркотик, а насіння якої вживається в їжу. (Мак.)
  6.       Одна з головних складових тютюну. Дуже небезпечна отрута, від однієї
    краплі якої гине кінь. (Нікотин.)
  7.       Як стародавні греки називали людину, що страждає на заціпеніння?
    (Наркоманом, від грецької паrке – заціпеніти, mania потяг.)
  8.       На думку А. П. Чехова, горілка, хоч і біла, робить червоним ніс. А що вона чорнить? (Репутацію.)
  9.       Халдфан  Маєр,   колишній  директор  Усесвітньої організації  охорони здоров’я, вважає, що це – найпоширеніша із причин різних захворювань, якої можна запобігти. Що це? (Паління.)
  10. Смертельна   хвороба   печінки,   яка   виникає,   як   правило,   у   процесі
    зловживання алкогольними напоями. (Цироз.)
  11. А. П. Чехов говорив: „Цілувати жінку, яка палить, все одно, що...”. Продовжте його вислів. (... Цілувати попільничку.)
  12. Що, відповідно до однієї народної китайської мудрості, приносить сто печалей і одну радість? (Алкогольні напої.)
  13. Діяльність спеціалістів спрямована на зміну поведінки, що, в свою чергу,
    може   знизити   бажання   палити,   вживати   алкоголь   чи   наркотики.
    (Профілактика.)
  14. Дуже важливий, внутрішній орган, який більше за інші потерпає від
    паління. (Легені.)
  15. Набутий синдром, який викликається вірусом імунодефіциту людини.
    (СНІД.)
  16. Смертельна хвороба дихальних шляхів, яка серед курців зустрічається в
    30 разів частіше, ніж серед тих, хто не палить. (Рак.)
  17. Що сьогодні є об’єктом загального осуду за кордоном і причиною того,
    що тих, хто зловживає цим, не беруть на роботу до деяких організацій?
    (Паління.)
  18. Зловживання лікарськими препаратами, продуктами побутової хімії з метою одурманю вальної дії на організм. Веде до ураження серця, легенів, нирок, пепінки, мозку та інших органів. (Токсикоманія.)

 

Задумайся!

  • Експериментами встановлено, що у 70% мишей, які вдихали тютюновий дим, розвинулися злоякісні пухлини легенів.
  • В Англії, де палять майже 75% чоловіків, рак легенів зареєстровано навіть у собак, господарі яких не розлучалися з цигаркою.
  • 95    із    100   хворих   на   туберкульоз   перед   початком   захворювання палили.
    •       Ви будете завжди молодими, бо курці, як правило, помирають раніше, ніж ті, хто не палить.
    •       Вас не обкрадуть злодії, бо курці постійно кашляють і злодії побояться залізти у будинок, коли почують, що вдома хтось є.
    •       Вас не покусають собаки, бо у курців розвивається кульгавість унаслідок недостатнього постачання кінцівок киснем, який переноситься кров’ю, тому їм часто доводиться ходити з ціпком. А собаки, як відомо, бояться людей, в руках у яких ціпок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаних джерел:

  1. Наказ Міністерства науки і освіти, молоді та спорту України №1243 від 31.10.2011 Про Основні орієнтири виховання  учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України
  2. Концепція формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді – Наказ МОН України № 605 від 21.07.2004р.
  3. Волкова В. Поняття “Здоров'язберігаючі технології” та їх класифікація
  4. Готовність вчителя до використання здоров’язберігаючих технологій у навчально –виховному процесі. //Здоров’я та фізична культура. –  2006, №8. – С. 1-6.
  5. Ващенко О. Здоров`язберігаючі технології в загальноосвітніх навчальних закладах / О. Ващенко, С. Свириденко // Директор школи. – 2006. – № 20. – С. 12.
  6. Горащук В. П.Теоретичні підходи до формування культури здоров'я школярів / В. Горащук // Безпека життєдіяльності. — 2005. — № 5. — С. 58-61.
  7. Концепція навчання здорового способу життя на засадах розвитку навичок : інформ. зб. з життєвих навичок / авт.-упоряд. М. Бело. — К. : Генеза, 2005. — 77 с.

 

docx
Додано
25 березня 2018
Переглядів
2647
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку