"Чому скисає молоко?"

Про матеріал
Практичне дослідження "Чому скисає молоко?", теортитичні та практичні досліди
Перегляд файлу

1

 

КЗ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» КМР

Відділ освіти виконкому Саксаганської районної у місті ради

 

 

 

 

 

 

Ультрапастеризованное Молоко | Жидкие молочные продукты - Foodcom S.A.

 

 

 

 

 

 

 

 

ЧОМУ МОЛОКО?

 

 

 

СКИСАЄ

 

 

 

 

 

 

Роботу виконала:

Євгенія Ісай

учениця 4 класу Криворізької гімназії

№36 Криворізької міської ради

 

 

Керівник:

Перехрест Валентина Трохимівна,

учитель початкових класів

КГ №36 КМР

 

 

 

 

 

Кривий Ріг 2023

 

 

ЗМІСТ

Вступ---------------------------------------------------------------------------------------------3
Розділ 1. Загальні відомості про молоко

  1.   Молоко....Що ж це таке?----------------------------------------------------4
  2.   Споживні властивості питного молока----------------------------------5
  3.   Чому скисає молоко?------------------------------------------------------5-6

Розділ 2. Практичне застосування та використання молока

2.1 В яких умовах і в якому середовищі молоко кисне швидше--------7

Висновки--------------------------------------------------------------------------------------8

Список використаних джерел-------------------------------------------------------------9
Додаток 1--------------------------------------------------------------------------------------10
Додаток 2 ------------------------------------------------------------------------------------11

 

 

 

Лікарі зруйнували міф про користь козячого молока | РБК Украина

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

Молоко - це найперший продукт, який пробує у своєму житті людина і усі ссавці. Воно має унікальний склад, адже впродовж перших місяців повинно задовольняти потреби організму в усіх елементах, потрібних для зростання.

У молоці містяться білки, жири, цукор, мікроелементи, вітаміни, ферменти, гормони і багато чого ще. Постоявши деякий час у теплі, молоко звурджується і набуває кислий присмак. Чому кисне молоко?

Я вирішила вибрати для свого дослідницького проєкту тему "Чому скисає молоко?", оскільки мене зацікавило це питання на уроках Я досліджую світ.

Для отримання більш детальної інформації я звернулася до мережі Інтернет та  до бібліотеки.

Актуальність. Молоко вважають дивовижним продуктом. Воно служить єдиною їжею для новонародженої людини, тому призначено задовольняти усі потреби організму.

Не випадково природа щедро наділила молоко біологічно активними речовинами, причому в найбільш корисних поєднаннях.

За сучасними даними, в молоці міститься понад 200 цінних компонентів - це усе види вітамінів і мінеральних речовин. У молоці є все, що треба для побудови крові, нервової тканини, м'язів та кісток.

Гіпотеза: молоко скисає через те, що в ньому розмножуються бактерії та інші мікроорганізми.

 

Об’єкт дослідження: молоко

 

Предмет дослідження: властивості молока, використання молока, як різноманітного продукту харчування

 

Мета мого дослідження: з'ясувати, чому скисає молоко.

 

Завдання:

  1. вивчити літературу по даній темі;
  2. з'ясувати причину скисання молока;
  3. дослідити, що може прискорити і уповільнити процес скисання молока;
  4. підготувати презентацію роботи.

 

 

 

Полевой журнал | Ферма М2 Шульгино - современный сельскохозяйственный  комплекс

 

 

 

 

Розділ 1

  1.   Молоко…Що ж це таке?

Молоко — це біологічна рідина, яка виробляється молочними залозами самок ссавців.

 Молоко - це справжній еліксир сили і здоров'я, воно містить багато вітамінів і корисних речовин. Воно багате різноманітними поживними речовинами.

Молоко – рідкісний, створений самою природою харчовий продукт. Цей "еліксир життя" має високу біологічну цінність і протягом багатьох тисячоліть використовується людиною.

У молоці містяться всі поживні речовини необхідні  організму.

За сучасними даними, в молоці міститься понад 200 найцінніших компонентів – це 20 сприятливо збалансованих амінокислот, більше 40 жирних кислот, молочний цукор, мінеральні речовини, мікро - і макроелементи, всі види вітамінів.

Молоко вважають дивовижним продуктом. Воно служить єдиною їжею для новонародженої дитини, тому призначено задовольняти усі потреби організму.

Не випадково природа щедро наділила молоко біологічно активними речовинами, причому в найбільш корисних поєднаннях.

 

До складу молока входять пластичні, мінеральні, енергетичні речовини і вітаміни.

  •          Білки молока більш повноцінні, ніж білки м'яса і риби, і швидше перетравлюються. Білок необхідний для утворення нових клітин.
  •          Молочний жир – багате джерело енергії для організму. Жир легко засвоюється. Він знаходиться в молоці у вигляді дрібних жирових кульок.В молочний жир входять вітаміни A, D, Є і К, які майже відсутні в інших тваринних жирах. 
  •          В молоці, також міститься  молочний цукор, який розщеплюється під дією ферменту лактази на глюкозу і галактозу. Лактоза є стимулятором нервової системи і профілактичним засобом при серцево-судинних захворюваннях

 

Як перевірити якість молока в домашніх умовах? | Gelato

 

 

 

1.2. Споживні властивості молока

 

Молоко характеризується різноманітними споживними властивостями, а саме:

  •      питне молоко характеризується високими споживними властивостями, які визначають його хімічним складом, засвоюваністю, енергетичною цінністю, використанням;
  •      молоко характеризується високими властивостями: ніжним і приємним смаком, привабливим білим кольором з жовтуватим відтінком;
  •      жири питного молока засвоюються краще, ніж свіжовидоєнного;
  •      воно необхідне для функціонування багатьох органів людини, насамперед печінки.
  •      використовують молоко в їжу безпосередньо, для приготування перших, других і третіх страв, у хлібопекарській, кондитерській та інших галузях харчової промисловості

Щоб молоко добре засвоювався, його рекомендують вживати окремо від інших продуктів харчування. Але є один виняток: молоко можна поєднувати з крупами. І краще його не кип’ятити, а додавати теплим у вже готову кашу. Радимо використовувати ультра пастеризоване молоко: завдяки щадній, проте ретельній термообробці у ньому немає небезпечних мікроорганізмів, однак максимально зберігаються поживні речовини, вітаміни, мінерали, цінний білок казеїн. Таке молоко корисне і цілком безпечне — його не потрібно кип’ятити, можна просто наливати у склянку або кашу прямо з пакета.

На формування споживних властивостей питного молока впливає якість молока як сировини, вид і якість наповнювачів, технологія виготовлення. З молока, яке має низьку якість, практично неможливо виготовити питне молоко з високими споживними властивостями.

 

 

1.3.Чому скисає молоко?

Усі діти люблять пити парне молоко, і я у тому числі. Але молоко через деякий час скисає. Тому мені стало цікаво: "Чому скисає молоко і як подовше зберегти його?". Я вирішила відповісти на це питання.

Першим, хто побачив мікрофлору кисломолочних продуктів, був знаменитий французький вчений Луї Пастер (див. Додаток 1) Він, зацікавившись процесом бродіння, став вивчати його причини.

Досліджуючи під мікроскопом кисле молоко, Пастер виявив в ньому дуже маленькі "кульки" і "палички". Спостерігаючи за ними, Пастер переконався в тому, що кульки і палички в кислому молоці ростуть і кількість їх швидко збільшується.

"Отже, вони розмножуються", - вирішив Пастер. Додаючи невелику кількість кислого молока, що містить кульки і палички, у свіже молоко, Пастер викликав його квашення, або молочнокисле бродіння(див. Додаток 2).

 

 У теплому молоці бактерії дуже швидко розмножуються: щопівгодини може розділитися навпіл і дати дві нові.

Таким чином, впродовж короткого часу кількість бактерій в 1мм теплого молока може досягти декількох мільйонів.

 Кисле молоко приблизно на 35% складається з молочної кислоти. Саме під впливом молочної кислоти молоко скисає і згортається.

 З літератури я також дізналася, що деякі кисломолочні продукти виготовляють шляхом квашення молока, додаючи в нього різні види мікроорганізмів.

 Кожен з цих мікроорганізмів здатний змінювати молоко і надавати йому нові смакові властивості (вершки, сметана, кефір, сир, ряжанка, йогурт).

 Але ж в молоко ніхто кислоти не ллє. Чому ж воно все-таки скисає?

 

 

 

 

 

10 корисних молочних продуктів » Senfil.net - Цікавий журнал

 

 

Розділ 2

2.1 В яких умовах і в якому середовищі молоко кисне швидше

Я вирішила перевірити в яких умовах та в якому середовищі молоко кисне швидше? Щоб визначити це, я провела ряд дослідів.

 

Дослід 1. Молоко при кімнатній температурі

Мета: дізнатися, що буде з молоком, якщо воно буде деякий час при кімнатній температурі

Гіпотеза: припустимо, що молоко у склянці при кімнатній температурі скисне.

Прилади: молоко, склянка

Висновок: наша гіпотеза підтвердилася.  Молоко скисає, постоявши день або два

 

Дослід 2

Мета: дослідити реакцію свіжого молока, якщо в нього додати оцет

Гіпотеза: припустимо, що при додаванні оцту в молоко воно скисне і перетвориться на сир.

Прилади: молоко, оцет, склянка

Висновок: наша гіпотеза повністю підтвердилася. Сир - молочний білок. Він в молоці розчинений, як цукор у воді. Але варто додати в молоко кислоту, і молочний білок починає виділятися, захоплюючи з собою жир.

 

Дослід 3

Мета: виявити у якому середовищі молоко кисне швидше

Гіпотеза: припустимо, що у кожному із запропонованих середовищ молоко скисатиме однаково.

Прилади: молоко, кефір, 4 склянки,

Ми пронумерували склянки і налили в них молоко в наступному порядку:
№ 1. кип'ячене молоко;
№ 2. некип'ячене молоко;
№ 3. некип'ячене молоко, додавши кефір у якості закваски;
№ 4. некип'ячене молоко.

Склянки під номерами 1, 2 і 3 я залишила при кімнатній температурі (+20 С), а склянку під номером 4 поставила у холодильник(+4 С).

Висновок:

У ході експерименту молоко скисало в наступному порядку:

  1. Найшвидше скисло молоко з закваскою кефіру при кімнатній температурі.
    2. Потім скисло некип'ячене молоко при кімнатній температурі.
    3. Третім по рахунку скисло некип'ячене молоко з холодильника.
    4. Останнім скисло кип'ячене молоко.

 Висновок: гіпотеза підтвердилася.Молоко у всіх 4 склянках скисло, але у різний час..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Висновки

У результаті проведеного дослідження з теми "Чому скисає молоко"? ми повністю виконали поставлені завдання і я вважаю, що мета роботи досягнута.

Я дізналася, що процес скисання молока досить складний процес. У будь-якому молоці обов’язково присутні у величезній кількості молочнокислі бактерії. Молоко є ідеальним живильним середовищем для них, і якщо воно зберігається при кімнатній температурі, то бактерії посилено розмножуються.

Досліджуючи процес скисання молока виявила, що оцет може прискорити процес скисання молока, а кип’ячення – уповільнити .

Відкрила для себе умови зберігання молока і тепер знаю, щоб молоко не скисло, потрібно його кип'ятити, оскільки від кип'ячення бактерії гинуть.

У ході мого дослідження я дійшла висновку, що отримані результати підтвердили нашу гіпотезу: молоко скисає під впливом молочних бактерій.

Потоваришуйте з молоком, активно використовуйте його цілющі якості і смакові переваги. Природна сила натуральних продуктів здатна подарувати людині здоров’я  і красу.

Головне знати, як правильно використовувати ті чи інші дари природи собі на благо.

 

 

 

 

 

Чи повинен роботодавець надавати молоко за роботу у важких і шкідливих  умовах праці? | Охорона праці і пожежна безпека

 

 

 

Використані джерела інформації

1.Дітям про все на світі: Популярна дитяча енциклопедія. -  Х.:Белкар-книга, 2010.- 192с.:іл.

2. Іван Дубровін. Все про звичайне молоко., Ексмо-прес

3. 4. Інтернет - ресурс «Grandars» .Молоко і молочні продукти. Київ 2020р. URL: http://grandars/college/tovarovedenie/molochnye-produkty.html

4.Інтернет - ресурс «Вікіпедія». Молоко. Харків, 2019 URL: //.wikipedia/wiki/%D0%9C%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE

5. Інтернет - ресурс «Edka. Здорове харчування". Молоко та молочні продукти. Київ, 2019 р .URL: http://edka/food/trancportirovka-i-hranenie-moloka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

 

Луї Пастер

 

Одеський національний медичний університет | До 200-річчя від дня  народження Луї Пастера

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дотаток 2

Процес бродіння молока

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, Інші матеріали
НУШ
Додано
10 жовтня
Переглядів
70
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку