"Цікаві музичні факти" (презентація PowerPoint)

Про матеріал

Подана розробка містить різні цікаві факти з життя композиторів, поданих у форматі презентації. Використовується як дидактичний матеріал на уроках музичного мистецтва, позакласних заходах, тижнях мистецтва у школі. Можна також користуватися у друкованому вигляді як оформлення кабінету, шкільних коридорів, музичних альбомів, лепбуків, тощо.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цікаві музичні факти

Номер слайду 2

Цікаві музичні факти Вагнер був дуже забобонною людиною. Він до кінця своїх днів приходив у панічний жах від числа 13. Причиною цього його страху був той факт, що композитор народився в 1813 році і його ім'я та прізвище Richard Wagner містили в собі "чортову дюжину". Сам Вагнер говорив з цього приводу:- Якби від народження мене не переслідувала "чортова дюжина", то я вже до тридцяти років підкорив би весь музичний світ!.. Боячись провалу нової опери, Вагнер . категорично забороняв влаштовувати . прем'єри тринадцятого числа...

Номер слайду 3

Цікаві музичні факти У березні 1938 року фашистська Німеччина окупувала Австрію. У 1942 році німецький військовий комендант Відня провів расово-ідеологічну чистку ввіреного йому міста: Віденську оперу прикрашали погруддя великих композиторів, і, за відомостями коменданта, в їх число беззаконно проник бюст єврея - композитора Мендельсона. У супроводі кількох солдатів комендант особисто заліз на дах опери. Вони обійшли всі скульптури, шукаючи Мендельсона. Зробити це було непросто, оскільки великих культурних пізнань у коменданта не було. Однак він був фізіономіст і знав арійську теорію. Відрізнити єврея від неєврея було для нього раз плюнути. Комендант знайшов композитора з найбільш гачкуватим носом та неарійським виразом обличчя, і за його наказом солдати скинули бронзовий бюст цього єврея на тротуар біля театру. Але незабаром з'ясувалося, що він поруйнував не єврея Мендельсона, а …… німця .. Вагнера - улюбленого композитора Гітлера... За цю провину коменданта відправили на російський .. фронт.

Номер слайду 4

Цікаві музичні факти У той час це диво техніки продавалося за 225 доларів. Зараз таку машинку можна купити тільки на аукціоні за $5,895 - і все тому, що було випущено всього 10-12 її примірників. Ті, що дожили до наших днів, зберігаються тепер у приватних колекціях. Чи чули ви коли-небудь про друкарську машинку для нот?Друкарська машинка Keaton Music була вперше запатентована у 1936 році (14 ключів) Робертом H. Кітоном з Сан-Франциско, штат Каліфорнія (США). Інший патент був виданий у 1953 році (33 клавіші), який включав удосконалення машини. Модель даного типу друкувала ноти на аркуші паперу, що був розміщений під набірним пристроєм механізму.

Номер слайду 5

Цікаві музичні факти Двоє англійців відправилися в дрезденський театр послухати оперу Вагнера. Коли світло згасло, якийсь чоловік зайняв місце позаду них. Під час дії новоприбулий поводився більш ніж дивно - весь час вигукував: "Ах, як добре!... Ах, Боже праведний, - це жахливо!..." При цьому він сплескував руками і тупав ногами, причому зовсім не в такт музиці. В антракті розсерджені англійці звернулися до капельдинери з проханням вивести із зали нестерпного глядача.- Боюся, що це не в моїх силах, шановні панове, - розвів руками капельдинер. - Це дуже велика людина.- Ким би він не був, - обурилися звиклі до демократії англійці, - ми вимагаємо, щоб цього невігласа негайно заспокоїли. Він .. …. заважає нам слухати геніальну музику Вагнера!. - У тому то й справа, панове, - пошепки пояснив .. .. капельдинер, - що за вами якраз і сидить сам пан . . Вагнер...

Номер слайду 6

Цікаві музичні факти Під час Другої світової війни Британська радіомовна корпорація ВВС починала свої трансляції знаменитими акордами П'ятої симфонії Бетховена. Чому? Тому, що ритмічний малюнок фрагмента головної теми ("та-та-та-таааам") відповідав латинській букві V в азбуці Морзе (крапка-крапка-крапка-тире), .. а V - це символ "Victory", тобто Перемоги.

Номер слайду 7

Цікаві музичні факти Цікавий факт: такий же ж мотив як у П'ятій симфонії Бетховена, наспівує своїми трелями мексіканський білогрудий лісовий кропивник. Це було доказано орнітологом Каліфорнійської академії наук Луїсом Баптіста: одного разу на науковому симпозіумі він поставив запис співу кропивника, і вчені мужі не могли стриматися від сміху. Після цього випадку почали з'являтись повідомлення від знавців пернатого царства, що європейський чорний дрозд також .. … щебече Бетховена, а саме, вступ до … рондо із Скрипкового Концерту ре-мажор.

Номер слайду 8

Цікаві музичні факти Гра на музичному інструменті (скрипці, фортепіано, гітарі, інших музичних інструментах), особливо віртуозна, розкриває в людини творчі задатки, які пізніше можна застосовувати в будь-якій іншій діяльності. Музика дарує людині велику уяву та гнучкість розуму, збільшує здатність людини до творчого осяяння, розвиває інтуіцію.І це ніяка не містика, а науково доведені факти. Справа у тому, що коли ми граємо на музичному інструменті, ми робимо багато швидких, точних рухів пальцями рук. Між тим, будь-який психолог чи біолог вам підтвердить, що якщо людина кожен день буде розробляти пальці рук, розвивати дрібну моторику - це безпосередньо буде впливати на роботу мозку. Причому важлива одна дрібниця. Права рука активізує роботу лівої півкулі мозку (відповідає за логічне мислення): її варто тренувати математикам, науковцям, та всім людям, робота яких повязана з точними науками. Ліва ж рука повязана з правою півкулею, "спеціалізація" якого - образне, творче мислення, уява, інтуіція, здатність знаходити несподівані вирішення у життєвих ситуаціях. Спортивним психологам також відомо про ці особливості людського організму і вони використовують їх на практиці. Відомий випадок із життя шахматистки, яка перед відповідальним матчем спеціально готувалась - стискаючи та розтискаючи пальці правої руки, щоб активізувати роботу лівої півкулі мозку.

Номер слайду 9

Цікаві музичні факти Бетховен, який вірив, що спілкується з Богом під час творення музики, не жалів часу та сил, бажаючи досягти досконалості. Якось один скрипаль пожалівся йому на дуже незручний пассаж у одному з його творів."Коли я писав це, мною керував Господь Всемогутній", - відповів Бетховен, - "невже ви думаєте, що я міг думати про вашу . маленьку партію, коли Він говорив зі мною?".

Номер слайду 10

Цікаві музичні факти Якось, коли Гайдн диригував Лондонським оркестром, до нього дійшли плітки, що багато англійців ходять на концерти не стільки щоби насолодитись мистецтвом, скільки за традицією. Деякі лондонські прихильники концертних залів звикли засинати на своїх зручних кріслах під час виконання музики. І Гайдну довелося переконався у цьому на власному досвіді. Ця обставина зачепила гідність видатного маестро, й він вирішив помститися цим горе слухачам доволі кумедним та кмітливим чином. Спеціально для цього він написав нову симфонію. В середині ліричної частини, коли частина публіки починала смачно дрімати, несподівано лунав громоподібний удар великого барабана. І так кожен раз, тільки лишень слухачі заспокоювались, … лунав барабанний бій. Відтоді ця симфонія носить ….. назву "Симфонія з ударами литавр" або "Сюрприз".

Номер слайду 11

Цікаві музичні факти Під час своєї подорожі 1847 року Ф. Ліст дав концерти у багатьох українських містах: у Києві, Чернівцях, Єлисаветграді, Житомирі, Немирові, Бердичеві, Кременчуці, Львові, Одесі, Миколаєві. Саме тут на теми українських народних пісень «Ой, не ходи, Грицю» та «Віють вітри, віють буйні» він написав п'єси для фортепіано «Українська балада» і «Думка». Також відомі твори Ф. Ліста, присвячені гетьману Іванові Мазепі: перший етюд для фортепіано 1827 р.; трансцендентальний етюд ч. 4 «Мазепа» 1838 р., (присвячений В. Гюго); симфонічна поема «Мазепа» 1851 р.; «Мазепа» для двох фортепіано 1855 р. та для фортепіано на чотири руки 1874 р.

Номер слайду 12

Цікаві музичні факти Якось Ф. Ліст грав у герцога Орлеанського - майбутнього короля Франції Луї-Філіппа. Той був у захопленні від імпровізацій піаніста. Зачарований герцог сприяв організації концерта Ліста в Італійському оперному театрі. Разом з Лістом у цьому концерті брала участь відома співачка Джудітта Паста, акомпанував - оркестр Італійської опери, один з кращих у Парижі. Під час концерту, коли Ліст виконував сольну частину, музиканти оркестру так захопились його виконанням, що забули вчасно … ….. вступити. Після цього у газетах можна було ….. прочитати: "Орфей зачарував звірів у лісі та …… заставляв рухатись каміння, маленький Ліст так вразив оркестр, що той занімів!"

Номер слайду 13

Цікаві музичні факти Великий князь Михайло Павлович дуже не любив Глінку і терпіти не міг його музику. Коли треба було садити своїх офіцерів під арешт, він відсилав їх на виставу опери Глінки "Руслан і Людмила", кажучи: - Більш жахливого покарання для моїх хлопців я не можу придумати!..

Номер слайду 14

Цікаві музичні факти Якось Вагнер запросив на прем'єру своєї опери "Тангейзер" в паризькій Гранд Опера композитора Майєрбера, приятеля і суперника.- Ну як вам, маестро, мій новий твір? - Запитав він, коли завіса впала. Замість відповіді Мейєрбер вказав на сплячого глядача:- Дивіться самі. А коли була постановка опери Майєрбера, він у свою чергу запросив Вагнера.- Які враження? - Поцікавився на цей раз Мейєрбер.- Я бачу, що і ваша музика валить слухачів у сон! - з торжеством розсміявся Вагнер, виявивши в залі сплячого глядача. Де? А, цей? - Знизав плечима Майєрбер.- Ну, цей спить ще з того вечора, коли йшов ваш "Тангейзер" ...

Номер слайду 15

Цікаві музичні факти Як часто люди переоцінюють свою значимість. Вони вважають, що місце в суспільстві або багатство забезпечують їм пам'ять нащадків... У 1680 році знаменитий скрипковий майстер Антоніо Страдіварі був уже досить багатий, щоб придбати хороший будинок в Кремоні. Він вибрав будинок сенатора Піченарді, який розорився. Коли Страдіварі запропонував купити цей будинок, Піченарді оскаженів:- Як ти, простий ремісник, смієш зазіхати на мій будинок! Мій родовід сягає корінням у глиб століть. Хто ти такий?!! - Кричав Піченарді. Страдіварі відповів:- Як знати сеньйор Піченарді, можливо ваше ім'я увійде в історію тільки тому, що ваш будинок купив я, Антоніо Страдіварі! А Ви знали, хто такий сенатор Піченарді?

Номер слайду 16

Цікаві музичні факти Якийсь молодий композитор звернувся до Берліоза з проханням дати оцінку його творам. Берліоз, переглянувши їх, відповів юнакові:- На жаль, повинен сказати, що ви не володієте мінімальними музичними здібностями. Я не хочу вводити вас в оману, щоб ви змогли, поки не пізно, обрати іншу професію. Коли засмучений юнак, залишивши квартиру знаменитого композитора, вже вийшов на вулицю, Берліоз раптом визирнув з вікна і закричав:- Молода людино! Не звертайте уваги на те, що я сказав. Чесно кажучи повинен вам зізнатися, що коли я був у вашому віці, мій вчитель сказав мені абсолютно те ж саме!..

Номер слайду 17

Цікаві музичні факти Коли Гектора Берліоза запитували, яку зі своїх симфоній він вважає найкращою, він зазвичай відповідав:- На жаль, свою кращу симфонію я... проспав...- Але як це могло статися?!- Справа в тому, що я її від початку до кінця написав ... у сні. Прокинувшись, хотів записати, але під рукою не виявилося ні паперу, ні олівця. І я тут же заснув. А вранці нічого не міг . згадати, ні єдиної божественної мелодії.

Номер слайду 18

Цікаві музичні факти Дружина Глінки була зовсім байдужа до музики. Одного разу Глінка прийшов додому після концерту, в якому виконувалася Сьома симфонія Бетховена, вражений до сліз. Дружина злякано запитала:- Що з тобою, Michel?!- Бетховен... - Ледве зміг вимовити Глінка і заплакав.- Боже мій, та що він тобі зробив, цей Бетховен?

Номер слайду 19

Цікаві музичні факти На віденської сцені музика Берліоза користувалася величезним успіхом. Одного разу після чергової блискучої прем'єри до композитора підбіг один з шанувальників. Це був невисокий і дуже експансивний чоловік, який негайно заторохтів:- Дорогий маестро Берліоз, я пристрасний шанувальник вашого грандіозного таланту і давно мріяв сказати вам про це!- О, дякую вам за такий втішний відгук, - вклонився Берліоз.- Ні-ні, маестро! Це я дякую вам і прошу у вас дозволу доторкнутися до геніальної руки, яка написала таку прекрасну музику!... З цими словами шанувальник Берліоза просто-таки вчепився в рукав композитора і блаженно застиг.- Пане, - весело сказав йому композитор, - ви тримаєте мене за ліву руку. Оскільки ви справжній мій шанувальник, я відкрию вам одну таємницю: я маю звичку писати правою рукою...

Номер слайду 20

Цікаві музичні факти З 1912р. по 1948 рік медалі Олімпійських ігор вручалися не тільки спортсменам, але і діячам мистецтва. Всього ж було п’ять основних медальних номінацій: архітектура, література, музика, живопис, і скульптура, при цьому твори були в митців спортивної тематики.

Номер слайду 21

Цікаві музичні факти Музикою в середні віки могли займатися тільки ченці і богослови. Давним-давно жив в італійському місті Ареццо музикант-чернець Гвідо. Він навчав хлопчиків співу в церковному хорі. Розспівкою був у них церковний гімн Івану Хрестителю. Хлопчики часто забували текст і фальшували. Та, щоб їм допомогти, Гвідо записав звуки на папері. Він дав кожному звуку назву за першим складом кожного рядка вірша. Розташував він звуки на 4 лінієчках у вишляді квадратних значків. Пізніше квадратики замінили на кружечки. Ut queant laxis - 1 рядок гімну, пізніше-нота До. Resonare fibris – 2 рядок гімну – нота Ре. Mira gestorum – 3 рядок гімну – нота МіFamuli tuorum 4 рядок гімну – нота Фа. Solve polluti – 5 рядок гімну – нота Соль. Labii reatum – 6 рядок гімну – нота Ля. Нота Сі походить від скорочення Святий Іоанн. Вона була додана значно пізніше.

Номер слайду 22

Цікаві музичні факти Напевно багато хто з вас чув про замок Нойшванштайн (з німецької перекладається як "Нова лебедина скеля"). Він знаходиться у Баварії (Німеччина), та був збудований королем Людвігом ІІ - покровителем Ріхарда Вагнера. В інтер'єрах замку важливу роль відіграють ілюстрації до опер Ваґнера та старовинних німецьких легенд. У замку знаходиться велика збірка картин, які зображають різні сцени з опер Вагнера. Як відомо - король був великим прихильником творчості Вагнера, та був головним спонсором будівництва театру «Фестшпільгаус» у Байройті, спеціально побудованого для виконання "Перстня Нібелунгів" - найграндіознішого творіння німецького композитора.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Іванова Світлана Миколаївна
    Дякую! Дуже гарна розробка! Ви - молодець!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Терещенко Лариса Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Домашич Мар'яна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Чайковська Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Царинна Людмила Геннадіївна
    Цікавий та корисний матеріал
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Єрмак Марина Миколаївна
    Дякую за плідну роботу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
29 червня 2018
Переглядів
5782
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку