"Цікаво про Сонце" для любителів пізнавать природознавство

Про матеріал
Цікаво про Сонце. Здавна людину цікавило все незнайоме і незрозуміле. Найближча зоря до планети Земля- Сонце. Скільки в ній несподіванок, загадок, ціковостей. Цей матеріал допоможе вчителю природознавства, пізнай природу, астрономії, класному керівнику для годин спілкування, керівнику гуртка.
Перегляд файлу

Цікаві факти про Сонце

Сонце – це зірка в центрі нашої Сонячної системи. Воно відповідає за клімат і погоду на Землі.

Сонце – це всі кольори, змішані разом, тому воно здається білим для наших очей.

Сонце складається з водню (70%) та гелію (28%).

Сонце – це зірка G2V основної послідовності (або Жовтий гном).

Сонце проковтне Землю. 
Коли Сонце спалить увесь свій водень, воно продовжить спалювати гелій ще на 130 мільйонів років. За цей час вона розшириться до того, що охопить Меркурій, Венеру та Землю. На цьому етапі Сонце стане червоним гігантом. Після фази червоного гіганта Сонце розпадеться. Воно збереже свою величезну масу з приблизним розміром у нашу планету. Коли це станеться, воно стане білим карликом.

Сонце в 109 разів ширше за Землю і в 330 000 разів масивніше.

Сонце – це зірка в центрі нашої Сонячної системи. Воно відповідає за клімат і погоду на Землі. 

 

Сонце – це майже ідеальна сфера з різницею в діаметрі всього 10 км між полюсами та екватором. Середній радіус Сонця – 695 508 км (Землі – ​​109,2), з яких 20–25% – займає ядро.

 

Мільйон планет розміру Землі міг би поміститися всередині Сонця.

Порожнє Сонце вмістило б близько 960 000 сферичних Земель. Якщо втрамбувати їх всередині, не витрачаючи місця, то приблизно 1300 000 таких планет помістилося б всередині Сонця. Площа поверхні Сонця в 11 990 разів перевищує площу Землі.

Сонце рухається зі швидкістю 220 кілометрів в секунду. 
Сонце знаходиться в 24000-26000 світлових років від центру галактики. Сонце знадобиться 225-250 мільйонів років, щоб виконати повну орбіту навколо центру нашої галактики “Чумацький Шлях”. 

Відстань від Сонця до Землі змінюється протягом року. 
Це тому, що Земля рухається по еліптичній орбіті навколо Сонця. Відстань між двома тілами коливається від 147 до 152 мільйонів кілометрів.

Сонце – середнього віку. 
Приблизно за 4,6 мільярда років Сонце вже спалило близько половини свого запасу гідрогену. У нього залишається достатньо, щоб продовжувати спалювати водень протягом 5 мільярдів років. В даний час Сонце – це тип зірки, відомий як Жовтий гном.

Хімічний склад

Хімічний склад (за кількістю атомів) визначено з аналізу сонячного спектра:

водень становить близько 90 %,

гелій — 9,88 %,

інші елементи — порядку 0,1 %, зокрема: на 1 млн атомів водню припадає 851 атом кисню, 398 вуглецю, 123 неону, 100 азоту, 47 заліза, 38 магнію, 35 кремнію, 16 сірки, 4 аргону, 3 алюмінію, по 2 атоми нікелю, натрію і кальцію, а також зовсім небагато всіх інших елементів.

Речовина Сонця дуже іонізована, тобто атоми втратили свої зовнішні електрони й разом з ними стали вільними частинками іонізованого газу  плазми

 

Сонце має дуже сильне магнітне поле. 
Цікаві факти про Сонце були б не повні без згадки про сонячні плями. Магнітна енергія, що виділяється Сонцем під час магнітних бур, викликає сонячні спалахи. Ми бачимо це як сонячні плями. У сонячних плямах магнітні лінії крутяться, наче смерч на Землі.

Сонце породжує сонячний вітер. 
Вітер – потік заряджених частинок. Він рухається приблизно 450 кілометрів в секунду через Сонячну систему. Сонячний вітер виникає, коли магнітне поле Сонця поширюється в космос.

Діаметр

Видимий кутовий діаметр Сонця дещо змінюється через еліптичність орбіти Землі. У середньому він становить близько 32' або 1/107 радіана, тобто діаметр Сонця дорівнює 1/107 а.о., або приблизно 1 400 000 км. Згідно з останніми спостереженнями НАСА, радіус Сонця становить 696 342 км із похибкою 65 км

Еволюція Сонця

Сонце є зорею третього покоління (популяції I) із високим вмістом металів, тобто, воно утворилося з речовини, яка була збагачена важкими елементами, що утворилися в надрах зір першого й другого поколінь (відповідно популяцій III і II).

Поточний вік Сонця (точніше — час його існування на головній послідовності), оцінений за допомогою комп'ютерних моделей зоряної еволюції, дорівнює приблизно 4,57 млрд років.

Вважається, що Сонце сформувалося приблизно 4,59 млрд років тому, коли стиснення під дією сил гравітації хмари молекулярного водню призвело до утворення зорі типу T Тельця.

Зоря такої маси, як Сонце, має перебувати на головній послідовності близько 10 млрд років. Таким чином, зараз Сонце перебуває приблизно в середині свого еволюційного шляху. На сучасному етапі в сонячному ядрі відбуваються термоядерні реакції перетворення водню на гелій. Щосекунди близько 4 млн тонн речовини перетворюється на променисту енергію, в результаті чого генерується сонячне випромінювання й потік сонячних нейтрино.

Температура всередині Сонця може досягати 15 мільйонів градусів Цельсія. 
Енергія виробляється в ядрі Сонця шляхом ядерного синтезу, коли водень перетворюється на гелій. Гарячі об’єкти розширюються, Сонце б вибухло, якби не його величезна гравітаційна сила. Температура на поверхні Сонця близько 5600 градусів Цельсія.  

Світлу від Сонця потрібно вісім хвилин, щоб дістатися до Землі. 
Сонце – знаходиться на середній відстані у 150 мільйонів кілометрів, а світло рухається зі швидкістю 300 000 кілометрів в секунду. Це дає нам приблизний час в 500 секунд, або вісім хвилин і 20 секунд. Хоча ця енергія досягає Землі за кілька хвилин, щоб пройти від ядра Сонця до його поверхні їй знадобиться вже мільйони років.

 

docx
Додано
30 грудня 2022
Переглядів
939
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку