презентація на тему Радіоактивність

Про матеріал
Що таке радіоактивність і радіація ? Явище радіоактивності було відкрито в 1896 року французьким ученим Анрі Беккерелем. Радіоактивність - нестійкість ядер деяких атомів, що виявляється у здатності до мимовільного перетворенням (розпаду), супроводжуйеться випусканням іонізуючого випромінювання чи радіацією.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Радіоактивність. Захист людини від радіації Підготувала Гололоб Олеся

Номер слайду 2

Що таке радіоактивність і радіація ? Радіоактивність - нестійкість ядер деяких атомів, що виявляється у здатності до мимовільного перетворення (розпаду), супроводжуйеться викидами іонізуючого випромінювання чи радіацією. Явище радіоактивності було відкрито в 1896 року французьким ученим Анрі Беккерелем. Нині воно широко використовують у науці, техніці, медицині, промисловості.

Номер слайду 3

Радвіоактивні елементи природного походження присутні скрізь у оточуючому середовищі людини. У великих обсягах утворюються штучні радіонукліди, у побічному продукті на окремих підприємств атомної енергетики.

Номер слайду 4

Радіація, чи іонізуюче випромінювання - це частинки й гамма-кванти, енергія що досить велика, щоб впливати на речовини , створювати іони різних знаків. Радіацію не можна викликати з допомогою хімічних реакцій

Номер слайду 5

Яка буває радіація?Розрізняють три “види радіації” : Альфа-частицы: це,важкі позитивно заряджені частки. Бета-частицы - це електрони. Гамма-випромінювання має таку ж електромагнітну природу, як і світло, проте має вищу проникність.

Номер слайду 6

Рентгенівське випромінювання схоже на гамма-випромінювання , однак має меншу енергію. До речі, наше Сонце - одне із природних джерел рентгенівського випромінювання, але земна атмосфера забезпечує від цього надійний захист.

Номер слайду 7

Вплив радіації на організм людини. Вплив радіації на людини називають опроміненням. Основу цього впливу становить передача енергії радіації клітинам організму. Опромінення може викликати порушення обміну речовин, інфекційні ускладнення, лейкоз і злоякісні пухлини, променеву безплідність, променеву катаракту, променевий опік, променеву хворобу. Наслідки опромінення сильніше позначаються клітинах які діляться , тому для дітей опромінення набагато небезпечніше, ніж для дорослих

Номер слайду 8

Слід пам'ятати, що значно більший РЕАЛЬНІзбитки здоров'ю людей приносять викиди підприємств хімічної промисловості та сталеливарної промисловості, тому, що науці поки невідомий механізм злоякісного переродження тканин від зовнішніх впливів.

Номер слайду 9

Як радіація може потрапити до організму?Організм людини реагує на радіацію, а не на їхне джерело. Ті джерела радіації, якими є радіоактивні речовини, можуть проникати у організм з їжею і водою (через кишечник), через легені (при подиху) й у незначній мірі, через шкіру, і навіть під час медичної радіоізотопної діагностиці. І тут говорять про внутрішнье опромінення. З іншого боку, вона може піддатися зовнішньому опроміненню джерела радіації, які перебувають поза нею. Внутрішнє опромінення куди небезпечнішою від зовнішнього.

Номер слайду 10

Як захиститися від радіації? Від джерела радіації захищаються часом, відстанню і речовиною. Часом - через те, що менше час перебування поблизу джерела радіації, тим менше отримана від цього доза опромінення. Відстанню - тому, що випромінювання зменшується з видаленням від компактного джерела (пропорційно квадрату відстані). Коли відстань від джерела радіації 1 метр дозиметр фіксує 1000 мк. Р/год, то вже на відстані 5 метрів показання знизяться приблизно до 40 мк. Р/год. Речовиною - необхідно прагнути, щоб між Вами і джерелом радіації виявилося якнайбільше речовини: чим більше і воно щільніше, тим більшу частину радіації воно поглине.

pptx
Пов’язані теми
Екологія, Виховна робота
Додано
23 червня 2020
Переглядів
2672
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку