Презентація "Лірична драма І.Я.Франка «Зів’яле листя» — модерний твір про нерозділене кохання"

Про матеріал
Презентація "Лірична драма І.Я.Франка «Зів’яле листя» — модерний твір про нерозділене кохання"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

розкрити світ почуттів і пристрастей, створений поетичним словом великого майстра на основі поезій збірки; творчо осмислити й відтворити події, що відбувалися в житті І.Франка; розвивати вміння учнів досліджувати художні особливості творів; виховати любов до поетичної творчості поета, гордість за нього, збуджувати бажання краще пізнати глибинний зміст його ліричних творів, чистоту й благородство почуттів.

Номер слайду 3

В зів’ялих листочках хто може вгадати Красу всю зеленого гаю? Хто знає, який я чуття скарб багатий В ті вбогії вірші вкладаю? ІВАН ФРАНКО

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Уляни Кравченко – галицької поетеси й учительки з Дрогобиччини та Василя Щурата – українського педагога, літературознавця, поета і перекладача.

Номер слайду 6

« У Франка є прекрасна річ — лірична драма «Зів’яле листя». Се такі легкі, ніжні вірші, з такою широкою гамою чувства і розуміння душі людської, що, читаючи їх, не знаєш, кому оддати перевагу: чи поетові боротьби, чи поетові-лірикові, співцеві кохання і настроїв… Взагалі Франко — лірик високої проби, і його ліричні твори просяться часто в музику» ( М.Ко­цюбинський)

Номер слайду 7

«Є в «Зів’ялому листі» речі такої красоти і глибинності, що їх сміливо можна віднести до найгеніальніших творів світової любовної лірики» (Дмитро Павличко)

Номер слайду 8

«В цілому «Зів’яле листя» стало неординарною формою вираження найінтимніших переживань поета, відбитих в його творах різних років і найбільш раціонального, навіть філософськи рафінованого оброблення ліричної теми» (Т. Гундорова)

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Явилась друга — гордая княгиня, Бліда, мов місяць, тиха та сумна, Таємна й недоступна, мов святиня. Мене рукою зимною вона Відсунула і шепнула таємно: "Мені не жить, тож най умру одна!" І мовчки щезла там, де вічно темно.

Номер слайду 13

Явилась третя — женщина чи звір? Глядиш на неї — і очам приємно, Впивається її красою зір. Та разом страх бере, душа холоне І сила розпливається в простір. За саме серце вхопила мене, Мов сфінкс, у душу кігтями вп'ялилась І смокче кров, і геть спокій жене. Минали дні, я думав: наситилась, Ослабне, щезне… Та дарма! Дарма!

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

1) Збірка «Зів’яле листя» побачила світ у ……році. 2) Друг Франка Фелікс Дашинський (в одному з листів до нього) порівняв незрівняну красу Юзефи Дзвонковської з….. 3) Які відомі українські композитори зверталися до віршів ліричної драми? 4) Вірш «Червона калино, чого в лузі гнешся» побудований як діалог між….  5) У 1898році вийшла наступна збірка Франка під назвою … 6) Хто назвав Франка «ліриком високої проби»?

Номер слайду 19

1) 1896; 2) Беатріче Данте; 3) М.Лисенко, Г.Майборода, А.Кос-Анатольський, Я.Степовий; 4) між Калиною та Дубом; 5) «Мій Ізмарагд»; 6) Михайло Коцюбинський.

Номер слайду 20

“Чого являєшся мені у сні ?”

Номер слайду 21

І група ІІ група ІІІ група Дійова особа: ВІН Дійова особа: ВОНА Образ КОХАННЯ

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Спасибі тобі, моє сонечко, За промінчик твій – щире словечко! Як промінчика не здобуть притьмом, Слова щирого не купить сріблом.

Номер слайду 27

В зів’ялих листочках хто може вгадати Красу всю зеленого гаю? Хто знає, який я чуття скарб багатий В ті вбогії вірші вкладаю? ІВАН ФРАНКО

Номер слайду 28

“Зів’яле листя” , “Лірична драма” Любов – це кара, це сумна в’язниця, Бог від якої заховав ключі. “За любов її і ласку дам я небо, рай, весь світ” “Як сміючись ти вбила чистую любов мою” “Завмерлеє в серці кохання” “Тебе кохаючи, загублю душу” “Люблю я власну мрію”

Номер слайду 29

Опрацювати матеріал з підручника ст.112-126; Написати власне висловлювання «Кохання – щастя чи в’язниця, Бог від якої заховав ключі?» Вивчити напам’ять один з віршів І. Франка, який найбільше сподобався. Підготувати повідомлення «Пісенна спадщина Івана Франка»(вибірково)

Номер слайду 30

ppt
Додано
9 березня 2019
Переглядів
1034
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку