«Чарівний дивосвіт народної майстрині Марії Гусак»

Про матеріал
Матеріал для позакласного заходу підготовлено на основі краєзнавчого дослідження випускниці школи Крупи Анни Віталіївни про життя і творчість талановитої землячки, ЗАСЛУЖЕНОГО МАЙСТРА НАРОДНОЇ ТВОРЧОСТІ УКРАЇНИ, МАРІЇ МИХАЙЛІВНИ ГУСАК.До існуючої дорогої скарбниці народної творчості наша художниця Гусак Марія Михайлівна внесла свою надзвичайну частку. А все разом сформувалося у загальну культуру Херсонщини, яка набула неповторного колориту. Окрасою рідного села стала автобусна зупинка, розмальована Марією Михайлівною із синами в колоритному народному українському стилі. Наша Сиваська земля має такий коштовний діамант, в особі народної майстрині Марії Гусак, яка вносить вагомий вклад в розвиток національного мистецтва. У своїх творах художниця передає все, про що мріяла і мріє. Це її квіткова любов. Тут є і діти, і квіти, і перше почуття кохання. А головне – це щирі слова вселюдської любові, які йдуть з її прекрасного жіночого серця до всіх присутніх: «Щоб ви всі любили! І ця любов була від душі. Був мир і спокій в нашій країні, в наших серцях, наших душах, наших думках!»
Перегляд файлу

 

«Культурна спадщина та видатні постаті»

Відомі люди, пов'язані з українськими регіонами  

Стаття

«Чарівний дивосвіт народної майстрині

Марії Гусак»

 

Гусак Марія Михайлівна

                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сиваський ліцей № 2 Новотроїцької селищної ради

Генічеського району Херсонської області

 

Адреса: 75342 вулиця Миру, будинок № 169, смт. Сиваське, Новотроїцький район, Херсонська область

Контактні телефони: 0976991833, секретар Ірина Валеріївна

 

Виконавець: Хлановська Наталія Валеріївна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жінки залучались до різновидів мистецтва у різних народів і в різні епохи. Ставлення до цього завжди було різним — від обурення і заборони до схвалення і визнання. Образ жінки завжди був присутнім в творах митців чоловіків. Але самим жінкам цього було мало. І вони теж бралися за глину, за пензлі, за знаряддя скульптора.   

        Творити – це не просто робити щось геніальне.   Своє творіння потрібно показати іншим.  Треба  працювати над своєю Божою іскрою ‒ і це обов’язково оцінять. 

   Що стосується України, то в нас деякі критики «старої закалки» ставляться до художниць упереджено, вважають, що їхнє мистецтво більш аматорське, шаблонне та не несе індивідуальності. Вони вважають, що жінки йдуть протореним шляхом і не вносять у мистецтво новизни, не створюють нових стилів чи підходів… У мистецького світу має бути повага до жінки як до творчині. Коли зміниться свідомість окремої особистості, за нею – суспільна свідомість, тоді вже зміниться ставлення до жінок у мистецтві.

Марія Михайлівна Гусак належить до тих   українських творчих майстринь, що за життя здобули право називатися народними, бо    в своїх чудових полотнах втілила невмирущу красу живописної української природи. 

Народилася майстриня 08  жовтня 1963року в  селі  Немовичі  Сарненського району Рівненської області.  У 1970 році  разом з батьками переїхала на Херсонщину.  З 1976 по 1980 рік навчалась в дитячій студії декоративного розпису "Чонгар-сад", що в селі Чонгар Генічеського району на Херсонщині,  під керівництвом народної майстрині України Вітковської Людмили Владиславівни. Дівчина потрапила в те середовище, де почувала себе, як риба у воді. Вона  росла й формувалася в такому оточенні, що не могла не бути художницею.  Ті роки були плідними й щасливими. Її творчість надалі поступово стає різноманітнішою - Марія захоплено малює. Постійне спілкування з народною художницею Л.Вітковською, чия роль в збереженні малярських шедеврів та інших витворів людського генія не підлягає сумнівам,  навчання в дитячій студії,  де культивувалося виховання через мистецьке осягнення народної творчості, - це сприяло тому, що юна Марія, яка змалечку «ілюструвала» все підряд, твердо визначила своє майбутнє, бо   малювання з дитинства захоплювало нашу талановиту землячку.  Вона ні на мить не покидала улюбленої справи, самостійно розвивала дарований Богом талант. Любила  відтворювати те, що бачила довкола. 

         У 1986 році Марія Гусак створює власну студію "Сиваський віночок" в моєму рідному селищі Сиваське, яка з 1990 року стає  народним самодіяльним колективом.

З 1987 року  художниця бере  участь у районних, обласних, республіканських виставках у містах Хмельницький (1988 рік), Львів (1989 рік),  Канів (1990 рік), Київ (2005 рік). Вона - Лауреат 2-го всесоюзного фестивалю народної творчості   у Москві (1987 рік), учасник закордонної виставки  у Мозамбіку  (1988 рік).

У 1990 році Міністерство культури УРСР присвоїло звання "Народний само- діяльний колектив" дитячій студії "Сиваський віночок", а  у 2002 році Марії Михайлівні Гусак присвоєно звання "Майстер народної творчості".

У 2005 році художниця організовує  персональну виставку в селищі  Новотроїцьке, бере участь у виставці-презентації Херсонської області у  Національному комплексі "Експоцентр України" в місті Києві. Персональна  виставка майстрині проходила і в  Херсоні у 2005-2006 роках.      Працює у галузі народного декоративного розпису,  провідна тема – квіти, які є символами і уособленнями почуттів. Вона, як тонка мистецька натура, передає

їх природну красу за допомогою фарб.

Роботи художниці зберігаються у Шевченківському  національному заповіднику в місті Каневі Черкаської області, у  Херсонському художньому музеї.

 Звання Заслужений майстер народної творчості України Марії Михайлівні Гусак було присуджене у 2015 році (додаток 1).    

Серед найвідоміших її робіт такі як  «Букет для мами» (1986), «Співай, поле» (1988), «Тривожна ніч» (1989), «Щаслива родина», «Посвячення Катерині Білокур», «Приморозки», «Стиглість», «Квіти Президентові України», «Квітуй, Україно!» (2005), «Співає соловейко» (2006); серія «Квіти любові» (2006).  Всевишній дає їй сили творити те, до чого вона так прагне, те, що відчуває її велике серце. Мистецтвознавці визнають, що саме ці творіння її рук заслуговують найвищої оцінки, бо вони   характерні  нестандартним висвітленням теми, глибоким проникненням в сюжет, філігранною обробкою найдрібнішої деталі. 

           Отак просто і не увійти у мистецький світ цієї жінки, бо вона – незвичайна,     її світ надзвичайно романтичний.  Вона  знаходить щастя своє у праці, творчій, жертовній, самовідданій.   Самостійним є і метод писання картин. Марія не робить ескізів до своїх картин і не пише етюдів, і навіть не наносить на полотно контуру майбутньої композиції. По зафарбованому полю вона відразу ж пише деталь за деталлю, у відповідності до задуму. Це прийом, властивий всім народним майстрам.   Зображені на її полотнах   квіти,  завдячуючи обраній художній мові, перевтілюються у поетичні пісні природи, на символи краси. У художниці   чіткий  досконалий рисунок  і уміле володіння кольором. В творах домінують м'які кольорові переходи.  Вдало дібрані кольорові співвідношення, підкреслена кольорова насиченість основних компонентів композиції забезпечують гармонійність робіт.

          Чому стала художницею? Та, напевно,  тому, що з дитинства   все розмальовувала   рай-птахами та диво-квітами,  зберігаючи національну гідність і віру,  невмирущість українського духу, які  поклала в основу власного життєвого й творчого кредо.

2 жовтня 2015 року в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва  на території Національного заповідника «Києво-Печерська Лавра», розмістилась  виставка «Квіти любові» майстра декоративного розпису Марії Гусак.  Це чудові оригінальні полотна, наповнені теплом і любов’ю майстрині.  Малюнки Марії Гусак – це наче світ в якому з надзвичайною мистецькою силою поєдналися і народнопісенний лад, ритм і колір, образ і декор. І все це у неймовірно експресивному русі, внутрішній   динаміці. Малюючи картину за картиною, геніальна художниця створила власний мистецький стиль, в межах якого нескінченні варіанти декоративних, орнаментальних, жанрових і пейзажних композицій з квітами.    Формат малюнків, звичайно, з часом поступово змінювався.  

Зображення птахів це  особлива тема її творчості.  Інколи художниця наче одягала на малюнках своїх птахів в якісь декоративні шати - піря.  Уже майже сорок  років твори художниці мандрують українськими та зарубіжними виставками. На своїх полотнах Марія Михайлівна яскравими барвами зображає казкових птахів та буяння квітів. Виставка «Квіти любові» тривала до 23 жовтня.

 3 та 4 жовтня 2015 року у Києві відбулися дводенні майстер-класи декоративного розпису від Марії Гусак. Майстер-класи проходили в рамках виставки творів декоративного розпису членів Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

 Бажаючі відвідати майстер-класи  знайомляться з майстринею,  для творчості якої притаманні яскраві, гарячі кольори та пишний рослинний орнамент з казковими птахами. Пані Марія провела   екскурсії по своїй виставці, а на майстер-класі поділилася досвідом і умінням.  

Марія Гусак не тільки неперевершена майстриня, а й чудова подруга, для якої дружба – це одне із найважливіших почуттів у людських стосунках. Своїм подругам вона дарує свої картини, на яких зображує їх у образі казкових чудо-птахів.

 

http://artkavun.kherson.ua/images/gallery/small/2/306-18H8h5.jpg                          http://artkavun.kherson.ua/images/gallery/small/2/306-1V7LRJ.jpg

Подруга Світлана                                                   Мрійлива Валентина

12 квітня 2016 року Херсонський обласний Центр народної творчості, біля своєї  адмінбудівлі,  презентував писанки в різних тематиках, жанрах і техніках, розписані кращими майстрами області, які візьмуть участь  у Всеукраїнському Фестивалю писанок. Метою презентації було - перед відправкою робіт до Києва познайомити жителів та гостей Херсонщини з мистецькими досягненнями наших майстрів, залучити до творчого спілкування якнайбільше молоді, підтримати та популяризувати творчу діяльність майстрів та художників нашого краю.

Херсонщина представляла себе на Фестивалі у всіх номінаціях. Мистецька акція тривала з 23 квітня по 9 травня 2016 року на Софійській, Михайлівській площах та Володимирському проїзді у м. Києві. 400 кращих майстрів народного мистецтва та молодих художників з усієї України отримали від організаторів Фестивалю великі 70-сантиметрові макети писанок для розпису. Конкурс писанок проходитиме за трьома номінаціями: Автентична писанка, Авторський розпис та Декорована писанка.

ОЦНТ познайомив глядачів з 11 учасниками Фестивалю-конкурсу від нашої області. У презентації взяли участь:

- Надія Ліхачова - член Національної Спілки майстрів народного мистецтва України, керівник народної студії декоративного розпису «Чонгар-сад» та її писанка «Тема вічності: кохання, любов, краса, добро, щастя, радість і весняне відродження»;

- Сусанна Габріелян - наймолодша учасниця від Херсонщини - учениця Надії Іванівни, яка розписала писанку «Квітуй, Україно, багата і щедра рідна земля!»;

- Інна Красновська з Каланчака та її писанка «Молитва писанкова розцвіла»;

- Марія Гусак – заслужений майстер народної творчості України, керівник зразкової студії декоративно-ужиткового мистецтва «Сиваський віночок» Новотроїцького ЦКД з писанкою «Дерево життя – пори року»;

- Таїсія Гарварт – майстриня декоративно-ужиткового мистецтва з Нововоронцовки та її творчий проект «Писанки Херсонської губернії 1895 року»;

- Колективна робота майстринь народного любительського об’єднання «Подарунок» Нововоронцовського районного Будинку культури: Тамари Фіалки, Наталії Овчиннік та Тамари Саланської - писанка «Херсонський баштан»;

- Ірина Іванюк – з роботою «Смарагдова весна»;

- Наталя Зарічна – методист Херсонського обласного Центру народної творчості з образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва з писанкою «Квіти життя»;

- Олександра Паранченко – художниця з Херсону. З писанкою «Сонячна карусель»;

- Світлана Бокій – художниця з Чорнобаївки. Її писанка має назву «Володимирська Божа Матір».

- Євгенія Решетнікова – з Херсону з писанкою «Прогулянки мрії».

Презентація була яскравою та колоритною. І глядачі, і самі учасники заходу отримали задоволення від творчого спілкування, від побачених унікальних робіт і просто від гарного настрою, який створили організатори презентації.

Обласний Центр народної творчості подякував всім, хто долучився до організації цього святкового заходу і побажав майстрам вибороти всі призові місця і привезти з Києва перемогу на Херсонщину!   (додаток 3).

Марія Михайлівна Гусак є членом обласної  спілки образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва «Дніпровська палітра».  Працює спілка спiльно з областним Центром народної творчості. 

  Свою роботу  члени спілки  спрямували на покращення розвитку мистецького життя на Херсонщині, організацію виставок, семінарів, пленерів, конкурсів, фестивалів, злетів,тощо. Головною ціллю створення Спілки є об’єднання всіх майстрів Херсону та області в один міцний дружній союз для укріплення та розвитку мистецтва та народної творчості на Херсонщині, пошуку та допомоги починаючим перспективним талантам. «Дніпровська палітра» запрошує в свої ряди майстрів, художників, та всіх, хто може своїми руками творити оригінальні вироби в різних напрямках: живопис, вишивка, в’язання, макраме, лозоплетіння, вироби з природного матеріалу, флористика, бісероплетіння, різьба по дереву, художня фотографія, батік, біокераміка, скульптура, графіка, гобелен, ковальство й чеканка та інші. Майстри завжди раді допомогти починаючим в обміні досвідом, знаннями, завжди підтримають ваше бажання творити та примножувати народне мистецтво. Найбільше уваги розвитку мистецтва в області приділяють такі райони, як: Великоолександрівський, Великолепетиський, Бериславський, Новотроїцький, Каховський, Новокаховський та Чаплинський. І серед їх представників є   наша талановита землячка Марія Гусак, яка    працює в техніці декоративного розпису, має послідовників та значну кількість обласних Всеукраїнських та Міжнародних виставок за плечима.   В нашому мальовничому, прекрасному краї діють багато художників і народних умільців, творчість яких – невичерпна скарбниця народної душі.

 За ЗО років Херсонська обласна організація Національної Спілки художників України пройшла цікавий і плідний шлях. Творче об'єднання професійних митців примножило культурне надбання Херсонщини, створило правдиві образи сучасників, проникливі пейзажі, пластично-вивірені скульптурні пам'ятки, монументи, мозаїки, розписи, неповторні витвори декоративно-ужиткового мистецтва, виняткові приклади поліграфії. Своєю постійною наснагою автори мистецьких творів завдячують рідній таврійській землі, її людям.

Відомо, що характер народного і професійного мистецтва формує природне середовище. Майстрам Таврії поталанило, що вони мають такі неповторні, різнобарвні краєвиди. Три моря — Чорне, Азовське, Каховське плюс Лиман і Сиваш. На Херсонщині безліч малих річок і, звичайно ж, могутній Дніпро, але степ — найголовніший образ краю.

Виразність природи, народні традиції — творча колиска херсонських художників.

07 червня 2017 року у Новокаховській картинній галереї ім. А. Гавдзинського відбулося відкриття виставки робіт «Дитячі мрії» Новотроїцької народної студії образотворчого мистецтва «Сиваський віночок». На виставці були представлені роботи учасників образотворчої студії та їх батьків.

Відкриваючи захід директор картинної галереї Ольга Михайленко ознайомила присутніх з традиціями декоративного розпису та творчим шляхом керівника студії, заслуженого майстра народної творчості Марії Гусак. Присутні високо оцінили творчість наших маленьких художників, а начальник відділу культури і туризму Нової Каховки Наталя Зарудна вручила колективу подяку “ За талановитість  та збереження національних традицій ”.

Також, учасники студії ознайомились з роботами інших художників, обмінювались досвідом та отримали масу позитивних емоцій від першого відкриття виставки своїх робіт (додаток 4).

4 серпня 2017 року у  виставковій залі обласного онкологічного диспансеру в рамках реабілітаційного проекту «Галерея життя» відкрилась виставка робіт вихованців народної самодіяльної студії декоративного мистецтва Новотроїцького Центру культури та дозвілля «Сиваський віночок».  До уваги пацієнтів та персоналу цього медичного закладу було представлено близько 40 цікавих та колоритних робіт дітей – учасників студії.   Керівник цього творчого колективу – відома на Херсонщині та за її межами майстриня, заслужений майстер народної творчості України Марія Гусак.
  За 35 років своєї діяльності Марія Михайлівна випустила багато творчої та талановитої молоді. Поряд зі своїми дітьми до мистецтва декоративного розпису долучались і їх батьки та рідні. І ось уже ряди вихованців «Сиваського віночка» поповнились і дорослими учасниками. Майстриня передала своїм учням всі секрети мистецтва народного розпису, і тепер вони використовують свої вміння не тільки на картинах, а й при оздобленні посуду, дерев’яних виробів, речей вжитку та настінних панно. Одним з лейтмотивів у мальовничих роботах була тема любові та родинного зв’язку. На багатьох картинах у характерній манері зображені пташки у парі або з пташенятами. Це і дало назву

виставці  «Родина».

Розповідь майстрині про творчі надбання вихованців студії захопила глядачів, зустріч пройшла у душевній атмосфері цікавого спілкування, було багато запитань, порад, коментарів. Було і багато бажаючих придбати щирі та яскраві дитячі роботи у свої домашні  художні колекції.
Особливо вразило публіку знайомство з маленької учасницею студії 9-річною Яною Тимошенко та її мамою, яка теж стала малювати поряд з дочкою під керівництвом Марії Михайлівни. Їх роботи, як і творчість всіх студійців наповнені граціозною мелодією ліній, гармонійним багатоголоссям кольорів і барв та глибокою пошаною і любов’ю до традицій народного мистецтва.

Працівники Херсонського обласного Центру народної творчості подякували дирекції Новотроїцького ЦКД за сприяння у організації виставки та адміністрації і персоналу обласного онкологічного диспансеру за те, що залучаючи до співпраці людей мистецтва, вони рятують і лікують не тільки тіла, а й душі. 

У нашій школі також відбуваються зустрічі з цією неординарною і надзвичайно цікавою людиною, її виставки діти відвідують з великим задоволенням. Роботи майстрині демонструвалися в школі і під час проведення Всеукраїнської конференції в Тарасовому колі «Батько Тарас – дітям України».

Тож до існуючої дорогої скарбниці народної творчості  наша художниця  Гусак Марія Михайлівна   привнесла    свою надзвичайну частку. А все разом сформувалося у загальну культуру Херсонщини, яка   набула неповторного колориту. Окрасою рідного села   стала автобусна зупинка, розмальована Марією Михайлівною із синами в колоритному народному українському стилі.

Як бачимо, наша Сиваська  земля має такий коштовний діамант, в особі  народної майстрині Марії Гусак,  яка вносить вагомий вклад в розвиток національного мистецтва. У своїх творах  художниця передає все, про що мріяла і мріє. Це  її квіткова любов. Тут є і діти, і квіти, і перше почуття кохання. А головне – це щирі слова вселюдської любові, які йдуть з її прекрасного жіночого серця   до всіх присутніх: «Щоб ви всі любили! І ця любов була від душі. Був мир і спокій в нашій країні, в наших серцях, наших душах, наших думках!»

  Благословенна жінка -  мати,  яка має золоті  руки.  Тож нехай Вам, наша майстрине, стелиться барвінком творчий шлях, ніколи не болять  руки, бо ними Ви творите справжнє диво!  Ви передаєте свою майстерність дітям, онукам, правнукам. То ж  бажаємо Вам міцного здоров’я та  плідної творчості. Бо «Любов надихає, любов творить, любов народжує любов. Тож хай це прекрасне почуття   супроводжує кожного  все життя, хай квіти любові квітнуть вічним квітом в наших душах». 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

 

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №80/2016  5 жовтня 2015 р

Про відзначення державними нагородами України

з нагоди Міжнародного жіночого дня

За значний особистий внесок у соціально-економічний, науково - технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, зразкове виконання службового обов’язку та багаторічну сумлінну працю постановляю:

 

"ЗАСЛУЖЕНИЙ МАЙСТЕР НАРОДНОЇ ТВОРЧОСТІ УКРАЇНИ”

БЕБЕШКО Лідії Миколаївні - майстрові художньої вишивки, Черкаська область

БЄЛЯЄВІЙ Мирославі Вячеславівні - майстрові художнього ткацтва, м.Суми

БЛАЩУК Людмилі Сергіївні - майстрині художньої вишивки, Хмельницька область

ГУСАК Марії Михайлівні - керівникові народного самодіяльного дитячого колективу-студії образотворчого мистецтва "Сиваський віночок" районного центру культури та дозвілля Новотроїцького району, Херсонська область

ПАВЛОВІЙ Людмилі Іванівні - майстрові народних художніх промислів, м.Тернопіль.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

 

kvity lyubovi001

 

На фото: картина «Закохані» Марії Гусак

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.ukrmuzey.com/ckeditor_assets/pictures/519/content_____.jpg http://www.ukrmuzey.com/ckeditor_assets/pictures/521/content_______________________.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

 

http://mincult.kmu.gov.ua/img/publishing/245084704/image004.jpg

 

http://mincult.kmu.gov.ua/img/publishing/245084703/image002.jpg

 

 

 

 

 

 

Додаток 4

 

 

 

 

 

 

http://i069.radikal.ru/1706/21/006f8cff4d0b.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 5

 

http://www.onko.ks.ua/photoarhiv/2017_08_03_Galereya_zhyttya_Syvaskyi_Vinochok/2017_08_03_Galereya_zhyttya_Syvaskyi_Vinochok2.jpg

http://www.onko.ks.ua/photoarhiv/2017_08_03_Galereya_zhyttya_Syvaskyi_Vinochok/2017_08_03_Galereya_zhyttya_Syvaskyi_Vinochok4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            

 

            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

             

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЦЕНТР ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

Н А К А З 20.09.2017р. м. Київ № 09-18

Про підсумки Всеукраїнського конкурсу творчості дітей та учнівської молоді «За нашу свободу» Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 27.12.2016 № 1626 «Про затвердження Плану всеукраїнських і міжнародних організаційно-масових заходів з дітьми та учнівською молоддю на 2017 рік (за основними напрямами позашкільної освіти) та Плану семінарів-практикумів для педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів на 2017 рік» Українським державним центром позашкільної освіти 20 вересня 2017 року підведені підсумки Всеукраїнського конкурсу творчості дітей та учнівської молоді «За нашу свободу». Цьогоріч на конкурс надійшло 915 робіт з 18 областей України, а саме: Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Запорізької, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Миколаївської, Рівненської, Сумської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Чернівецької, Чернігівської областей та м.Києва. Були представлені роботи у розділах: образотворче мистецтво (живопис, графіка, IT-технології) та поезія (вірші) на тему «Листи на фронт», присвячені значущим подіям захисту України. Відповідно до умов проведення конкурсу та на підставі рішення журі

НАКАЗУЮ:

 1. НАГОРОДИТИ:

1.1. Дипломом І ступеня Українського державного центру позашкільної освіти у розділі:

        «Поезія» (вірші) на тему «Листи на фронт»:

  Мороз Каріну, вихованку гуртка «Драматичний» Бехтерської ЗОШ І-ІІІ ступенів Херсонської області, за роботу «Очима Тараса», керівник Гомон К.Л.;

Неверець Маргариту, вихованку Долматівської ЗОШ Херсонської області, за роботу «Я – Українка», керівник Краснова Я.О.; 

 Пікалову Віру, вихованку Голопристанського навчально-виховного комплексу «Гімназія – спеціалізована школа І ступеня з поглибленим вивченням предметів художнього профілю» Голопристанської міської ради Херсонської області, за роботу «Лист на фронт», керівник Корогвик М.В.;

Пікалову Любов, вихованку Голопристанського навчально-виховного комплексу «Гімназія – спеціалізована школа І ступеня з поглибленим вивченням предметів художнього профілю» Голопристанської міської ради Херсонської області, за роботу «Лист на фронт», керівник Кучерук Т.Г.; 

 Пінкевич Оксану, вихованку Костогризівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Херсонської області, за роботу «Думки», керівник Семенюк Г.М.;

Пічуру Олександру, вихованку Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 52 з поглибленим вивченням української мови Херсонської міської ради, за роботу «Повертайся, солдате, живий!», керівник Грабар О.І.;  

Прінь Аліну, вихованку Чорноморівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Каховської районної ради Херсонської області, за роботу «Вірш «В дитинстві дивувалася словам», керівник Ринковська І.В.;

П’ятигорець Єлизавету, вихованку гуртка «Я – патріот Вітчизни» Рубанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 Рубанівської сільської ради Великолепетиського району Херсонської області, за роботу «Вірш «Ми – України вірнії сини», керівник Польська О.А.; 

Сандарян Дар’ю, вихованку літературно-поетичної студії «Надія України» Сиваської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 Херсонської області, за роботу «Вірш «Вічність життя», керівник Крупа Н.П.; 

 Стасенко Єлизавету, вихованку гуртка «Я – патріот Вітчизни» Рубанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 Рубанівської сільської ради Великолепетиського району Херсонської області, за роботу «Вірш «Герої не вмирають», керівник Польська О.А

 

  Дипломом ІІ ступеня Українського державного центру позашкільної освіти

 «Поезія» (вірші) на тему «Листи на фронт»: 

Бурейка Богдана, вихованця Навчально-виховного комплексу «Чаплинська школа-гімназія» Херсонської області, за роботу «Листи на фронт», керівник Фурман Т.І.; 

 Гусельникову Тетяну, вихованку Федорівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Каховської районної ради Херсонської області, за роботу «Вірш «Молитва учасникам АТО», керівник Хомін Г.О.;

Дворецьку Вікторію, вихованку Голопристанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 4 Херсонської області, за роботу «Лист до мами», керівник Гажур В.В.;

Доценко Ганну, вихованку гуртка «Літературна творчість» КЗ «Районний центр дитячої та юнацької творчості Каховської районної ради Херсонської області», за роботу «Поема про Україну та руїну», керівник Доценко Л.В.;

 Дяконенко Дарію, вихованку Агайманської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Іванівського району Херсонської області, за роботу «Лист на фронт», керівник Любченко І.А

Крупу Анну, вихованку літературно-поетичної студії «Надія України» Сиваської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 Новотроїцького району Херсонської області, за роботу «Лист солдатові», керівник Крупа Н.П.;

 Кулик Валерію, вихованку Навчально-виховного комплексу «Чаплинська школа-гімназія» Херсонської області, за роботу «Листи на фронт», керівник Бартощак Н.В.;

Плотнікову Ксенію, вихованку Трохимівського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Іванівського району Херсонської області, за роботу «Спасибі, солдате», керівник Костенко В.І.; 

 Сеглюк Ладу, вихованку Громівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Новотроїцького району Херсонської області, за роботу «Звернення до захисника», керівник Трілевська Ю.В.;

Сібільову Віолетту, вихованку Новодмитрівської загальноосвітньої школи І- ІІІ ступенів Іванівського району Херсонської області, за роботу «Звернення дітей півдня до воїнів-героїв», керівник Велесик І.О.; 

Спірідонову Марію, вихованку Навчально-виховного комплексу «Чаплинська школа-гімназія» Херсонської області, за роботу «Мальви», керівник Бартощак Н.В.; 

 Тихомирову Вікторію, вихованку Червонополянської ЗОШ І-ІІІ ступенів Херсонської області, за роботу «Донецьк на руїнах», керівник Оленич В.М.;

Ткача Дмитра, вихованця Князегригорівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Великолепетиського району Херсонської області, за роботу «Листи на фронт», керівник Супрун Т.П.;

 

 

Марчук Вікторію, вихованку Новотроїцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 Херсонської області, за роботу «Ні! війні», керівник Гладка А.В.;

Шапран Анастасію, вихованку Новотроїцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 Херсонської області, за роботу «Ворог, не лізь!», керівник Гладка А.В.;                                         

 

 

docx
Додано
18 грудня 2021
Переглядів
548
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку