"Це тобі під силу!"(Матеріали до розділу "Античність ч.І")

Про матеріал
Щоб виховати в учнів готовність і вміння роздумувати над прочитаним, навички грамотного і уважного читача, текстового аналітика, здатність критично мислити й аргументувати свої думки, складено ці запитання та відповіді до розділу "Античність" (Гомер.Тіртей. Сапфо) підручника Є.Волощук «Зарубіжна література 8 клас», К. «Генеза», 2016. Наведені матеріали допоможуть вчителю здійснювати контроль засвоєння учнями матеріалів підручника, суттєво підвищити зацікавленість учнів у вивченні предмета.
Перегляд файлу

 

Руденко Валентина Іванівна, учитель зарубіжної літератури  КЗО «Водянська СЗШ»  Широківського району.  «Це тобі під силу!» Різні види контролю на уроках  зарубіжної літератури у 8 класі. Книга для вчителя. 2019  

 

 

 

 

7c9d57ba098e.png 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Щоб виховати в учнів готовність і вміння роздумувати над прочитаним, навички грамотного і уважного читача, текстового аналітика, здатність критично мислити й аргументувати свої думки, складено ці запитання та відповіді до кожної теми, розділу, твору підручника Є.Волощук «Зарубіжна література 8 клас», К. «Генеза», 2016.     

      Наведені матеріали допоможуть вчителю здійснювати контроль засвоєння учнями матеріалів підручника, суттєво підвищити зацікавленість учнів у вивченні предмета. Запитання можна використовувати для літературних диктантів, вікторин, тестів, уроків-бесід.

       Посібник розрахований на вчителів зарубіжної літератури. 

 

ЗМІСТ

 

Частина друга.  Античність

 

РОЗДІЛ 1.  ВЕЛИЧНИЙ ХРАМ АНТИЧНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

РОЗДІЛ 2.  МАГІЯ ДАВНЬОГРЕЦЬКИХ МІФІВ

                    ПЕРШІ ДЕВ’ЯТЬ РОКІВ ОБЛОГИ ТРОЇ

                    СМЕРТЬ АХІЛЛА

                     ПАДІННЯ ТРОЇ

РОЗДІЛ З.  БЕЗСМЕРТНА СПАДЩИНА ГОМЕРА

                     Гомер (бл. VIII - VII ст. до н.е.)   ІЛІАДА

РОЗДІЛ 4.  АНТИЧНА МУЗИКА СЕРЦЯ

РОЗДІЛ 5.  АНТИЧНИЙ ІДЕАЛ ГРОМАДЯНИНА І ВОЇНА

                    Тіртей (перша пол. VII ст. до н.е.)         

                     ДОБРЕ ВМИРАТИ ТОМУ…

РОЗДІЛ 6.  ПОЕТИЧНИЙ УСЕСВІТ КОХАННЯ

                    Сапфо (кінець VII — початок VI ст. до н.е.)

                    «БАРВНОШАТНА ВЛАДАРКО, АФРОДІТО…»

 

 

 

ЧАСТИНА   ДРУГА

АНТИЧНІСТЬ

 

Розділ 1. Величезний храм античної літератури

«Питання — відповіді»

1) Що таке антична література? (Антична література — це література греко- римського рабовласницького суспільства, яка мала найбільше значення для формування європейської культури.)

Робота з лінією часу.

 

 

2) Якими мовами й народами створювалась антична література? (Греки писали свої твори давньогрецькою мовою, а римляни — латиною.)

3)У чому суттєва різниця  між   грецькою і римською літературами?(римська література розпочала свій розвиток значно пізніше за грецьку й створювалась на її основі, використовуючи її досвід та досягнення.

Грецька література найдавніша з усіх європейських літератур і єдина, що розвивалась самостійно, не спираючись безпосередньо на досвід інших літератур.)

3) Які жанри існували в античній літературі? (В античній літературі виникли всі літературні жанри, про що свідчать їхні, головним чином, грецькі назви: епічна поема, трагедія, комедія, ода, елегія, сатира, епіграма, новела, роман. Саме в античні часи виникає теорія стилю і художньої літератури.)

4) Коли відбувалося підвищення інтересу до епохи античності? (Історичне значення античної літератури у світовому процесі настільки велике, що європейська література неодноразово зверталася до античності як до творчого джерела, з якого черпалися теми і принципи художньої обробки.

Суттєва орієнтація на античність існувала у добу Відродження. Другою добою, для якої орієнтація на античність була літературним лозунгом, був період класицизму ХVІІ—ХVIII ст. Особливою увагою користувалася «Поетика» Аристотеля, з якою класицисти пов’язували закон трьох єдностей у драмі: єдності місця, часу, дії.)

5) У чому полягає заслуга античного мистецтва? (Створення ідеалу людини,

провідна тема античної літератури — оспівування людини та її світу.)

6) Чому не всі твори античності дійшли до нас? (У тому, що одні твори античної літератури збереглися, а інші — ні,  наприклад, з 90 п’єс Есхіла збереглося повністю 7, із 120 драм Софокла — теж 7, з 92 творів Еврипіда — 19- є, звичайно, елемент випадковості, але не він зіграв вирішальну роль. Справа в тому, що зберігалося лише те, що являло інтерес для поколінь, які жили у той час. Головним матеріалом для письма, починаючи з VII ст. до н. е., був папірус (пергамент з’явився пізніше і був досить дорогим матеріалом). Античний текст, записаний на папірусі, міг зберігатися лише у тому випадку, якщо його час від часу переписували. Таким чином, до нас дійшли лише ті твори, які постійно переписувалися через їхню популярність у читачів.)

7) Кому належать слова: «Дивних багато у світі див, але найдивніше із них – людина»?(Софокл.)

8) Які часи вважають «дитинством» людства? ( Античні).

  1. Чи всю давню літературу різних народів називають античною у цивілізованому світі? (Античною літературою називають літературу Стародавньої Греції та Стародавнього Риму, яка мала найбільше значення для формування європейської культури).
  2.    Важливим джерелом античної літератури є… (міфи).
  3.    Провідна тема античної літератури? (Оспівування людини та її світу).
  4.    Який проміжок часу охоплює давньогрецька література? ( Від ХVI ст. до н. е. (поява перших фольклорних пам’яток) до 476 р. н. е. (умовна дата падіння Риму, під владу якого Еллада потрапила бл. ІІ ст. до н. е. ).Античними літературами ми звемо твори складені від VІІІ ст. до н. е. і до  Vст.  н. е.) Історія античного світу охоплює тринадцять століть
  5.    Що таке філософія? (З грецького буквально «любов до мудрості, знань»).
  6.    Навіщо потрібно вивчати античну літературу? (Бо неможливо переоцінити її вплив на людство, яке й досі вважає все, створене у ті часи, найкращим. Все, що нас оточує, впливає на нас постійно і непомітно. Але чи багато навкруги нас того, що ми б назвали найталановитішим, найгеніальнішим, найдосконалішим? На жаль, ні.  А антична культура вважається гармонійною і досконалою, а отже, знайомлячись з нею, ми можемо самі стати більш освіченими, більш досконалими).
  7.    Якими мовами й народами створювалась антична література?( Давні римляни і греки: римська література розпочала свій розвиток значно пізніше за грецьку й створювалась на її основі, використовуючи її досвід і досягнення; грецька література найдавніша з усіх європейських літератур, що розвивалася самостійно, не спираючись на досвід інших літератур. Греки писали свої твори  давньогрецькою мовою,  а римляни – латиною.)
  8.    Назвіть характерні особливості античної літератури. ( 1) матеріальний світ: - культ оголеного тіла, підвищений інтерес до пластичного зображення; 2) споглядальна спрямованість - прагнення осягнути космос, загальні закони буття; 3) міфологія - олюднення богів)
  9.    Назва Давньої Греції після поширення поняття «елліни» (греки). (Еллада)
  10.    Яка  назва дала життя сучасному слову «музей» ?(найбільший в античному світі науково-культурний центр Мусейон, створений в Александрії за часів правління Птолемея,  у перекладі означає «храм муз» (музи в Давній Греції вважалися покровительками наук і мистецтв).
  11.    Для роботи в Мусейоні Птолемей запросив талановитих учених, серед яких були фахівці, що обробляли, коментували й тлумачили тексти. Вони, власне, стали попередниками...( сучасних філологів.)
  12.    Саме давні греки винайшли слово «філологія» (від грец. ...любов до слова)
  13.    Який внесок у розвиток філології зробив Арістотель  своїм трактатом «Поетика»? ( У цьому творі вперше було зроблено спробу осмислити закони літературної творчості й розробити літературознавчу термінологію. Важливим відкриттям «Поетики» стало вчення про літературні роди і жанри, на яке значною мірою спирається сучасна наука.)
  14.    Ключове поняття європейської культури - ...(гуманізм) «людина є мірою всіх речей»)
  15.    Назвіть періоди  античної літератури.(Архаїчний, класичний, елліністичний)
  16.    Які жанри існували в античній літературі? (Всі літературні жанри, про що свідчать їхні, головним чином, грецькі назви: епічна поема, трагедія, комедія, ода, елегія, сатира, епіграма, новела, роман.)
  17.    Які жанри характерні для архаїчного періоду?(усна народна творчість, героїчний епос, епічні поеми)
  18.    Хто вважається легендарним основоположником європейської літератури?(Гомер). Чому? (До VІІІ ст.. до н. е. існував лише грецький фольклор(аеди, кіфари, міфи), а з ім’ям Гомера  пов’язаний початок давньогрецької літератури. Він замість коротких міфів став виконувати поеми-епопеї – великі за обсягом твори про героїчні подвиги та пригоди, він завжди вважатиметься грецьким поетом №1).
  19.    У чому полягає надзвичайна популярність Гомерових поем? (Їх гуманістичний пафос – співчуття людському горю, засудження війни.)
  20.    Які жанри виникли  під час класичного періоду (VІІ – ІVст. до н.е.)?(Лірика, драма)
  21.    Золота доба давньогрецької літератури. (V ст.до н.е.)
  22.    Кому належить розподіл літератури на роди: епос, лірика, драма? (Аристотелю).
  23.    Доведіть, що античність – це колиска  європейської літератури.( Історичне значення античної літератури у світовому процесі настільки велике, що європейська література неодноразово зверталася до античності як до творчого джерела, з якого черпалися теми. Вона створила ідеал людини – поєднання духовної і тілесної краси).

 

  1.    Чому не всі твори античності дійшли до нас? ( З 90 п’єс Есхіла – 7, із 120 драм Софокла – 7, з 92 творів Еврипіда – 19. Є тут і елемент випадковості, але  зберігалося те, що виявляло інтерес для покоління, які жили у той час. Античний текст, записаний на папірусі, міг зберігатися лише у тому випадку, якщо його час від часу переписували. Таким чином, до нас дійшли лише ті твори, які постійно переписувалися через їхню популярність у читачів).
  2.    На території нашої країни є місця, пов’язані з історією Греції? (Греки відкрили для себе північні узбережжя Чорного моря в VII ст. до н.е і заснували на цих землях міста-держави, руїни яких збереглися до наших днів. Найрозвиненішими були Ольвія (Миколаїв), («Щаслива», на Бузькому лимані), Пантикапей («Рибний шлях», на території сучасної Керчі), Херсонес, («Півострів», у межах сучасного Севастополя), Тіра (біля сучасного Білгорода-Дністровського) та інші міста Північного Середземномор’я. Давні перекази й фантастична реальність поєдналися на острові Зміїному (Одеська область). Згідно з античною легендою, острів підняла з морського дна богиня Фетіда для свого сина Ахілла. У 1971 р. у скіфському кургані Товста Могила в Дніпропетровській області було знайдено золоту царську пектораль IV ст. до н.е. За однією з версій, на ній зображено символічну карту Скіфії. ).
  3.    Назвіть основні риси давньогрецької культури. Розкрийте їхнє значення ( Антропоцентризм – уявлення про те, що людина є центром і головною метою Всесвіту; співвіднесення космосу і людини та раціональність – прагнення до розумного обґрунтування, доцільність дій.)
  4.    У чому найяскравіше втілилася несхожість двох народів: римлян і греків? ( У ставленні до театру і драматургії.)
  5.    Складіть порівняльну характеристику римського та грецького театру  за таким параметрами: характеристика глядачів, сприйняття вистав, жанрові смаки глядачів.

Параметри порівняння

Грецький театр

Римський театр

Характеристика  глядачів

Не любили спостерігати  за сценами насильства, вбивства, намазували меч червоною фарбою.

Цікавили смертельні бої гладіаторів, справжня кров.

Сприйняття театральних вистав у суспільстві.

Держава доплачувала гроші небагатим громадянам, аби могли відвідувати вистави, бо театр був засобом виховання громадян. Йшли всією сім’єю на день і не залишали виставу до її закінчення.

Місце розваги, не любили і не хотіли думати, могли серед комедії піти геть навіть при драматургові, якщо поряд розгорталися кулачні чи ведмежі бої.

Жанрові смаки глядачів.

Трагедія, яка примушувала думати

Комедія, гасло: «Хліба й видовищ!»

Рівень публіки

Інтелект, культура

Невігластво, неосвіченість

Римляни підкорили греків силою зброї, а греки римлян – силою мистецтва.

26. Найголовніша заслуга літератури й культури як греків, так і римлян? (Увага до людини, її внутрішнього світу й місця у світі, що її оточує).

«Продовж речення»

  1. Античний – від латинського … (давній).
  2. Автор поем «Іліада» і «Одіссея»?  (Гомер).
  3. За  визначенням назвіть  поняття літературознавчих термінів:

 Твори різних жанрів, які в легендаризованій формі відображають волю, завзяття народу в боротьбі проти ворогів, зла й гноблення. У центрі  твору - епічний герой, що уособлює кращі риси народного характеру- це.... героїчний епос. Великий за обсягом віршований або прозовий твір, у якому широко відтворено значні історичні події, порушено проблеми загальнонародного значення.  Виріс  з народних героїчних пісень, переказів і переважно має міфологічне забарвлення – це...епічна поема (або епопея)

  1. Першими творцями героїчного епосу були мандрівні співці- імпровізатори- це ...(аеди).
  2. Усно доопрацьовували й відшліфовували  героїчний епос інші співці (від грец. зшиваю і пісня)... – рапсоди.
  3. Найдавнішими пам’‎ятками героїчного епосу Еллади, що збереглися в повному обсязі, є епічні поеми ... («Іліада» й «Одіссея».)
  4.  Греки приписували їх  батьку поезії... ( Гомеру)
  5. Термін «лірика» походить від давньогрецького слова «лірікос», що перекладається як «те, що ....(грають на лірі» або «те, що співають у супроводі ліри».)
  6. Протягом багатьох століть елліни називали лірикою не вірші, а...( пісні, що виконували під музику.)
  7. Драма виникла в Давній Греції не раніше VI ст. до н.е. на ґрунті обрядових свят, пов’‎язаних з культом ...(Діоніса.)
  8. Знамениті  майстри трагедії ...(Есхіл, Софокл, Еврипід,) майстер  комедії ...(Арістофан)
  9. У ІІІ ст. до н.е. в розвитку античної літератури почався новий етап, названий ...(елліністичним.)
  10. Саме за доби еллінізму виникла література...( давньоримська )
  11.  Підвищення інтересу до епохи античності відбувалося у добу ...(Відродження,) та  у період ...(класицизму).

Періодизація античної літератури

 

До ІХ ст. до н.е

VІІІ-VІст.до н.е.

V- ІVст.до н. е.

ІVст.до н.е.

-V ст. н. е.

Гомерівський період давньогрецької культури

Архаїчна доба давньогрецької культури

Класичний період

Елліністично-римська доба

Епічні поеми Гомера «Іліада», «Одіссея»

Поеми Гесіода байки Езопа, лірика Сапфо, Анакреонта, Архілоха

Трагедії Есхіла, Софокла, Еврипіда, комедії Арістофана

Поеми Вергілія, оди Горація, лірика Катулла, Овідія

 

Гра «Істинне - хибне»

( Методичний коментар: учні в зошитах ставлять знак „+», якщо твердження, на їхню думку, вірне, якщо твердження хибне - „-„)

 

1.  «Античний» в перекладі з латинського  означає «стародавній». („+»)

2. До античної літератури входять всі літератури стародавніх країн. („-„ )

3. Початок античної літератури припадає на добу розкладу рабовласницького ладу. („-„ )

4. Основою античної літератури є міфи давніх народів. („+»)

5. Давні греки цінували в людині духовну і фізичну досконалість. („+»)

6. Саме в епоху античності в літературі були вироблені трагедія, комедія, роман, ода та інші літературні жанри. („+»)

7. Парфенон - творіння стародавніх римлян. („-„)

8. Культура античності застаріла і не викликала інтересу в подальші епохи. („-„)

 

 

Розділ 2. Магія давньогрецьких міфів

 

«Віднайди закінчення думки»

  1.   Важливим джерелом античної літератури є …(міфи).
  2.   В основу античної літератури покладено давньогрецьку ...(міфологію.)
  3.   Неможливо уявити собі твори античної літератури без численних богів, що населяють гору...( Олімп), наділених безмежною силою, безсмертям, але водночас схожих на людей: вони так само закохуються, сваряться, ревнують, заздрять, допомагають іншим.
  4.   Що таке міф? (Міф у перекладі з грецької (mуthos) означає слово, оповідання, переказ. Міфи — це перекази, що розповідають про виникнення явищ природи та предметів матеріальної культури, релігійних обрядів, про створення світу (космогонія) та походження богів (теогонія). Герої міфів — боги, напівбоги та видатні смертні — герої. Міфи, на відміну від казки, завжди вважалися справжньою історією, а не вигадкою.
  5.   Що таке міфологія? (Слово міфологія утворене від грецьких слів mуthos — розповідь та logos — слово, думка. Воно має два значення: 1) сукупність, система міфів якогось народу; 2) наука, що вивчає міфи.  
  6.   Розповідь про створення богів (теогонія) за міфами давніх греків

image10

  1.   Перенесення властивих людині рис на природу і навіть на богів або приписування природним явищам і стихіям властивостей і характерів людей отримало назву ...(антропоморфізм (від грец. людина та форма)
  2.   Кожен народ створював у своїх міфах образну модель Усесвіту. Для давніх греків такою моделлю стала гора... (Олімп), на вершині якої, за їхніми уявленнями, жили боги на чолі із...( Зевсом)
  3.   Олімп символізував прагнення до...( святості, досконалості. )
  4.  Давні греки надавали особливого значення числу...( дванадцять: день і ніч розділили на 12 годин, на небі виділили 12 зодіакальних сузір’їв, із численних подвигів улюбленого міфічного героя Геракла найзначущішими вважали саме 12. )
  5.  Що символізують числа 3 і 4? Чому відповідно й основних богів, які мешкали на священній горі, теж було... (дванадцять? Можливо, це пов’язано з тим, що число 12 можна отримати, помноживши 3 на 4. При цьому 3 символізує поділ світу по вертикалі (небо, земля і підземний світ), а 4 - сторони світу.)
  6. Назвіть грецький пантеон. Чому в таблиці  (див. форзац підручника)  не 12, а 14 богів? (Спочатку до олімпійців належали Зевс, Гера, Аїд, Посейдон, Гестія, Афіна, Артеміда, Арес, Гермес, Гефест, Аполлон і Деметра (див. таблицю на 2-му форзаці). А коли до них приєднався Діоніс, народився міф про те, що Гестія залишила Олімп, утомившись від постійних суперечок між богами. Іноді до олімпійців зараховують Афродіту. У такому разі вона посідає місце Аїда, який нечасто покидає своє підземне царство.)
  7. Крім Олімпу, священною горою давні греки вважали...( Парнас)
  8.  На Парнасі мешкали ... (Аполлон і музи - дев’ять богинь-сестер, що уособлювали поетичне й музичне натхнення, були покровительками мистецтв і наук )
  9. До другорядних божеств грецької міфології належать...( сатири й німфи.)
  10.  Чому Прометей – «вічний образ» ( прагнення  допомогти людям, вибороти для них право на гідне життя, засновник  цивілізації)
  11.  Назвіть найвідоміших  героїв античності. ( Геракл, Ахілл, Одіссей, Персей, Тесей, Ясон, Гектор .)
  12.  Сукупність міфів, що обєднані спільним місцем дії, героями або подією, називаються ...(міфічним циклом).
  13. Найвідоміші цикли давньогрецьких міфів: (• про богів (теогонія); • про героїв;  • про аргонавтів; • троянський;  • фіванський.)
  14.  Чому існують двозначні переклади слів типу «кіклоп» - «циклоп», «Кербер» - «Цербер» (Звуку «ц» греки взагалі не знали.)
  15.  Троянський цикл пов’язаний… (з подіями про Трою).
  16.  У фіванському циклі йдеться …(про трагічну долю царя Едіпа та його доньки Антігони).
  17.  Цикл міфів про аргонавтів розповідає про…(мандрівку корабля «Арго» до Колхіди за золотим руном і події, пов’язані з коханням Ясона і Медеї).

Цикл міфів про аргонавтів

1. Хто сперечався за владу в місті Іолк, що в Північній Греції?( двоє зведених братів - царі Пелій і Есон.) Чому син царя Есона  Ясон виховувався у кентавра Хірона? (До 21 року був під наглядом кентавра, щоб не вбив підступний Пелій (який став правителем), щоб передати царську владу своїм нащадкам.)

- Кентавр – це...міфічна істота з кінським тулубом і людськими головою та грудьми.

2.Хто взяв Ясона під своє заступництво? (Гера і Афіна).

3.Як вона випробувала доброту юнака? (Перетворилась на стареньку бабусю і просила перенести її на другий берег річки.)

4. Про що дізнався Ясон у місті Іолк? (Історію свого роду, зустрівся із старим батьком, вражений його бідністю, зажадав від Пелія повернення влади.)

5. Що відповів Пелій? (Що віддасть владу і багатство, якщо Ясон привезе золоте руно).

6. Звідки Ясон знав історію руна? Розкажіть цю історію.  (Від Хірона).

7. Хто погодився допомогти Ясону? (Геракл, Тезей (переміг Мінотавра і за допомогою «нитки Аріадни» вийшов з лабіринту), Пелей (батько Ахілла), співець Орфей, Асклепій (син Аполлона).

8. Чому цих героїв називають аргонавтами? ( Від назви корабля «Арго», на якому вони подорожували.)

9. «Арго» в перекладі з грецької… (швидкий).

10.Чому лікарів і зараз інколи називають «ескулапами»?(Бо сина Аполлона Асклепія, бога лікарів, ще називали Ескулапом.)

11. Які випробування випали на долю Ясона у Колхіді? (Цар Еет пообіцяв віддати руно після того, як він запряже пару бронзових вогнедишних биків, виоре Аресове поле, посіє драконові зуби й переможе воїнів, які народяться з цього посіву, подолає невсипущого дракона, який стереже золоте руно.)

12. Хто допоміг Язону здійснити всі ці подвиги? (Донька Еета чарівниця Медея.)

13. Чи подобається вам Медея? (Вона дуже жорстока: вбила свого молодшого брата, порізала на шматки і порозкидала по морю, щоб Еет не наздогнав її на «Арго», коли втікала з Ясоном; улаштувала так, щоб доньки Пелія, захотівши омолодити свого батька, власноруч його вбили; подарувала своїй суперниці Креусі, в яку закохався Язон, гарну шлюбну сукню, намочену в отруйних соках, і бідна дівчина згоріла живцем; повбивала своїх дітей і на колісниці, запряженій крилатими драконами, утекла до Афін.)

14. Куди шторм викинув «Арго»?(на край африканської пустелі)

15. Хто врятував аргонавтів від спраги й голоду?( Геракл, Діви-німфи розповіли мандрівникам, що тут побував герой у лев’ячій шкурі, убив дракона, який охороняв сад, викрав чарівні золоті яблука й, розколовши скелю, пустив з неї струмок до самого моря.

16. Останньою перешкодою на важкому шляху мандрівників став острів ...(Крит) Вхід до його бухти охороняв мідний велетень ...(Талос), топлячи кораблі кам’яними брилами.

17. Хто знову допоміг аргонавтам?( Медея поглядом зачарувала велетня і той впав у море).

18. Що символізувало золоте руно (спочатку плодючість, багатство й вважалося запорукою добробуту, згодом стало символом високої мети, вищих цінностей.)

Фіванський цикл

  1.   У фіванському циклі йдеться про …(трагічну долю царя Едіпа та його доньки Антігони).
  2.   В цих оповідях відбилося уявлення еллінів про те, що і над людьми, і над богами панує невблаганний...(Фатум.)
  3.   Як звали його служниць і що вони роблять?( Три його служниці, богині мойри, роблять вічну справу: одна пряде нитку життя, інша її перерізає, а третя записує долю в сувій - і нічого змінити не можна.)
  4.   Хто батьки Едіпа? (Лай та Іокаста).
  5.   Кого він вважав своїми батьками? (Пастуха Поліба і Меропу, бо вони  вилікували його ноги і виростили).
  6.   Чому ж батьки не виховували Едіпа?(Бо жриця Піфія повідомила Лаю, що син його вб`є і справдиться прокляття Пелопса.)
  7.   За що ж Пелопс прокляв Лая?(Бо замолоду Лай викрав у нього сина, і Пелопс його за це прокляв, побажавши йому загинути від руки власного сина).
  8.   Що ж зробив Лай із своїм сином, почувши пророцтво Піфії та згадавши прокляття Пелопса?(Зв`язав малому ноги, пробив їх залізними шпичаками й звелів рабові кинути немовля в урвище – хай там помре з голоду чи стане поживою диким звірям.)
  9.   Що означає слово Едіп, чому його так назвали? ( «Опухлоногий», так назвали його нові батьки Поліб і Меропа, яким раб віддав хлопця,  бо пожалів і не кинув в урвище).
  10. Чому Едіп теж пішов до пророчиці Піфії?(Щоб дізнатися, хто його батьки, бо його дражнили безбатченком, а відповіді розгубленого Поліба заставили засумніватися).
  11. Що ж напророчила Піфія Едіпу?(Що він уб`є рідного батька й одружиться з своєю матір`ю).
  12. Що вирішив робити наляканий Едіп? (Подався подалі від  Поліба та Меропи, аби якось випадково, не бажаючи того, не вбити їх, бо пророчиця і Аполлон так і не сказали, хто батьки Едіпа).
  13. Як Едіп убив батька?( Кинув каменюку у візника, який оперіщив його батогом, а потрапив  у старигана, що стидів у колісниці, той старий був Лай.)
  14.  Хто такий Сфінкс? (Страховисько з жіночою головою та грудьми, тулубом здоровенного лева й драконячим хвостом. Чатував біля Фів, пожираючи всіх, хто не відгадував його загадки).
  15.  Яку загадку загадав Сфінкс Едіпові? («Хто ходить уранці на чотирьох, удень – на двох, а ввечері – на трьох?»).
  16.  Чи відгадав Едіп загадку? (Так. «Людина»).
  17.  Що зробив сфінкс? (Кинувся з гори й розбився).
  18. Що зробили вдячні фіванці? ( Обрали Едіпа царем і одружили з Іокастою, його матір’ю).
  19.  Як справдилося веління Долі? Від кого це чув Едіп? Що він хотів узнати? (Аполлон через жрицю Піфію не дав чіткої відповіді на питання Едіпа: хто його батьки , а повідомив, що він уб’є рідного батька й одружиться зі своєю матір’ю).
  20. Як справдилося прокляття Пелопса? (Лай загинув від руки власного сина).
  21. Скільки дітей народилося у Едіпа? (Сини Полінік і Етеокл та дочки Антігона й Ісмена).
  22. Що сталося з Іокастою та Едіпом, коли вони взнали правду? (Іокаста повісилась, а Едіп виколов собі очі: «ці очі, що не впізнали рідної матері, не можуть дивитися на білий світ» та переодягнувся у жебрацьке лахміття й пішов з міста).
  23. Хто йому допомагав? (Дочка Антігона стала його поводирем).
  24. Чи винен Едіп у тих злочинах, у яких його звинуватив  віщун Тіресій?
  25. Хто і у якому творі розповів про Антігону?(Софокл у трагедії «Антігона»).
  26. Хто поховав Едіпа? ( Афінський цар Тезей).
  27. Коли Едіп помер, Антігона повернулася до ...(Фів).
  28.  Чим закінчилися сварка між братами? (Її брати посварилися за владу над містом. Етеокл став царем, а Полінік подався в Аргос, просити чужинців повернути йому престол. У двобої. Полінік і Етеокл загинули від руки один одного, сплативши за гріхи батьків.)
  29.  За що Креонт наказав  стратити  Антігону (Фіванці урочисто поховали Етеокла як захисника міста, а Полініка, що зрадив батьківщину заради особистих прагнень, залишили на полі бою. У Давній Греції залишити людину без поховання вважалося найгіршим знущанням над нею. Тому Антігона порушила  наказ свого дядька Креонта, який став фіванським правителем, таємно присипала тіло брата землею. )

 

Троянський цикл

«Відгадай ім’я героя»

Перестав букви у словах і прочитай імена героїв давньогрецьких міфів:

рейометП —

ноЯс —

ферОй —

црисНа —

кІар —

фзіСі —

(Прометей, Ясон, Орфей, Нарцис, Ікар, Сізіф)

Поясни значення фразеологізмів міфологічного походження.

1)Авгієві стайні – бруд, велике безладдя, занедбані справи.

2) Ахіллесова п’ята – слабке, вразливе місце в людини.

3) Ахіллесів щит – неперевершений мистецький твір.

4) Нитка Аріадни – спосіб, що допомагає розв’язати якесь важке питання, вийти зі скрутного становища.

5) Посіяти зуби дракона – породити ворожнечу, виплескати безліч страховищ.

6) Олімпійський спокій – незворушність, велична поведінка.

7) Танталові муки – страждання, яких зазнає людина через усвідомлення близькості бажаної мети та неможливості її досягти.

8) Бочка Данаїд – марна, нескінченна праця.

9) Скринька Пандори – осередок лиха, підступний дарунок.

10) Осідлати Пегаса – стати поетом.

11) «Яблуко розбрату» - предмет суперечок, ворожнечі;

12) «Ахіллесова п’ята» - слабке, вразливе місце; єдине незахищене місце (Фетіда тримала Ахілла за ніжку, купаючи у підземних водах Стіксу, щоб його тіло було невразливим. Єдиним місцем, не омитим водою, була п’ята Ахілла, що й стала його вразливим місцем);

13) «Троянський кінь» - підступний дарунок ворогів (цей вислів використовують, коли йдеться про чиїсь злі, підступні дії, адже вигадка Одіссея зробити дерев’яного коня як своєрідний повіз для грецьких воїнів обернулася для троянців страшною поразкою), синонімічний вислів - «дари данайців» - та інші.)

- Які з цих афоризмів безпосередньо пов’язані з міфами «Смерть Ахілла» й «Троянський кінь»?

Вікторина-змагання за змістом циклу троянських міфів

  1.   Як ще називали Трою? (Іліон).
  2.   Троянський цикл давньогрецьких міфів поєднує історичну правду з легендами. Він розповідає про події, пов’язані з містом Троєю і Троянською війною, яка відбувалася в...( XIII ст. до н.е.)
  3.   Які міфи пояснюють причини Троянської війни? («Яблуко розбрату», таємниця Прометея, Ахіллесова п’ята, Троянський кінь, тощо).
  4.   Що зараз називають «помстою Геї» і чому? (Смертоносні природні катаклізми, пов’язані із земною корою (цунамі, виверження вулканів, землетруси, вибухи метану в шахтах). Бо Мати –Земля Гея просила свого онука Зевса помститися за неї людям, які постійно її ранили і Зевс вирішив улаштувати Троянську війну).
  5.   За що Зевс покарав Прометея?(Не лише за те, що викрав для смертних вогонь, а за те, що у трьох богинь долі Мойр підслухав про майбутню долю Зевса і не хотів розповісти її громовержцю).
  6.   Як карався Прометей?(Орел клював йому печінку).
  7.   Хто звільнив Прометея? (Геракл).
  8.   Яку таємницю не розкривав Зевсові Прометей? (Від Зевса Фетіда народить хлопчика, сильнішого за батька, який міг би посісти трон на Олімпі).
  9.   Що зробив Зевс, дізнавшись таємницю. (Одружив Фетіду з Пелеєм, саме на цьому весіллі Еріда посварила Геру, Афіну й Афродіту).
  10. Хто і чому порадив богам віддати Фетіду (морську богиню) заміж за Пелея? (Прометей. Тому що від можливого шлюбу Зевса і Фетіди мав народитися син, могутніший за батька і здатний скинути його з Олімпу.)
  11. Де відбулося весілля Пелея і Фетіди? (У печері кентавра Хірона.)
  12.  Чому ж розпочалась Троянська війна?

  1. Хто така Еріда?(Богиня чвар і розбрату).
  2. Хто і чому підкинув на бенкетний стіл яблуко розбрату? (Еріда  підкинула яблуко із садів Гесперид, тому що її забули запросити на весільний бенкет, тому вона була ображена й розлючена.)
  3. Який напис був на яблуці розбрату? («Найвродливішій»).
  4. Які богині затіяли між собою сварку за право називатися найвродливішою? (Гера - дружина Зевса, богиня родинного вогнища; Афіна - донька Зевса, богиня мудрості та справедливої війни; Афродіта - богиня кохання і дружина бога-коваля Гефеста.)  
  5. Хто повинен був їх розсудити? (Троянський царевич Паріс,  найгарніший із земних юнаків ).
  6. Кому віддав яблуко Паріс і чому?(Афродіті, яка пообіцяла найвродливішу жінку з-поміж смертних).
  7.  Найвродливіша з-поміж смертних жінок?(Єлена – дружина спартанського царя Менелая).
  8.   Чиєю донькою була Єлена? (Єлена була донькою Зевса і Леди, дружини героя Тіндарея.)
  9.  Кого і за чиєю порадою Єлена обрала за чоловіка? (Її чоловіком став Менелай, якого вона обрала сама. Інші претенденти, за порадою Одіссея, мали пригнути йому на вірність і прийти на допомогу в скруті.)
  10.  Хто із троянських героїв був супутником Паріса до Спарти? (Еней.)
  11.  Афродіта стримала своє слово: у Паріса закохалася Єлена Прекрасна, дружина спартанського царя ... (Менелая.)

 

 

  1.  Богиня кохання допомогла викрасти Єлену і привезти її до Трої. Обурений Менелай збирає військо на чолі з ...(Агамемноном)  і починає ...(Троянську війну.)
  2. Чому ж розгнівався Ахілл? (Агамемнон відібрав у Ахілла його полонянку Брісеїду. Через це найсильніший воїн ахейського війська відмовився брати участь у подальших військових діях, що призвело до численних поразок ахейців.)
  3.  Як Паріс відповів на гостинність Менелая? (Коли Менелай терміново     від’їхав на Крит, Паріс викрав Єлену і пограбував Менелая.)
  4.   За що ображався Менелай на Єлену?(До неї сваталися майже всі ахейські царі і за угодою вона сама обрала його за  чоловіка, а інші не повинні були мстити за це, а тепер втекла з Парісом до Трої.)
  5.  Хто став на чолі грецького війська? (Агамемнон - цар Мікен і рідний брат Менелая.)
  6.  Хто допоміг Менелаю і Агамемнону зібрати грецьких воїнів для участі у війні з троянцями? (Мудрий Нестор, цар Пілоса.)
  7.  Як вдалося розгадати хитрість Одіссея, що не хотів йти на війну? (Одіссей, що мав молоду дружину Пенелопу та новонародженого сина Телемаха, прикинувся божевільним і почав орати свої ниви та засипати їх сіллю. Паламед здогадався про це і поклав у борозну Одіссея його сина-немовля, який неминуче загинув би під плугом. Так була розкрита хитрість Одіссея і він змушений був іти на війну.)
  8.   Скільки років тривала Троянська війна? (Десять.)
  9.   Чиїм сином був Ахілл? (Сином царя Пелея та морської богині Фетіди.)
  10.  Чому було необхідно залучити Ахіллеса до участі у війні з троянцями? (Віщий Калхас передрік синам Атрея, що вони здобудуть перемогу, якщо у війні з Троєю прийматиме участь Ахілл.)
  11.  Чому Фетіда сховала Ахілла на Скіросі у палаці царя Лікомеда? (Згідно з пророцтвом, Ахілл мав загинути у Троянській війні, тому й хотіла його врятувати.)
  12.  Як вдалося переконати Ахілла взяти участь у війні? (Хитромудрий Одіссей з Діомедом під виглядом купців приїхали на Скірос і розклали перед царівнами, доньками Лікомеда, різні шати й прикраси. Ахілл, переодягнений у жіноче вбрання, також був серед них. Одіссей серед товарів поклав зброю. Ахілл вибрав щит, меч, поножі та панцир і з радістю прийняв пропозицію Одіссея.)
  13.  Чому Ахілл не сватався до Єлени?(Був тоді ще юний, а за іншою версією, це порадив його вихователь, мудрий кентавр-провидець Хірон).
  14.  Кого виховував мудрий кентавр – провидець Хірон? (Ахілла, Геракла, Тезея, Ясона та ін.)
  15. Які причини спонукали Ахілла воювати під Троєю, якщо він не сватався до Єлени, а значить не укладав угоди допомагати  Менелаю?(Він знав, що проживе недовго, тому поспішав здобути славу, а велика Троянська війна – найкраще для цього місце.)
  16. Хто міг би скинути Зевса з трону? (Ахілл).
  17. Що робила  мати Ахілла  Фетіда, щоб врятувати сина?(Скупала немовлям в Стіксі, щоб був невразливим для зброї,заховала його на острові Скірос, де жив поміж дочок царя Лікомеда і ходив у жіночому одязі).
  18.  Чому мати Фетіда називає Ахілла «коротковічним сином»?( Він від народження приречений на загибель: без нього не впала б Троя, але й сам він повинен загинути під її мурами, щоб Зевсові стало спокійніше за олімпійський трон).
  19.  Хто допоміг пізнати переодягненого у жіночий одяг Ахілла?

( «Велемудрий»Одіссей).

  1.  Хто викрав із храму Афіни в Трої  статую богині (Діомед з Одіссеєм, яких провела таємним ходом Єлена).
  2. Хто вигадав хитрість з троянським конем ?(Одіссей).
  3. Хто попереджав троянців про небезпеку і радив спалити коня?(Жрець Лакоон з двома синами.)
  4. Чому без цих хитрощів не могли зруйнувати мури міста Трої ?(Бо будували їх Посейдон і Аполлон).
  5. Кому після смерті Ахілла дісталася його зброя? (Одіссею).
  6. Хто із троянців врятувався?(Еней, його батько Анхіз, син Юл (Асканій) і гурт троянців, які заснували Рим (Нову Трою) і підкорили Елладу).
  7.  Як наказав Менелай Єлену? (Пробачив).
  8.  Назвіть три умови, без виконання яких греки не змогли б здолати Трої? ( 1)Щоб військо очолив Ахілл, який повинен був загинути під стінами Трої як останній герой задля спокою Зевса, 2) винести статую з храму богині Афіни, бо поки вона в Трої, ніхто міста завоювати не міг; 3) доки Посейдонів мур буде цілим, ніхто не проникне до Трої, але троянський кінь не проходив у ворота і мур розібрали – троянці самі підготували власну погибель.)
  9. Чому ж загинув під стінами Трої Ахілл, якщо мати скупала у чарівних водах Стікса? (Залишилася вразливою п`ята, за яку вона тримала сина, щоб не впустити у воду).
  10.  Хто убив Ахілла? (Паріс (за допомогою Аполлона ) влучив стрілою саме у п`яту.)
  11. Самі боги теж брали участь у воєнних діях: троянцям допомагав... срібнолукий (Аполлон), грекам - небесна цариця ....(Гера й мудра воїтелька Афіна), громовержець Зевс стежив за битвами з Олімпу й вершив свою непорушну волю...

Учитель. Ця вікторина допомогла нам здійснити Мандрівку за змістом циклу троянських міфів. Тепер ми маємо з’ясувати, де проходить межа між реальними подіями та вигадкою. Що ви знаєте про історичну основу троянського циклу міфів?  Троя: міф і реальність.

  1.  Хто довів, що Троя існувала?(Німецький археолог  Генріх Шліман,  автор відомої книги «Іліон: місто і країна троян».
  2.  Повідомлення про Шлімана? (Шліман став багатою людиною, наживши статки на торгівлі, і вирішив їх витратити на розкопки стародавньої Трої. 1871 року Шліман прибув до Дарданелли - провінційного містечка на березі однойменного проливу. З невимовним хвилюванням він їхав до селища Гіссарлик, де, за легендами, колись стояла Троя. Шліман був аматорм в археології. Він гадав. Що треба шукати на великій глибині і нехтував залишками будівель, черепками, скелетами, які були майже на поверхні. Перший рік розкопок закінчився невдачею. Але наступного року розкопки дали результат! Гіссарлицький пагорб відкрив свої таємниці! Давні стіни зі слідами страшних пожеж явили себе світові. Далі Скейська брама, далі сховище, повне скарбів (близько восьми тисяч виробів зі срібла та золота!). Знахідки викликали переполох, але науковці вперто не визнавали Трої. У 1879 році Шліман знову працює на розкопках Трої, враховуючи помилки минулих років. З’ясувалося, що на Гіссарлицькому пагорбі існувало дев’ять міст, які послідовно змінювали одне одного. Троя поеми Гомера була шостим містом. (Завдяки Шліману науковці довели, що Троянська війна дійсно була. Відбулася вона близько 1250 р. до н.е. її причинами було бажання греків розширити свої володіння й захопити Малу Азію, що знаходилась на перетині морських торгових шляхів і була надзвичайно багатою)

ПЕРШІ ДЕВ’ЯТЬ РОКІВ ОБЛОГИ ТРОЇ

«Уважний читач»

  1. Хто чекав греків на березі?( сильне військо троянців під проводом Гектора)
  2. Хто такий Гектор? ( могутній  син старого царя Трої Пріама)
  3. Чому вагалися греки ступити на берег?( знали провіщення: загине той, хто перший ступить на троянський берег.)
  4. Чому  герой Протесилай , який так прагнув подвигів і готовий був першим зіскочити на берег і почати бій з троянцями,  не зважувався ?( тому, що загинути має той з греків, хто перший торкнеться ногою троянської землі.)
  5. До чого додумався наш «хитромудрий» Одіссей?(щоб повести за собою героїв, але самому не загинути, Одіссей кинув на берег свій щит і спритно стрибнув на нього з корабля.)
  6. Хто ж першим загинув, потрапивши  під дію трагічного пророцтва?(Протесилай бачив, що Одіссей зіскочив на берег, але він не бачив, що скочив Одіссей не на троянську землю, а на свій щит. Протесилай вирішив, що один з греків уже ступив перший на троянську землю. Жадоба подвигів охопила його і з оголеним мечем кинувся на ворогів.)
  7. Хто вбив Протесилая?( своїм важким списом великий Гектор  на смерть уразив юного Протесилая.)
  8. Як закінчився кривавий бій?(Греки дружно кинулися з кораблів на ворога,  подалися троянці, кинулися тікати й заховалися за неприступними мурами Трої.)
  9. Чим займалися греки на другий день під час перемир’‎я?( підібрали загиблих воїнів і поховали їх. Потім заходилися лаштувати укріплений табір)
  10.  Кого греки послали до Трої для перемов з троянцями? ( царя Менелая і хитромудрого Одіссея)
  11.  Чого зажадав Менелай?(щоб повернули йому троянці дружину його Єлену і всі скарби, викрадені Парісом).
  12.  Як троянці  реагували на чудову  промову мудрого царя Ітаки. (Одіссей переконував троянців задовольнити вимоги Менелая. Народ троянський ладен був уже погодитися на всі домагання.)
  13.  Як до цього поставилася сама прекрасна Єлена?(  розкаялася у своєму необачному вчинку і шкодувала, що покинула дім героя-чоловіка заради Паріса.)
  14.  Хто зашкодив миру з греками? (сини Пріама, і насамперед,  Паріс, який не хотів скоритися народному рішенню і все віддати)
  15.  Чому  троянці відмовилися задовольнити домагання Менелая?( Повірили троянському провіснику Геленові, Пріамовому  сину,  який сказав, щоб не боялися троянці війни з греками - боги обіцяють Трої свою допомогу. )
  16.  Як далі розгорталися події? (Замкнулися троянці в неприступній Трої; навіть Гектор не насмілився покидати місто. А греки почали облогу. Вони тричі намагалися здобути штурмом Трою, але це їм не вдавалося. Тоді греки почали руйнувати околиці Трої і завойовували всі міста, які були в союзі з Троєю. Греки ходили на них походами суходолом і морем. У всіх цих походах особливо відзначився великий Ахілл.)
  17.  Скільки років тривала облога Трої?(дев’‎ять років. Багатьох героїв, що загинули в бою, довелося  оплакувати і троянцям, і грекам. Але найтяжчий, десятий рік, був попереду.)
  18.  Попереду було й найбільше горе - ...(падіння Трої.)

СМЕРТЬ АХІЛЛА

  1. Чому знову розлютився Ахілл на троянців?( вирішив жорстоко помститися їм за смерть друзів, Патрокла й Антілоха.)
  2. Чому  не послухав  Ахілл самого Аполлона?( гнівався на бога за те, що багато разів рятував бог- стріловержець від нього Гектора й троянців.)
  3. Хто став причиною смерті Ахілла?( Ахілл погрожував навіть богові Аполлону, що уразить його списом. Розгнівався Аполлон, забув він і те, що обіцяв колись, на весіллі Пелея і Фетіди, охороняти Ахілла. Повившись темною хмарою, для всіх незримий, скерував він Парісову стрілу, й уразила вона Ахілла в п’‎яту, куди тільки й можна було уразити великого героя.)
  4. Що грізно крикнув Ахілл троянцям перед смертю?(«Горе вам, погинете ви! І після смерті мститимуся вам!»)
  5. Хто і чому припинив бій біля мертвого Ахілла?( Коли це вдарив грім Зевса, знялася буря й зупинила троянців. Не хотів Зевс, щоб заволоділи троянці тілом Ахілла.)
  6. Хто ще  захищав тіло Ахілла від троянців?( Підняв могутній Аякс Теламонід Ахілла й поніс до кораблів, а його захищав Одіссей, відбиваючи троянців, що наступали.)
  7. В одному склепі поховано було...( Ахілла, Патрокла й Антілоха, сина Нестора. Високу могилу насипали над ним греки, далеко її видно було з моря, вона свідчила про велику славу похованих героїв.)

ПАДІННЯ ТРОЇ

1.     Яку хитрість вигадав Одіссей, щоб завоювати Трою? (порадив спорудити такого величезного дерев’яного коня, щоб у ньому могли сховатися наймогутніші герої греків. Усе інше військо мало відплисти від берегів Троади й заховатися за островом Тенедосом. Коли троянці ввезуть коня до міста, уночі вийдуть герої, відкриють браму грекам, які таємно повернуться назад).

2.     Хто спорудив величезного дерев’яного коня?( Знаменитий митець Епей зі своїм учнем, з допомогою богині Афіни Паллади)

3.     Про що попереджав троянців Лаокоон? (Він  палко вмовляв своїх співгромадян знищити коня. Певний був, що в коневі сховані грецькі герої, що це якась воєнна хитрість, вигадана Одіссеєм. )

4.     Чому троянці повірили  полоненому греку Сінону? (Добре зіграв він роль, доручену йому Одіссеєм. Розповів їм Сінон вигадану  Одіссеєм історію: ніби втік від греків, які хотіли принести його в жертву богам за щасливе повернення на батьківщину, і сам здався пастухам)

5.     Яке чудо ще більше переконало троянців у  правдивості слів Сінона? (чудо, послане Афіною Палладою: з моря  з’явилися два дивовижних змії, які в иповзли  на берег... кинулися на двох синів Лаокоона)

6.     Яка доля спіткала жерця та його синів? (Померли від отрути змій. «Так загинув Лаокоон, бачачи жахливу смерть своїх ні в чому не винних синів, загинув тому, що хотів, усупереч волі богів, урятувати рідну землю.»)

7.     Яку ще помилку вчинили троянці, щоб згубити власне місто Трою? (Розібрали вони частину міського муру, бо величезного коня не можна було провезти через браму, і з тріумфом, співами й музикою потягли коня канатами до міста.)

8.     Як греки розорили Трою? (Сінон вночі, коли всі в Трої  поснули дав знак воїнав вийти з коня і, розпаливши вогнище, дав знак грекам повертатися із засідки)

9.     Які вчинки Одіссея сприяли перемозі над Троєю? (допоміг пізнати переодягненого у жіночий одяг Ахілла, викрав із храму Афіни в Трої  статую богині,  вигадав троянського коня, через якого зруйнували мури міста, які будували  Посейдон і Аполлон. Здолав усі три умови без яких не змогли б здолати Трої).

10. Назвіть три умови, без виконання яких греки не змогли б здолати Трої? (1)Щоб військо очолив Ахілл, який повинен був загинути під стінами Трої як останній герой задля спокою Зевса, 2) винести статую з храму богині Афіни, бо поки вона в Трої, ніхто міста завоювати не міг; 3) доки Посейдонів мур буде цілим, ніхто не проникне до Трої, але троянський кінь не проходив у ворота і мур розібрали – троянці самі підготували власну погибель.)

11.  Кому після смерті Ахілла дісталася його зброя? (Одіссею).

12. Хто із троянців врятувався?(Еней, його батько Анхіз, син Юл (Асканій) і гурт троянців, які заснували Рим (Нову Трою) і підкорили Елладу).

Літературний диктант

1. Два цикли міфів про героїв поряд із троянським. (Фіванський цикл, цикл міфів про аргонавтів.)

2. Богиня, якій віддали яблуко розбрату. (Афродіта.)

3. Держава, правителем якої був Менелай. (Спарта.)

4. Ім’я жінки, що віщувала загибель Трої в разі викрадення Єлени Парісом. (Кассандра.)

5. Тварина, яка відіграла важливу роль у заснуванні Трої. (Корова.)

6. Інша назва Трої. (Іліон.)

7. Цар Трої, батько Паріса. (Пріам.)

8. Герой, який вигадав хитрість із троянським конем. (Одіссей.)

9. Бог, якому служив жрець Лаокоон. (Аполлон.)

10. Убивці Лаокоона. (Змії.)

11. Полонений, який подав ахейцям знак, що можна виходити з троянського коня. (Сінон.)

12. Переносне значення вислову «троянський кінь». (Хитрощі, обманні дії.) 

 

Розділ 3. Безсмертна спадщина Гомера

 

Літературний диктант

1. У яких творах усної народної творчості стародавніх греків були уславлені звитяжні подвиги? (У героїчних піснях.)

2. Як називали у Давній Греції професійних співців? (Аедами.)

3. За якої доби відбувся розквіт народної героїчної пісні? (У Мікенську епоху.)

4. Кого греки вважали автором героїчних пісень? (Музу, богиню-покровительку мистецтва.)

5. Як називали себе ахейські племена, що осіли на західному узбережжі Малої Азії? (Іонійцями.)

6. Який жанр змінив героїчну пісню у VIII столітті до нашої ери? (Епічна поема)

7. Як називали виконавців епічних пісень? (Рапсодами.)

8. Чим відрізнялися рапсоди від аедів? (Рапсоди декламували епічні поеми, а аеди співали героїчні пісні у супроводі ліри.)

9. Назвіть ім’я найвідомішого рапсода Давньої Греції. (Гомер.)

10. Назвіть найвідоміші епічні поеми Гомера. («Іліада» та «Одіссея».)

11. За чиїм наказом і коли були впорядковані і записані поеми Гомера? (За наказом афінського правителя Пісистрата у VI ст. до н.е.)

12. Що стало основою поеми Гомера «Іліада»? (Цикл міфів про Троянську війну.)

13. Робота з опорним конспектом: 

 

Можлива відповідь за опорним конспектом № 2:  (До VIII ст. до н. е. існував лише грецький фольклор. Аеди — народні співці — краще від усіх знали міфи, передавали їх із покоління в покоління, додавали щось своє. Починаючи пісню, аед ударяв по струнах кіфари, і під музику розповідав один з епізодів міфу. З ім’ям Гомера пов’язаний початок давньогрецької літератури. Він замість коротких міфів став виконувати поеми-епопеї — великі за обсягом твори про героїчні подвиги та пригоди. Гомер завжди вважатиметься давньогрецьким поетом № 1. Його справу продовжили Гесіод, Анакреонт, Есхіл, Софокл, Еврипід та інші поети та драматурги.)

Гомер (бл. VIII - VII ст. до н.е.)

  1. У якому столітті жив Гомер? (ІХ – VІІІ ст. до н. е. )
  2.   Гомера вважають основоположником європейської літератури. Як ви розумієте значення слова «основоположник»? (Той, хто щось започаткував, родоначальник; той, хто був першим.)
  3.   Чому його називають легендарним? (Про його життя майже немає інформації, тому його постать оповита легендами.)
  4.   Що означає ім’‎я Гомер? (У перекладі з іонійського діалекту - «сліпий», заручник, заложник)
  5.   Чи дійсно він був сліпим? Що про це говорять біографічні гіпотези? (Гомера уявляли мандрівним сліпим співцем, аедом, що грав на кіфарі (музичному інструменті, подібному до ліри) і першим став складати замість коротких пісень героїчні поеми-епопеї — великі за обсягом епічні твори про героїчні подвиги та пригоди.)
  6. Що таке епопея? (Монументальний художній твір, у якому широко зображені й уславлені яскраві характери та значні історичні, переважно героїчні події минувшини; порушені й глибоко висвітлені важливі проблеми загальнолюдського значення.)
  7.   Хто назвав Гомера першим пророком давніх греків?( Український філософ XVIII ст. Г. Сковорода)
  8.   Скільки грецьких міст боролися за право називатися батьківщиною Гомера? (7).
  9.   Що свідчить про те, що слава його була великою?( сім грецьких міст (Смірна, Родос, Колофон, Саламін, Хіос, Аргос, Афіни) сперечалися за право називатися батьківщиною Гомера. У грецьких школах поеми Гомера «Іліада» та «Одіссея» були предметом постійного вивчення..)
  10. Яке ж із міст вважають батьківщиною Гомера? ( Найвірогідніше – Смірна, що на березі річки Мелес, а його мати Кретеїда назвала сина Мелегісен, тобто «син Мелеси» - Мелесіген?).
  11.   Яка ще існує гіпотеза щодо батьківщини Гомера? (Що він родом з Північного Причорномор’я – дивись роздуми доктора філософських наук Острозької академії Петра Кралюка на стор. 46 «Орієнтовне планування уроків ЗЛ у 8 класі» ж-л «Всесвітня література»).
  12.   Де на території нашої держави ми можемо натрапити на відлуння грецької міфології? (Острів Зміїний в Чорному морі, Ольвія).
  13. З ким порівнює П.Карлюк Гомера? (З українськими сліпими кобзарями).
  14. Гомер вважається легендарним основоположником (європейської літератури)..
  15. Чому Гомера вважають вихователем античного світу? (Давні греки вивчали твори Гомера з дитинства. Гомер формував їхні погляди, смаки й мораль. Найосвіченіші, найвишуканіше мислителі античного світу схилялися перед авторитетом патріарха еллінської культури . Герої поеми Гомера перетворились на взірці неперевершеної доблесті, а їхніми подвигами кожний грек пишався більше, ніж своїми власними.)
  16. Взірець художньої творчості, зразок для наслідування— це ( гомерівський епос )
  17. Хто не розлучався  з «Іліадою і вважав її  своєю найбільшою коштовністю?(Александр Македонський, стор. 65, 2 абзац)
  18. Який храм йому збудували? (Гомерейон. У центрі міста Александрія звели храм Гомера, а самого поета піднесли до рангу богів.)
  19. У чому суть гомерівського питання? (Чи існував Гомер як конкретна історична особа, чи це вигаданий образ; твори написала одна людина, чи група авторів?)
  20. Які існують гіпотези щодо цього питання?( За однією з них, чоловіка на ім’я Гомер ніколи не було, а «його» поеми є результатом народної творчості. За іншою версією, Гомер існував, але був лише одним з авторів поем (поряд з іншими співцями). За третьою - він був рапсодом, який зібрав, скомпонував і обробив створені до нього пісні або частину з них. У наш час завдяки комп’ютерним дослідженням було доведено, що поема «Іліада» - твір одного автора, а не зібрання поетичних переказів. Доведено також, що «Одіссею» написано на тридцять-сорок років пізніше за «Іліаду». Ці дослідження стали ще одним доказом існування давньогрецького співця, однак «гомерівське питання», яке дискутується вже кілька століть, і досі залишається невирішеним)
  21.  Коли виникло «гомерівське питання»? (За доби еллінізму).
  22.  Які проблеми воно охоплює?(Авторство та обставини виникнення  гомерівського епосу).
  23. Коли вперше були досліджені гомерівські тексти?VІ столітті до нашої ери).
  24. Які існують версії щодо написання «Іліади» та «Одіссеї»? («Іліада» написана Гомером, а «Одіссея» - іншим автором).
  25.  Які твердження існують щодо особи Гомера?(Гомер – реальна особа, Гомер – міфологічна особа.)
  26. Що таке теорія «малих пісень» («Іліада» - сукупність окремих героїчних пісень.)
  27.  Які дві основи має гомерівський епос? (Міфологічну й історичну).
  28.  Хто довів, що Троя існувала? (Г.Шліман ).
  29.  Де знайдено археологічні знахідки руїн Трої? (У сучасній Туреччині на пагорбі Гіссарлик.)
  30.  Коли, на думку сучасних учених, відбувалася історична Троянська війна? (Приблизно в ХІІІ ст. до н. е. (1250 р до н. е. ), а на початку І тисячоліття до н. е. легенди й міфи про неї були взяті за основу героїчних пісень, які складали аеди (автори-виконавці).
  31.  Коли було створено «Іліаду» й «Одіссею»? (У VІІІ ст.. до н. е., тобто через 400-500 років після походу ахейців на Трою.)
  32.   Хто виконував ці епічні поеми? (Рапсоди – не автори-виконавці, а лише виконавці, щось додаючи та змінюючи в тексті поем.)
  33.   Коли тексти поем з’явилися у письмовому вигляді? ( У середині VІ ст. до н. е.  в Афінах).
  34.   Що зробили греки, щоб натякнути, що в поемах Гомера зосереджені всі початки та кінці, як у абетці від «альфи» до «омеги»(наше «від А до Я»)? (У ІІІ ст. до н. е. розділили кожну  поему на 24 пісні, за кількістю літер давньогрецького алфавіту).
  35.  Який цикл міфів узято за основу поем Гомера? (Із циклу про Троянську війну.) Сюжети обох поем походять із циклу героїчних переказів про Троянську війну (ХІІ—ХІІІ ст. до н. е.).
  36.  Скільки років тривала Троянська війна? (Троянська війна — наступ греків на місто Трою (Іліон). Вона тривала 10 років.)

  1.  Тема «Іліади». (Останній десятий рік війни, гнів Ахілла, спрямований на Агамемнона. І гнів став причиною численних нещасть. Події, пов’язані з гнівом Ахілла, тривали 50 днів).
  2.  Чому поема називається «Іліада»? (Греки називали Трою – Іліон).
  3.  Композиція твору (24 пісні)
  4. Які прийоми і принципи  застосовує Гомер в «Іліаді»?( симетричність композиції : 9+12=12+9, прийом подвоєння мотивації, часова несумісність,  принцип індивідуалізації), с. 66
  5. Чому  поему Гомера справедливо визнано сюжетно досконалою і завершеною?( Автор свідомо домагався симетричності композиції твору.)
  6.  У чому ця симеиричність? (Дія поеми охоплює приблизно п’ятдесят днів, але майже сорок з них заповнені подіями, про які автор тільки згадує. Дев’ять днів лютує моровиця в грецькому таборі, на дванадцятий день після сварки вождів боги повертаються на Олімп і Фетіда звертається до Зевса. Тільки на дванадцятий день після загибелі Гектора Пріам вирушає до табору Ахілла по тіло сина, після чого троянці ще дев’ять днів оплакують загиблого й готуються до його поховання. Отже, основне ядро оповіді симетрично обрамлене рівною кількістю днів: 9 + 12 = 12 + 9.)
  7. Чому поеми  Гомера називають «Енциклопедія життя давніх греків»?

image17

Можлива відповідь за опорним конспектом : (Поеми «Іліада» та «Одіссея» можна вважати енциклопедією життя давніх греків. З них можна дізнатися про звичаї, обряди, одяг, зброю, моральні закони, притаманні цьому народу. Троянська війна, про яку йдеться в поемі «Іліада», тривала 10 років. Греки узяли в облогу місто Трою, яке ще називалося Іліоном; звідси й назва поеми. У поемі Гомера розповідається лише про останній, десятий рік війни. У поемі «Одіссея» йдеться про повернення царя Гтаки Одіссея з Троянської війни додому. Цей шлях, сповнений пригод і втрат, тривав 10 років.

  1. Що  таке катарсис?( Катарсис - душевна розрядка, очищення, яке відчуває читач або глядач, співпереживаючи з героями художнього твору.)
  2.  Хто і коли використав цей термін вперше?(Термін «катарсис», уведений Арістотелем у праці «Поетика», пов’язаний з ученням про трагедію. На переконання філософа, трагедія викликає гнів, страх, співчуття, змушує глядача хвилюватися, тим самим виховуючи, очищуючи його душу.)
  3.   Які літературні відкриття зробив Гомер? (Винайшов гекзаметр, поєднав пригодницькі, казкові й побутові елементи, використав детальний опис подій, предметів, ознак тощо)
  4.  Що таке гекзаметр? ( Шестимірник, поетичний розмір, де в кожному довгому рядку є по 6 наголошених складів. Шестистопний дактиль із жіночою римою.)
  5.  Практична робота. Визначення розміру

Дактиль — це трискладова стопа з наголосом на 1-му складі. (; де  склад)

Спробуємо це перевірити на рядках з поеми «Іліада». Запишемо знамениті перші рядки і поставимо наголос у словах:

Гнів оспівай, о богине, Ахілла, сина Пелея

Пагубний гнів, що лиха ахеям багато накоїв.

Порахуємо, через скільки складів повторюється наголос (через 2 склади), і виділимо стопи (вони є не ідентичними щодо слів).

 

 

 

 

 

(Посередині рядків відмічена цезура — пауза.)

Залишилося порахувати кількість стоп у рядку: їх 6.

Таким чином, ми переконалися, що поема «Іліада» написана шестистопним дактилем, тобто гекзаметром.

  1.  Кому, грекам чи троянцям, симпатизує  грек Гомер? Яку назву така позиція отримала в літературознавстві?(Ставиться до всіх однаково, симпатизує і Ахіллу, і Гектору. Таке неупереджене, об’єктивне ставлення до подій і героїв А.Білецький (літературознавець) називає «епічним об’єктивізмом».)
  2.  Як Гомер ставиться до війни? (Зайняв чітку етичну позицію: війна – це горе, лихо для людей, у тексті прямі докори богам щодо їх причетності до розпалювання війни.)
  3. Який  переклад визнано найдосконалішим і художньо неперевершеним? (Значною подією українського культурного життя став повний переклад «Іліади» та «Одіссеї» Бориса Тена, зроблений гекзаметром.)

Вікторина

  1.   Перший байкар. (Езоп).
  2.   Бог-титан, що опікувався долею людей. (Прометей.)
  3.   Бог громовержець у грецькій міфології. (Зевс).
  4.   Богиня кохання і вроди. (Афродіта).
  5.   «Трагедія» в перекладі з грецької означає?(Пісня цапів).
  6.   Святкування на честь якого бога стали початком створення  давньогрецького театру.(Діоніса).
  7.   Бог мистецтва та його помічниці.(Аполлон і музи).
  8.   «Батько трагедії». (Есхіл).
  9.   Майстер, що збудував лабіринт, змайстрував крила, звів храм Аполлона?(Дедал).
  10. Богиня мудрості . (Афіна).
  11. Мати Прометея, богиня правосуддя. (Феміда).
  12. Бог вогню і ковальства. (Гефест).

 

Кросворд

Розгадавши, ви зможете прочитати справжнє ім`я Гомера

  1.               Як в античності тлумачили слово «сліпий»?
  2.               Поняття, що означає «слово», «розповідь», «оповідання»?
  3.               Один із творів Гомера.
  4.               Один із творів Гомера.
  5.               Яке питання, що стосується Гомера, залишається відкритим?
  6.               Музичний інструмент, з яким мандрував Гомер.
  7.               Місце у сучасній Туреччині, де знайдено археологічні знахідки руїн  Трої?
  8.               Інша назва Греції.
  9.               Герой твору Гомера, що врятувався після падіння Трої і став головним героєм поеми Вергілія.
  10.          Справжнє ім`я Гомера.

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відповідь: 1. Гомер. 2. Епос. 3. «Іліада». 4. «Одіссея». 5. Гомерівське. 6. Ліра. 7. Гіссарлик. 8. Еллада. 9. Еней. 10. Мелегісен.

ІЛІАДА

  1.   Міфологічна основа «Іліади»(Намалювати схему. 1.Пророцтво Прометея про народження сина, могутнішого за батька. 2. Зевс  - весілля Фетіди і  Пелея, не запрошена Еріда (богиня розбрату і помсти) – «Яблуко розбрату» «Найвродливішій». Проблема:  кому це яблуко? Гера – дружина Зевса (Обіцяє Владу і багатство), Афіна – дочка Зевса і богиня війни та ремесел (славу і непереможність), Афродіта –дочка Зевса і богиня кохання та вроди (кохання найвродливішої жінки Єлени). Рішення: суд Паріса. Наслідок: Троянська війна. Причина: викрадення Єлени. Облога Трої 10 років та її знищення. Троянці: Гектор, Паріс, Пріам . Ахейці: Менелай, Агамемнон, Ахілл, Одіссей. Матеріал для поеми: один епізод десятого року війни.)
  2.   Жанр. (Поема).
  3.   Тема. (Гнів Ахілла, у якого Агамемнон відібрав полонянку Хрісеїду, наслідки цього гніву для грецького війська).
  4.   Система образів. (Троянці і ахейці та боги.)
  5.   Композиція. (24 пісні. Основна лінія розгортається у піснях 1, 11, 16 – 22. Дія поеми охоплює 49 або 50 днів, але з них 40 заповнені подіями про яких автор тільки згадує. Вони становлять не більше ніж експозицію і розв`язку основного сюжету: 10 днів лютує моровиця у грецькому таборі, на 12 після сварки вождів боги повернулися на Олімп, і Фетіда може звернутися до Зевса, тільки на 12 день після загибелі Гектора Пріам рушає до табору Ахілла за тілом сина, після чого троянці ще 8 днів оплакують загиблого і готуються до поховання.)
  6.   Гуманістичний пафос «Іліади». (Засудження війни та її жорстокості, співчуття людському горю, повага до людини, поетизація її героїзму та подвигу.) Пафос – від гр. – страждання, піднесення, пристрасть, - емоційно-оцінне ставлення до того, про що розповідається, те, що вирізняється великою силою почуттів (глибоке, пристрасне почуття). Це емоційний тон, настрій твору.)
  7.   Назвіть героїв, що воювали на боці Трої ( Паріс,  Гектор – брат Паріса, Еней, Пріам – батько Гектора.)
  8.   Перелічіть відомих греків, які брали участь у війні.( Ахейці Агамемнон, Ахілл, Менелай, Патрокл ).  
  9.   Хто з богів підтримував військові дії як одного, так і іншого табору? (Афродіта – захищає Паріса, Афіна - їй моляться жінки троянців, Посейдон – підбадьорює ахейців, Гера – приспала Зевса, щоб ахейці перемогли, Аполлон – біля стін Трої відбирає в Патрокла силу і зброю, Гефест – викував щит Ахіллу, Посейдон – рятує Енея, Аполлон – робить Гектора невидимим, бог річки Скамандр заливає поле бою і ледве не топить Ахілла, Гера – щоб приборкати річкового бога наказує Гефестові підпалити ріку, морська богиня  Фетіда  просить Гефеста викувати щит, а Зевса -  захистити сина Ахілла ).
  10.  Сюжет твору. (Учні складають план.) стор. 65, 66

- Хто насилає на греків моровицю і за що?(Аполлон по проханню свого жреця Хріса, якому греки не віддали полонену доньку Хрісеїду.)

- Хто скликає раду, щоб знайти спосіб зупинити моровицю, що триває вже 12 днів?(Ахілл).

- Коли, за словами жреця Калхаса, скінчиться нещастя?(Коли полонену Хрісеїду повернуть до батька).

- Що зробив Агамемнон? (Розлютившись, віддав полонянку, а замість неї відібрав у Ахілла  його полонянку Брісеїду).

- Як зреагував на це ображений Ахілл?(Відмовляється від участі в битві й просить захисту у матері Фетіди).

- Який поєдинок мав стати закінченням війни?(Поєдинок між Парісом і Менелаєм за Єлену, яка і буде нагородою переможцеві.)

- Чому цей двобій залишається не вирішеним? (Бо знову вмішалася Афродіта, захищає Паріса, виносить його з поля бою в опочивальню до Єлени).

- Як звали дружину Гектора, про що вона просить свого чоловіка?(Андромаха просить його не йти на бій, а подбати про неї та сина).

- Чому греки починають зазнавати поразок?( По- перше, Фетіда просить Зевса заступитися за сина Ахілла і покарати греків,  по-друге, Зевс опускає терези греків донизу, бо без участі Ахілла ахеї перемогти не можуть. Агамемнон залишився без найсильнішого і найхоробрішого воїна.)

- Що робить далі Агамемнон ?(За порадою Нестора посилає посланців з подарунками до Ахілла, щоб помиритись).

Чи помирився Ахілл з Агамемноном?(Ні, не прийняв подарунків і сказав, що повертається додому).

- Хто намагається допомогти ахейському війську?(Друг Ахілла  Патрокл, який за намовлянням Нестора, просить у Ахілла його зброю.)

- Чому загинув Патрокл?(Біля стін Трої бог Аполлон забирає його силу та зброю і Гектор вбиває його).

- Як подіяла на Ахілла смерть друга Патрокла? (Безмежна розпач і рішення помститися за смерть друга).

- Як мати, богиня Фетіда втішає сина? (Обіцяє дістати зброю яку викує сам бог Гефест).

 - Чому Гефест не може відмовити Фетіді?(Бо вона врятувала його в дитинстві, коли батько скинув його за ногу з неба).

Що Гефест зобразив на щиті Ахілла? (Землю, небо, море, сонце, місяць, сузір’я, два міста : в одному – весілля та учти справляють,  а друге оточили численні два війська на чолі яких Арей і Паллада Афіна; лани, орачі з плугами впряжених в ярма волів, тричі зорана нива; достигле колосся, женці з серпами, три снопов’язи, окличники під дубом в жертву принесли бика, а жони готують вечерю женцям, виноградник з золота, обведений ровом, тином, стежка, по якій дівчата і хлопці несли у кошиках виноград  і танцювали під спів хлопчика, що вигравав на формінзі; череду биків з золота, олова, що йшла до річки в очереті, 4 пастухів, 9 собак, а спереду два леви на стадо напали;  а далі юнаки танцюють з дівчатами у хороводі, співець їм грає на формінзі, два скоморохи, а по краю щита хвилі Океану.)

 Убивство Гектора

Що стало причиною поєдинку?(Помста за вбитого друга Патрокла).

  • Чому Ахілл та Гектор тричі оббігли Трою? (Обидва воїни були сильними і не поступалися одне одному у бігові.)

• Хто з богів опікується героями? (На боці Ахілла — Афіна, що схиляє на свій бік і Зевса, Гектором опікується Аполлон.)

• Як вирішується доля героїв? Знайдіть цитату.

(«Батько безсмертних богів, терези золоті натягнувши,

Кинув на шальки два жереби довгопечальної смерті —

Гектора, коней баских упокірника, й другий — Ахілла,

І посередині взяв. Долі Гектора день похилився,

Вниз, до Аїду пішов)

• Чи можна вважати перемогу Ахілла чесною? (Ні, бо йому допомагала Афіна, що набула вигляду Деїфоба, брата Гектора, і «підступно його повела за собою», повернула списа Ахіллові, коли він не влучив у Гектора.)

• Чому Ахілл не погоджується на умови Гектора повернути його тіло батькам, якщо він буде переможений? (Ахілл страшенно ображений за свого друга Патрокла та за інших ахейців, що загинули від руки троянського царевича: «Не говори мені, Гекторе клятий, про жодні угоди...»)

• Як поводиться улюбленець Афіни після перемоги над Гектором? Знайдіть цитату.

Мовивши так, він на Гектора діло замислив негідне:

Попробивав на обох йому дужих ногах сухожилля

В п’ятах, де щиколоть; ремені в них протягнувши бичачі,

до колісниці припнув, голові ж дав в пилу волочитись.

На колісницю зійшов, славну зброю убитого взявши,

Коней стьобнув батогом, і охоче вони полетіли.

Куряви хмара знялась над волоченим тілом, звихрилось

Чорне волосся, і вся голова його, досі прекрасна,

В поросі билась густім. Ворогам-бо його на наруги

Зевс хмаровладний віддав у ріднім вітчизнянім краї».)

• Як ви ставитесь до цього вчинку Ахілла? Про який психологічний стан героя він свідчить? (Ахілл вчиняє жорстоко. Це свідчить або про відповідну рису характеру героя, або про певний психологічний стан. Не випадково поема розпочинається словами «Гнів оспівай, о богине, Ахілла, сина Пелея».

Гнів на Агамемнона не щезає, він лише переходить на вбивцю найкращого друга — Гектора. Саме в такому психологічному стані Ахілл і здатний на неблагородні та підступні вчинки.)

• Чому, коли загинув Гектор,

Схоже було це найбільше на те, ніби Троя висока

Полум’ям вся невгасимим од верху до низу палала?

(Гектора оплакували не лише рідні, а й уся Троя, бо це був її найкращий воїн.)

— Які риси характеру проявляють Ахілл і Гектор під час поєдинку? (Сміливість, мужність, прагнення помститися...)

 -  На чиєму боці автор? (Він захоплюється обома героями. І Ахілл, і Гектор – уособлення ідеалу людини, героя, воїна.)

  •     Випишіть у зошити епітети, які використовує Гомер відносно

- Зевса  (темнохмарний, хмаровладний, егідодержавний),

- Афіни (ясноока(2),

- Аполлона (дальносяжний, дальносяйний),

- Гектора(впокірник коней, божистий, шоломосяйний (4), осяйливий.)

- Ахілла (богосвітлий(7), прудконогий (5),ясний, бездоганний, богоподібний.)(Стор. 73 Хорошилова «Усі уроки ЗЛ 8 клас»).Отже, вживає постійні епітети, які походять з фольклору, та зустріти їх у поемах Гомера не дивно, тому що, перш ніж стати літературним твором, ці сюжети існували у народних переказах, міфах.)

  •     Наведіть приклади порівнянь у творі?(Ахілл, як сокіл, як вихор, наче на оленя юного пес, наче орел високолетний…).
  • Опишіть поєдинок Ахілла і Гектора.(Гектор, побачивши супротивника, затремтів і кинувся тікати. Тричі оббігли Трою, Гектор втікав від Ахілла. Зевс зважив на терезах долі – Гектора похилилася до Аїду. Афіна сповіщає Ахілла, що Аполлон більше не допомагатиме Гектору, а сама, перетворившись у Деїфоба(брата Гектора), переконує троянця в необхідності ведення бою з Ахіллом. Гектор пропонує Ахіллові угоду: забрати з  вбитого зброю, а тіло віддати. Ахілл відмовляється, і люто кидає списа, проте Гектор вчасно присів і кинув свого списа, влучивши прямо у щит Ахіллові, але той спис далеко одскочив од щита. Гектор просить Даїфоба подати йому спис, і розуміє, що його обдурила Афіна, не злякався, вихопив свій меч  і кинувся на Ахілла , а той пробив йому списом горлянку. Гектор знову просить віддати тіло батькам, які дадуть викуп. Ахілл же поводиться жорстоко: попробивав на обох ногах сухожилля і прив’язав до колісниці, поволік кіньми.)

Бесіда за змістом уривка «Викуп Пріамом тіла Гектора»

1.Чому Пріам прийшов до Ахілла? (Щоб викупити тіло свого сина Гектора).

2.Чому Пріам «став обнімати коліна Ахіллові, ще й цілувати руки страшні, що в нього численних синів повбивали? (Цар іде на все заради того, щоб побачити ще хоч раз свого сина та поховати його, як заведено за звичаєм; батьківська любов сильніша над усе.)

3.На що розраховує Пріам, промовляючи до Ахілла: «Батька свого спогадай, до богів подібний Ахілле!» (Нагадує Ахіллові про батька та його любов до нього, порівнює свою долю і долю Пелея, розповідаючи про своїх 50 синів,більшість яких загинула від рук ахейців).

4.Як реагує на слова Пріама Ахілл?(Ахіллу була відома воля Зевса, який бажав, щоб Гектора поховали за звичаєм; велике значення мали й слова царя Пріама, який ризикує своїм життям, забуває про почуття власної гідності через любов до сина та примушує Ахілла відчути біль, жаль, співчуття, силу їхньої спільної трагедії, викликаної Троянською війною).

5.Чому Ахілл, який жорстоко відмовив Гектору в тому, щоб віддати його тіло троянцям, повертає його Прамові і зголошується на перемир’я для похорону троянського героя? ( Бо він збудив пам’ять про батька і викликав сльози, а ще перед цим від Зевса приходила мати Фетіда, і Ахілл не може порушити волю богів. Отже, йому відома доля Зевса, який бажав, щоб Гектора поховали за звичаєм; велике значення мали й слова Пріама, який ризикує своїм життям, забуває про почуття власної гідності через любов до сина .)

6. Поема закінчується картиною похорону Гектора. А чим закінчується Троянська війна? (Ахейці за допомогою хитромудрого Одіссея будують троянського коня, якого підносять в дар троянцям. Скориставшись довірливістю суперників, ахейці спалюють місто. Але військо Агамемнона  теж понесло велику втрату: стрілою Паріса був уражений найсильніший воїн ахейців – Ахілл).

7. Скільки днів триватиме перемир’я? (11 : 9 днів троянці дома оплакуватимуть Гектора, на 10 – поховають і справлять тризну, а на 11 – насиплять курган.)

8. Які образи використовує автор, щоб передати волю богів щодо долі людей? (Зевс, використовуючи звичайні терези, вирішує долю людей шляхом змішування щастя та горя із глиняних глеків. Це метафори, що передають уявлення давніх греків про несхожість людських доль та їхню примхливість.)

9.У якому фільмі ми можемо побачити сцени жорстоких військових сутичок троянців і греків?(Кінофільм «Троя» режисера Вольфганга Петерсена).

• Поема закінчується картиною похорону Гектора. А чим закінчується Троянська війна? (Ахейці за допомогою хитромудрого Одіссея будують троянського коня, якого підносять в дар троянцям. Скориставшись довірливістю суперників, ахейці знищують Трою, спаливши її. Але військо Агамемнона теж понесло велику втрату: стрілою Паріса був уражений найсильніший воїн ахейців — Ахілл.)

Що принесла десятирічна війна людям? (Троя пала, ахейці перемогли у цій війні. Тисячі загиблих оплакують батьки і матері. Війна нікому не принесла щастя. Про це говорять герої поеми.                              

 

Кросворд

 

1

 

 

11

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Найсильніший воїн ахейців у Троянській війні. (Ахілл).

2. Вірна й любляча дружина Одіссея. (Пенелопа).

3.Воїн, що повертався додому 10 років. (Одіссей).

4. Богиня моря, матір Ахілла. (Фетіда).

5. Цариця острова Еея, яка перетворила мандрівників у свиней. (Кіркея).

6. Фантастичні істоти, що заманювали  мандрівників своїм співом. (Сирени).

7.Майстер, що викував Ахіллові щита. (Гефест).

8. Ім`я циклопа. (Поліфем).

9. Так назвав себе Одіссей циклопові. (Ніхто).

10.Чудовиська на скелях Сімплегади, що пожирають людей. Скілла  (Сцилла) та…(Харибда).

11.Дике плем`я велетнів-людожерів, які розбили 11 кораблів Одіссея і зжерли його супутників. (Лестригони)

 

 

Кросворд «Е»

         

 

 

1

 

 

2

 

 

3

 

 

4

 

 

 

5

 

 

 

6

 

 

 

 

7

 

 

 

 

8

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

12

 

 

 

 

 

 

 

 

13


 

1.Володар вітрів. 2.Богиня вранішньої зорі. 3. Острів, на якому жила Кіркея. 4. Цар Колхіди, володар золотого руна. 5. «Опухлоногий» герой Фів, що розгадав загадку Сфінкса. 6. Батько Язона, ватажка аргонавтів. 7. Свинопас, у якого «жебрак» Одіссей зустрівся з сином Телемахом. 8. Острів, на якому жив бог вітрів. 9. Богиня чвар і розбрату. 10. Друга назва Греції. 11. Син Едіпа та Іокасти, який боровся з братом Полініком  за владу у Фівах. 12. Нянька Одіссея. 13. Супутник Одіссея, який уникнув участі стати свинею та попередив про цю небезпеку Одіссея.

Відповіді: 1.Еол.2. Еос.3. Еея.4.Еет. 5. Едіп. 6. Езон. 7.Евмей. 8. Еолія. 9.Еріда. 10. Еллада. 11.Етеокл. 12. Еврілох. 13. Евріклея.

 

Літературний ринг

« Веди, Біблія, Коран. Гомер»

Учитель. Дорогі учасники нашої інтелектуальної гри! Дорогі гості, уболівальники,  журі. Сьогодні ми зібралися для того, щоб перевірити вашу увагу, кмітливість, продовжити цікаву подорож до країни Літературія. Який девіз нашої гри? Вірно: «Не кажи «не вмію», а кажи: «навчусь». Ми не змагаємось, це гра, просто одні мають кращі знання, одні гірші. І не суперечка повинна бути (не вірно судили, питання знали), а бажання перевірити власні знання, бажання показати ці знання іншим. То ж якщо серед сьогоднішніх гравців є такі, які не довіряють мені в чесності чи членам журі, краще звільніть місце для розумних, доброзичливих,  ввічливих. Баби Параски і баби Палажки хай сваряться на вулиці.  Добре? Щоденна розумова праця, читання книг, отакі літературні дружні зустрічі, де ви поміряєтесь ерудицією зміцнять наші знання, бо найсильніша зброя кожного з нас – це знання.

2. Сьогодні  на дружню зустріч  прийшли  команди  8 класу, які покажуть наскільки вони засвоїли  вивчені  розділи: « Священні книги народів світу. Гомер.» А болільників і всіх глядачів прошу дотримуватись тиші і порядку під час гри, та послухати  і згадати вивчене.

  1.               Підрахунками балів буде займатися шановне журі
  2.               Час учасникам рингу обмежений, тому на чатах наші «охоронці часу»
  3.               А відбивати гейми, бити у «литаври»  буде…
  4.               Знайомство з командами і капітанами ( за оригінальність та відповідність девізу, емблеми можна поставити по 1 балу). Команди говорять свою назву і девіз, захищають емблему.
  5.               Капітанів команд прошу надіти шапочки, які будуть відрізняти вас від членів команди, і потиснути один одному руки, побажати удачі. Першою буде мати право відповідати команда, яка відгадає завдання, ще й отримає додатковий бал.
  6.               Загадка. Коли людина в кімнаті буває без голови? (Коли висуне її у кватирку). Наші голови на місці? вони нам потрібні. Отже, відгадала команда… і отримала 1 бал.(На всяк випадок, якщо не відгадає жодна, ще завдання: закінчіть рядок вірша «Идет бычок качается, вздыхает на ходу: «…ох, досточка кончается, сейчас я упаду». «Уронили мишку…», «Наша Таня»  и т. д. )
  7.               1 гейм «Далі, далі…»(Команді задаються питання, на які вона повинна дати миттєву відповідь. Якщо не знає відповіді, говорить: «Далі…». Підраховується кількість заданих за 1 хвилину запитань і кількість правильних відповідей. Кількість правильних відповідей дорівнює кількості балів.

Удар гонга і охоронець часу відмічає хвилини.

 

1. Сукупність літератур  народів усього світу. (Всесвітня література).

2.Жанр твору Вордсворта «До прекрасного».(Сонет).

3. У перекладі з санскриту Веди –це… (священне знання).

4. Вразливе місце у Ахілла. (П’ята).

5.Одноокий циклоп, до якого потрапив Одіссей. (Поліфем).

6.Макет якої тварини допоміг ахейцям здолати Трою? (Коня).

7. Яких тварин розводив Поліфем?(Кіз, овець).

8.Скільки Євангелій у Біблії? (4).

9.Якого звуку не знали греки? (Ц).

10 Друга назва Трої. (Іліон).

11.Провидець Калхант сказав, що похід на Трою буде невдалим без… (Ахілла).

12.Троянська війна тривала… (10 років).

13. Двобій між Ахіллом і …(Гектором).

14.Друг Ахілла. (Патрокл).

15. Батько Поліфема. (Посейдон).

16. Скільки супутників Одіссея вирушили до Кіркеї? (22).

17.Дружина Гектора. (Андромаха).

Запитань було задано…Правильних відповідей… Оплески.

Підсумок журі.

2 гейм «Заморочки із бочки»(У коробочці листочки з номерами запитань. Спочатку витягає одна команда, потім інша. Із 5 запитань тягти 4, якщо попаде листочок з написом «Щ»-Щасливий випадок, бал добавляємо автоматично, бажано, щоб відповідав учень, який витягає листочки. За кожну правильну відповідь добавляється 1 бал.)

1.Віршовий розмір «Іліади». (Гекзаметр).

2.Слово Гомер з грецької означає… (сліпий).

3.Епітет, яким наділяє Гомер Одіссея. (Хитромудрий).

4.За допомогою якої зброї Одіссей розправився з женихами дружини? (Лук).

5.Коран –пам’ятка якої релігії? (Іслам).

Підсумок журі.

3 гейм «Ти мені, я тобі» (Капітани задають по 2 питання команді  супротивника, 1 хвилина на роздуми, можна радитися).

1.Гомер вважається найвидатнішим письменником усіх часів, основоположником європейської літератури, хоча він не написав жодного рядка. (Усі свої твори Гомер тримав у пам’яті, адже не вмів ні читати, ні писати.)

2. Від монгольських орд київські ченці заховали в таємних підземеллях Софії найцінніший скарб. Що? Навіщо?(Бібліотеку Ярослава Мудрого – найбільші коштовності, осереддя духу людського, щоб не перервалася золота нитка часів і зв’язку між поколіннями.)

4 гейм «Темна конячка»

(Того, хто вестиме цей гейм, треба відгадати(1 бал) Вона – учениця. Волосся фарбоване, весела, добра, прекрасна артистка, очі великі, сині, імідж …)

«Темна конячка підготувала для вас по одному питанню, маючи на меті перевірити, як ви вмієте зв`язно висловлюватись і чи уважні читачі. За повну відповідь – 5 балів, можна радитися, на роздуми 1 хвилина.

8 клас

1. Яка різниця між еллінською та колізейською  театральною публікою?

2.Чому медиків і досі іронічно називають «ескулапами»? (Бога лікарів Асклепія ще називали Ескулапом, він син Аполлона.)

3.Звідки пішла назва нашого материка ? (Фінікійський царевич Кадм мав сестру Європу).

4.Чому іноземні слова, не повністю засвоєні якоюсь мовою, називають варваризмами?(Варвар Паріс порушив закон гостинності і викрав дружину Менелая. Чужоземців елліни називали варварами через незвичність їхньої говірки: «Вар-вар-вар», звідси походить і жіноче ім`я Варвара (Барбара).

5 гейм «Гонка за лідером»

Цей гейм визначить команду переможця у цій грі.

1.Що шукали аргонавти ?(Золоте руно).

2.Ватажок аргонавтів. (Язон).

3.Назва корабля. («Арго»).

4.Він виховував Геракла, Язона.  (Кентавр Хірон).

5.Страховисько, що мало жіночу голову і груди, тулуб здоровенного лева і хвіст дракона. (Сфінкс).

6.Хто ходить уранці на 4, удень – на двох, а ввечері – на трьох? ( Людина).

7.Кому загадав цю загадку Сфінкс? (Едіпу).

8.Причина (предмет) сварки Гери, Афіни й Афродіти. (Яблуко).

9.Скільки разів Ахілл з Гектором оббігли місто ? (Тричі).

10.Хто довів, що Троя існувала?(Г.Шліман).

11.Автори-виконавці, які складали героїчні пісні.  (Аеди).

12.Лише виконавці героїчних пісень. (Рапсоди).

13.Сури  Корану в свою чергу поділяються на (аяти).

14. Біблія – це священне писання релігії (іудеїв і християн).

 

Розділ 4. Антична музика серця

 

Назва жанру

Елегія (флейта)

Ямб

Меліка (ліра)

монодична (сольна)

хорова

Віршований розмір, строфа

Елегійний двовірш (гекзаметр + пентаметр)

Ямб, хорей

Алкєєва строфа, сапфічна строфа

Оригінальні строфи

Зміст віршів

Патріотизм, роздуми, афоризми, іноді — кохання

Сатирично-викривальний характер

Любовні пісні

Гімни на честь богів та людей

Представники

Тіртей

Архілох

Алкей, Сапфо, Анакреонт

Піндар

 

«Питання-відповідь»

  1.   До якого жанру перейшла в Елладі  літературна пальма першості після гомерівського епосу?(До лірики, що припадає на VІІ – VІ ст. до н. е.)
  2.   Яка причина?(Греків більше цікавить внутрішній світ людини, який краще втілюється в ліричній поезії).
  3.   Походження слова «лірика». (Від грецького ліра, бо елліни виконували вірші у супроводі ліри).
  4.   Самі ж елліни на позначення поезії використовували слово... («меліка» (від грец. пісня).
  5.   Хто виготовив найпершу ліру?(Гермес із панцира черепахи для Аполлона).
  6.   Де зараз знаходиться ліра Аполлона?(На небі – сузір’я ліри. Від Аполлона ліра потрапила до Орфея, після його смерті – до Сапфо, а потім Зевс перетворив її на сузір’я).
  7.   Як елліни спочатку називали поезію?(Меліка – з грец. пісня).
  8.   На які два основні різновиди сучасні літературознавці поділяють еллінську лірику?(Пісенну і декламаційну).
  9.   Якому різновиду елліни надавали більше значення?(Меліці пісенній, а декламаційну взагалі не вважали за поезію).
  10. Які є види пісенної давньогрецької лірики?(Сольна і хорова).
  11. Назвіть види декламаційної давньогрецької  лірики. (Елегійна і ямбічна).
  12. Які поетичні твори називали в Давній Греції ямбами?(Дошкульні чи жартівливі вірші).
  13. Які твори греки називали елегіями?(Вірші, що оспівували богів і героїв).
  14. До якого різновиду літератури входить поезія  монодична (сольна ) та урочиста (хорова)?  (До пісенної лірики).
  15.          На який період припадає період розвитку давньогрецької лірики?(VІІ – VІ ст. до н. е.)
  16.          Етимологія (походження) слова ямб?(1.Іноді виконання ямбів супроводжувалося різкими звуками дудки – ямбіке. 2. Ім’я служниці Ямби, яка  грубими жартами розсмішила невтішну богиню Деметру).
  17.          Що зараз називають ямбом?(Ямб від грец. – фракійський музичний інструмент, - двоскладовий віршований розмір з наголосом на другому складі.)
  18.          Що таке лірика?(Від ліра, один з основних родів літератури, який відображає життя за допомогою зображення окремих думок, почуттів і переживань людини, викликаних тими чи іншими обставинами життя; особливий рід літературно-художніх творів. Характерна особливість лірики – віршована форма).
  19.          Хто є «батьком» ямбів?(Архілох).
  20.          Дружина Аїда. (Персефона – донька Деметри).
  21.          З яким декламаційним жанром пов`язані імена Тіртея, Горація, Овідія?(Елегія).
  22.          Що таке елегія?(Повчальний вірш, що містить у собі заклик до важливих і серйозних справ, роздуми, афоризми, пишеться двовіршем: гекзаметр(шести мірник) + пентаметр(п`ятимірник)).Жанр лірики сумного характеру
  23.          Які три музи опікувалися лірикою?(Полігімнія – муза гімнів, урочистих пісень на честь богів і героїв. Ерато – муза любовної поезії. Евтерпа – муза ліричної поезії.)
  24.          Слово «музи» грецькою мовою означає ...(«мислячі», їх вважали здатними лікувати людські серця.) Усього їх було... (дев’‎ять.) В оточенні муз та богині пам’‎яті Мнемозіни з лавровим вінком на голові та з кіфарою в руці виступав бог...( Аполлон) - покровитель співців та поетів, «повелитель муз». Називали його Фебом («світлоносним», «сонцесяйним») та Музагетом (тобто «повелителем муз»).
  25.          Про що може свідчити той факт, що серед дев`яти муз Аполлона три опікувалися лірикою?
  26.          Які поняття стали символами творчості, поезії, мистецтва?( такі, як ліра, Аполлон-Феб, Музагет, музи, Пегас (міфічний крилатий кінь, що відносив митців на гору Парнас), Парнас, Гелікон, Кастальське джерело )
  27.          Практична робота. Визначення розміру вірша. Засвоєння літературознавчих термінів

Ямб — двоскладова стопа з наголосом на 2-му складі (назва виникла від слова ямбіке — дудка).         

Наприклад:

Внимай, дитя, над всем — один властитель: Зевс.

image28

Хорей — двоскладова стопа з наголосом на 1-му складі.

 

Наприклад:    Всі шляхи богам відкриті...

image30

Елегія — повчальний вірш, що містить у собі заклик до важливих і серйозних справ, роздуми, афоризми; пишеться двовіршем: гекзаметр + пентаметр.

Наприклад:

Добре вмирати тому, хто, боронячи рідну країну,

Поміж хоробрих бійців падає в перших рядах.

image31  гекзаметр (з грецьк. «шестимірник»)

image32  пентаметр (з грецьк. «п’ятимірник»)

 

Розділ 5. Античний ідеал громадянина і воїна

Тіртей

  1.   Хто такий Тіртей?(Кульгавий учитель музики в Греції).
  2.   Найвидатнішим творцем еллінської елегії вважається… (Тіртей).
  3.   Провідна тематика творчості Тіртея. (Оспівування патріотизму і мужності).
  4.   Де до мистецтва ставилися найгірше?(У Спарті, вигнали усіх митців, бо не приносять користі державі).
  5.   Як наказали їх за це боги?(Не змогли здобути перемогу, доки не попросять допомоги в афінян).
  6.   Як саме допомогли афіняни спартанцям?(Вислали до них кульгавого Тіртея).
  7.   Як допоміг Тіртей?(Почав декламувати вірші і підняв дух воїнів, наповнив їхні серця відвагою).
  8.   Про що він декламував?(Про стійкість у бою, про необхідність боронити батьківщину, краще полягти в битві за свій народ, ніж шукати притулок у далеких краях).
  9.   Як нагородили за це Тіртея?(Дістав звання почесного громадянина Спарти).
  10.  Чому  ця оповідка малоймовірна? (У Спарті ніколи не призначили б полководцем іноземця, а з фізичною вадою і поготів, оскільки це суперечило закону. Правдивішими видаються перекази, що вказують на спартанське походження Тіртея.)
  11. Твори Тіртея належать до ...(декламаційної )  лірики.
  12.  Жанр вірша «Добре вмирати тому…»?(Елегія).
  13. Головна думка елегії Тіртея.(Поет звертається до юнаків, запевняючи, що їхнє життя  важить менше, ніж героїчна смерть заради батьківщини. Ця думка, як провідна, повторюється двічі: у перших рядках твору та у третьому з кінця).
  14.  Що автор протиставляє героїчній смерті?(Ганебне життя вигнанця).
  15. Спираючись на вірш Тіртея, сформулюйте кодекс честі еллінського воїна. (Бути в перших рядах охоронців батьківщини, не бути втікачем, триматися в бою разом, не кидати старих, стояти, в землю упершись, стиснувши міцно уста!)
  16. Бог війни. (Арес).
  17. Кому перед битвою спартанці приносили жертви?(Не богу війни, а музам, бо просили не перемоги, а поета, який зміг би цю перемогу оспівати).
  18. Якою постає людина у вірші Тіртея? (Дві долі людини – воїна. Або хоробрий воїн: може загинути, проте ця смерть почесна, тому що вона – заради батьківщини і на захист своєї сім’ї. Або воїн – зрадник: Буде вигнаний, стане жебраком і буде поневірятися разом зі своєю сім’єю, не знайде «ні пошани, ні співчуття, ні жалю».)
  19. Навіщо змальовує долю двох воїнів?(Хоче довести, що по чесніше бути хоробрим воїном, ніж осоромитися самому і заплямувати, зробити нещасною свою сім’ю).
  20. Який висновок ми можемо зробити?(Що іншого виходу немає: якщо ти чесна людина, то повинен захищати свою батьківщину).
  21. Доведіть, що прочитаний твір – елегія.(Вірш Тіртея «Добре вмирати тому…» є елегією, тому що він має повчальний характер: на прикладі двох доль ліричних героїв підводить читача до висновку, що єдиним правильним вибором є захист вітчизни. Головна тема вірша – заклик до боротьби за свободу свого народу. Має форму двовірша: гекзаметр + пентаметр).

Дві долі людини-воїна. Розкажіть про них.

Хоробрий воїн

Воїн-зрадник

Може загинути, але ця смерть

Буде вигнаний з полісу, стане

почесна, тому що вона — заради

жебраком і буде поневірятися разом

батьківщини і на захист своєї сім’ї

зі своєю сім’єю, не знайде

 

«ні пошани, ні співчуття, ні жалю»

 

- Який художній прийом лежить в основі побудови елегії Тіртея? (антитези) Наведіть приклади .

- Що для ліричного героя є гіршим за смерть? Підтвердьте текстом. (Гіршим за смерть вважається безчестя і сором, які скрізь будуть переслідувати не тільки самого боягуза, а й увесь його рід.)

- За які ідеали, за віршем Тіртея, варто віддати життя? («Будемо батьківщину і дітей боронити відважно...») Доведіть, що вони не втратили цінності й у сучасному світі, особливо для українців.

- Як ви розумієте слова: «Хай життєлюбних між вами зовсім не буде в бою...»?

- Розкрийте символічне навантаження образу «духу могутнього», «духу відважного». Як ці епітети допомагають вам зрозуміти сенс духу воїна?

- Літературознавці вважають елегію Тіртея «Добре вмирати тому...» маршовою. Доведіть або спростуйте цю думку. (Маршовість елегії Тіртея створюється за рахунок поєднання наголошених і ненаголошених складів вірша - гекзаметра і пентаметра. Зберігається урочистість, подібна до епосу Гомера. Для підтвердження можна розставити наголоси у перших двох рядках вірша і переконатися, що стиль дійсно має чеканний характер, що нагадує кроки воїнів, що йдуть строєм.)

 

Розділ 6. Поетичний усесвіт кохання

 Літературний диктант

1) Шкільний афінський учитель, що допоміг Спарті перемогти Месенію,— ... (Тіртей).

2) Поет — засновник ямбічного жанру — ... (Архілох).

3) Острів, на якому народився Архілох,— ... (Парос).

4) Інструмент, у супроводі якого виконували елегії,— ... (флейта).

5) Двоскладова стопа з наголосом на 1-му складі — ... (Хорей _/ _  ).

6) Повчальний вірш, який містить у собі заклик до важливих та серйозних справ,— ... (елегія).

7) Інструмент, у супроводі якого виконували меліку,— ... (ліра).

8) Двоскладова стопа з наголосом на 2-му складі — ... (ямб_ _/).

9) Ліричний жанр, в якому переважали любовні пісні та гімни,— ... (меліка).

10) Назви поетів давньої Греції за номінаціями:

  •     «батько» ямбів?(Архілох);
  •     творець елегії? (Тіртей);
  •     «десята муза Греції», автор сольної лірики? (Сапфо);
  •     творець монодичної поезії? (Алкей);
  •     основоположник анакреонтичної поезії? (Анакреонт);
  •     Найвизначніший представник хорової лірики, автор першого пейзажу?(Алкман).
  •     Оспівує життєві насолоди. (Анакреонт.)
  •     Поетизація  безнадійного кохання. (Сапфо).

 

Засвоєння літературознавчих термінів

1.Ямб – двоскладова стопа з наголосом на другому складі _ _/

2. Хорей – двоскладова стопа з наголосом на першому складі  _/ _ 

3. Елегія – повчальний вірш, що містить у собі заклик до важливих і серйозних справ, роздуми; пишеться двовіршем: гекзаметр(«шестимірник – 6 наголосів у рядку) + пентаметр («п’ятимірник» ): «Добре  вмирати тому...

 

Сапфо

  1.   Що говорив про Сапфо Солон? (Що не хотів би вмерти, не вивчивши віршів Сапфо напам’ять).
  2.   Як назвав легендарну поетесу Платон? («Десятою музою»).
  3.   Хто є творцем сольної пісенної лірики?(Сапфо).
  4.   Хто у своїй поемі «Наука кохання» радитиме молоді вивчати пісні талановитої грекині. (Овідій)
  5.   Яка поезія виконувалася у супроводі ліри?(Меліка, сольна поезія).
  6.   У творчості яких поетів меліка досягла найвищого злету?(Алкей, Сапфо, Анакреонт).
  7.   Скільки віршів написала Сапфо?(9 книг, з яких маємо лише фрагменти).
  8.   Чому має дві біографії?(Одна історична, друга – міфологічна.)
  9.   Батьківщина поетеси. (Острів Лесбос).
  10. Походження (Аристократка).
  11. Ім’‎я Сапфо в перекладі означає ...(«ясна», «світла», «блискуча».)
  12. Зовнішність.(Невисока, смаглява. Виразні карі очі, довге волосся).
  13. На честь богині кохання Афродіти Сапфо організувала своєрідну жіночу школу, названу ...(«Будинком муз».)
  14. Хто кохав її? (Поет Алкей, якому не відповідала взаємністю).
  15. Кого кохала Сапфо? (Улюбленця Афродіти  красеня Фаона, який знехтував дівчиною, тому її кохання безнадійне. Існувала легенда, що саме через безнадійне кохання поетеса покінчила життя самогубством, стрибнувши з високої скелі у море).
  16. Як, за свідченням сучасників, померла насправді?( вона дожила до похилого віку й померла на руках учениць.)
  17. Як звучить її ім’я на еолійському діалекті і що означає?(Псапфа – «світла, осяйна»).
  18. Яке міфологічне пояснення її таланту?(Саме до цього острова хвилі принесли ліру загиблого співця Орфея, то ж і народилася на острові Лесбос поетеса, рівна талантом божественному Орфеєві ).
  19. Головна тема віршів Сапфо. (Кохання).
  20. У своїх поезіях Сапфо застосовує особливу, складну за ритмікою строфу, згодом названу ...(сапфічною.) Це чотиривірш, у якому перші три вірші мають одинадцять складів, четвертий - п’ять, і кожний містить певний завершений образ, закінчену думку.
  21. Чи можна сказати, що поезії «До богів подібний мені здається той…» більше, ніж 2,5 тисячі років?(Ні. Тому, що слова та почуття ліричної героїні нам добре зрозумілі; у наші дні люди здатні закохуватися так само сильно, як і в часи Сапфо).
  22. Який головний художній засіб використовується у цьому вірші?(Гіпербола – художнє перебільшення).
  23. З чим поетеса  порівнює любов у вірші «Жереб мені випав такий…»? (Порівнює любов із бурею, що трощить усе на своєму шляху.)
  24. Провідна тематика творчості творця сольної пісенної лірики Сапфо. (Муки і шаленство кохання).
  25. Яка із муз є покровителькою поезії Сапфо?(Ерато).
  26. Один з найвідоміших творів давньогрецької поетеси, що  вважається одним з перших взірців любовної лірики в європейській літературі - ...(«Барвношатна владарко, Афродіто...». Він відкриває першу збірку віршів Сапфо, укладену александрійськими вченими)
  27.   Кому присвячений цей вірш? (Афродіті)
  28.  Про що просить лірична героїня у богині? («О, прилинь ізнов, од нової туги Серце урятуй, сповни, що бажаю, Поспіши мені, вірна помічнице, На допомогу.)
  29.  Знайдіть епітети, метафору в прочитаній поезії. (Барвношатна владарка, підступи тайні, міцнокрила зграя, блаженна Афродіта, безсмертне лице, бентежне серце, усміх ясний, вірна помічниця — епітети; ярмо любовне — метафора.)
  30. Скільки героїв функціонує в тексті вірша? Як це вплинуло на особливість оповіді? (Героїні по черзі говорять то від імені Сапфо, то від імені Афродіти.) - Як ви думаєте, чому саме Афродіта допомагає Сапфо. (Афродіта розуміє Сапфо, адже вона богиня кохання і сама багато разів кохала й знає ціну справжньому почуттю. Свідченням цього є міф про кохання Афродіти до Адоніса, яке назавжди втілилося в красу ніжного анемона й червоних троянд, що народилися з крові Адоніса й самої Афродіти. Для ліричної героїні Сапфо богиня Афродіта - подруга й помічниця.)
  31. Сенкан. (1 рядок. Іменник – ключове слово.

 2 рядок. 2-3 прикметники.

 3 рядок. 2-3 дієслова.

 4 рядок. Речення з 4 слів. Ваше ставлення. Основна думка.

5 рядок. 1 слово – підсумок, синонім до першого слова. Наприклад,

   Сапфо,

Дивовижна, незбагненна,

Зачаровує, закохує, окриляє,

Дає відчути світу красу,

Поетеса!

Бліцопитування за біографією Сапфо

(Клас поділяється на дві команди, перемагає та команда, у якої зібрано більше матеріалів про Сапфо та дано більше правильних відповідей.)

1. Коли жила Сапфо? (Кінець VII - перша половина VI століття до н. е.)

2. У якому саме місті Давньої Греції вона народилася? (На острові Лесбос, у місті Митилені - столиці острова.)

3. Що відомо про батьків Сапфо? (Її батьком був митиленський аристократ Скомон.)

4. Що відомо про особисте життя Сапфо? (Вона вийшла заміж за вельможу Керколая й мала доньку Клеїду, яку дуже любила і присвятила їй багато віршів.)

5. Куди й чому змушена була емігрувати Сапфо з Лесбосу? (Перемога демократів у політичній боротьбі змусила Сапфо (аристократку) емігрувати на острів Сицилію.)

6. Як називалася школа для дівчат, організована Сапфо після повернення на Лесбос? (Фіас, або «діммуз».)

7. Хто назвав Сапфо «десятою музою»? (Платон.)

8. Який важливий музичний винахід належить Сапфо? (Плектр, або медіатор - пластинка із загостреним кінцем, якою зі струн кіфари чи ліри видобувають звук.)

9. Як інакше називалася пісенна лірика, що зберігала зв'язок з музикою? (Меліка.)

10. Скільки книг було зібрано олександрійськими ученими з творами Сапфо? (Вісім, дев’ять чи десять (за різними джерелами) книг, приблизно 250 сучасних друкованих сторінок.)

11. Якою є доля книг Сапфо? (Були спалені разом з творами Алкея в XI столітті після Різдва Христового у Візантії.)

12. Як називаються весільні гімни, що їх складала Сапфо на честь одруження своїх юних подруг? (Епіталами.)

13. У чому полягає суть легенди про Сапфо і Фаона? (Юний красень Фаон зневажив любов Сапфо, і вона кинулася зі скелі в море, адже її серце було розбите.)

14. Кого із давньогрецьких богів Сапфо шанувала найбільше? (Афродіту.)

15. Назвіть провідну тему поезії Сапфо. (Це тема кохання, часто нерозділеного. Це загалом любов до усього сущого.)

16. Яка лірична поезія відображала особисті переживання окремої людини? (Сольна лірика.)

17. У чому полягала особливість хорової мелічної поезії? (Вона мала урочистий характер та супроводжувалася не лише музикою, а й танцями.)

 

 

ЦЕ МЕНІ ПІД СИЛУ

 

ЛІТЕРАТУРНА ВІКТОРИНА «ВОНИ БУЛИ ПЕРШИМИ»

I варіант

1. ,, Батько трагедії ’’ – … (Есхіл)

2. ,,Батько байки’’ – … (Езоп)

3.,,Батько комедії ’’ – … (Аристофан)

4. ,,Батько історії ’’ – … (Геродот)

5. Засновник буколістичної поезії – … (Феокріт)

6. Засновник епікурейської лірики – … (Анакреонт)

7. Хто з давньогрецьких поетів  вперше порівняв державу з кораблем? (Алкей)

8. Хто з давньогрецьких поетів вперше поєднав міфологічні елементи з реальним життям? (Алкман)

9. Хто вперше увів другого актора? (Есхіл)

10. Хто вперше увів третього актора? (Софокл)

11. Хто з драматургів вперше  у літературі постарив питання злочину й кари? (Есхіл)

12. Хто вперше в античній літературі поставив психологічні проблеми? (Еврипід)

13.  Хто вперше у світовій літературі використав прийом інакомовлення? (Езоп, ,,езопівська мова’’).

II варіант

1. Хто вперше почав зображувати героїв такими, якими вони повинні бути ? (Софокл)

2. Хто з античних драматургів вперше запровадив танці, маски, костюми? (Есхіл)

3.  Хто був автором гномічної поезії? (Феогнід)

4. Поетеса, яка створили школу ,,служительок муз’’, яку Платон називав ,,десятою музою’’…. (Сапфо)

5. Найвидатніший представник ямбічної лірики… (Архілох)

6. Ім’я поета, який привів спартанське військо до перемоги… (Тіртей)

7. У кого з поетів вперше з’явилася тема підбиття творчих підсумків? (Римський поет Горацій, ода  ,,До Мельпомени’’ ( ,,Памятник’’)

8. Хто увів вчення по катарсис? У звязку з чим? Що вам відомо про цього автора і його твори? (Аристотель, ,,Поетика’’)

9. Кого із давньогрецьких драматургів Арістотель вважав неперевершеним майстром композициї ? (Софокла)

10. Хто  з теоретиків літератури Давньої Греції вказував на наявність у трагедіях Софокла перипетії? (Арістотель, ,,Поетика’’)

11. Кого із даньогрецьких драматургів римський учений та архітектор I ст. до н. е. Вітрувій назвав  ,, філософом на сцені’’? (Еврипіда)

 12. У творчості якого давньогрецького драматурга трагедія досягає своєї вершини ? (Софокла)

13. Хто з давньогрецьких драматургів уславився зображенням жіночих образів та психології жінок ? (Еврипід).    

 

ЛІТЕРАТУРНА БЛІЦ-ВІКТОРИНА

1. Слово  ,,античний’’ означає  … (стародавній).

2. Грецька назва Дніпра  … (Борисфен).

3. На якому алфавіті  заснована абетка української мови? (Грецькому.)

4. З вершини якої гори, за  віруванням греків,  безсмертні боги стежили за долею людей? (Олімп.)

5. У вигляді кого зображувалися грецькі боги? (Людей.)

6. Як звалися народні співці в Давній Греції? (Рапсоди.)

7. Музичні інструменти, що супроводжували виконання віршів.(Флейта, кіфара.)

8. Який давньогрецький філософ поділяв художню творчість на епос, лірику, драму? (Аристотель.)

9. Жінка – поетеса, що вперше у ліричних творах передала внутрішній світ. (Сапфо.)

10. Хто довів існування Трої? (Г. Шліман.)

11.  Сукупність міфологічних оповідок, об’єднаних спільною темою, героями, місцем дії, подіями тощо … (Міфологічний цикл).

12. Людиноподібні велетні, діти Урана і Геї, що вступили в боротьбу із Зевсом за володіння небом, але зазнали поразки і були скинуті у Тартар.(Титани.)

13. Людиноподібні демони з яскраво вираженими цаповидними елементами (роги, хвіст, борода, ратиці тощо), що супроводжували Діоніса. (Сатири.)

 

Тестові завдання за темою «Античність»

1. Який період охоплює доба античності?

А кінець ХІХ-початок ХХ ст..н.е.

Б І-V ст..до н.е. 

В VІ-ІІІ ст..н.е.

Г ХVІІ-ХVІІІ ст..н.е.

Д ІІ- VІІ ст..до н.е

2. На основі якого циклу давньогрецьких міфів створену поему «Іліада»?

А фіванського

Б про аргонавтів

В троянського

Г про богів  

3.Хто з героїв античної літератури сповнений великою любовю до людей, готовий був заради них прийняти найтяжчі муки?

А Еней    Б Прометей    В Гектор    Г Одіссей    Д Ахілл 

4.Давньогрецький трагік Есхіл створив «вічний образ»

А Влади    Б Прометея    В Зевса    Г Сили    Д Океана 

5. Ахіллес є сином:

а) Гермеса й Афродіти;

б) Пелея  й Фетіди;

в) Менелая і Феміди.

6. Очолював троянське військо:

а) Гектор;

б) Пріам;

в) Паріс.

7.  Дії поеми  ,,Одіссея’’ віднесені до:

а) 10 року Троянської війни;

б) 10 років після закінчення Троянської війни;

в) 9 року після закінчення троянської війни.

8.  Тема поеми  Гомера  ,,Одіссея’’ – це:

а) сватання женихів до Пенелопи;

б) мандри  Телемаха;

в) блукання та пригоди хитромудрого Одіссея.

9. Гнів Ахілла викликаний:

а) сваркою з матір’ю;

б) зрадою Патрокла;

в) викраденням Брисеїди.

10. Події  ,,Іліади’’ закінчуються:

а) приходом Пріама до Ахілла;

б) описом погребіння Гектора;

в) вбивством Ахілла.

11. Одіссей є царем:

а) Ітаки;

б) Хіоса;

в) Аргоса.

12. Коли виникли суперечки щодо авторства поем Гомера?

А) В період Відродження.

Б) В радянські часи.

Г)  В період еллінізму.

Д) Не виникали взагалі.

 

Тести 2

1. Назва поеми Гомера "Іліада" походить від:

А) імені головного героя

Б) імені вченого, який відкрив Трою

В) другої назви міста, де відбуваються події поеми

Г) імені співця, який першим її виконав

2. Проблема походження "Іліади" та "Одіссеї" та їх авторства в науці називається...

А) гомерівське питання

Б) вічне питання

В) сучасне питання

Г) відкрите питання

3. Вислів Троянський кінь" означає:

А) величний подврунок

Б) пропозицію перемир`я

Г) хитромудру підступність

4. Щит Ахіллу викував олімпійський бог

А) Аполлон

Б) Гефест

В) Гермес

Г) Посейдон

5. Встановіть послідовність подій, зображених у поемі Гомера "Іліада"

А) Помста Ахілла -4

Б) Загибель Патрокла- 1

В) Гнів Ахілла - 2Г) Перемога над Гектором - 3

6. В основу поеми Гомера "Іліада"  покладені

А) міфи про аргонавтів

Б) міфи фіванського циклу

В) космогонічні міфи

Г) міфи троянського циклу

7. Гомерова поема "Іліада" має віршовий розмір

А) амфібрахій

Б) гекзаметр

В) анапест

Г) хорей

8. Який фразеологізм з`явився завдяки троянському циклу міфів?

А) яблуко від яблуні недалеко падає

Б) яблуко розбрату

В) яблуко спокуси

Г) яблуку ніде впасти

9 Тема поеми Гомера "Іліада" - це...

А) двобій між Ахіллом і Гектором

Б) гнів Ахілла

В) кохання Паріса і Єлени

Г) війни і миру

10. Імя троянського царя...

А) Ахілл

Б) Менелай

В) Пріам

Г) Гектор

11. Який жанр літератури панує у класичний період давньогрецької культури?

А) прозові жанри

Б) епічна поема

В) міфологія

Г) лірика

12. Хто здійснив повний переклад поеми "Іліада" і "Одісея" українською мовою?

А) Григорій Кочур

Б) Борис Тен

В) Микола  Лукаш

Г) Леонід Первомайський

 

Тести 3

1.В якому столітті, за свідченнями більшості вчених, проживав Гомер?

А) VIст.

Б) VII ст.

B)VIII ст.

Г) IX ст.

2. Ким був Гомер?

А) Аедом (подорожуючим письменником).

Б) Музикантом.

В) Філософом.

Г) Імператором.

3. Яким інструментом володів Гомер?

А) Скрипка.

Б) Арфа.

В) Ліра.

Г) Флейта.

4.  Яка основна тема творів митця?

А) Філософські роздуми над сенсом буття.

Б) Інтимна лірика.

В) Хвалебні оди правителю.

Г) Боги і герої.

5. Найвизначнішими творами Гомера є?

А) «Іліада» і «Одіссея».

Б) «Прометей закутий» і «Антігона».

В)  «Енеїда» і «Едіп-цар».

Г) «До Мельпомени» і «Сумні елегії».

6. Назвіть ім’я епічної поезії, яка за уявленнями сучасників надихала Гомера.

А) Афродіта.

Б) Каліопа.

В) Гера.

Г) Афіна.

7. Як називався віршовий розмір, яким були написані поеми Гомера?

А) Гекзаметр.

Б) Пірихій.

В) Спондей.

Г) Хорей.

8. «Іліада» та «Одіссея» - це

А) Перекази міфів про створення світу.

Б) Роздуми письменника про мистецтво.

В) Переказ історій про Троянську війну.

Г) Збірники віршів про кохання і природу.

9. Троянська війна відбувалась…

А) 10 ст. до н.е.

Б) 11 ст. до н. е.

В) 12 ст. до н.е.

Г) 13 ст. до н. е.

10. В чому новаторство Гомера в Побудові сюжету?

А) Принцип синекдохи (частина замість цілого).

Б) Гіпербола (перебільшення).

В) Літота (навмисне зменшення).

Г) Велика кількість епітетів.

11. Який проміжок часу охоплює «Іліада»?

А) 14 днів.

Б) 22 дні.

В) 43 дні.

Г) 51 день.

12. Хто «зробив» Гомера сліпим?

А) Володимир Великий.

Б) Наполеон.

В) Юлій Цезар.

Г) Олександр Македонський.

13. В якому місті біло побудовано храм Гомера?

А) Рим.

Б) Олександрія.

В) Афіни.

Г) Каїр.

Тести 4

1. Узагальнена назва історичної епохи, культури та духовних досягнень двох народів – стародавніх греків та римлян ...

А) міфологія

Б) культорологія

В) середньовіччя

Г) античність

2. Абетка української мови заснована на ...

А) єгипетському алфавіті

Б) грецькому алфавіті

В) візантійському алфавіті

Г) римському алфавіті

3. Поеми Гомера відносяться до періоду...

А) архаїчного

Б) класичного

В) елліністичного

Г) міфологічного

4. Джерелом античної літератури були ...

А) життя греків і римлян

Б) війни

В) міфи

Г) легенди сучасників

5.Яка з богинь, за міфологічною історією, кинула на стіл яблуко з написом "Найвродливішій":

А) Афіна

Б) Ірида

В)Афродита

Г) Деметра

6. Хто загинув від руки Гектора:

А) Патрокл

Б) Ахілл

В) Менелай

Г) Агамемнон

7. Хто викував Ахіллу новий бойовий обладунок:

А) Гефест

Б) Уран

В) Зевс

Г) Вулкан

8. За тілом троянського героя прийшли …

А) мати

Б) брат

В) батько

Г) дружина

9. Гомерові поеми складаються з віршів, написаних …

гекзаметром

верлібром

вільним письмом

анапестом

10.  Гомерівське питання – це:

а) проблема війни і миру;

б) питання життя і смерті;

в) авторство поем “Іліада” та “Одіссея”.

11. На якому році Троянської війни відбуваються події в “Іліаді”?

а) на першому;

б) на третьому;

в) на десятому.

12. Хто головний герой “Іліади”?

а) Агамемнон;

б) Паріс;

в) Ахілл.

13. Скільки днів тривають події в “Іліаді”?

а) 50;

б) 48;

в) 53.

14. Основні події в “Іліаді” розгортаються у зв`язку з:

а) гнівом Ахілла;

б) помстою Менелая;

в) пригодами Паріса.

15. Через кого Аполлон наслав “моровицю” на грецьке військо

а) Єлену;

б) Хрісеїду;

в) Брісеїду.

16.  Як називає Гомер гнів Ахілла у поемі “Іліада”?

а) животворящим;

б) державоутворюючим;

в) пагубним.

17. Хто допомагав Гектору в бою з Патроклом?

а) Аполлон;

б) Афіна;

в) Агаменон.

18. Яка подія сприяла відновленню участі Ахілла в боях?

а) вибачення Агамемнона;

б) загибель Патрокла;

в) воля богів.

19. Чим закінчився бій Менелая з Парісом?

а) Перемогою Менелая;

б) Перемогою Паріса;

в) Афродіта перенесла Паріса до його опочивальні.

 

Тести  Класична лірика Еллади

1. В якому столітті виникла давньогрецька поезія?

а) ІV ст. до н.е;

б) ІV ст. до н.е;

в) VІІ ст. до н.е.

2. Як виконувались вірші у стародавній Греції?

а) декламувались ;

б) читались речитативом;

в) співались у супроводі кіфари.

3. Яку богиню Сапфо вважає своєю покровителькою?

а) Афіну;

б) Геру;

в) Афродіту.

4. Яку назву мала лірична поезія в Давній Греції при її виникненні?

а) лірика;

б) меліка;

в) кантіка.

5. На який період розвитку давньогрецької літератури припадає розквіт лірики?

а) класичний;

б) елліністичний;

в) римський.

6. Першим і найвидатнішим представником ямбічної лірики вважається:

а) Тіртей;

б) Архілох;

в) Анакреонт.

7. Поезія Сапфо належить до:

а) пісенної лірики;

б) декламаційної лірики;

в) урочистої лірики.

8. Хто у своїй поезії порівнює любов з бурею?

а) Архілох;

б) Анакреонт;

в) Сапфо.

9. Муки й шал кохання – основна тема поезії:

а) Архілоха;

б) Анакреонта;

в) Сапфо.

10. Кого з давньогрецьких ліриків називають мандрівним поетом?

а) Архілоха;

б) Анакреонта;

в) Сапфо.

11. Чиє зображення давні греки карбували на монетах і вазах?

а) Архілоха;

б) Анакреонта;

в) Сапфо.

12. На які три роди було розподілено літературу в Давній Греції:

        а) драма, трагедія, комедія,

         б) епос, лірика, драма;

         в) роман, повість, оповідання;

         г) поема, пісня, елегія?

13.Хто є героєм міфів фіванського циклу:

        а) Еней, б) Едіп, в) Ахілл, г) Одіссей?

14. Чию долю детально змальовує Тіртей у поезії  «Добре вмирати тому...»?

а) Нещасного поета;

б) воїна-зрадника;

в) воїна-захисника.

15.  До кого звертається Сапфо в поезії «Барвношатна владарка...»?

а) До Артеміди;

б) до Афіни;

в) до Афродіти.

ЛІТЕРАТУРА

1.В.В.Паращич «Усі уроки зарбіжної літератури», 8 клас, 2008

2. Інернет-ресурси, тести - онлайн

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Китик Людмила Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Соловій Ярослава Іванівна
    Чудова підбірка матеріалів для поточного контролю:) Дякую:)
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
14 березня 2019
Переглядів
35820
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку