Цікаві факти із біографії Г.С.Сковороди

Про матеріал
Матеріал може бути використан учителем на уроках літературного читання для ознайомлення учнів із біографією відомого письменника, педагога
Перегляд файлу

Григорій Савич Сковорода 

 

 

 

Картинки по запросу "григорію сковороді"

 

 

 

 

Григорій Савич Сковорода — український просвітитель-гуманіст, філософ, поет, великий педагог, музикант. Народився він 3 грудня 1722 року в селі Чорнухи на Полтавщині, в сім‘ї малоземельних селян із козаків. Батьки Григорія славилися на всю округу чесністю і правдивістю, гостинністю і працьовитістю. Змалку його привчали до праці.

Навчався Сковорода у дяка-скрипаля на привілейованому становищі, співав у церкві. Вищу освіту отримав у Києво-Могилянській академії. У 20 років поїхав до Петербургу, де прославився музично. Повернувшись їде у 3-річну подорож по світу. Працював у Переяславському колегіумі, потім – домашнім вчителем. Працював професором у Переяславі, в Харкові, приватно перекладав Плутарха, писав свої твори.

 З 1769р. став мандрівним педагогом-просвітником. Останні десятиріччя - це роки його слави. Протягом свого життя Григорій наполягав на просвітництві, протиставляючи свої ідеї церковній схоластиці. Як філософ Сковорода завжди спирався на Біблію. Він завжди наполягав на тому, що боже царство знаходиться всередині кожної людини.

Дружбу Григорій Савич розглядає як необмежне джерело радощів та щастя. Проте він також наполягає, що вибір друзів – один із найвідповідальніших виборів у житті людини. За словами Сковороди друзів треба обирати серед людей «із чистою душею».

9 листопада 1794 року – Григорій Сковорода помер у рідному селі Іванівка. Зараз могила українського філософа знаходиться в селі Сковородинівка, яку може відвідати кожен.  До 1972 року у будинку, де проживав і де помер Сковорода, знаходилася школа. Потім там було засновано музей, пізніше – Літературно - меморіальний музей Сковороди, який з 2008 року має статус національного.

Музей оточений старовинним парком і садом. Тут розташовані будинок поміщиків Ковалівських, де жив і помер Григорій Сковорода, його улюблені місця (700-річний дуб, криниця), могила філософа, пам’ятник йому, поміщицькі господарчі споруди, братська могила радянських воїнів, мальовничий ставок.

1ua.com.ua

Пам'ятник українському письменнику та філософу Григорію Сковороді встановлено в Харкові 27 травня 1992 біля будівлі Педагогічного університету, який носить його ім'я. Скульптуру з листової міді створив скульптор І. П. Ястребов.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/uk/thumb/8/8e/Monument_to_G_Skovoroda_Kharkiv_Blyukher_str_2.jpg/1280px-Monument_to_G_Skovoroda_Kharkiv_Blyukher_str_2.jpg?1584868146331

Другий у місті пам'ятник Григорію Сковороді було відкрито 3 вересня 1992 року у Покровському сквері (Університетська, 10). Бронзова скульптура філософа роботи Івана Кавалерідзе встановлена поблизу Історичного музею на Терасній гірці.

 C:\Users\Sergey\Desktop\800px-Пам'ятник_Сковороді_Григорію_(Харків,_Університетська).jpg

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Григорьева Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
4 березня 2021
Переглядів
1446
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку