Цвілеві гриби. Значення цвілевих грибів у природі та житті людини

Про матеріал
Описано цвілеві гриби, види цвілевих грибів. Яке значення цвілевих грибів у природі та житті людини
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Цвілеві гриби.

Номер слайду 2

Цвілеві гриби — це здебільшого мікроскопічні організми, які утворюють нальот — плісняву. Вони псують продукти харчування, виділяють токсичні для організму людини речовини. Цвілеві гриби.

Номер слайду 3

Мукор. Якщо хліб пролежить кілька днів у теплому вологому місці, на ньому з'являється білий пухнастий наліт, який через деякий час темніє. Це пліснявий гриб-сапрофіт мукор. Цей гриб часто поселяється також на фруктах, овочах, на кінському гної. Його грибниця складається з одної достатньо розвиненої та розгалуженої клітини з безліччю ядер. Вона пронизує хліб і висмоктує з нього поживні речовини. Розмножується мукор обривками грибниці або спорами.

Номер слайду 4

Розмноження: нестатеве (спорами), причому дрібні та легкі спори розносяться вітром. Кольори плісняви: чорна, біла або кольорова (синьо-зелена, темно-сіро-зелена, золотисто-жовта).

Номер слайду 5

Будова мукора. Гіфи. СпорангіїСпори

Номер слайду 6

Мукор під мікроскопом.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Цвілевий гриб пеніцил.

Номер слайду 10

Пеніцил. Гриб-сапрофіт. Міцелій пеніцила багатоклітинний. При нестатевому розмноженні у конідієносцях, утворюються спори — конідії. Пеніцил виділяє речовини, які вбивають бактерії. Цю властивість гриба відкрив у 1928р. А. Флемінг. Саме з пеніцилу було зроблено перший антибіотик. Пеніцил також використовують для виготовленні французьких сирів, які мають специфічний запах.

Номер слайду 11

Цвілеві гриби роду аспергіл. В більшості своїй аспергіли є сапротрофами і поселяються на хлібі, варенні, шпалерах у вологому приміщенні. Пліснява має темносірий, блакитний, зелений кольори. Будова аспергілу схожа з будовою цвілевих грибів пеніцилу. Вегетативне тіло має вигляд гіллястого міцелію, що пронизує субстрат. Спори утворюються у конідієносцях.конідієносці аспергілу

Номер слайду 12

Серед аспергілів є збудники захворювання аспергільоз. Проникнення грибка — через верхні дихальні шляхи. Характерна симптоматика захворювання розвивається при ураженні дихальної, нервової систем, шлунково-кишкового тракту людини. Певні види аспергілів використовують для отримання лимонної кислоти.

Номер слайду 13

Аспергіл.

Номер слайду 14

Цвілеві гриби роду аспергіл. Серед грибів роду аспергіл є паразити людей і тварин. Вони спричинюють таке захворювання, як аспергільоз. Він розвивається в більшості випадків у людей, що страждають на імунодефіцит. Шлях проникнення грибка — через верхні дихальні шляхи.

Номер слайду 15

ДріжджіДріжджі - група одноклітинних грибів, які не утворюють міцелію внаслідок переходу до проживання у рідких і напіврідких субстратах, багатих на органічні речовини. Етанол + вуглекислий газ. Етанол. Вуглекислий газпивовинохліб. Нестатеве розмноження дріжджів - брунькуванняядровакуолянове ядробрунькабрунька У клітинній оболонці відсутній хітин

Номер слайду 16

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
22 вересня 2023
Переглядів
2847
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку