Буклет "Ігри для розвитку дрібної моторики рук"

Про матеріал
Запропоновані вправи допоможуть дошкільнику розвинути дрібні м’язи рук, підготують до опанування навичок письма та стимулюватимуть його мов- леннєвий розвиток.
Перегляд файлу

Ігри та гімнастика для пальців.

Ці ігри сприяють всебічному розвитку дитини, зокрема її мовленню. Народна творчість подарувала “сороку-ворону”, “ладки”, “козу рогату” та ін.

 

Шнурівки

Вони чудово розвивають дрібну моторику рук, окомір, до того ж завдяки їм малюк чудово оволо-діває практичною навичкою шнурування взуття. Найпростішу гру - шнурівку можна зробити самому. Візьміть картон, виріжте з нього знайо- мий для дитини об’єкт (яблуко, їжачка тощо) та зробіть по контуру отвори. В ці отвори дитина має просовувати шну-рочки. Також можна “пришну-рувати” один об’єкт до іншого (їжачок несе яблуко тощо).

Ігри з ґудзиками та намистинками.

Нанизування на нитку намисти-нок, застібання ґудзиків, переби-рання пальцями намиста – прості й корисні вправи для розвитку дрібної моторики рук. Можна нашити на одну тканину ґудзики різних розмірів, а на іншу – різні петельки. Дитина, застібаючи ґудзики, тренуватиме пальчики, одночасно засвоюючи поняття “великий”, “маленький”.

Пазли

Яскраві малюнки розвивають увагу, кмітливість, зір і дрібну моторику рук.

Катання долонькою олівців, кульок по столу

Така вправа масажує долоні та покращує координацію рухів кисті.

І, звичайно ж, пам’ятайте про позитивну оцінку вашої дитини!

 

 

 

 

Ігри  для розвитку дрібної моторики рук

 

 

 

Конструктор Лего: як грати, що вибрати? 

 

 

 

 

 

 

 

Дрібна моторика

Так називається злагоджена та  уміла робота наших пальчиків. Вона тому і називається дріб-ною, що пальці змушені вико-нувати складні та тонкі «дрібні» рухи.

Чим краще розвинені дрібні рухи пальців, тим гармонійніше розвивається людина. А ще виявлений прямий зв'язок роз-витку дрібних рухів руки з розвитком мовлення.

Запропоновані вправи допомо-жуть дошкільнику розвинути дрібні м’язи рук, підготують до опанування навичок письма та стимулюватимуть його мов- леннєвий розвиток. Крім того, покращують пам’ять, розумові здібності, знижують емоційне напруження, розвивають коор-динацію рухів, силу і спритність рук, і, звичайно, мовлення.

Масаж

Щоденно масажуйте кисті рук дитини м’якими рухами та розминайте кожен пальчик, долоньку, зовнішній бік кисті, а також передпліччя. Це дуже корисні вправи, що чудово активізують мовні центри мозку. Крім того, такий масаж здійснює позитивний вплив на імунітет, на загальний розвиток.

Квасолеві ванни

У тарілку чи коробку насипте квасолю або горох, киньте туди дрібні іграшки (наприклад, «кіндери») та все це перемішайте. Запропонуйте вашій дитині занурити руки у квасолю та витягнути іграшки. Така ванна сприяє розвитку координації пальців.

Ліпка з різних матеріалів (тісто, пластилін)

Робота з пластиліном – ідеальна розминка для пальчиків. Стільки всього можна виліпити! Окрім творчого самовираження, дитина розвиває гнучкість та рухливість пальців.

Ігри з крупами

Нехай дитина перебирає перемішані горох і квасолю, а потім і більш дрібні крупи, пересипає їх з однієї посудини в іншу, розтирає в руках.

Малювання графічних фігур – відмінний спосіб тренування окоміру, дрібних м’язів кисті руки.

Мозаїка

При складанні різноманітних ігор - мозаїк покращується дрібна моторика рук, розви-ваються кмітливість і творчі здібності.

E:\Documents and Settings\User\Мои документы\Мои рисунки\презентацыя\презентацыя 145.jpg 

docx
Додано
3 грудня 2023
Переглядів
169
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку