Центрально- та східноєвопейські країни після ІІ Світової війни

Про матеріал
Презентація містить активні посилання на відео, матеріал розрахований на очне та дистанційне навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Центрально- та східноєвопейські країни після ІІ Світової війни. Всесвітня історія 11 клас

Номер слайду 2

План уроку1. Результати ІІ Світової війни для народів Центральної та Східної Європи2. Сталінська модель соціалізму та її втілення в Польщі, Угорщині, Болгарії, Румунії та Чехословаччині. Особливості розвитку Югославії3. Доля українців у країнах Центральної та Східної Європи. Операція «Вісла»4. Спроба економічної інтеграції соціалістичного табору. Рада економічної взаємодопомоги (РЕВ)

Номер слайду 3

Країни-союзниці Німеччини. Угорщина, Румунія, Болгарія, Словаччина Країни, окуповані Німеччиною та її союзниками. Польща, Чехія, Югославія, Албанія. Унаслідок звільнення регіону Червоною армією та перемоги антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, країни Центрально-Східної Європи потрапили у сферу політичного впливу СРСР. Тут були сформовані коаліційні уряди за участю лівих та центристських партій, які почали реформування – так звані уряди «народної демократії».

Номер слайду 4

Етапи встановлення комуністичних режимівтворення коаліційного уряду, до складу якого окрім комуністів увійшли представники руху Опору (1945 – 1946 рр.)Створення формального коаліційного уряду, ключові посади в якому належали комуністам (1946 – 1947 рр). Створення власне комуністичного уряду  (1947 – 1948 рр.)

Номер слайду 5

Проблеми біженців та переселенців

Номер слайду 6

Країни Центрально-Східної Європи побудували екстенсивну економіку і тоталітарний політичний режим. Суспільно-політичне життя: РепресіїФальсифікація справІдеологічний тиск. Особливості соціалістичних економічних реформ:проведення індустріалізації й колективізації;запровадження планового господарства;перехід більшої частини працездатного населення на роботу в державний сектор

Номер слайду 7

Особливості розвитку Югославіїhttps://youtu.be/Wvn. ZWSL9dj. U?si=k. V9 XQ2 Tn. Cm. AD8 Wxy

Номер слайду 8

Доля українців у країнах Центральної та Східної Європи. Операція «Вісла»https://youtu.be/u. VTj. AC85gkc

Номер слайду 9

. Спроба економічної інтеграції соціалістичного табору. Рада економічної взаємодопомоги (РЕВ)25 січня 1949 р. Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія, СРСР і Чехословаччина проголосили створення нової міжурядової організації - Ради економічної взаємодопомоги (РЕВ) - призначеної для спільного розв’язання економічних проблем, підвищення рівня життя, науково-технічного співробітництва, координації народногосподарських планів та реалізації спільних проектів. Також передбачалася розробка спільних стандартів. У лютому того ж року до РЕВ приєдналась Албанія (реально брала участь до 1961 р.), у 1962 р. - Монголія, у 1972 р. - Куба, у 1978 р. - В’єтнам. Також РЕВ на основі окремих угод у різні роки підтримувала відносини із Югославією, Анголою, Іраком, Лаосом, Фінляндією, Мексикою, Нікарагуа, Мозамбіком, Ефіопією, Афганістаном, НДРЙ. Штаб-квартира РЕВ розміщувалась у Москві. Наступним кроком стало створення власного військового союзу – Організація Варшавського Договору в 1955 р., як відповідь на вступ ФРН у НАТО. Членами ОВД стали СРСР, НДР, Чехословаччина, Болгарія, Угорщина, Румунія, Польща. Лідером та спонсором блоку безперечно був СРСР.

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
Додано
28 листопада 2023
Переглядів
270
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку