Чи можна відмовитися сьогодні від такого задоволення, як читання?!!

Про матеріал
Презентація "Чи можна відмовитися сьогодні від такого задоволення, як читання?!!"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чи можна відмовитися сьогодні від такого задоволення,як читання?!! Полончук Антоніна Іванівна, вчитель української мови та літератури НВК«Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, гімназія»№5 м. Славути Хмельницької області

Номер слайду 2

У «Повісті минулих літ» Нестора - літописця читаємо: «Велика користь від навчання книжкою. Книги – мов ріки, що наповнюють собою увесь світ, це джерело мудрості, в книгах бездонна глибина». І цей вислів підтримав відомий український письменник Іван Франко, продовживши «…і хто пірне до дна, той дивнії перли виносить». Чи можна відмовитися сьогодні від такого задоволення, як читання?!!

Номер слайду 3

Із покоління в покоління передавалося прагнення читати. З книгою люди пов’язали своє життя, з нею вони працюють і відпочивають, їй вони безмежно віддані. Тільки завдяки книзі накопичені знання знаходять могутність лавини, здатної з тисячолітнього розгону подолати будь-які перешкоди на дорозі людського прогресу.

Номер слайду 4

-Чи можна відмовитися сьогодні від такого задоволення, як читання?!! Та чи можна уявити навіть найцікавіший відпочинок без книжки?

Номер слайду 5

Наврядчи. Паперова книга не втрачає своєї цінності у час високих технологій. Адже це не лише джерело знань. Це – життя, нове, цікаве, кольорове. Мабуть, ні з чим не порівняти насолоду, яку дає гарна книжка. Але для цього потрібно вміти читати.

Номер слайду 6

Якщо дитина змалечку бачить книжку в руках тата, мами, бабусі й дідуся, вона обов’язково і сама буде читати. Адже є такі книги, до яких хочеться повертатися знову і знову. У них ти знаходиш для себе певний сенс або вони просто прориваються всередину і не відпускають тебе.

Номер слайду 7

Не забуваймо, що духовний світ людини визначають творами літератури, які вона прочитала. Адже література зосереджує свою увагу передусім на людині, її особистому, громадському житті, ставить і розв’язує кардинальні питання буття: що є добро, а що – зло? У чому сенс життя?

Номер слайду 8

Дитячих книг, написаних і проілюстрованих з гумором, сповнених лагідністю і людяністю, з’являється немало в сучасній українській літературі. Це твори Галини Пагутяк, Івана Андрусяка, Сашка Дерманського, Зірки Мензатюк, Володимира Рутівського, Ольги Купріян, Лариси Ніцой, Тані Стус, Олесі Мамчич та інших. -Яка ж література формує сучасну дитину?

Номер слайду 9

Варто дорослим брати до рук дитячу книгу і читати своїм дітям щодня. Тільки тоді спільними зусиллями нам вдасться відкрити нашим дітям світ радості і знань, вільний від агресії і невігластва, добрий світ, який допомагатиме їм усе життя. Адже одна книга дарує веселий настрій, змушує сміятися, інша розкриває таємниці всесвіту.

Номер слайду 10

Як зацікавити дитину читанням?1. Станьте для дитини прикладом.2. Проводьте більше часу в книжкових магазинах.3. Давайте дитині книги з картинками.4. Читайте своїй дитині кожен день. Дуже мудро роблять ті батьки, які починають знайомити дитину з книгою вже від народження, починаючи з дитячих віршів і пісеньок.5. Зведіть до мінімуму перегляд телевізора.6. Зв’яжіть реальний світ з вигаданим.7. З’єднайте читання з тим, що любить ваша дитина.8. Скажіть «так» співу і танцям.9. Беріть книги і в транспорт.10. Читати можна не тільки перед сном.

Номер слайду 11

Усвідомлюємо, що сучасні діти вже не уявляють свого життя без комп’ютера та інтернету: ігри, соцмережі, відео, мультфільми – це ще не весь перелік занять, які захоплюють дітей. Тому чудовим стимулом для підлітка почати читати може стати новенька електронна книга. Так, дорого! Але ж ми хочемо, щоб підліток читав книжки?!!!

Номер слайду 12

Не забуваймо, що:-читання книжок – це словниковий запас;-книжка навчить красиво говорити й одягати свої думки в яскраві доводи;-книжка – це прекрасна мовна практика. Погодьтеся, що це дорогого коштує!!! Адже сьогодні діти не завжди готові ставитися до книги з таким самим ступенем поваги, як їхні батьки, віддаючи перевагу гаджетам.

Номер слайду 13

Тому головною метою уроків літератури є формування та популяризація культури читання серед школярів як головного процесу, який сприяє гармонійному розвитку дитини в будь-якому віці. У навчальних закладах варто проводити багато заходів, які мають одну мету – популяризацію доброї української книги для дітей.

Номер слайду 14

Організовувати живе обговорення найпопулярніших дитячих книг, проводити різноманітні конкурси, квести, вікторини, бібліотечні уроки, літературні рандеву. Найголовніше завдання – заохотити дитину до читання. Ми не маємо права позбавити наших дітей можливості долучитися до цього величезного духовного скарбу.

Номер слайду 15

Адже духовне і моральне здоров’я нації – у духовно здоровому дитинстві наймолодших наших громадян, яке без мудрої книги уявити неможливо. Читаючи, ми отримуємо естетичну насолоду, стаємо розумнішими, отримуємо знання, стаємо цікавими співрозмовниками. Всі ми знаємо, що є такий вислів: «Скажи мені, хто твій друг, і я скажу, хто ти». За таким же правом можна сказати: «Скажи мені, що ти читаєш, і я скажу тобі, хто ти».

Номер слайду 16

Варто постійно тримати руку на пульсі живого процесу творення української книги для дітей, вибираючи і рекомендуючи для них найкраще і найталановитіше. Бо саме книга дарує нашим дітям безцінне відчуття захищеності і тепла. Вона збагачує наше життя, робить його більш цікавим і наповненим, допомагає нам через книгу пізнати світ.

Номер слайду 17

Але не забуваємо!!! Ніколи не змушуйте до читання. Заохочуйте. І ніколи не перетворюйте читання у погодинну роботу, хай дитина читає стільки, скільки цікаво. Допоможімо знайти нашим дітям друга, який даруватиме втіху у важкий час, прийде на допомогу у хвилини самотності, допоможе розвиватися і дарувати знання.

pptx
Додано
9 березня 2019
Переглядів
2060
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку