Цікавинка "50 фактів про Південну Америку"

Про матеріал
Використання на всіх етапах уроку географії цікавинок про природу різноманітних куточнів Землі дає можливість поглибити знання учнів про закономірності розвитку природи нашої планети, сформувати в них відповідальне ставлення до природних ресурсів Землі, виховати пізнавальну активність, ініціативність та інтерес до географічної науки.
Перегляд файлу

50 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО ПІВДЕННУ АМЕРИКУ

 

  1. Площа Південної Америки становить 17,8 млн. км² (разом з островами – 18,28 млн. км² (4 місце).

 

  1. За формою материк віддалено нагадує виноградне гроно на «гілці» Панамського перешийка, який є сухопутним мостом між обома Америками.

 

  1. Екватор перетинає Південну Америку в її північній частині, тому більша частина території континенту розташована в Південній півкулі.

 

  1. Єдиний великий острів Вогняна Земля розташований біля південного краю «виноградного грона» в однойменному архіпелазі й відділений від материка вузькою й звивистою Магеллановою протокою

 

  1. На одному з островів архіпелагу в океан виступає мис Горн – крайня південна точка цієї частини світу, за якою лежить найширша у світі протока, яка носить ім’я знаменитого пірата, дослідника й флотоводця англійського флоту сера Френсіса Дрейка.

 

  1. Протока Дрейка завширшки в 1 000 км відокремлює Південну Америку від Антарктиди й славиться лютими штормами, характерними для цих широт Південної півкулі.

 

  1. Максимальна довжина материка із заходу на схід 5 150 км, а з півночі на південь – 7 362 км.

 

  1. Із заходу на схід континент практично повністю перетинає найповноводніша ріка світу Амазонка, тут розташована найбільша на планеті Амазонська низовина, на якій розкинувся найбільший масив вічнозелених екваторіальних лісів – амазонська сельва.

 

  1. Уздовж західного узбережжя материка простягнулося найбільше гірське пасмо Землі – Анди з найвищою вершиною Західної півкулі Аконкаґуа (6 960 м).

 

  1. Клімат амазонської рівнини, мабуть, найвологіший і найспекотніший на Землі, зате з іншого боку Анд до південного краю материка пролягла смуга сухих пустель і напівпустель, де випадає найнижча на нашій планеті кількість атмосферних опадів.

 

  1. Середня висота над рівнем моря – 580 м.

 

  1. Максимальна зареєстрована температура +48,9º С (Рівадавія, Аргентина).

 

  1. Мінімальна зареєстрована температура – 33º С (Сарменто, Аргентина).

 

  1. Максимальна кількість опадів на рік  - 8 989 мм (Кібдо, Колумбія).

 

  1. Мінімальна кількість опадів на рік – менше 1 мм (Аріка, Чилі).

 

  1. Найбільша країна за площею, яку займає – Бразилія (8 512 тис. км²).

 

  1. Унікальна природа Гвіанського нагір’я послужила основою для створення роману А. Конан-Дойля «Загублений світ». На те, що цей район материка дійсно важкодоступний, вказує той факт, що витоки р. Оріноко були виявлені тут усього кілька десятиліть тому.

 

  1. «Анди» у перекладі з мови інків означає «мідні гори». На заході Південної Америки розташований знаменитий «мідний пояс» із найбагатшими родовищами цінного металу.

 

  1. На увесь світ славиться своїми найбагатшими родовищами смарагдів Колумбія.

 

  1. Басейн Амазонки займає площу, що дорівнює площі Австралії, а сама протікає територіями Болівії, Перу, Еквадору, Колумбії та Бразилії.

 

  1. Після злиття із притокою Укаялі ширина русла Амазонки досягає 1,5 км, у середній течії – близько 5 км, у нижній – 20, а перед гирлом досягає 80 км.

 

  1. Глибина Амазонки в середній течії близько 70 м, а в нижній перевищує 90 метрів.

 

  1. У водах «суперріки» живуть 2 тис. видів риб – третина всієї прісноводної фауни Землі, і рідкі види прісноводних ссавців.

 

  1. Вплив Амазонки на клімат не лише Південної Америки, а й усієї планети можна порівняти тільки із впливом океанічної теплої течії Гольфстрім.

 

  1. У глибокій западині на висоті 3 812 м розташоване найбільше й найвідоміше з високогірних озер світу – Тітікака, яке, як вважають учені, у минулому було частиною океану.

 

  1. За багато кілометрів від Атлантичного узбережжя Амазонка розпадається на безліч рукавів і утворює одну із найбільших у світі дельт – площею близько 100 тис. км² і завширшки понад 300 км.

 

  1. У дельті Амазонки розташований найбільший у світі річковий острів Маражо площею 48 тис. км².

 

  1. По пустелі Атакама можна проїхати сотні кілометрів, не знайшовши жодних ознак рослинності.

 

  1. Територія найбільших 5 держав материка – Бразилії, Аргентини, Перу, Колумбії й Болівії – перевищує мільйон км².

 

  1. На півдні Аргентини в провінції Патагонія розташоване унікальне озеро Архентіно – єдине у світі місце, де можна побачити прісноводні айсберги.

 

  1. Найдовша притока у світі – ріка Мадейра, яка впадає в Амазонку. Довжина цього потоку становить 3 380 км.

 

  1. Водоспад Ігуасу на кордоні Бразилії й Аргентини – із числа найбільших у світі. Гігантський потік зривається у напівкруглу ущелину з висоти 80 м, утворюючи 275 окремих водоспадів.

 

  1. Місцевість Байя-Фелікс у Чилі вважається однією з найбільш дощових на Землі. Впродовж року тут було зареєстровано 325 дощових днів.

 

  1. Міста Арика та Ікіке (Чилі) є найпосушливішими місцями світу. Середня річна кількість опадів становить відповідно 0,8 мм, а в Ікіке дощів не буває роками.

 

  1. Найвищий водоспад світу Анхель (1 054 м) знаходиться на річці Чурун (басейн р. Оріноко).

 

  1. Перу вважається однією з найбільших «індійських» країн Південної Америки. Корінні жителі становлять близько половини населення, ще третина – метиси, а нащадки європейців, насамперед іспанців, становлять усього 15 %.

 

  1. Бразилію недарма називають країною змій. Вони буквально кишать у сельві. А от жителі сіл намагаються тримати в себе вдома удавів, яких бояться отруйні змії.

 

  1. Дві притоки головної річки Аргентини – Парани носять назви, дані на честь суміжних країн – Уругваю і Парагваю.

 

  1. 1 січня 1502 року кораблі експедиції, у складі якої був А. Веспуччі підійшли до гирла великої річки в Південній Америці, якій дав назву Ріо-де-Жанейро.

 

  1. Назва найвідомішого міста Бразилії Ріо-де-Жанейро в перекладі з португальської означає «Січнева річка». Насправді, річки поблизу немає, за неї прийняли бухту Гуанабара португальці, які висадилися там саме 1 січня 1502 року.

 

  1. Фраза «земля без лісів» перекладається мовою індіанців Південної Америки як пампа.

 

  1. На території сучасного Парагваю живе невелике плем’я гуайяків, що вирізняється світлою шкірою та світлим волоссям. Відносно недавно в прилеглих джунглях було виявлено 140 невеликих печер з наскельними написами мовою вікінгів.

 

  1. В Аргентині альпіністів називають «андіністами».

 

  1. Спочатку кілька гірських струмків, потім Апурімак, потім Ене, Тамбо, Укаялі, а всі разом … Амазонка (назви річки від витоків).

 

  1. У бразильському місті Манаус проводяться змагання броненосців. Учасникам цих змагань вішають на шию мініатюрні датчики радіосигналів, адже тварини змагаються в тому, хто глибше зариється в ґрунт.

 

  1. У глибині Амазонії мешкає понад 200 індійських племен, які говорять 120 мовами.

 

  1. Колумбія – єдина південноамериканська країна, яка має вихід до двох океанів: Атлантичного і Тихого.

 

  1. У Парагваї державною мовою є іспанська, але спілкуються нею тільки в адміністративних установах.

 

  1. За максимальної ширини в 355 км відстань між крайніми північною й південною точками Чилі перевищує відстань від Києва до Лісабона.

 

  1. Бразильський космодром Алькантара розташований в районі екватора, що дає можливість при запусках на навколоземні орбіти використовувати обертання Землі та економити пальне.
docx
Додано
7 жовтня 2023
Переглядів
6621
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку