Цікаві факти про Карпати

Про матеріал
Ця презентація вам ідеально підходить якщо вам треба розповісти щось цікаве про Карпати
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікаві факти про українські Карпати Презентація Мусієнко Ксенії 8-А класу

Номер слайду 2

1-ий факт. Найбільша ширина Карпат досягає 430 км. Найвища вершина Карпат – Герлаховський штит (Словаччина), її висота становить 2655 м, а найвища гора Українських Карпат – Говерла, висота якої становить 2061 м.

Номер слайду 3

2-ий факт. Карпати мають вулканічне походження, не надто високі, середня висота їх становить близько 1400 м. Своєю назвою гори зобов’язані або албанцям (коропа – в перекладі камінь), або полякам ( “karpa” – нерівності).

Номер слайду 4

3-ий факт. У Карпатах знаходиться до 20% всіх лісів України. Клімат тут помірно континентальний. В середині літа середня температура повітря близько 20 градусів, але на вершинах гір – -6-8. Уже в листопаді гори покриваються снігом, сніговий покрив до березня досягає 3 м глибини. Середня температура січня від -5 до -15 ° С.

Номер слайду 5

4-ий факт. Найбільш вітряне місце в Карпатах – полонина Пожижевська. Вітер зі швидкістю понад 15 м/с (54 км/год) дує тут в середньому 120 разів щорічно.

Номер слайду 6

5-ий факт Полонина Пожижевська є також і найвологішим місцем України – 1593 мм рт. ст. річних опадів.

Номер слайду 7

6-ий факт. Найзначніша знахідка на території Карпат – це, викопна фауна в с. Старуня,яке стало відоме на весь світ. В 1907 р. тут цілком випадково були знайдені рештки тварин кінця льодовикової доби. Біля потоку Лукавець Великий в озокеритній шахті на глибині 12,5 м було знайдено мамонта, а трохи глибше – волохатого носорога, гігантського оленя, різних викопних птахів та земноводних. Очевидно, сіль, озокерит, розчин нафти та безкисневі умови багна сприяли консервації старунських тварин. Радіобіологічним способом було встановлено, що носоріг пролежав тут 23 255 ± 775 років. Щодо того, як тварини тут опинилися, то цілком імовірно, що пізньопалеотична людина в околицях Старуні полювала на них, заганяла в болото і там вони гинули.

Номер слайду 8

7-ий факт. Найвисокогірніше озеро – Бребенескул, що розташоване на схилі г. Гутин-Томнатик на висоті 1801 м, завдовжки 134 і завширшки 44 м, площа – 4000 кв м, максимальна глибина – 2,8 м.

Номер слайду 9

8-ий факт"Долина нарцисів”, що біля м. Хуст на Закарпатті, є єдиним місцем в Україні, де в природних умовах ростуть білосніжні нарциси вузьколисті. На вигляд вони дуже нагадують садові, але квітки більші й досягають іноді 10 см у діаметрі. Живописна долина площею 80 га вкрита суцільним килимом квітів і оперезана пологими гірськими схилами, є пам’яткою природи.

Номер слайду 10

9-ий факт. Найдовговічніше дерево в Україні – тис ягідний. Вік цього релікта може досягати 4 тис. років. У минулому він був поширений по всій лісовій зоні Європи, але повсюдно знищений через дуже цінну деревину –недарма його називають "королівським” або "негній-деревом”. Найбільший осередок тису – Княждвірський резерват в околицях Коломиї Івано-Франківської області площею 206 га. До рекордсменів-довгожителів належить також кедр європейський – до 3 тис. років.

Номер слайду 11

10-ий факт Найдовший музичний інструмент у світі - це українська трембіта. Її довжина може досягати чотирьох метрів, а її звуки чутні більш ніж за десять кілометрів. Колись все життя гуцулів минало під її звуки. Трембіти сповіщали про вихід отари на полонину, відхід на той світ чи народження в сім'ї дитини.І саме Карпати є Батьківщиною цього інструмента

pptx
Пов’язані теми
Географія, Інші матеріали
Додано
22 вересня 2021
Переглядів
5171
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку