Буклет Обережно радіація

Про матеріал
Що таке радіоактивність і радіація ? Явище радіоактивності було відкрито в 1896 року французьким ученим Анрі Беккерелем. Радіоактивність - нестійкість ядер деяких атомів, що виявляється у здатності до мимовільного перетворенням (розпаду), супроводжуйеться випусканням іонізуючого випромінювання чи радіацією.
Перегляд файлу

Обережно

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Як захиститися  від радіації?

Від джерела радіації захищаються часом, відстанню і речовиною.

Часом - через те, що менше час перебування поблизу джерела радіації, тим менше отримана від цього доза опромінення.

Відстанню - тому, що випромінювання зменшується з видаленням від компактного  джерела (пропорційно квадрату відстані). Речовиною - необхідно прагнути, щоб між Вами і джерелом радіації виявилося якнайбільше речовини: чим більше і  воно щільніше, тим більшу  частину радіації воно поглине.

 

 

 

 

 

 

 

Що таке радіоактивність і радіація ?

Явище радіоактивності було відкрито в 1896 року французьким ученим Анрі Беккерелем. Радіоактивність - нестійкість ядер деяких атомів, що виявляється у здатності до мимовільного перетворенням (розпаду), супроводжуйеться випусканням іонізуючого випромінювання чи радіацією.

Радіація, чи іонізуюче випромінювання - це частинки й гамма-кванти, енергія що досить велика, щоб за вплив на речовина створювати іони різних знаків.


 


 


 

1. Яка буває радіація?

 

Розрізняють три "види радіації.

Альфа-частини: це,важкі                                                                                                                                                                                                 позитивно заряджені частки.

Бета-частини - це електрони.

Гамма-випромінювання має таку ж електромагнітну природу, як і  світло, проте має вищу проникність.

До речі, наше Сонце - одне із природних джерел рентгенівського випромінювання, але земна атмосфера забезпечує від цього надійний захист.

2. Вплив радіації на організм  людини.

Або опромінення. Основу цього впливу становить передача енергії радіації клітинам організму.

Опромінення може викликати порушення обміну речовин, інфекційні ускладнення, лейкоз і злоякісних пухлини, променеве безплідність, променеву катаракту, променевої опік, променеву хвороба.

Наслідки опромінення сильніше позначаються делящихся клітинах, і для дітей опромінення набагато небезпечніше, ніж для дорослих

3.Як радіація може потрапити до організму?

Організм людини реагує на радіацію, а не на їхне  джерело. Ті джерела радіації, якими є радіоактивні речовини, можуть проникати у організм з їжею і водою (через кишечник), через легені (при подиху) й у незначній мірі, через шкіру, і навіть при медичної радіоізотопної діагностиці. І тут говорять про внутрішнього опромінення.

З іншого боку, то вона може піддатися зовнішньому опроміненню джерела радіації, які перебувають поза нею тіла.

Внутрішнє опромінення куди небезпечнішою від зовнішнього.

 


 


 

docx
Пов’язані теми
Екологія, Виховна робота
Додано
23 червня 2020
Переглядів
1025
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку