Цікаві факти про Україну

Про матеріал
Цікаві факти про Україну Україна має багату історію та культуру, а також багато цікавих фактів, які здивують навіть тих, хто добре знайомий з нашою країною
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наша країна набагато цікавіша ніж здається! Цікаві фактипро. Україну

Номер слайду 2

В Україні, в містечку Рахів, в оточенні мальовничих Карпат знаходиться географічний центр Європи. Україна - найбільша країна в Європі 

Номер слайду 3

Найдавніша відома ученим мапа, а також найстародавніше поселення Homo Sapiens знайдені в Україні: у с. Межиріччя Рівненської області. Їм близько 14,5-15 тис. років. Мапу вибито на кістці мамонта.

Номер слайду 4

Людина, яка вшанована найбільшою кількістю пам’ятників у світі – Тарас Шевченко – геніальний український поет, мислитель і художник. Пам’ятники відомому українському поетові Тарасу Шевченку встановлені в 1200 місцях по всьому світові.

Номер слайду 5

Статус Лаври мають лише шість монастирів у світі. Три з них знаходяться в Україні. Це Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра в Києві, що отримала цей статус ще у 1598 р., Свято-Успенська Лавра в м. Почаїв і Святогірська Свято-Успенська Лавра на Донеччині.

Номер слайду 6

Київська статуя "Батьківщина-мати" вдвічі вища, ніж нью-йоркська статуя Свободи та бразильська статуя "Христа-Спасителя".

Номер слайду 7

Станція метро «Арсенальна» у Києві – найглибша у світі. Вона проходить під землею на глибині 105 м.

Номер слайду 8

Найкоротша головна вулиця серед усіх столиць світу, але в той же час одна з найширших і найгарніших – Хрещатик у Києві. Її довжина всього 1225 м.

Номер слайду 9

Першим вищим навчальним закладом в Україні була Острозька колегія, що була заснована у м. Острог князем Костянтином Острозьким у 1576 р.

Номер слайду 10

Українська мова за красою займає третє місце після французької та перської. А за мелодійністю - друге місце, після італійської.

Номер слайду 11

Більшість українських слів починаються з літери "П". Найчастіше використовувана буква алфавіту – "О". Букви "Ф" і "Г" використовуються найрідше.

Номер слайду 12

Одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень — це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. 

Номер слайду 13

Автор першої в світі Конституції – українець Пилип Орлик. 5 квітня 1710 його обрали гетьманом запорізького війська. У цей же день він оголосив «Конституцію прав і свобод війська Запорізького».

Номер слайду 14

Україна посідає четверте місце у світі за кількістю громадян з вищою освітою.

Номер слайду 15

Одним з найбільш романтичних та унікальних місць в Україні вважається Тунель Кохання біля Клевання. Ботанічне диво розташоване у лісовому масиві на відрізку майже чотири кілометри та утворене сплетінням дерев та кущів, які утворюють коридор у формі арки.

Номер слайду 16

В Україні знаходиться найдовша гіпсова печера у світі і друга за довжиною взагалі – «Оптимістична». Знаходиться на Поділлі на глибині 20 м і довжиною 216 км.

Номер слайду 17

Олешківські піски - другий за розмірами піщаний масив в Європі. Знаходиться він у Херсонської області. Це - напівпустеля, яка становить понад 160 тисяч гектарів. Пісок влітку тут може нагріватися до +70 градусів за Цельсієм.

Номер слайду 18

На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему на планеті.

Номер слайду 19

В Україні найбільші в світі запаси марганцевої руди – 2,3 млрд т, або близько 11% від усього світового запасу.

Номер слайду 20

Дуб-патріарх – найстаріший дуб в Україні. Йому понад 1300 років. Це дерево входить в 10 найбільш старих дерев Європи.

Номер слайду 21

Український духовий інструмент трембіта – найдовший духовий музичний інструмент у світі.

Номер слайду 22

Найдовший тролейбусний маршрут в світі складає 86 км, а проходить він у Криму між Сімферополем та Ялтою.

Номер слайду 23

Третій найвідвідуваніший у світі Мак. Дональдз розташований у Києві біля залізничного вокзалу.

Номер слайду 24

Перша гасова лампа винайдена у м. Львові працівниками аптеки Ігнатієм Лукасевичем та Яном Лехом у 1853 р. Того ж року у львівському шпиталі була проведена перша хірургічна операція при освітленні гасовою лампою.

Номер слайду 25

Українські винахідники дали світу гелікоптер (Ігор Сікорський), безкровний аналіз крові (Анатолій Малихін), за 14 років до винаходу апарату - перший ренгенівський знімок скелету (Іван Пулюй), кінескоп (Йосип Тимченко), електричний трамвай (Федір Піроцький) та багато інших винаходів.

Номер слайду 26

Під керівництвом українця Сергія Корольова запустили перший штучний супутник Землі та відбувся політ Юрія Гагаріна у космос.

Номер слайду 27

Український літак Ан-225 Мрія встановив 462 авіаційних рекорди, з них понад 240 світові. Його спроєктували на Київському механічному заводі. Літак перевіз найтяжчий в історії авіації вантаж — 253,8 тонни.

Номер слайду 28

Український «Південмаш» (м. Дніпро) виробляє найбільш екологічні ракетоносії у світі.

Номер слайду 29

Україна є одним з експортерів - лідерів зерна, ячменю, цукрових буряків, яєць, олії та картоплі.

Номер слайду 30

Україна продає сири в… Голландію. А ще масло вершкове. І не лише в Голландію, але й в Данію, яка славиться саме своїм маслом. А ще ми продаємо сири в Казахстан і Єгипет, Молдову і Об’єднані Арабські Емірати.

Номер слайду 31

Україна продає модельне взуття в Італію, Францію, Велику Британію, США, Німеччину та десятки інших країн. Зараз 40% взуття Braska виробляється в Україні для місцевих споживачів, а 60% – за кордоном.

Номер слайду 32

Один з найкращих світових брендів елітних меблів – український. Їх виробляє ПП «Меблева фабрика “Мірт”» (Новоград-Волинський, Житомирська обл).

Номер слайду 33

Один з найкращих світових виробників холодильних вітрин для супермаркетів – українська компанія «Айсберг» (Одеса). ЇЇ обладнання працює в супермаркетах, гіпермаркетах і дрібних магазинчиках Німеччини, Італії, Великої Британії, Австралії, Ісландії та ще 22 країн світу.

Номер слайду 34

Серед найкращих у світі вітрильних яхт – українські. Ми продаємо їх зокрема в Канаду і Швецію.

Номер слайду 35

Найпопулярніші у Європі лижі та сноуборди – українські. Кожен другий сноуборд та кожна друга пара лиж, яка продається в Австрії, Великій Британії, Німеччині, Франції та інших країнах.

Номер слайду 36

Україна вийшла на третє місце у світі як постачальник меду. Україна також посідає почесне третє місце за обсягами експорту курятини до країн ЄС. А ще ми продаємо в Японію сигари і сигарети. А до Європи – вино. І не лише до Європи.

Номер слайду 37

А ще ми постачаємо чоловічий одяг до Британії й жіночий до Німеччини. Європа та світ носять джинси та інший одяг знаменитого німецького бренду Brax, навіть не підозрюючи, що їх шиють на фабриці Lesya у тому таки Новограді-Волинському.

Номер слайду 38

А ще ми експортуємо штучні сапфіри, з яких в США виготовляють надсучасні бронежилети та бронескло для броньованих автомобілів американських президентів та використовують у ракетно-космічній галузі. Роблять їх в Харківському науково-технологічному комплексі «Інститут монокристалів». Тут вирощують найбільші у світі кристали сапфірів.

Номер слайду 39

Україна стрімко увірвалася на міжнародний ринок ІТ-технологій.

Номер слайду 40

pptx
Додано
4 січня
Переглядів
1141
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку