Цікаві факти про Ф.Шопена

Про матеріал
Фредерік Шопен народився 22 лютого 1810 року в селі Желязовій Волі під Варшавою у Варшавському герцогстві. Його батько, Ніколя Шопен (1771—1844), французький емігрант з 1787 року, служив гувернером і шкільним учителем французької мови; мати — Текля Юстина Крижанівська (1782—1861) виховувалася в дворянській сім'ї та була економкою графині Людвіки Скарбек. Батьки Шопена одружилися 1806 року, після народження сина сім'я переїхала до Варшави. Вже дитиною Фредерік проявив яскраві музичні здібності; у семирічному віці він почав навчатися гри на фортепіано, і в тому ж році був виданий складений ним маленький полонез соль мінор. Перші професійні уроки гри на фортепіано, які тривали з 1816 до 1822 року, отримав від відомого чеського піаніста і віолончеліста Войцеха Живного. Незабаром Шопен став улюбленцем аристократичних салонів Варшави. Далі буде у презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фредерік Шопен

Номер слайду 2

Фредерік Шопен народився 22 лютого 1810 року в селі Желязовій Волі під Варшавою у Варшавському герцогстві. Його батько, Ніколя Шопен (1771—1844), французький емігрант з 1787 року, служив гувернером і шкільним учителем французької мови; мати — Текля Юстина Крижанівська (1782—1861) виховувалася в дворянській сім'ї та була економкою графині Людвіки Скарбек. Батьки Шопена одружилися 1806 року, після народження сина сім'я переїхала до Варшави. Вже дитиною Фредерік проявив яскраві музичні здібності; у семирічному віці він почав навчатися гри на фортепіано, і в тому ж році був виданий складений ним маленький полонез соль мінор. Перші професійні уроки гри на фортепіано, які тривали з 1816 до 1822 року, отримав від відомого чеського піаніста і віолончеліста Войцеха Живного. Незабаром Шопен став улюбленцем аристократичних салонів Варшави.

Номер слайду 3

Подальшим розвитком Шопена опікувався Вільгельм Вюрфель (нар. 1791 року в Богемії). Цей відомий піаніст і професор Варшавської консерваторії давав Шопену цінні (хоча і нерегулярні) уроки органної музики і, можливо, фортепіано. Протягом 1823—1826 років Шопен навчався у Варшавському ліцеї, де його батько був професором. Восени 1826 року юний музикант почав вивчати музичну теорію, фігурний бас і композицію з Йозефом Ельснером (нар. 1769 року у Сілезії) у Варшавській консерваторії. У 1831 році він виїхав з Польщі до Відня, а згодом оселився у Парижі, де провів значну частину життя.

Номер слайду 4

Шопен помер від серцево-легеневої недостатності, спричиненої туберкульозом, у своїй паризькій квартирі на Вандомській площі 17 жовтня 1849 року. Згідно з його бажанням, на відспівуванні у церкві св. Мадлен прозвучали фрагменти Реквієму Моцарта. Шопена поховали на паризькому кладовищі Пер-Лашез. Серце Шопена, за його заповітом, перевезли на Батьківщину — воно покоїться в Базиліці Святого Хреста у Варшаві.

Номер слайду 5

Серед творів Ф. Шопена є баллади, вальси, мазурки, ноктюрни, етюди, тощо. Але переважають вальси і мазурки. До найвідоміших творів Ф. Шопена належать: № 1: Полонез сі-бемоль мажор (1817) № 2: Полонез ля-бемоль мажор (1821) № 3: Полонез соль-дієз мінор (1822) № 4: Полонез сі-бемоль мінор, «Adieu à Guillaume Kolberg» (1826)Загальновідомим твором Шопена є «Собачий вальс».

Номер слайду 6

За допомогою сайту “Ігри онлайн” я навчилася грати уривки з різних творів Ф. Шопена. Рекомендую спробувати і вам!(натисніть на виділений текст). Також можна послухати у You. Tube інші твори цього автора.

pptx
Додано
28 квітня 2023
Переглядів
298
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку