«Будуємо місто майбутнього» Позакласний захід з математики

Про матеріал

Традиційне проведення предметних тижнів існує в кожному навчальному закладі. Тижні математики не є винятком. Усі заходи протягом тижня направлені на підвищення інтересу учнів до математики. Але часом хочеться чогось цікавого і не зовсім традиційного. Я спробувала саме ось цю форму роботи на позакласних заходах: "Проект міста майбутнього" у виконання учнів ІІІ курсу.

Перегляд файлу

«Будуємо  місто майбутнього»

 

Позакласний захід з математики

 

 

Calatrava IMG 2489.jpg                                                                                 

                                                                                Сантьяго     Калатрава

 

 

Іспанський архітектор та скульптор.

Автор футуристичних споруд по всьому світу

 

 

 

 

 

 

                                            Підготувала викладач математики

ДПТНЗ «ЦПТО №3 м. Харкова» 

Аксьонова Л.О.

2018р.

 

 

 

 

Слайд 2

Сьогодні я пропоную вам познайомитись з відомим іспанським архітектором

Сантьяго Калатрава.

Народився він в 1951 році в Валенсії. У 1968 році  Калатрава вступив до художнього училища там же, але вже через рік перейшов у Вищу технічну школу архітектури, яку закінчив в 1975 році. Потім він закінчив  Федеральний інститут технології (ETH) в Цюріху, де отримав диплом інженера.

 

У 1981 році Калатрава відкрив свою майстерню в Цюріху, причому працював і як архітектор, і як інженер. Його першим проектом став ангар заводу компанії Jakem в швейцарському Мунхвіллене (1983-1985).

У 1989 він відкрив філію свого бюро в Парижі.

Більшість проектів архітектора знаходяться на кордоні архітектури та інженерії. Складне і, одночасно, новаторське конструктивне рішення - відмінна риса його робіт. Також в них чітко простежується відбиток ще одного покликання Калатрави - професії скульптора. Але най характернішим є стиль- втілення геометричних фігур в архітектурні форми. Переконайтесь в цьому!

Слайд 3

Turning Torso  хмарочос в Мальме, Швеція. Висота 54-поверхового будинку становить 190 метрів, він є найвищим будинком Скандинавії,  та другим за висотою житловим будинком Європи після Тріумф-Паласу в Москві. Будівництво було розпочато в 2001 році і 27 серпня 2005 року хмарочос було офіційно відкрито. У 2005 році він отримав нагороду Emporis Skyscraper Award, як найкращий хмарочос у світі, збудований цього року.

Прототипом конструкції будинку послужила скульптура Сантьяго Калатрава «Twisting Torso» (англ. Закручений торс).  Конструкція будівлі складається з 9 сегментів по 5 поверхів кожна. Кожен з сегментів повернутий вбік на декілька градусів, а останній сегмент повернутий на 90° за годинниковою стрілкою відносно першого сегменту. Кожен поверх має п'ятикутну форму з вертикальним ядром, що підтримується зовнішнім сталевим каркасом. В нижніх двох сегментах розташовані офіси. З третього по дев'ятий сегмент розташовані 147 розкішних апартаментів.

Turning Torso є приватним житловим будинком і він закритий для широкої публіки.

Слайд 4

Аудиторіо-де-Тенерифе   оперний театр та концертний зал у м. Санта-Крус-де-Тенерифе, о. Тенерифе(Канарські острови); одна з найвідоміших і найбільш оригінальних будівель світу. Збудований у 2003 році за проектом іспанського архітектора Сантьяго Калатрави. Аудиторіо-де-Тенерифе — символ міста Санта-Крус-де-Тенерифе і одна із головних пам'яток Канарських островів. Вітрилоподібний дах робить цю будівлю не схожою на будь-яку іншу в світі. Оперний театр Аудиторіо визнаний однією з найвидатніших споруд сучасної архітектури.

Будівництво велось з 1997 по 2003 рік. Будівля розташована поряд з місцевим портом, на березі моря.

Слайд 5

Палац мистецтв імені королеви Софії  — будинок опери, спроектований Сантьяго Калатрава. Розміщений у Іспанії в культурному центрі Валенсії  Місті Мистецтв і Наук. Крім того, є резиденцією Оркестру автономного співтовариства Валенсії. Будівництво палацу тривало з 1995 року і відкриття відбулося 8 жовтня 2005 року. Перша оперна вистава «Фіделіо» Людвіга ван Бетховена відбулася 25 жовтня 2006 року. Палац мистецтв імені королеви Софії є частиною архітектурного ансамблю Міста Мистецтв і Наук на південному сході міста Валенсія, яке займає в Іспанії третє місце за кількістю населення. Палац побудований на землях колишнього русла річки Турія, яка колись часто розливалася, від чого багаторазово страждала Валенсія. Тому річку пустити по новому руслу на південь від міста, а на звільнених землях в новому парку протяжністю 10 кілометрів, прикрашеному ставками і басейнами, побудували будівлі комплексу за проектами Сантьяго Калатрава і Фелікса Кандела .

Слайд 6

Виноробня Ісіос  — виноробня, що знаходиться у Лагуардії, провінція Алава, Іспанія. Відкрита у 2001 році. Споруджена у 19982001 роках за проектом іспанського архітектора Сантьяго Калатрави .

Названа на честь божеств єгипетської міфології Ісіди та Осіріса, які пов'язані з виноробством.

Компанії «Bodegas & Bebidas Group» потрібна була будівля, яка б стала стимволом нової престижної марки вина із регіону Ріоха-Алавеса. Замовник запропонував архітектору Сантьяго Калатраві розробити проект виноробного комплексу площею 8 000 м², для виготовлення, зберігання та продажу вина.

Половину прямокутної ділянки займають виноградники. Будівництво ускладнювалося через перепад висот в 10 м з півночі на південь. Лінійність виноробного процесу потребувала, аби будівля була прямокутною у плані і розташовувалася по вісі схід—захід. Дві поздовжні несучі бетонні стіни завдовжки 196 м, що віддалені від одної на 26 м, слідують хвилястим контурам плану. Вони обшиті деревом і, відбиваючись у воді ставка, нагадують ряд діжок із вином. Дах, який складається з ламінованих балок, задуманий як продовження фасадів. В результаті утворюється хвиляста лінійна поверхня, де перемежовуються увігнуті і опуклі ділянки. Дах вкритий алюмінієм, який контрастує із теплим деревом фасадів, одночасно розвиваючи загальний дизайнерський задум. У центрі будівлі розташований майданчик для відвідувачів — балкон із видом на виноградники і виноробню. Планування внутрішнього простору виноробні відрізняється практичністю і симетрією, хоча несучі стіни повторюють криволінійні хвилясті обриси даху. Дах у центральній частині фасаду має найбільшу висоту.

Слайд 7

Міст Аламільйо  міст через річку Гвадалквівір у Севільї, Іспанія. Міст побудований для сполучення з великим та пустельним островом Картуха, на якому Іспанія в 1992 вирішила прийняти гостей Всесвітньої виставки Експо. Міст відображає високі прагнення міста Севільї в підготовці до виставки.

Міст складається з єдиної опори, що врівноважує мостовий перехід довжиною 200 м за допомогою тринадцяти кабелів. Спочатку мали намір побудувати два симетричних моста з обох сторін острова, але врешті вирішено побудувати вражаючий проект Аламільйо.

Слайд 8

Галерея "Аллен Ламбер", яку іноді називають "кришталевим собором комерції", являє собою атріум, розроблений іспанським архітектором Сантьяго Калатрава, який з'єднує вулицю Бей з Heritage Square. Шестиповерховий високий пішохідний магістрат складається з восьми вільних опор на кожній стороні галереї, яка відганяється у параболічні форми, що викликають лісовий балдахин або дерев'яний проспект через наявність фасадів будинку по боках будівлі.

Галерея стала результатом міжнародного конкурсу та була включена до розробки, щоб задовольнити суспільні вимоги міста Торонто. Це часто сфотографоване простір, і він сильно відображається як фон для новинних репортажів, а також телевізійних і кінопродукцій.

Параболічний, арочний дах, який Сантьяго Калатравова створив для актового залу Школи (середньої школи)  Волена, як правило, вважається предтечею склепінчастої, параболічної стелі в Галереї.

Слайд 9

Політехнічний Університет Флориди в місті Лейкленд відкрив у вересні 2012 двері для перших студентів. Головна і поки єдина будівля кампуса нового навчального закладу, заснованого лише навесні 2012 року, - Центр Науки, Інновацій та Технологій - спроектував Сантьяго Калатрава. Споруда легендарного іспанського архітектора та інженера сама може служити прекрасним практичним посібником для майбутніх студентів.

Весь кампус займає територію в майже 70 га. Загальна площа основного корпусу становить 18 580 кв.м. Будівництво обійшлося в 60 млн. Дол. Матеріали прості і зрозумілі - алюміній, бетон і скло. . З цих сухих «вихідних» народжується дивно тонкий і романтичний по відчуттях проект, одночасно віртуозно і прагматично прорахований.

 

Слайд 10

 

Сантьяго Калатрава представив концепцію комплексу будівель для університету Юань Цзе в Тайвані.

Відомо, що комплекс включає в себе три будівлі, в яких розмістяться Центр виконавських мистецтв, школа мистецтв і дизайну, а також меморіальний зал кампусу університету. Архітектурним прообразом групи будівель став традиційний китайський замок в оточенні води. Здогадатися про це легко, досить поглянути на біонічну криволинейную покрівлю Центру і консольний виступ з боку головного фасаду. Очевидно, що Калатрава черпав натхнення в кращих зразках культури і мистецтва Піднебесної і Тайваню.

Каркас обсягу, в якому розміститься школа дизайну, складається з ритмічно організованих сталевих ребер. Велику частину внутрішнього простору Центру виконавських мистецтв займуть концертний зал на 1200 місць і театр на 500 місць для експериментальних студентських постановок.

 

Наведені архітектурні споруди, як  найкраще демонструють втілення математичних об’єктів при  їх побудові.

 

Слайд 10

Сьогодні ми всі разом спробуємо відтворити свої власні ідеї в архітектурі, використавши знання про просторові геометричні фігури.

Учні  розділяється на групи і вибирають собі спосіб створення проекту: зображення будівлі на папері, створення моделі будівлі з картону та паперу чи створення віртуального  об’єкту  за допомогою комп’ютерної програми.

На виконання роботи дається одна година.

Після закінчення роботи  її  презентація .

Оцінюється:                                                       максимально балів

  1.         Оригінальність проекту                                  10 б
  2.         Практичне застосування                                 10б
  3.         Використання як найбільшої

кількості різноманітних геометричних

 фігур та їх вдале поєднання                              20б

  1.         Охайність виконаної роботи                            5б

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Геометрія, Сценарії
Додано
1 листопада 2018
Переглядів
999
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку