Чарівний світ мультиплікації: мальовані мультфільми 5 клас (НУШ)

Про матеріал
Презентація "Чарівний світ мультиплікації: мальовані мультфільми", для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 5 класі (НУШ). В презентації дано поняття анімації та її видів, трішки згадки про історію виникнення мультфільмів. Представлені деякі ескізи покадрової замальовки до мультфільмів. Дано творче завдання "Яким я бачу власний мультфільм ", та в презентацію вставлено уривок відео до мультфільму "Микита Кожум'яка".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чарівний світ мультиплікації: мальовані мультфільми

Номер слайду 2

Чи любите ви мультфільми? Що таке «мультиплікаційний фільм» чи «анімація»? Які мультиплікаційні фільми вам подобаються найбільше? Про що вони? Чи знаєте ви художниківмультиплікаторів, які створили ваші улюблені мультфільми?

Номер слайду 3

Сьогодні діти і дорослі не уявляють свого життя без мультиплікаційних фільмів. А колись людство навіть не знало що таке мультфільми.

Номер слайду 4

Анімація — в перекладі з латинської — душа, а з французької — оживлення, а мультиплікація (з латинської — розмноження, збільшення, зростання) — вид кіномистецтва, твори якого створюються шляхом знімання послідовних фаз руху намальованих (графічна анімація) або об’ємних (об’ємна анімація) об’єктів.

Номер слайду 5

Анімація. Графічна мальована Лялькова. Пластилінова. Комп’ютерна. Ці твори називають анімаційними або мультиплікаційними фільмами (мультфільмами).

Номер слайду 6

Упізнай мультфільми. Коли ж з’явились перші мультиплікаційні фільми? Хто їх видумав? Як створювались мультфільми?

Номер слайду 7

Днем народження мальованої анімації вважають 30 серпня 1877, коли був запатентований праксиноскоп фотографа й винахідника Ш. Е. Рейно (1844–1918, Франція), який винайшов основи технології виготовлення анімаційних фільмів. Вони залишалися незмінними до винайдення комп’ютерних технологій: «покадрова зйомка» малюнків або іншого матеріалу — за фазами руху. Перший мальований фільм побачив світ у 1908 році у Франції. Це був мультик «Фантасмагорія», який створив Еміль Коль. Для допитливих Кадр із мультфільму «Фантасмагорія»

Номер слайду 8

28 жовтня-Міжнародний день анімаціїбув заснований за ініціативою французького відділення Міжнародної асоціації анімаційного кіно (The International Animated Film Association, ASIFA) в 2002 році на честь 110-річчя публічного представлення першої анімаційної технології. У цей знаменний день — 28 жовтня 1892 року в Парижі художник і винахідник Еміль Рейно (Emile Reynaud) скликав глядачів на нове, досі ніким не видане видовище — «оптичний театр» (theatre optique). Талановитий винахідник вперше публічно продемонстрував свій апарат праксиноскоп, який показував рухомі картинки. Зараз ми б назвали цю подію народженням прообразу сучасних мультфільмів, і саме ця дата тепер і вважається початком епохи анімаційного кіно.

Номер слайду 9

Більшість перших мультиплікаційних фільмів створювалося за допомогою малюнків. Коли ми дивимось мальовані мультфільми, нам здається, що бачимо безперервну картинку, яка «оживає».

Номер слайду 10

Насправді це сотні малюнків, які з’єднані у кадри. Технічно це неймовірно складний процес. Особливо, коли не було комп’ютерів та інших технологій, здатних все спрощувати.

Номер слайду 11

Ви тільки уявіть собі, аніматори малювали по 24 малюнка для того, щоб «оживити» 1 секунду мультфільму.

Номер слайду 12

А скільки малюнків потрібно намалювати вручну, щоб створити 10-хвилинний мультиплікаційний фільм?

Номер слайду 13

Зараз це зробити простіше, оскільки є спеціальні програми, які допомагають художникам-мультиплікаторам створити певну кількість малюнків кожного персонажа майбутнього мультфільму.

Номер слайду 14

Але покадрова анімація досі залишається непростою кропіткою роботою.

Номер слайду 15

А як розвивалась мультиплікація в Україні? Які українські мультфільми ви знаєте? Перші українські мультиплікаційні фільми з’явилися у центральній мультиплікаційній майстерні в місті Одеса ще у 1927 році.

Номер слайду 16

Першим українським мультиплікатором став В. Левандовський, який поставив «Казку про солом’яного бичка», за популярною на той час казкою. На жаль фільм вважається втраченим. На спогад про нього лишилися лише деякі кадри, що були надруковані в газетах, журналах та книгах. Кадр з фільм «Казка про солом’яного бичка»

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Творче завдання«Яким я бачу власний мультфільм». Створіть свого персонажа (різні емоції, різні рухи). Проаналізуйте, яким чином художники/художниці передають емоції героїв/героїнь мультфільмів. Техніка виконання роботи олівці, гуаш, акрил або акварель. https://cutt.ly/k. O1 Ywkt

Номер слайду 19

Об’єднайтеся в групи. Оберіть казку, за якою вам хотілося б створити анімаційний фільм. Розподіліть між собою персонажів казки. Створіть свого персонажа (різні емоції, різні рухи). Робота в групах.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Бажаю приємної творчості та натхнення!Сподобалась презентація, став будь- ласка . Дякую.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Осадча Ольга Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Сьоміна Анастасія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Горай Анжеліна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 лютого 2023
Переглядів
2372
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку