"Читання складальних креслень крупноблочних та крупнопанельних цивільних будинків, одноповерхових і багатоповерхових промислових будівель і споруд"

Про матеріал
Методична розробка дає можливість здобувачам освіти напрацьовувати навики читанню креслень будівель та споруд.
Перегляд файлу

 

Лабораторно-практична робота

Тема: Читання складальних креслень крупноблочних та крупнопанельних цивільних будинків, одноповерхових і багатоповерхових промислових будівель і споруд.

Мета: Навчитися читати складальні креслення, формувати професійну свідомість.

Рекомендовані джерела інформації:

1. Я. Лелик, І.Тарасюк «Основи будівельного креслення» - ЛНТУ, Луцьк 2017.

Теоретичне обгрунтування

Послідовність читання архітектурно-будівельних креслень:

  1.               Спочатку визначитеся з масштабом креслення. Як правило, у них є чітко структуровані значення. Так, наприклад, плани, фасади і розрізи виконуються в масштабі 1:50, 1:100, 1:200. Перетини фундаментів зазвичай виконуються в масштабі 1 до 50, а деталі конструкцій на малюнку зображуються 1:5, 1:10, 1:20 і 1:50. Планам перекриттів і крокв відводиться масштаб 1 до 100. А ось монтажні схеми зазвичай співвідносяться з реальними як 1 до 100 або 1 до 200. При розшифровці значень розмірів пам’ятайте, що всі вони проставляються в міліметрах, а відмітки рівнів фасадів і розрізів — в метрах.
  2.               Читаючи креслення, зверніть увагу, що план будівлі відображається у вигляді розрізу по горизонталі. Причому проходить вона обов’язково по віконних і дверних отворів. Також на плані можна побачити сітку розбивочних осей. Позначаються вони за напрямами: ті, які йдуть вздовж фасадної стіни — арабськими цифрами; ті, які розташовані по бічній стороні — великими буквами російського алфавіту.
  3.               Якщо ви бачите, що якісь позначення знаходяться за габаритами плану, то вони, як правило, позначають відстань між крайніми розбивочних осями; відстань між осями розбивочних, прив’язаними до зовнішніх гранях стіни; прив’язку простінків до розбивочних осях, а також розміри простінків і прорізів . Все, що знаходиться в межах плану — це прив’язка внутрішніх стін і перегородок до розбивочних осях; товщина стін і перегородок, а також розміри прорізів у внутрішніх стінах і перегородках; розміри отворів в перекриттях. Пам’ятайте про те, що суму розмірів по кожній ділянці можна легко розрахувати по довжині стіни. Вона їй дорівнює.
  4.               Проекції будівлі, які можна розглянути і спереду, і ззаду, і справа, і зліва по вертикальній площині — це фасад. Винесені за його контур на кресленні цифри позначають висотні відмітки від рівня землі. Якщо на кресленні фасаду ви бачите осі стін або колон — це допоможе вам визначити, який саме тип фасаду зображено на даній схемі. Можна за розрізами на схемі визначити, які розміри будівлі між крайніми осями, який рівень землі, відстань від підлоги до підлоги, розміри прорізів, висоту прорізів, позначки, де повинні знаходитися сходів.
  5.               Креслення будинку на ділянці дозволить вам визначити, як можна розпланувати використання ділянки, де зробити під’їзди і підходи до будинку, як можна озеленити та упорядкувати територію. Якщо ви хочете внести ці свої ідеї в креслення, то потрібно буде розрахувати їх саме за мірками схеми і тоді вже розташовувати на намальованому ділянці, звичайно ж, дотримуючись необхідний масштаб.

Завдання

1. Ознайомитись з теоретичним матеріалом.

2. Отримати роздатковий матеріал.

3. За роздатковим матеріалом (рисунок 1 та 2),  архітектурно-будівельного креслення прочитати його у такій послідовності:

1. Загальна довжина та ширина будинку?

2. Відстань між прольотами?

3. Відстань між колонами?

4. Висота будівлі?

5. Висота від точки 0.000 до вікон (1, 2 і т.д. поверхів)?

6. Висота вікна?

7. Висота поверху?

8. Ширина вікон?

9. Як називається будівельне креслення представлене вам?

10. Які сантехнічне устаткування розміщене?

11. Яка ширина зовнішніх стін?

12. Яка ширина внутрішніх стін?

13. Який розмір перегородки?

14. В яких одиницях проставлені розміри на кресленні?

15. В якому масштабі виконано креслення?

Запитання до самоконтролю:

1. Що називають планом будинку?

2. Вкажіть послідовність побудови плану будинку?

3. У яких масштабах виконують архітектурно-будівельне креслення?

4. Як позначають висотні позначки на розрізі будинку?

5. Що означає точка 0.000?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рисунок 1

Рисунок 2

 

 

docx
Додано
20 травня
Переглядів
58
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку