Чому дитині варто відвідувати заклади позашкільної освіти.

Про матеріал
Діти з низькими оцінками часто витрачають вільний час на прогулянки. Після уроків вони надані самі собі. У сильних учнів дозвілля виглядає інакше. Вони займаються в гуртках, секціях і студіях, їх день чітко спланований.
Перегляд файлу

Тема: Чому дитині варто відвідувати заклади позашкільної освіти.

Діти з низькими оцінками часто витрачають вільний час на прогулянки. Після уроків вони надані самі собі. У сильних учнів дозвілля виглядає інакше. Вони займаються в гуртках, секціях і студіях, їх день чітко спланований.

Багато в чому справа тут в родині. Рівень освіти, культурні запити і доходи батьків впливають на їхнє ставлення до навчання дітей і до додаткових занять. Так, освічені й висококультурні сім'ї розуміють, що гуртки вносять свій внесок в дитячий кругозір, і водять хлопців в центри розвитку. Забезпечені батьки також створюють дітям умови для хорошої освіти, оскільки мають можливість платити за позашкільні заняття.

Ці дві категорії батьків бачать в гуртках і студіях ресурс допомоги в навчанні, спосіб підвищення якості освіти. Тож не дивно, що виправдовується теорема, доведена ще півстоліття тому: діти з більш освічених і заможних сімей навчаються краще, відзначили дослідники в статті «Позашкільна зайнятість дітей». Робота опублікована в журналі «Директор школи», № 3, березень 2016 року.

Чим менше у дітей вільного часу - тим краще, підкреслювали в інтерв'ю батьки. Аргументи прості: якщо позашкільні години у дитини чітко розписані (дослідники називають це «організованим», або «структурованим» дозвіллям), він стає більш зібраним. Показово, наприклад, такий вислів респондентки: «Коли дитина знає, що у нього є годину-півтори до тренування, а потім у нього час не буде зробити уроки, він зробить це швидко, але зосереджено й добре». Батьки розцінюють додаткову освіту і як спосіб врятувати дітей від поганого впливу. «Якщо я зараз відпущу дитини у вільне плавання, то не факт, що він вибере правильну дорогу», - зауважили батьки.

Дослідження показало, що між зайнятістю дітей у позашкільний час і їх успішністю дійсно є зв'язок. Так, хлопці з добрими оцінками (діапазон середнього піврічного бала - 10-12) в інтерв'ю відзначали, що їх позашкільні години чітко розписані, «вільного часу практично не залишається».

Дети с низкой успеваемостью (средний полугодовой балл — ниже четырех), наоборот, больше времени пребывали «в свободном плавании» («неструктурированный» досуг). «Такие ребята, как показало наше исследование, чаще бывают на отдаленных спортплощадках, детских площадках, стадионах и футбольных полях, чем дети с более высокой успеваемостью», — уточняет Елизавета Сивак. В будни школьники с невысокими оценками проводили без взрослых больше времени, чем их одноклассники с высокими оценками: в среднем 2,5 часа против 1,6 часа.

Та лепта в знання, яку вносять розвиваючі заняття, особливо значима тому, що роль формальної освіти - наприклад, шкільного - зменшується. Дослідники пояснюють це стрімким зростанням обсягу інформації, щодня обрушується на людину.

Як допомогти дітям організувати своє дозвілля.

Можливі різні сценарії. Два з них пов'язані з розвитком позашкільних занять, два - з розвитком безкоштовних гуртків в школі.

  • Міське середовище повинна бути дружелюбна до дітей. Вона повинна «запрошувати їх до насиченого подіями дозвілля».
  • Організації додаткової освіти не повинні захоплюватися гонкою за результатами (цим «грішить» і звичайна школа з її олімпіадами та ін.). Ясно, що керівники гуртків хочуть підвищити свої рейтинги. Але не всі діти відвідують заняття з тим, щоб добитися видатних результатів. Для багатьох важливі «пізнавальні проби». І якщо викладач тисне на них, вони можуть просто кинути додаткові заняття.
  • Навчальні заклади повинні розвивати безкоштовні додаткові освітні програми. Вони допоможуть підняти успішність учнів.
  • Школа повинна підтримувати хлопців зі слабкою успішністю в їх додатковій освіті. Наприклад, можна допомогти їм вибрати гуртки, відзначати їх успіхи.
docx
Додано
17 квітня 2020
Переглядів
398
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку