Бронхіальна астма, як психосоматична проблема

Про матеріал
Бронхіальна астма може бути розглянута як психосоматична проблема, оскільки її походження та перебіг часто пов'язані із психологічним станом та стресовими факторами. Психосоматика вказує на взаємодію між психічним та фізичним станом організму, коли психічні фактори впливають на фізичне здоров'я
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бронхіальна астма, як психосоматична проблема.

Номер слайду 2

Бронхіальна астма — це хронічне захворювання дихальних шляхів, яке супроводжується запаленням і обструкцією бронхів і призводить до регулярних нападів задухи.

Номер слайду 3

Вважається, що це захворювання має алергічну природу. Спазм бронхів можуть провокувати різні алергени: у когось це квіти, у когось шерсть або пух, в інших продукти харчування або ліки. Крім цього, бронхіальна астма вважається класичним прикладом психосоматичного захворювання.

Номер слайду 4

Для бронхіальної астми характерно епізодичний прояв симптомів, обумовлений впливом провокуючих чинників. Типовими симптомами, характерними для кожного хворого, є:- Кашель, що не приносить полегшення;- Гучне свистяче дихання;- Інтенсивна задишка;- Напади задухи (частіше бувають вночі).

Номер слайду 5

Психологічний аспект астми: Астма може служити прямим і частковим заступником пригніченої емоції, такої, як прагнення плачу. Таким чином, астму можна розглядати, як символічне вираження крику немовляти.

Номер слайду 6

Причини:1) Нестача батьківської турботи - коли дитина, з'являючись на світ, зустрічає відсутність достатньої кількості любові з боку батьків. Коли батьківської уваги і турботи не вистачає, то існує велика ймовірність того, що дихальна система дитини зіб'ється з правильного ритму.

Номер слайду 7

2) Надлишок батьківського піклування. У цьому випадку дитина «не може зробити самостійно жоден вдих», його весь час «роблять» за нього батьки.

Номер слайду 8

3) Придушення депресії та агресії. Астматики зазвичай не виражають агресію, не дозволяючи собі «випустити гнів у повітря». Придушення агресії відбувається тому, що батьки в дитинстві забороняли висловлювати свої почуття («перестань кричати», «не плач»), а також тому, що дитина боялася ще сильніше «відштовхнути від себе» батьків, висловлюючи гнів. Часто під агресією хворих на бронхіальну астму ховається приховане бажання ніжності і близькості. Тому астма часто супроводжується розладом статевої сфери.

Номер слайду 9

4) Материнське відторгнення – найчастіша причина захворювання. Материнське відторгнення може виявлятися не тільки після народження дитини, але і до нього (небажана вагітність). Часто його наслідком є схильність дитини, а потім вже і дорослого, привертати увагу оточення до себе нездоровими способами (істерикою, маніпулюванням), у тому числі і нападами бронхіальної астми.

Номер слайду 10

В усіх цих ситуаціях дитина несвідомо шукає «вихід», і хвороба з'являється , як «метод порятунку». У дорослому віці дитяча історія забувається, але бронхіальна астма залишається. Її загострення найчастіше відбуваються тоді, коли людина переживає самотність, сум, або їй потрібно проявити відповідальність, сміливість і незалежність.

Номер слайду 11

Лікування астми:- Індивідуальне/сімейне консультування.Індивідуальна/сімейна психотерапія. Аутотренінг. Гіпноз. Дихальна гімнастика. Лікувальний масаж.

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
7 березня
Переглядів
78
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку