Цікавинка "50 цікавих фактів про Північну Америку"

Про матеріал
Використання на всіх етапах уроку географії цікавинок про природу різноманітних куточнів Землі дає можливість поглибити знання учнів про закономірності розвитку природи нашої планети, сформувати в учнів відповідальне ставлення до природних ресурсів Землі, виховати пізнавальну активність, ініціативність та інтерес до географічної науки.
Перегляд файлу

50 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО ПІВНІЧНУ АМЕРИКУ

 

  1. Північна Америка – третій за величиною материк на Землі (після Євразії та Африки). Її площа (разом з островами) становить близько 24,25 млн. км².

 

  1. Гренландія – найбільший острів світу, який належить Північній Америці. Його площа – 2,2 млн. км². На таких просторах могли б розміститися 3 України разом з Чорним морем.

 

  1. Своєю формою Північна Америка нагадує гігантський трикутник, звернений гострим кутом на південь, а основою – га північ. Тому більша частина її території розташована в помірному й холодному поясах і лише вузька смуга на півдні лежить у жаркому поясі.

 

  1. Узбережжя материка омивається водами трьох океанів: західне – Тихим, східне – Атлантичним, північне й північно-західне – Північним Льодо-витим океаном.

 

  1. Численні півострови Північної Америки названі іспанцями. Так, у перекладі х ісп. Каліфорнія означає Розпечені гори, Лабрадор – Країна робітників, Флорида – Країна квітів, а Аляска у перекладі  з алеутської означає Китові місце.

 

  1. Канадський Арктичний архіпелаг – одне з найбільших у світі скупчень островів (36 563 острови!) площею більш як 1,4 млн км². Він простягається із заходу на схід на 2 400 км. Архіпелаг належить Канаді.

 

  1. Середня висота над рівнем моря – 720 м.

 

  1. Найвища точка поверхні континенту – г. Мак-Кінлі (Деналі) (6193 м).

 

  1. Найнижча висота над рівнем моря – Долина Смерті (− 85 м).

 

  1. 30 тис. років тому на місці Берингової протоки був перешийок, яким Північна Америка сполучалася з Євразією. Існування такого «мосту» між двома материками підтверджується подібністю їх рослинності й тваринного світу.

 

  1. Найдовша у світі система печер – Мамонтова печера, що розташована на південному сході Центральних рівнин. Тунелі й зали, що протяглися на 530 км, розташувалися кількома поверхами, які сягають у глиб на 300 м.

 

  1. Першими європейцями, хто ступили на землю Америки в Х-ХІ ст., були скандинавські вікінги.

 

  1. Біля атлантичного узбережжя Північної Америки відзначаються найвищі у світі припливи. У затоці Фанді висота припливної хвилі становить 18 м.
  2. Через відсутність письмових доказів про відкриття вікінгами нової частини світу, все ж таки відкривачем Північної Америки вважається Христофор Колумб (1492р.).

 

  1. Німецький дослідник А. Маккензі першим із Європейців перетнув континент зі сходу на захід і назад.

 

  1. Кордон між Канадою та США протяжністю 9 000 км – найдовший неохоронюваний кордон у світі.

 

  1. Найбільші з діючих вулканів Північної Америки – Орісаба й Попо-катепетль у Мексиці – здіймаються більш ніж на 5 000 м.

 

  1. Великий каньйон на плато Колорадо (США) – справжній геологічний музей під відкритим небом. Тут ріка Колорадо прорізала товщу вапняків, піщаників і сланців на глибину понад півтора кілометри.

 

  1. На рівнинах Північної Америки реєструється найбільша у світі кількість смерчів, які тут мають іспанську назву «торнадо». Ці потужні атмосферні вихори виникають у грозових хмарах і у вигляді темного хмарного стовпа – «хобота» − спускається до поверхні землі. Швидкість повітря в такій «повітряній каруселі» іноді сягає 450 км/год.

 

  1. Над південними й середньозахідними районами США 3 і 4 квітня 1974 року була зафіксована рекордна кількість торнадо – 148 за добу.

 

  1. «Найшвидшим» льодовиком в Північній Америці вважається льодовик Квараіак на території Гренландії. Швидкість його переміщення досягає 24 метрів на добу.

 

  1. Найбільшу кількість снігу, що випав за рік, зареєстровано на горі Рейнір (США). Якби сніг не ущільнювався й не танув під час підвищення температури, товщина снігового покриву склала б понад 31 м.

 

  1. На увесь світ відомий найстаріший у світі Йєллоустонський національний парк (США). Тут повсюдно зустрічаються гарячі озера й джерела, але справжнім скарбом парку є гейзери (тут їх понад 200).

 

  1. Найбільшим на континенті є канадський національний парк Вуд-Баффало, який охоплює територію безкрайніх лісів, озер і боліт площею майже 45 тисяч км².

 

  1. За площею заповідників і національних парків Північна Америка посідає перше місце у світі.

 

  1. Найважливіша й найбільша водна артерія материка – Міссісіпі, або «Батько вод». Вона виносить у Мексиканську затоку у 2,5 рази більше води, ніж Волга, а її довжина перевищує 6 000 км.

 

  1. Довжина судноплавної частини Міссісіпі понад 3 000 км, а разом із притоками ця цифра зростає до 25 000 км.

 

  1. Міссурі, притока Міссісіпі, майже на 800 км довша «Батька вод». «Товста нечепура» − так фамільярно звуть американці Міссурі через буро-жовтий колір її вод і сварливу вдачу.

 

  1. З поверхні материка щорічно стікає 8 200 км³ води, що становить приблизно 18 % світового стоку.

 

  1. На широті півострова Флорида бувають літні приморозки, що призводять до втрати врожаю апельсинів і персиків або й вимерзання самих дерев.

 

  1. Назва одного з найбільш безводних і жарких місць на Землі – Долини Смерті – пов’язана із загибеллю в ХІХ ст. загону золотошукачів, які збилися зі шляху й не мали запасів води.

 

  1. Найбільшим хижаком на Землі є білий ведмідь вагою 450 кг. Він чудово плаває, і на відміну від свого бурого родича, веде активний спосіб життя цілий рік.

 

  1. Найвище дерево на Землі – секвоядендрон (мамонтове дерево), яке виростає заввишки 100 м і сягає 30 м у діаметрі. Секвоядендрон – довгожитель – відомі дерева, вік яких 4 000 років. Кора мамонтового дерева може сягати пів метра завтовшки і не горить.

 

  1. У Долині Смерті (США) у період від 6 липня до 17 серпня 1917 року (тобто протягом 43 днів) максимальна добова температура перевищувала + 49º С.

 

  1. Найрізкіше потепління спостерігалося в містечку Спірфіш у Південній Дакоті (США) 22 січня 1943 року. Протягом 2 хвилин, починаючи з половини на восьму ранку, температура повітря підвищилася на 27 градусів: від −20 до + 7ºС.

 

  1. Корінні жителі Північної Америки – ескімоси, алеути й індіанці. Їх відносять до американської парості монголоїдної раси.

 

  1. Починаючи з 2 тисячоліття до н.е. на території Мексики й Центральної Америки послідовно змінилися кілька високорозвинених індійських цивілізації – ольмеків, майя, тольтеків і ацтеків.

 

  1. В 1619 році до Північної Америки прийшов перший корабель із чорними невільниками з Африки, доставленими для робіт на плантаціях у низов’ях Міссісіпі.

 

  1. Північну Америку називають «материком міст», оскільки в них живе три чверті її населення.

 

  1. В І тис. до н.е. майя – корінні жителі Америки – створили високорозвинену державу. Майя славилися своїми досягненнями в астрономії – вміли передбачати сонячні й місячні затемнення, в математиці – створили складну систему обчислення і придумали число нуль, у будівництві – зводили величезні будівлі й міста.

 

  1. США – друга за площею території країна Північної Америки та  третя у світі за кількістю населення.

 

  1. Корінне населення США: індіанці, ескімоси, алеути, гавайці становлять лише 1 % загальної кількості населення країни.

 

  1. Понад 50 %  американців живуть в «одноповерховій» Америці – котеджах, розміщених у приміській зоні.

 

  1. У США «народилися» й поширилися світом гамбургери, джинси, джазова музика та ковбойські фільми.

 

  1. Острів, на якому розташований Манхеттен, що став частиною Нью-Йорка, колись був викуплений в індіанців білими переселенцями за суму, що дорівнювала там 24 доларам США.

 

  1. Канада – одна з найменш населених країн світу. Середня густота населення становить лише 3 особи на км².

 

  1. Символом Канади є цукровий клен – дерево заввишки 40 м. У березні, роблячи насічки на стовбурах, з них добувають сік, який містить 4 % цукру. З нього виготовляють кленовий сироп. Щоб зварити 1 л сиропу потрібно 40 л соку.

 

  1. Канада – друга за площею території країна світу, її єдиним сусідом є США.

 

  1. Канада – батьківщина хокею з шайбою. Національна збірна Канади – багаторазовий чемпіон світу з хокею. А в Торонто створено зал хокейної слави.

 

  1. Країни Центральної Америки разом з усіма країнами Південної Америки утворюють регіон, який називають Латинською Америкою. Населення там розмовляє здебільшого іспанською і португальською мовами, що мають латинське походження.
docx
Додано
11 листопада 2023
Переглядів
8762
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку