Градусна сітка на глобусі й географічній карті.

Про матеріал
Градусна сітка на глобусі й географічній карті. Сітка, що утворена на карті чи глобусі паралелями і меридіанами, називається градусною сіткою Землі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Градусна сітка на глобусі й географічній карті.

Номер слайду 2

Сітка, що утворена на карті чи глобусі паралелями і меридіанами, називається градусною сіткою Землі.

Номер слайду 3

Створення градусної сітки стало можливим лише після вивчення процесу обертання Землі навколо своєї осі. Ця вісь умовна, на перетині її з поверхнею планети утворились дві нерухомі точки, які називають полюсами.

Номер слайду 4

На однаковій відстані від полюсів і перпендикулярно до осі обертання провели умовну площину, яка перетнула Землю і поділила її на дві півкулі – Північну і Південну. На перетині цієї площини з поверхнею планети утворилось умовне коло – екватор. Паралельно екватору проведено лінії, які називають паралелями.

Номер слайду 5

Меридіани – умовні напівкола, які з’єднують на глобусі полюси. Меридіани можна провести через будь-яку точку поверхні Землі. Меридіани зі значенням 0° і 180° ділять Землю на Західну і Східну півкулі. У жовтні 1884 року за міжнародною угодою вирішено вважати початковим Ґрінвіцький меридіан. Щоб увіковічити цю подію, перед вікнами лабораторії збудували кам’яну стіну і прикріпили на ній мідний стержень, що показує положення початкового меридіана. Довжина 1° меридіана (40 000 км : 360 » «111 км). Знаючи цю величину, можна визначити відстань на карті без масштабу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Логай Виктория
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 вересня 2021
Переглядів
1014
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку