Історія та різновиди натюрморту

Про матеріал
Матеріал про мистецтво натюрморту вчить бачити, любити і розуміти світ, сприймати його вічну цінність. Здобувачі освіти повинні побачити зображення неживих предметів, на відміну від портретного, історичного, побутового, пеейзажного жанрів. Мова піде про історію натюрморту, його різновиди, сучасний підхід до зображення неживої природи. Такі художники, як Пабло Пікассо, Анрі Матісс, М. Сарьян та інші зробили натюрморт святковим за колоритом, простим за формою та кольором. Почалося нове життя натюрморту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Натюрморт Історія натюрморта

Номер слайду 2

Натюрморт у живописіРозглянемо натюрморти 17 ст. Голландці та фламандці зображували на своїх картинах національні особливості побуту, речей, які використовували прості люди. Речі мали певні риси культури, праці, характер оточуючої дійсності. Предмети повинні були донести до глядача зміст швидкоплинність життя, а розгадати загадку повинні були саме глядпчі. Саме творчість художників того часу визначила головні принципи написання натюрморту на багато століть наперед.

Номер слайду 3

Пітер Клас  — нідерландський художник епохи бароко, зображував головну тему голландського натюрморту – «сніданок». Це зображення столу з їжею та посудом. Набір предметів небагатий, посуд недорогий. Стіл ніби накрито на одну персону. Натюрморт з корзинкою сиру. Сніданок з рибою

Номер слайду 4

Ян Давидс де Хем, нідерландський художник епохи бароко, майстер натюрморту, став відомим завдяки своїм так званим «квітковим натюрмортам», пишним та святковим. Квіти в скляній вазіВаза з квітами

Номер слайду 5

Натюрморт ХІХ століття. Згодом натюрморт перестає бути лише прикрасою інтер'єрів. Багато художників із різних країн надали йому новий зміст. Зокрема, французькі художники ХІХ столітті Едуард Мане, Поль Сезанн, голландський художник Вінсент Ван Гог надали натюрмортам прозорості, символічності, красномовності.

Номер слайду 6

Одним із улюблених жанрів Едуарда Мане,  французького художника-імпресіоніста,  був натюрморт. Особливістю його натюрмортів є спрощена композиція, відмова від штучної багатоскладності і колористичне багатство, що передають найтонші відтінки кольорів Фрукти на столі Натюрморт з квітами

Номер слайду 7

Відомі натюрморти французького художника ХІХ ст. Поля Сезанна можна назвати таким терміном, як «застигле життя». Яскраві, але холодні тони, контрастність і соковитість, нерухомість предметів і динаміка фону – драпування і скатертини.«Все в природі ліпиться у формі конусу, циліндру, кулі,треба вчитися на цих простих фігурах, і, якщо ви навчитеся володіти цими формами, ви зробите все, що захочете». Яблука Натюрморт з корзиною яблук

Номер слайду 8

Вінсент ван Гог (1853 – 1890) – нідерландський художник, постімпресіоніст. Натюрморт з грушами Глечик у стилі майоліка із польовими квітами

Номер слайду 9

Натюрморт у живописі ХХ століття У ХХ столітті відкрилися нові можливості натюрморту. Такі художники, як Пабло Пікассо, Анрі Матісс, М. Сарьян та інші зробили натюрморт святковим за колоритом, простим за формою та кольором. Почалося нове життя натюрморту як для художників, так і для глядачів.

Номер слайду 10

Пабло Пікассо -видатний іспано-французький художник, скульптор, графік, кераміст і дизайнер ХХ ст., працював у напрямах сюрреалізм та кубізм. Натюрморт із глечиком. Натюрморт з глечиком і грушами

Номер слайду 11

Анрі Матісс - французький художник, скульптор, графік, майстер декоративного мистецтва, один з найоригінальніших представників  образотворчого мистецтва початку 20 століття. Малював портрети, жанрові картини, натюрморти. Натюрморт з лимонами. Натюрморт з апельсинами

Номер слайду 12

Мартірос Сар‘ян - вірменський живописець-пейзажист, графік і театральний художник[. Головною темою Сар'яна була природа Вірменії. Художник пише численні портрети і яскраві натюрморти. Видатний майстер кольору «Колір –це справжнє диво». Головне в його картинах – сонячне світло. Осінній натюрморт Іриси і маки

Номер слайду 13

Завдання: виписати прізвища художників, про яких ми згадували на уроці.

Номер слайду 14

Декоративний натюрморт

Номер слайду 15

Слова «декоративність», «декорація» походять від латинського слова «decoro», що означає «прикрашати». Декоративність - особлива якість художньої форми, яка підвищує її емоційну виразність. Люди здавна намагалися прикрасити своє житло, свої речі, свою зовнішність. Ще в давніх країнах Сходу художні ремесла вже були високорозвинутими. Це стосувалося тканин, килимів, розпису по дереву тощо.

Номер слайду 16

Декоративний живопис, як і інші види мистецтва, є формою відображення реального світу і має всі якості, притаманні поняттю декоративність.

Номер слайду 17

Декоративний натюрморт, як і декоративний живопис, - це творчий перехід від натури до рішення композиції і втілення її в різноманітних матеріалах.

Номер слайду 18

Декоративне зображення на площині не має третього виміру. Малювати треба без перспективи, Зображення на площині не має третього виміру. Тому його малюють без перспективи, плоско. Перспективу показують досить умовно.

Номер слайду 19

Можливостей для виконання декоративного натюрморту багато, головним є одне: усе повинно працювати для виявлення головної ідеї і відповідати головній меті – «декор» - це «прикрашання», тому декоративний натюрморт повинен слугувати прикрашанням.

Номер слайду 20

Натюрморт у різних видах мистецтва

Номер слайду 21

У живописі мистецтво натюрморту вчить бачити, любити і розуміти світ, сприймати його вічну цінність. У натюрмортах художники не зображують речі «з натури», а попередньо підбирають і компонують їх відповідно до змісту і художнього задуму, щоб через їхню красу розповісти про красу світу. Клод Моне «Букет соняшників»«Десерт» Ян Давідс де Хем

Номер слайду 22

Кругла скульптура. Фернандо Ботеро - колумбійський художник, маляр, скульптор, працює в техніці фігуративізму. Його стиль, що також називають «ботеризм», зображує людей товстунами, сюжети переважно на побутову тематику,Скульптура - це вид образотворчого мистецтва, твори якого мають матеріальний трьохмірний об'єм. Скульптура поділяється на два види: кругла, яка вільно розміщується в реальному просторі, і рельєф, у якому об'ємні зображення розташовані на площині.

Номер слайду 23

Натюрморт у скульптурі трапляється не дуже часто. Його використовують як малу архітектурну форму у парках і скверах або на фасадах будівель. Кам‘яні рельєфи із плодів, листя, інших декоративних елементів застосовувалися ще у давнину. Поділяють скульптурний натюрморт на круглий та рельєфний. Також можна побачити в парках мармурові вази, іноді навіть з квітами і фруктами (звичайно ж, мармуровими).

Номер слайду 24

Рельєф - один з видів скульптури, об'ємне зображення предметів, що лише частково виступають над площиною. Рельєф є чимось середнім між пласким зображенням в живописі та тривимірним зображенням круглої скульптури.

Номер слайду 25

Натюрморт також є одним із жанрів фотографії. Часто його використовують, щоб продемонструвати у вишуканій формі предмети побуту або прикладного мистецтва. Сьогодні цей жанр часто використовують у рекламній фотографії. Фотографії цього жанру, вражають тонким композиційним рішенням і майстерністю фотохудожника.

Номер слайду 26

У графіці. Графіка— вид образотворчого мистецтва, що використовує в якості головних зображувальних засобів лінії, крапки, плями, риски. Також використовує не більше одного кольору (крім головного чорного), дуже рідко два кольори. 

Номер слайду 27

Оксана Стратійчук Гравюра – це техніка створення і нанесення малюнка, результатом якої є естамп або друкований відбиток на папері або іншому матеріалі.

Номер слайду 28

Еста́мп (фр. estampe, досл. «відбиток») — твір друкованої графіки (гравюра, офорт, літографія, шовкографія тощо), який являє собою відбиток на папері, рідко — на шовку та інших матеріалах. Термін естамп виник у XIX столітті. Але сама техніка існувала задовго до виникнення самого терміну. Необхідність мати значну кількість відбитків з друкарської форми-матриці і обумовила появу естампів.

Номер слайду 29

Джорджо МорандіОксана Стратійчук. Гравюра буває різною : на металі – офорт

Номер слайду 30

На лінолеумі – ліногравюра. Ботнар Юрій Сергійович

Номер слайду 31

На дереві – ксилографія

Номер слайду 32

Натюрморт в інсталяціїУ другій половині ХХ століття особливою популярністю стали користуватися інсталяції. Це той самий натюрморт, але виконаний у формі просторової композиції. Предмети мистецтва – це набори об'єктів оточуючого світу, розташовані в певному порядку. Зараз це один із найпопулярніших та найдорожчих напрямів у поп-культурі.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Натюрморти сучасних українських художників

Номер слайду 35

Який це дивний живопис — натюрморт: він змушує милуватися копією тих речей, оригіналами яких не милуєшся. Блез Паскаль

Номер слайду 36

Картини художника з Дніпра Ігора Деркачова пронизані теплом і любов’ю до рідних традицій та дарів природи рідного краю.

Номер слайду 37

Картини Сергія Шаповалова рясніють сонячними зайчиками. Кожен його шедевр наповнений світлом, добром і любов’ю до рідної землі.

Номер слайду 38

Віктор Довбенко. За словами автора, його натюрморти — дзеркало власних почуттів і настроїв. У букетах троянд, у розсипах волошок, айстр і жоржин, у «запашних» лісових картинах — неповторний літній аромат та дари багатої природи України.

Номер слайду 39

Яскравим представником українського живопису минулого століття був Микола Глущенко. Творчу манеру митця характеризують широкий мазок, чисті барви, підвищена декоративність та буяння енергії у дзвінких, несподіваних композиціях. Особливо милують око прекрасні натюрморти . Квітуче дерево

Номер слайду 40

Київська майстриня станкового живопису Надія Сиротенко – донька відомого українського живописця Олександра Сиротенка, яку критики цілком заслужено називали «феєю квітів» (Осінні квіти. 1980). Зберігається в Херсонському обласному художньому музеї ім. О. Шовкуненка

Номер слайду 41

В експозиції репрезентовано натюрморт, переданий музею в дар відомим сучасним живописцем Олексієм Аполлоновим (Натюрморт з птахами. 2011). Зберігається в Херсонському обласному художньому музеї ім. О. Шовкуненка

Номер слайду 42

Кичинський Анатолій Іванович (народився 4 квітня 1950 року в селі Преображенка Чаплинського району на Херсонщині) — український поет і художник, лауреат Шевченківської премії за 2006 р. Букетик Весняний букет

Номер слайду 43

Олексі́й Олексі́йович Шовкуне́нко   — український художник-аквареліст, майстер пейзажу і портрета, педагог.

Номер слайду 44

1. У якій країні вперше з'явився термін «застигле життя»?А) Франція;Б) Нідерланди;В). Голландія. В). Голландія.2. У живописі якої країни був поширений квітковий натюрморт?А) Франція;Б) Нідерланди;В) Голландія. Б) Нідерланди.3) Що таке конструкція предмету?А) Побудова;Б) Форма;В) Геометрична фігура. А) Побудова.

Номер слайду 45

4. Яке місце в натюрморті вважається найбільш темним?А) Рефлекс;Б) Падаюча тінь;В) Особиста тінь предмета. В) Особиста тінь предмета. 5. Що таке рефлекс?А) Межа світла і тіні;Б) Найсвітліше місце на предметі;В) Світло відбите від оточення. В) Світло відбите від оточення.

pptx
Додано
17 січня 2022
Переглядів
2127
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку