Чому варто вивчати фізику

Про матеріал
Презентація про використання і важливість фізичних знань в різних сферах життя людей. В тому числі не тільки сучасного суспільства, але і стародавнього, та навіть первісного. На прикладі найріднішого для зет покоління (зет від зомбі) гаджета - смартфона, показано які фізичні явища і закони лежать в основі сучасної комунікації. Мета презентації - ще раз показати, що фізика, і тільки фізика - є фундаментальною природничою наукою, та сприяти розвитку інтересу до її вивчення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чому варто вивчати фізикуабо гуманітаріям тут (не місце) також раді ;)style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 2

Явища природи

Номер слайду 3

Фі́зика (від грец. φυσικός природний, φύσις природа)

Номер слайду 4

Умовно кажучи перші фізики. Через надзвичайно важливе значення вогню різні способи його добування винайшли ще первісні люди, які використовували його для освітлення, зігрівання, приготування їжі, захисту від диких тварин і подачі умовних сигналів. Існують свідчення про використання вогню для приготування їжі ще 1,9 млн років тому, хоча контрольоване використання вогню розпочалося, мабуть, не швидше ніж 400 тис. років тому[7]. Початок постійного використання вогню людиною припадає на період від 50 до 100 тис. років тому.

Номер слайду 5

Древньогрецькі вчені фізики. Демокріт. Арістотель. Архімед

Номер слайду 6

Де застосовуються фізичні знання?

Номер слайду 7

Сенсор (тач панель)Рідкокристалічний дисплей (матриця)Електроніка. Камера. Динаміки. Антена. Смартфон

Номер слайду 8

Сенсорні екрани. РезистивніМатричні ЄмнісніПроекційно-ємнісніСенсорні дисплеї на поверхнево-акустичних хвиляхІнфрачервоніОптичніТензометричніІндукційні Сенсорний екран винайшли в США в рамках досліджень з програмованого навчання. Комп'ютерна система PLATO IV, що з'явилася 1972-го року, мала сенсорний екран, розташований на сітці ІЧ-променів, який складався з 16 × 16 блоків. Але навіть настільки низька точність дозволяла користувачеві вибирати відповідь, натискаючи в певному місці екрану.

Номер слайду 9

Рідкокристалі́чний диспле́й (англ. liquid crystal display (LCD) — це електронний пристрій візуального відображення інформації (дисплей), принцип дії якого ґрунтується на явищі електричного переходу Фредерікса в рідких кристалах. Дисплей складається з довільної кількості кольорових або монохромних точок (пікселів), і джерела світла або відбивача (рефлектора).

Номер слайду 10

Сучасна електроніка. Практично виготовлення всієї сучасної електроніки базується на створенні ділянок з різним типом провідності, так званих p-n переходів, на кристалах кремнію або германію. Тобто в основі роботи мікросхем лежить явище електричної провідності в напівпровідниках.

Номер слайду 11

Динамік або гучномовець. Принцип роботи динаміка описаний в підручнику “Фізика 9 клас” автор Бар’яхтарсторінка 37 !!!style.color

Номер слайду 12

Радіо. Питання першості у відкритті радіо у різних країнах трактується по-різному. Біля витоків радіо стояли Нікола Тесла, Гульєльмо Марконі та, згідно російсько-радянської версії, Олександр Попов.1893  сербський вчений Нікола Тесла запатентував радіопередавач. Його пріоритет перед Г. Марконі визнаний судом 1943 року.

Номер слайду 13

Фізика - фундаментальна наука. Деякі з закономірностей, які встановлені фізикою, є загальними для всіх матеріальних систем. До таких можна віднести, наприклад, закон збереження енергії. Такі закономірності називають законами фізики. Фізику вважають фундаментальною наукою, тому що всі інші природничі науки (хімія, геологія, біологія тощо) мають справу з певними різновидами матеріальних систем, які підкоряються законам фізики. Наприклад, властивості хімічних речовин визначаються властивостями молекул та атомів, які їх складають, а ці властивості досліджують в таких галузях фізики як квантова механіка,  термодинаміка та/або електрика (електромагнетизм).

Номер слайду 14

Основні напрямки сучасної фізики. Теорія великого вибуху. Космологічна теорія. Теорія струн. Теорія мультивсесвітів. Теорія темної матерії

Номер слайду 15

Дякую за увагу і …Фíзик — людина, котра досліджує фізику. Це слово можна вживати по відношенню до науковця або вчителя, студента тощо.style.colorfillcolorfill.type

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Додано
19 грудня 2023
Переглядів
101
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку