Чарльз Діккенс "Різдвяна історія".Значення образу Різдва у творі.

Про матеріал
Чарльз Діккенс "Різдвяна історія".Значення образу Різдва у творі. Сюжет та композиція.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сюжет і композиція повісті. Значення образу Різдва у творі.

Номер слайду 2

Різдво — особливе свято. Ми чекаємо його щороку з надією на радість. Цієї пори на вулиці горять святкові вогні, у крамницях продаються блискучі іграшки, а в наших домівках готується святкова вечеря. І коли над землею сходить різдвяна зірка, а на ялинці запалюються запашні свічки, здається, що зараз трапиться диво…

Номер слайду 3

В Англії існувала традиція: перед Різдвом у пресі публікували твори на різдвяну тематику, Діккенс теж написав збірку “Різдвяні оповідання”, що побачила світ у 1843 році, У ній відбилися погляди автора на суспільство. Сам письменник розглядав цей твір як соціальну програму, як заклик до єднання багатих і бідних. Одне з оповідань збірки називається “Різдвяна пісня у прозі” і має підзаголовок “Святвечірнє оповідання з привидами”.

Номер слайду 4

Діккенс писав: “Я вірю і маю намір вселяти людям віру в те, що на світі існує прекрасне”. Переконатися в цьому ми зможемо, читаючи та аналізуючи “Різдвяну пісню у прозі”.

Номер слайду 5

Пригадуємо. Композиція - побудова твору, доцільне поєднання всіх його компонентів у художньо-естетичні цілісність, зумовлену логікою зображуваного, світоглядною позицією, естетичним ідеалом, задумом письменника, нормами обраного жанру тощо. Сюжет - система подій художнього твору, яка розкриває характери героїв і сприяє найбільш повного вираженню ідейного змісту. 

Номер слайду 6

Елементи сюжету: Експозиція. Попереднє, у найзагальніших рисах , знайомство з персонажами твору, уведення в ситуацію, у якій визріває конфлікт. Зав’язка. Елемент сюжету, вихідний момент у розвитку дії художнього твору. Розвиток діїРозвиток дії від зав’язки до кульмінації, своєрідний перебіг розповіді автора про життя, стосунки, дії персонажів. Кульмінація. Момент найвищого піднесення, напруження дії, момент максимального загострення конфліктної ситуації. Розв’язка. Частина сюжету, яка завершує дію, доводить її до логічного вирішення події. Епілог. Завершальна частина твору, додана до завершеного художнього твору й не пов'язана з ним нерозривним розвитком дії.

Номер слайду 7

Особливості композиції повісті “Різдвяна пісня в прозі”. Твір складається з п’яти частин. Але автор не назвав їх розділами, а строфами, як і годиться для пісні…

Номер слайду 8

Композиція повісті Чарльза Діккенса «Різдвяна пісня в прозі» . Встановіть відповідності. II строфа «Перший з трьох духів»І строфа «Марлеєва тінь»III строфа «Другий з трьох духів»IV строфа «Останній дух»V строфа «Закінчення»Мандрівка Скруджа в просторі й часі з Духом Минулого Різдва. Мандрівка Скруджа в просторі й часі з Духом Теперішнього Різдва. Мандрівка Скруджа в просторі й часі з Духом Майбутнього Різдва. Розповідь про реальне життя досить старого Скруджа та відвідини його привидом померлого компаньйона. Розповідь про реальне життя Скруджа після його мандрівок.

Номер слайду 9

Встановіть відповідність між елементом сюжету та подіями твору. Експозиція. Зав’язка. Розвиток діїКульмінація. Розв’язка. Присутність Скруджа на власній могиліПереродження героя. Поява примари Марлея. Подорожі з духами. Розповідь про життя Скруджа, його скупість

Номер слайду 10

В основу сюжету різдвяної казки покладені дива святкової ночі. У якусь мить відбувається досить незначна подія, але після цієї події може початися духовне відродження людини, яка забула, що вона була створена за образом і подобою Божою. 

Номер слайду 11

П’ять строф «Різдвяної пісні в прозі» — це гімн на славу Різдва, «днів милосердя, доброти і всепрощення.., єдиних Днів у цілому календарі, коли люди, ніби з мовчазної згоди, розкривають один одному серця й бачать у своїх ближніх, — навіть у бідних і знедолених, — таких самих людей, як і вони самі, людей, які йдуть однією з ними дорогою до могили».

pptx
Додано
20 листопада 2022
Переглядів
1931
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку