Брошура "Аромотерапія"

Про матеріал
Матеріал призначений для практичних психологів, вчителів середньої та старшої школи, класних керівників, соціальних педагогів. Матеріал містить корисну інформацію про один з видів арт-терапії – ароматерапію. Це стародавнє мистецтво використання ефірних олій, фітонцидів рослин та інших ароматних речовин для укріплення фізичного та психічного здоров’я. Адже, сьогодні нам важливо використовувати прості, але дієві засоби підтримки власного фізичного і психічного здоров’я, емоційної рівноваги, володіти методами самовідновлення. Особливо, коли ці методи, ще й такі приємні. Матеріал подано у вигляді ілюстрованої брошури, що дає можливість не тільки переглядати інформацію у електронній формі, а й – можливість роздрукувати матеріал на папері (з кольоровими ілюстраціями); і використовувати як роздатковий матеріал на уроці, виховній годині, батьківських зборах, педагогічних заходах.
Перегляд файлу

«Запах - душа квітки»                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Жюль Верн

 

«Цей запах, змішанний зі свіжість осіннього рпарку, Ганін тепер знову намагався вловити, але, як відомо, пам'ять оживлює все, окрім запахів, але ніщо так повно не оживлює минуле, як запах, колись пов'язаний із ним.»                            Володимир Набоков

Аромотерапі́я  - це стародавнє, вдосконалене віками мистецтво використання ефірних олій, фітонцидів рослин та інших ароматних речовин для укріплення фізичного,  психічного здоров'я та косметичного догляду за тілом.

Використання ароматичних речовин відоме ще з часів стародавніх культур Єгипту, Індії і Китаю, античної Греції та Риму. Головні завдання Аромотерапії, врегулювати фізичний і психологічний стан людини у повсякденному житті.

Аромотерапія може принести полегшення людям, які страждають від тривалих хвороб, що не піддаються традиційним методам лікування. Деколи, ліки викликають неприємні побічні явища - у таких випадках аромотерапія допоможе відновити здоров'я. Лікарі запевняють, що аромотерапія може лікувати різні захворювання й забезпечувати їхню профілактику. Психологи рекомендують таку профілактику робити частіше, для підвищення фізичної й психічної сил, швидкого полегшення й покращення самопочуття людини, яка перенесла стрес, депресію.  

Сучасний термін «Аромотерапія» був запропонований у 1920-х рр. французьким хіміком та парфумером Рене-Морісом Гаттефоссом. До винаходу дистиляції користувалися сухими та свіжими травами, їх екстрактами на тваринному жирі, а пізніше - спиртовими й водно-спиртовими екстрактами.

Зараз аромотерапія - одна з найпопулярніших галузей психотерапії. Аромотерапія - наука й мистецтво впливу ароматів на психологічний, фізичний стан людини. Використовують її як засіб запобігання перевтоми, роздратованості, депресії. Аромотерапія підвищує стійкість до несприятливих факторів, допомагає саморегуляції, саморозвитку особистості. Ефірні олії впливають на емоції людини.

Методи застосування ефірних олій

 Способи використання ефірних олій різні: ванни, інгаляції, компреси, розтирання, масаж, самомасаж.

Ванни (загальні, сидячі та ванночки для рук і ніг) - найнеобтяжливий і приємний вид процедур. Через те, що ефірні олії нерозчинні у воді, спочатку їх слід розвести в одній чашці молока, кефіру, йогурту або вершків. Краща температура води 36-37 градусів, тривалість прийняття ванни 10-20 хвилин. Кількість ефірної олії на ванну, в залежності від виду олії - 6-12 крапель. Заздалегідь  слід прийняти душ, тому що «присутність» мила значно знижує ефект від процедури. Після ванни тіло слід промокнути м'яким рушником. Застосовувати аромованни можна 2-3 рази на тиждень.

Інгаляції - ефективний спосіб лікування застуди. Влийте 1 літр гарячої води (але не окріп) у баняк і додайте 2-5 крапель ефірної олії (дозування залежить від аромоолії). Накрийте голову рушником, закрийте очі і вдихайте пару. Час інгаляції - 5-10 хв., з перервами 30 сек. (для того, щоб подихати повітрям). Проводити 1 раз на день.

Масаж є розслаблюючою й живильною процедурою. Проникаючи через шкіряні покриви, ефірні олії швидко включаються до циркуляції крові. Ефірна олія підбирається індивідуально, змішується з базовою олією (мигдалю або жожоба). Рекомендовано:3-5 крапель ефірної олії на 10 мл. базового масла. Корисно практикувати самомасаж певних частин тіла, особливо рук і стоп ( та місця дискомфорту також).

Аромокулон. 1-3 краплі ефірної олії або композиції закапати в скляний флакон. При необхідності підносити до органів дихання або просто повісити на шию для поліпшення психоемоційного стану (змішувати не більше 5 ароматів). 

Аромолампи суміш ефірної олії й води підігрівається в резервуарі - випарнику за допомогою свічки. Ароматизація сприятливо впливає на психоемоційний стан людини, для дезінфекції приміщень, і для загального оздоровлення. До 50-100 грам води додати 1-2 краплі ефірної олії на 5 квадратних метрів площі.

Вибір аромату - процес дуже особистий, оскільки обумовлений емоційним досвідом. Приємні запахи часто надають лікувальний ефект (заспокійливий, снодійний). Саме слово «аромат» означає «приємний запах », «пахощі». У той же час неприємні, відразливі запахи мають зворотну дію: вони підвищують тиск, викликають поганий настрій і неприязнь. Головний принцип аромотерапії – прийняття, якщо для вас аромат олії приємний, то і вплив його на організм буде корисним і ефективним, якщо запах чомусь не подобається - значить, він просто не ваш. Аромоолію бажано купувати в аптеці або в спеціалізованих центрах. Різні аромати здатні знімати втому, надавати організму легкість.

Існують рекомендації щодо застосування ароматів протягом тижня:

Понеділок: жасмин, лимон, сандал.

Вівторок: базилік, коріандр, імбир, настурція.

Середа: лаванда, шавлія мускатна, евкаліпт.

Четвер: гвоздика (пряність), меліса, бодян.

П'ятниця: кардамон, троянда, деревій.

Субота: кипарис, мімоза, мирра, пачулі.

Неділя: кедр, ладан, розмарин.

При виборі аромату звертають увагу на особливості місцевості, погоди, пору року, характер людини.

Для осені (прохолодна суха погода)-теплі, сухі запахи(пачулі, герань, меліса).

Для зими (холодної погоди) краще гарячі, невологі аромати (евкаліпт, камфора, мигдаль, троянда, кориця, герань).

Для ранньої весни (прохолодна, суха погода) - теплі, трохи вологі запахи - ваніль, мирра, сосна, кедр, ялина, ялиця, троянда.

Для пізньої весни (тепла, суха погода) підійдуть більш прохолодні, вологі, масляні аромати: розмарин, жасмин, неролі.

Для літа (спекотна, волога погода) краще використовувати легкі й прохолодні аромати, такі, як сандал, лаванда, ладан, бергамот, фіалка, лимон.

Обираючи собі аромат можна звернути увагу на свій темперамент.

Холерики - для них сприятливі герань, м'ята, ваніль, ялиця, неролі.

Сангвінікам рекомендують використовувати лаванду, сандал, ладан, бергамот, неролі. Флегматики - для них сприятливі: троянда, камфора, мирра, апельсин, бергамот, фіалка, гіацинт, мандарин, пачулі.

Меланхолікам рекомендують мелісу, лаванду, м'яту, троянду, жасмин, сосну.

 

 

«Аромат - це пристрасть і задоволення, емоції, які він викликає, а не набір нот і інгредієнтів»

 

 

 

Матеріал підготувала:

практичний психолог Твердохліб М.Ю.

doc
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
16 січня 2023
Переглядів
391
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку