Виховний захід на тему: "Екологія та екологічні проблеми України"

Про матеріал
Виховання екологічної свідомості — ось що є сьогодні першочерговим завданням. Людина повільно і планомірно знищує природу, а разом із нею і саму себе. Давайте розглянемо найбільш актуальні екологічні проблеми світу. Яку ціну нам доведеться заплатити за порушення природної рівноваги? Екологічні проблеми світу — плата людини за технічний прогрес.
Перегляд файлу

Екологія  та екологічні  проблеми  України

 

Мета: формувати почуття відповідальності за природу як національне багатство, основу життя на землі;  виховувати екологічну  культуру учнів; розвивати потребу розуміння сучасних  екологічних  проблем держави і світу.

Тип  заходу: рольова  гра «Екологічний судовий процес».

 

Доки наші знання про біосферу

не будуть закріплені у вигляді моральних норм,

ми навряд чи зуміємо побороти в собі

безвідповідального споживача.

В.Є. Соколов

 

Хід   заходу

 

             Викладач. Людство пройшло перехрестя тисячоліть. Сьогодні важко віднайти не лише в Україні, а й у світі людину, яка не була б занепокоєна станом довкілля, його швидкоплинними змінами, на жаль, не в кращий бік. Перед нами постає дилема. Чи вдасться підвищити низький рівень екологічної свідомості суспільства, змінити психологію людей, в якій часто домінують егоїстичні наміри?

Занепокоєні ситуацією, що склалася на планеті в останні десятиліття, провідні вчені, мислителі й політичні діячі більшості країн світу докладають величезних зусиль у пошуках виходу з цього кризового стану. Все детальніше досліджуються особливості функціонування екосистем усіх рівнів, виявляються нові закономірності у взаємовідносинах людини й довкілля, приймаються нові міжнародні угоди щодо охорони природи. Безумовно, вирішальну роль у здійсненні переорієнтації напрямів та характеру майбутнього розвитку суспільства і гармонізації відносин між людиною і природою відіграватиме сучасна молодь. Тому таким необхідним є підвищення рівня її екологічної освіти, оволодіння нею знаннями про шляхи розвитку суспільства й природи у ХХІ столітті, про складні, але надзвичайно важливі екологічні закони, принципи функціонування екосистем і біосфери, про життєдайні зв’язки між людством і довкіллям.

Відомо, що наші предки шанували природу. У національних традиціях усіх народів було закладене шанобливе ставлення до природи. Краса рідної природи з великою любов’ю оспівана в багатьох українських піснях, думах, казках, легендах. Від своїх батьків і дідів діти дізнавалися про те, що гріхом є забруднити джерело, кинути сміття в річку, безцільно зламати дерево або зірвати квітку, катувати і вбивати беззахисних тварин. Чи виховують дітей у такому ж дусі тепер, у вік споживацького ставлення до природи? Виявляється, що основною небезпекою для навколишнього середовища стало невігластво людей, їхня черствість, байдужість, невміння співчувати іншим. Людина сьогодення втратила зв’язок зі своїм минулим, його культурою, мораллю, традиціями. Отже, існує досить серйозна причина екологічної кризи – це занепад духовності, надзвичайно низький рівень екологічної культури, загальний спад морального рівня протягом останніх десятиліть. Ясно, що стиль сучасного людського буття є хибним, і його неодмінно належить змінити. Якщо ми хочемо зберегти біосферу і самі зберегтись в ній, то необхідно виробити і керуватись у своїх діях новими моральними принципами і критеріями, новою філософією життя.

 

Стара філософія життя

Нова філософія життя

1. Природні ресурси безмежні, їх можна споживати стільки, скільки хочеш

Природні ресурси обмежені і тільки найширше використання відновних ресурсів не призведе до їх виснаження

2. Життя людей можна покращити завдяки постійному нарощуванню наших матеріальних достатків і прибутків

Життєва цінність – це не просто сума наших загальних банківських рахунків

3. На першому плані була економічна доцільність, вигода будь-якого проекту

Вартість проекту – це не просто сума вартості енергії, праці й сировини, це, в першу чергу, екологічні збитки, вартість погіршення людського здоров'я й стану екосистем

4. Природа повинна бути переможена

Ми повинні знати, розуміти природні процеси й співпрацювати з природою, враховуючи її закони

5. Нові технології допоможуть вирішити всі наші проблеми

Тільки розумне поєднання нових технологій із зусиллями кожного члена суспільства у вирішенні природоохоронних заходів допоможе вийти з глобальної екологічної кризи

6. Людина стала над природою, відокремилася від неї і повинна керувати природними процесами

Ми - невід'ємна частка природи, Всесвіту й мусимо керуватися Законами Природи, поважати всі елементи довкілля. Всі інші живі істоти – такі ж рівноправні члени біосфери, як і ми

7. Відходи є неминучим продуктом людської діяльності

Відходів не повинно бути взагалі, вони повинні органічно вписуватись в природний кругообіг речовин

 

         Людина повільно і планомірно знищує природу, а разом із нею і саму себе. Приручивши атомну енергію, освоївши космос, синтезувавши живу клітину і зробивши масу інших відкриттів і винаходів, вона свідомо віддала в заставу прогресу майбутнє своїх нащадків. Питання лише в тому, чого очікувати перш за все? Другого всесвітнього потопу через підвищення рівня світового океану чи глобальної посухи внаслідок парникового ефекту, чи ядерного вибуху в результаті невдалого наукового експерименту? Давайте розглянемо найбільш актуальні екологічні проблеми світу. Яку ціну нам доведеться заплатити за порушення природної рівноваги? Екологічні проблеми світу — плата людини за технічний прогрес.

        Яка сьогодні екологічна ситуація в Україні? Як взаємодіють суспільство і природа? Які способи і шляхи розв'язання найгостріших соціально-екологічних проблем в Україні?

         Впровадження у виробництво найновіших досягнень науки і техніки, поява нових технологій  і матеріалів призвели до революційних змін у житті суспільства. Людство вступило в епоху науково-технічної революції, що посилило антропогенний вплив на природу. Цей вплив має суперечливий характер. У ньому переплітаються позитивні й негативні явища. З одного боку, вдосконалення технологій і зростання виробництва сприяють більш повному задоволенню потреб людей, раціональному користуванні природними ресурсами, збільшенню виробництва продуктів харчування і т.ін. З іншого — забруднюється природне середовище, знищуються ліси, посилюється ерозія ґрунтів, випадають кислотні дощі, зменшується озоновий шар землі, погіршується стан здоров'я людей тощо.

Доповіді – виступи

      Учні  підготували звинувачувальну доповідь-виступ. У своїх промовах вони висувають обвинувачення ЛЮДИНІ як головному винному у забрудненні навколишнього середовища.

  

Промова 1: ПРОБЛЕМА  ЗАБРУДНЕННЯ  ПОВІТРЯ

 

      Основними джерелами забруднення повітря є промислові підприємства (заводи, фабрики, теплові електростанції) і транспорт. Спалюючи паливо або виробляючи продукцію, вони викидають в атмосферу пил, сажу, різні хімічні сполуки. Забруднене повітря стає загрозою для всього живого. Воно подразнює очі, ніс та горло людини, викликає отруєння, вбиває рослини. Забруднене повітря охоплює великі райони і безперешкодно надходить у різні країни, залежно від напрямку вітрів. Наслідками забруднення атмосферного повітря стали такі глобальні проблеми, як потепління клімату, випадання кислотних дощів і утворення озонових дір. У забрудненому повітрі з’явився новий вид атмосферних опадів – кислотні дощі. Вони виникають внаслідок сполучення з атмосферною вологою хімічних речовин, що викидаються з труб заводів і ТЕС. Кислотні дощі спричиняють захворювання людей, висихання лісів, отруєння води озер і ставків, унаслідок чого в них гине риба.

      Щоб запобігти забрудненню повітря і екологічним проблемам, що з цим пов’язані, необхідно встановлювати очисні споруди на промислових підприємствах, які б зменшили викиди хімічних речовин.

 

 

Доказ  № 1

    

 

Промова 2: ПРОБЛЕМА  ЗАБРУДНЕННЯ  ВОДИ

 

       Основними джерелами забруднення води є промислові підприємства, які скидають у річки і водойми  неочищені стоки. Вода забруднюється також змитими з полів мінеральними добривами та отрутохімікатами. До них додаються побутові стоки. Забруднена вода стає непридатною для пиття, купання та поливу рослин. Небезпечно забрудненими є багато річок та озер на різних материках. «Стічними канавами» Європи називають річки Рейн і Дунай. До них можна віднести і наш Дніпро.

        Забруднену воду річки несуть у моря й океани. Там додається ще й забруднення нафтою внаслідок аварій трубопроводів і танкерів, що її транспортують. Нафта утворює на поверхні води нафтову плівку, яка перешкоджає надходженню кисню, а тому небезпечна для всього живого. Нині значна частина поверхні Світового океану вкрита нафтовими плямами і перетворена на безжиттєву пустелю. Сильно забруднені Північне і Балтійське моря, Мексиканська і Перська затоки.

Основними заходами боротьби із забрудненням води є очищення стоків, що надходять у водойми. Велике значення має запровадження сучасних без стічних технологій у промисловому виробництві.

Доказ № 2

      

Промова 3 :   ПРОБЛЕМА  ЗАБРУДНЕННЯ  ҐРУНТІВ

 

       Практично всі забруднюючі речовини, що спочатку потрапили в повітря, згодом опиняються у ґрунтах. Крім того, ґрунти забруднюються і при надмірному внесенні в них отрутохімікатів та мінеральних добрив. Самоочищення землі відбувається дуже повільно, тому отруйні хімічні речовини нагромаджуються там. Їх поглинають рослини, вживання яких викликає захворювання людей і тварин. Щоб запобігти забрудненню ґрунтів, мінеральні добрива потрібно вносити дуже обережно, у науково обґрунтованій кількості. Горіння – найбільш швидкий та даремний спосіб вивільнення біологічної енергії, що накопичена рослинами. В умовах низької вологості ґрунту згорає не лише стерня, але і гумус найбільш родючого поверхневого шару, внаслідок чого знижується біологічна активність ґрунту. Особливо велику шкоду приносить спалювання соломи, що лежить у валках або копицях. Там через більш інтенсивну температуру відбувається пошкодження родючої землі на більшу глибину. За підрахунками спеціалістів-аграріїв, при спалюванні стерні озимої пшениці з одного гектару знищується така кількість органічної речовини і поверхневого шару ґрунту, яку можна компенсувати лише внесенням 40 т/га гною. Для відновлення шару ґрунту товщиною один сантиметр природним шляхом потрібно не менше 100 років, а методів штучного створення гумусу поки що не існує. До того ж, разом із стернею вогонь знищує безцінну біосферу ланів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки, а на їх місце приходять патогенні мікроорганізми та бур’яни. Наприклад, спалювання пожнивних решток дуже небезпечно для дощових черв'яків, тому що призводить до знищення органічної маси, засушення та ущільнення ґрунту, а у результаті і до їх загибелі.     Доказ  № 3

 

      

Промова 4 :   ПРОБЛЕМА  РАДІОАКТИВНОГО  ЗАБРУДНЕННЯ

 

         Забруднення місцевості радіоактивними речовинами може виникнути

 внаслідок аварії на атомній електростанції. Радіоактивні речовини спричиняють зовнішнє і внутрішнє опромінення людини, що викликає надзвичайно небезпечні для життя захворювання. Унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС в Україні у 1986 р. радіоактивно забрудненими виявилися території багатьох областей.   Райони з катастрофічним забрудненням природного середовища називають районами екологічного лиха. Такими, наприклад, є південні райони Африки, надмірно забруднені викидами численних ТЕС і промислових підприємств. В Євразії районами екологічним лиха є Аральське море і Перська затока, в Україні – 30-кіломерова зона навколо Чорнобильської АЕС, частини Донецької і Луганської областей.

 

Доказ  № 4

 

    

 

 

Виступ свідків : Попереджувальні  знаки  НЕБЕЗПЕКИ

Зміст і дії знаків

        Усередині знака розміщуються виконані в чорному кольорі символічні зображення, що конкретизують зміст знака. При необхідності для уточнення або посилення дії знаку застосовуються додаткові таблички з пояснюючими написами.  Зона дії знаків, розміщених біля входу (в'їзду) на виробничий   об'єкт, поширюється на весь об'єкт.

 

 

 

Найбільш поширені символи небезпеки

 

                                  

      

 

 

 

            Небезпека                                    Хімічна небезпека

                                          

     Отрута                      Іонізуюче                  Радіація

                                            випромінювання 

       

Радіовипромінювання             Опромінена             Знак біологічної   

                                                      їжа                              небезпеки

 

 

 

 

Промова 5 :   Проблема   сміття   в   Україні

 

         До найбільш гострих проблем міст і інших населених пунктів відноситься проблема видалення і переробки твердих побутових і промислових відходів, що в значній мірі визначає санітарно-епідеміологічне благополуччя населених місць. Повсюдно росте розуміння того, що людство руйнує навколишнє середовище і підриває майбутнє нового покоління. Проблема утилізації відходів є для України актуальною, оскільки країна виступає європейським лідером за кількістю відходів на душу населення. Водночас ситуація з їх утилізацією залишається на колишньому рівні. У зв'язку з тим, що склад вітчизняних відходів усе більше наближається до західного (одноразовий посуд, алюмінієві банки для напоїв, пластикова упаковка), кількість їх має сталу тенденцію до щорічного збільшення. По тому, як людство ставиться до сміття, можна судити наскільки суспільство цивілізоване. Чим вище щабель розвитку, тим гостріше постає проблема утилізації  різноманітних відходів. Водночас суворішають і вимоги до тих, хто дозволяє собі смітити у громадських місцях. У нас же застаріла «сміттєва» проблема, особливо проблема утилізації відходів промисловості, ніяк не зрушить з мертвої точки. Підприємства не зацікавлені за свої кошти створювати спеціалізовані цехи й ділянки з переробки й утилізації промислових відходів. Неутилізоване сміття завдає шкоди екології, сміттєзвалища, де гниють сотні тонн непотребу, отруюють повітря, ґрунт.

 

Доказ  № 5

 

 

 

Виступ адвокатів : Утилізація відходів

 

    Здійснення будь-яких технологічних операцій, пов'язаних зі зміною фізичних, хімічних або біологічних властивостей відходів, з метою підготовки їх до екологічно безпечного зберігання, перевезення, утилізації чи видалення. Повторне використання або повернення в обіг відходів виробництва чи сміття. Найпоширеніша вторинна, третинна, інші переробки різними масштабами таких матеріалів, як скло, папір, алюміній, асфальт, залізо, тканини та різних видів пластику. Також спрадавна використовують в сільському господарстві органічні господарські та побутові відходи.

Звільнення від відходів ведеться в трьох напрямках:

 

1) складання або захоронення таким чином, щоб вони не впливали негативно на навколишнє середовище;

 2) знищення відходів шляхом їхнього спалювання;

3) очистка від шкідливих речовин, що становить найбільш складний процес, який здійснюється такими способами:

а) механічна очистка методом відстою в спеціальних відстійниках рідких стоків, фільтрування;

 б) хімічна очистка, при якій шкідливі компоненти відходів перетворюються в осадок;

 в) фізико-хімічна очистка, головним чином, методом електролізу;

 г) біологічна очистка за допомогою бактерій або інших живих організмів, здатних розкладати шкідливі речовини в процесі життєдіяльності.

 

Проблеми  пластикового  сміття

 

        Пластикові (целофанові) пакети було винайдено всього близько 30 років тому (пригадайте, але вони вже всюди: літають у повітрі, виснуть на деревах, плавають в ріках та океані, ними вислані ліси, поля, гори... Відходи пластикового виробництва складають до 10% всього сміття, що виробляють люди. Пластик не розкладається природнім шляхом, а під впливом сонячного випромінювання розвалюється на маленькі токсичні шматочки, а при його спаленні до атмосфери викидаються різні гази – від вуглецю до діоксинів. Під купами бездумно використаного пластика – пляшок, пакетів, обгорток – людство невдовзі просто не зможе дихати!

      Поліетиленові пакети виробляються з нафтопродуктів;  пластикові пакети фактично не піддаються біологічному саморуйнуванню і можуть розкладатися у ґрунті кілька десятиліть, в залежності від природних умов.

     При спалюванні пластику у повітря вивільнюються компоненти, що містять хлор-діоксини, що руйнують імунну систему людини та спричиняють гормональні й ракові захворювання. Під час переробки пластику також вивільнюються небезпечні для людини речовини, наприклад соляна кислота.

      Проковтнуті пластикові пакети – найчастіша причина смерті морських птахів і тварин.

Що ми реально можемо зробити для вирішення проблеми?

 

      Не купувати щоразу новий пакет! Користуйтесь багаторазовими бавовняними торбами або приходьте в крамницю з власним пакетом!  

      Інформуйте друзів та родину про шкоду від пластикових пакетів.

      Не викидайте пластикові пакети, що все ж потрапили до вас – їх можна використати ще раз замість пакетів для сміття.

      А ще можна використати пластикові пакети для виготовлення одягу:   

нестандартно, економічно, цікаво,екологічно…

           Екологи різних країн світу переконані, що повністю запобігти наслідкам заподіяного лиха нам уже навряд чи вдасться. Проте сьогодні діє величезна кількість «зелених» організацій, які взялися за пошук можливих рішень екологічних проблем світу. Міжнародне співробітництво в екологічній сфері дозволяє проводити спільні розробки і програми з охорони навколишнього середовища, укладати міжнародні конвенції. Врятувати планету вдасться лише за умови загального розуміння. Виховання екологічної свідомості — ось що є сьогодні першочерговим завданням. Людина повільно і планомірно знищує природу, а разом із нею і саму себе.

 

docx
Пов’язані теми
Екологія, Виховна робота
Додано
4 серпня 2020
Переглядів
4886
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку