Компостування – метод виробництва добрив із різних органічних відходів, для отримання екологічно чистої продукції та покращення ґрунту.
Основні переваги компостування – це можливість отримувати високоефективні органічні добрива, покращення властивостей ґрунтів, отримання стабільних урожаїв.
Важливо: рослини (бур'яни), в яких вже утворилося насіння, викидати у компост не можна, бо насіння не перегниває, тому при використанні готового компосту воно проросте і у вас буде розсадник бур'яну.
6.Час від часу перемішуйте вилами і змочуйте водою компост для кращого проникнення повітря і рівномірного зволоження.
Компост потрібно зволожувати, але не допускати застою води.
УВОДИМО до складу компосту |
ЗАБОРОНЕНО в компостуванні |
Господарські відходи |
|
Сирі овочі та фрукти, чай та кава |
М’ясні та рибні відходи |
Залишки готових страв |
Кістки |
Подрібнена деревина, попіл |
Послід домашніх тварин |
Перепрілий гній жуйних тварин |
Мертві тварини |
Подрібнений натуральний папір |
|
Подрібнені натуральні тканини |
|
Садові відходи |
|
Тонке гілля дерев та кущів |
Сухе листя поточного періоду |
Кора, тирса, коріння |
Залишки вічнозелених рослин |
Перепріле опале листя |
Бур’яни багаторічні та у фазі цвітіння |
Молоді бур’яни |
Уражені хворобами та шкідниками рослини |
Морські чи річкові водорості |
Комахи-шкідники, їхні яйця та личинки |
Скошена трава, сіно, солома |
Відходи після застосування пестицидів |
Переваги та варіанти виготовлення компосту