"Органи чуття тварин, їх значення"

Про матеріал
Органи чуття сприймають інформацію й передають її по нервах у головний мозок. У головному мозку є окремі ділянки, які відповідають за зір, слух, нюх, смак, дотик. Людина бачить, чує, відчуває смак, запах і дотик лише тоді, коли сигнали від органів чуття надходять у головний мозок
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання1. Для чого людині потрібна шкіра? Назви її властивості.2. Яке значення для організму має виділення шкірою поту і жиру?3. Чому треба дбати про чистоту шкіри?

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання

Номер слайду 4

У людини є п’ять органів чуття: очі, вуха, ніс, язик, шкіра. Завдяки їм людина сприймає колір, форму, смак, запах, звук та інші подразнення із навколишнього світу.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Очі — орган зору. Очима ми бачимо предмети, їхні розміри та забарвлення; визначаємо відстань до них; дізнаємося, рухаються вони чи ні. Завдяки зору ми читаємо книжки, дивимося телевізійні передачі, милуємося творами мистецтва, природою.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Вуха — орган слуху. Вухами ми сприймаємо різні звуки навколишнього світу: голоси людей, тварин, музику, різні шуми та сигнали.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Ніс — орган нюху. За допомогою нюху ми розрізняємо приємні та неприємні запахи. Ти вже знаєш, що людина вдихає повітря носом. Там воно очищується від пилу та зігрівається. Коли в тебе нежить, носові ходи забиті слизом. Тому нежить потрібно лікувати. Щоб ніс не хворів, стеж за його чистотою, користуйся носовою хустинкою, не переохолоджуйся.

Номер слайду 13

Язик — орган смаку. За допомогою язика та слизової оболонки ротової порожнини ми розрізняємо смак їжі(солодкий, солоний, кислий чи гіркий). Відчуття смаку та запаху тісно пов’язані. Отож, коли в тебе нежить, ти не відчуватимеш ні смаку, ні запаху. Орган смаку визначає якість продукту, і це може врятувати людину від харчового отруєння. Щоб зберегти орган смаку, не варто брати в рот гарячу або занадто холодну їжу. Це також шкодить емалі зубів.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Шкіра — орган дотику. За допомогою шкіри ми відчуваємо на дотик будь-які предмети довкілля. Особливо чутливі наші пальці. Доторкнувшись до предмета, можна дізнатися, гарячий він чи холодний, гладкий чи шорсткий, колючий чи м’який. Шкірою ми відчуваємо біль.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Очі, вуха, ніс, язик, шкіра — це органи чуття. Вони допомагають нам сприймати навколишній світ. Органи чуття треба берегти.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Перевір себе1. Які органи чуття є в людини?2. Яких правил треба дотримуватися, щоб мати добрий зір, слух, нюх?3. Які смаки розрізняє людина?4. Що відчуває людина за допомогою шкіри? 

Номер слайду 22

Доповнити речення в лівому стовпчику схеми назвами органів чуття. З’єднати лініями, як вони працюють.

Номер слайду 23

pptx
Додано
10 жовтня
Переглядів
32
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку