"Ця казка з холодною назвою уже 180 років зігріває мільйони дитячих сердець у всьому світі"

Про матеріал
Казці Г. К. Андерсена "Снігова Королева" виповнюється 180 років. Пропоную додаткові матеріали для вивчення твору, взяті із відкритих джерел.
Перегляд файлу

  «Казка з холодною назвою уже 180 років зігріває

        мільйони дитячих сердець у всьому світі»

   Додаткові матеріали для вивчення «Снігової Королеви»

1. У 2000 році у видавництві «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» вийшло видання «Снігової Королеви» з ілюстраціями Владислава Єрка. У 2006 році книжка здобула нагороду Фонду Ганса Крістіана Андерсена ─ «Найкраща дитяча книжка».

 

 

2. У Києві у грудні 2023 року була відкрита імерсивна виставка-казка «Снігова Королева»  унікальне льодове королівство. Експозиція  із 15 скульптур, на виготовлення яких пішло понад 100 т льоду. Тут можна було побачити і величний палац Снігової Королеви, прогулятися квітучим льодовим садом, взяти участь у справжній зимовій казці.

 

 

3. За сюжетом казки Андерсена, Снігова Королева проживала у Фінляндії і щовечора запалювала блакитні бенгальські вогні. А її найулюбленіший палац був біля Північного полюса – на острові Шпіцберген.

 

 

4. Дяків Сергій «Сніжна Королева»

 

Укрились інеєм дерева,

Затихло місто, наче спить.

У санях Сніжна Королева

Кудись поспішливо летить.

 

Холодний погляд, сірі очі,

Збілілі щоки і вуста.

Без почуттів її щоночі

До себе кличе Пустота.

 

Замерзло серце, тихо спить,

Відсутній біль, відсутній жаль.

Воно не плаче й не горить,

Перетворилось на кришталь.

 

Нема нікого в Королеви,

Завжди одна, завжди сама.

У володіннях кришталевих

Нема тепла, лише зима.

 

        

5. Образ Снігової Королеви в цитатах

 

* «Вона літає там, де найгустіше сніжинок. Вона більша від усіх і ніколи не лишається на землі, а відлітає на чорну хмару. Інколи ночами пролітає вона вулицями міста і заглядає у вікна, от вони від того і вкриваються крижаними візерунками, як квітами.»

* «Шуба і шапка на ній були із снігу – це була жінка висока, струнка, сліпучо-біла.»

* «І вона посадила хлопчика до себе в сани і загорнула своєю шубою.»

* «О, поцілунок її був холодніший за кригу!»

* «Снігова Королева ще раз поцілувала Кая, і він забув і Герду, і бабусю, і всіх удома.»

* «Вона була прекрасна! Розумнішого, чарівнішого обличчя він не міг собі уявити. Тепер вона не здавалася йому більш крижаною, як тоді, коли з’явилася за вікном і кивала йому. Тепер уже все в ній здавалося йому довершеністю. Він зовсім не боявся її.»

* «Доведеться пройти миль сто, поки дістанетеся Фінляндії, де Снігова Королева живе на дачі і щовечора запалює блакитні бенгальські вогні.»

 

         

* «Маленький Кай справді у Снігової Королеви, але він дуже задоволений і щасливий і думає, що це найкраще місце на світі.»

* «Герда згадала великі гарні сніжинки під збільшуваним склом, але ці були далеко більші, страшніші, вони були живі і мали різну форму. Це були передові загони війська Снігової Королеви.»

* «Стіни замка Снігової Королеви збудувала метелиця, вікна й двері пробили буйні вітри. Тут було більше сотні зал, наметених віхолами, найбільша тяглася на багато-багато миль. Північне сяйво освітлювало всі ці зали, і всі вони були такі великі, пустинні, такі крижано-холодні і блискучі! Веселі розваги ніколи не заглядали сюди…

     Посередині найбільшої пустинної безконечної снігової зали було замерзле озеро… Посередині озера сиділа Снігова Королева, коли була вдома. Вона казала, що сидить на дзеркалі розуму і що це єдине і найкраще дзеркало на світі.»

 

 

6. Кросенс

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

  

 

1

 

doc
Додано
25 січня
Переглядів
100
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку