«Контактні-фігури пам’ятники м.Суми»

Про матеріал
Презентація знайомить з контактними пам’ятниками м.Суми, які дають можливості не тільки переглянути пам’ятниками, але і «доторкнутися» до такого витвору мистецтва. В презентації відображені назва, місце розташування, короткий опис створення даного монумента та дата побудови пам’ятника.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СУМИКОНТАКТНІФІГУРИ-ПАМЯ'ТНИКИ

Номер слайду 2

Пам'ятний знак «Сумка» — символічний та один із найпопулярніших пам'ятників у Сумах, розташований у центрі міста біля культурно-мистецького центру «Сумка» та Свято-Воскресенського собору. Пам'ятник встановлено в травні 2008 року, до Дня Європи, що вперше проводився в місті, і нагадує про легенду про те, що на місці заснування міста Суми козаками було знайдено мисливські сумки, наповнені грошима. Монумент роботи сумського скульптора Олексія Шевченка виконано у вигляді сумки з грошима, що знаходиться з аркою, що символізує небесне склепіння, над криницею, як талісман кожного мешканця міста. Поряд із знаком був висаджений кущ калини — на добру пам'ять та щасливу долю нинішніх і майбутніх поколінь. СУМКА

Номер слайду 3

Сумська альтанка — символ міста Суми, розташована біля Сумського краєзнавчого музею. Автором проекту майбутнього символу міста став мешканець Сум, Матвій Щавельов. Її спорудили у 1900—1905 рр. Сумська альтанка має символіку трипільської культури, язичні символи сонця та родючості, а також символи юдаїзму та Хрест. На перший погляд, вони не мають нічого спільного між собою, але це не так. Наприклад, Хрест крім відомого всім поняття Християнства, означає символ порядку, а шестикутна зірка — символ чоловічого та жіночого начал. Сумська альтанка зроблена без єдиного цвяха СУМСЬКА АЛЬТАНКА

Номер слайду 4

КОЗАЦЬКИЙ ХРЕСТ 12 липня 2017 року було відкрито пам’ятний знак «Козацький хрест борцям за волю України» біля Свято-Воскресенського храму. Він створений на вшанування пам'яті захисників України. Козацький хрест – символ Українського козацтва. Такий хрест зображувався на печатках Війська Запорізького, Війська Запорізького Низового та інших. Нині є емблемою Збройних Сил України, Державної прикордонної служби, Служби безпеки України. На зворотному боці пам’ятного знаку міститься графічне зображення символу Господа Саваофа і Його небесного воїнства у вигляді трикутника у сяйві променів. Цей символ є копією зображення на окладі Євангелії, подарованого кошовим отаманом Запорізької Січі Петром Калнишевським Пустовійтівській церкві.

Номер слайду 5

РУХ ОПОРУ СТУДЕНТІВ Пам'ятний знак на честь студентського руху опору Пам'ятний знак на честь студентського руху опору влітку 2004 року проти об'єднання трьох місцевих вишів у єдиний Сумський національний університет. Тоді акція сумських студентів «Ні СНУ!» приголомшила не тільки місто, але і всю країну, а піший похід на Київ став українською класикою протесту. Пам'ятник був відкритий до 350-ліття Сум того ж 2004 року. Автор – сумський скульптор Олексій Шевченко. Він заходиться у сквері ім. Т. Г. Шевченка

Номер слайду 6

ПАМ'ЯТНИК М. ЛУШПІ В День міста Суми 7 вересня 2013 біля входу в дитячий парк «Казка» був відкритий пам'ятник Михайлу Лушпі, який вважається почесним громадянином міста. Розташовується скульптура на проспекті Шевченка. Місце, до речі, обрали не випадково. Проспект Шевченка (в радянській час - Карла Маркса) був першим проектом пана Лушпи, а дитячий парк - останнім. Скульптурна композиція пам'ятника - це гранітна брила заввишки 5 метрів, а поруч на лавці сидить почесний громадянин Сум. Відразу ж після установки пам`ятник Лушпі отримав прикмету: якщо тричі потерти черевик Михайла Опанасовича, то можна отримати квартиру в Сумах. Михайло Лушпа був керівником міста. За час його роботи місто істотно розладналося і розвинулося. 

Номер слайду 7

ФОНТАН «САДКО» Каскадний багатоярусний фонтан Садко - один із символів міста Суми, присвячений билинному герою Садко - купцю та гусляру, який зумів перехитрити морського царя та врятуватися з полону. Був збудований у 1985 році на площі перед мостом через річку Псел. Спочатку фонтан із 4 каскадів було відкрито без скульптури Садко, трохи пізніше верхній каскад прикрасила бронзова скульптура «САДКО» з гуслями в оточенні русалок.

Номер слайду 8

ЛІХТАР КОХАННЯ На одній із центральних вулиць м. Суми установлено «Ліхтар кохання». Ліхтар складається з майже восьми десятків кованих деталей та різнокольорового серця з написом «Я чекаю, бо кохаю». З урахуванням того, що вул. Воскресенська традиційно є місцем проведення фотосесій «Ліхтар кохання» став об’єктом сумської історії і став ще однією візитівкою Сум.

Номер слайду 9

ЛАСУНИ Пам'ятник Ласунам – скульптура «Малюки-ласуна» встановлена в 2007 році, до 355-річчя міста Суми, на Воскресенській вулиці. Пам'ятник, представляє композицію із двох бронзових постатей: хлопчик на стільці поїдає з мішка цукор, а дівчинка стоїть поряд з іншим стільцем. Будь-який перехожий може сісти на вільний стілець і сфотографуватися. Пам'ятник — данина поваги до родини цукрозаводчиків Харитоненка, завдяки якій місто Суми процвітало в XIX столітті.

Номер слайду 10

ПАМ'ЯТНИК РАФІНАДУ Оригінальна пам'ятка рафінаду встановлена в центрі Сум у 2010 році навпроти пам'ятника відомому в Україні цукро-заводчику Івану Харитотенко – з нагоди святкування 355-річчя від дня заснування міста. Іван Харитоненко зробив дуже багато для Сум. Він займався цукровим бізнесом – і завдяки йому у XIX столітті місто процвітало. За гроші, отримані від продажу цукру, він розвивав місто та був щедрим меценатом. Шляхетні жителі Сум не забули свого покровителя та встановили йому пам'ятник.

Номер слайду 11

ПАМ'ЯТНИК ГАМАНЦЮ Пам'ятник знаходиться біля відділення одного із банків на вулиці Харківській, навпроти ТРЦ Мануфактура, з 2011 року. Він є гігантським відкритим гаманцем, з якого випадають золоті монети на землю. На монетах вигравірувано герб міста. Виконаний пам'ятник із бетону, пофарбований у золотистий колір. Пам'ятник гаманця у Сумах на той час був найбільшим у Європі серед подібних. Пам'ятник має невелику традицію: на кожного, хто потре монетки, що лежать біля гаманця, чекає на матеріальний добробут

Номер слайду 12

ПАМ'ЯТНИК ЧИНОВНИКУ Пам'ятник чиновнику у вигляді стільця і портфеля, що стоїть поряд з ним, з пляшкою і ковбасою, що виглядають з нього, з'явився неспроста. Такий вид його обрано недаремно. Згадати хоча б Гоголя – який чиновник без винагороди? Звідси й з'явився портфель із ковбасою та пляшкою. З іншого боку, щойно чиновник сідає у крісло, воно пускає коріння. Тому крісло з корінням уособлює стійкість цієї теми Скульптура контактна, тому будь-яка людина зможе сісти на стілець і сфотографуватися в ролі «чиновника».

Номер слайду 13

ВЕСЕЛИЙ СУМЧАНИН Пам'ятник веселому сумчанину – бронзова скульптура заввишки 1,8 м, встановлена у центрі міста Суми, на Покровській площі. Пам'ятник встановлено за рахунок пожертвувань городян. Відкриття скульптури було присвячено Дню міста 1 вересня 2012 року. Монумент має дві традиції. Погана традиція це те, що у «веселого сумчанина» періодично крадуть мікрофон, який потім доводиться відновлювати. Хороша традиція, вірніше повір'я, пов'язана з тим, що якщо ви сфотографуєтеся біля пам'ятника і покладете йому в кишеню записочку зі своїм бажанням, воно неодмінно здійсниться. Прототипом скульптури послужив відомий сумський гравець КВК – Володимир Кривопішин.

Номер слайду 14

КУПАЛЬНИЦЯ Фонтан «Купальниця» розташований біля входу в міський парк ім. Кожедуба. Ідея встановити фонтан виникла у молодої скульпторки, яка приїхала в місто у 70-х роках. До того ж «Купальниця» була не одна. На вході на міський пляж стоїть скульптура жінки – це теж одна з сумських «Купальниць». Була ідея встановити кілька скульптур. Одну готували для міського пляжу, щоб встановити її в невеликій заплаві річки Псла, ще одна була встановлена прямо на водній гладі одного з озер біля стадіону.

Номер слайду 15

ДАМА З ПАРАСОЛЬКОЮ Дама з парасолькою в Сумах - ще одна цікава контактна скульптура міста. Скульптура була встановлена ​​в 2012 році, поряд з муніципальною галереєю. Однак в 2016 році Даму з парасолькою перенесли в Покровський парк, ближче до фонтану. За час свого існування скульптура не раз ставала жертвою вандалів - невідомі викрадали парасольку у дами. Але кожен раз місто в короткі терміни виготовляв новий парасольку для скульптури.

Номер слайду 16

ПАМЯ'ТНИК А. ЧЕХОВУ Пам'ятник письменнику та драматургу Антону Павловичу Чехову у Сумах знаходиться на правому березі річки Псел, у парку ім. І. М. Кожедуба. Це друга скульптура світового класика - погруддя Чехова було раніше встановлено на території його музею-садиби в передмісті Луки. Пам'ятник з кварциту був відкритий в 2013 році на кошти спонсорів, що залишилися невідомими. 28-річний Антон Чехов, який жив у місті у 1888-89 роки, сидить на краю лави, поруч є місце для охочих сісти та зробити фото. Біля пам'ятника вкопано великий гострокінцевий камінь вагою близько тонни, з табличкою, на якій написана фраза письменника «Абація та Адріатичне море чудові, але Лука та Псел кращий».

Номер слайду 17

СКУЛЬПТУРА «ЗОЛОТИЙ ЛЕВ» Скульптура «Золотий лев» - подарунок зі Львова, від львівської мережі кафе «Золотий дукат». Висота скульптури 1,4 метра. Скульптура встановлена у 2013 році та розміщена на вул. Соборній 2013 рік експансія міста Львова в місті Суми Продовжилася. Дякуємо меру Львова Андрію Садовому и львівській торговій марці "Золотий дукат". Встановлення скульптури Лева відбулося у 20-х числах травня місяця, висота у загривку 1,2-1,4 метра, встановлює «Золотий дукат», - написала місцева преса

Номер слайду 18

ПАМЯТНИК «ВІРНІСТЬ» Пам'ятник собаці було встановлено 21 квітня 2010 року в центральній частині міста Суми, на розі вулиць Шевченка та Іллінської. Відданий друг та прекрасний пес – ротвеллер Цезар. Цю невелику вуличну скульптуру подарувала сумчанам сім'я Геннадія та Надії Погорєлових. Розумний пес 13 років вірно і безкорисливо відповідав своїм господарям, за кілометр відчував хороших людей і так само чуйно попереджав про небезпеки. Цей пам'ятник одночасно уособлює вірність і присвячена всім собакам

Номер слайду 19

МІССЬКІ АРКИ «Парк Лещинських» заснований у 1908 році та подарований місту купцем Ліщинським в якості компенсації за загрязнення річки при виробництві цукру.

Номер слайду 20

МІССЬКІ АРКИ Арка-колонада «МІСЬКА НАБЕРЕЖНА» розташована в нижньому ярусі парку біля самої річки Псел.

Номер слайду 21

МІССЬКІ АРКИ Великий парк культури та відпочинку розташований в центрі міста Суми. Парк в 2000 р. названий на честь льотчика тричі героя І. М. Кожедуба, біля входу встановлено йому пам'ятник.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

СЛАВА УКРАЇНІ!

pptx
Додано
14 січня
Переглядів
138
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку