Презентація "Давньоєгипетська держава"

Про матеріал

Матеріал презентації стане в нагоді вчителю під час вивчення теми Давнього Єгипту

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Давньоєгипетська держава

Номер слайду 2

План. Природа долини Нілу. Життя давніх єгиптян. Виникнення давньоєгипетської держави. Давньоєгипетське суспільство. Воєнні походи. Релігійні вірування

Номер слайду 3

Природно-географічні умови Єгипту. Знахолиться на території Північно-Східної Африки. На півночі омивається Середземним морем, на сході – Червоним. Ніл ( протяжність 6671 км ) починається біля самого екватора і протікає між двома пустелями, на заході- Лівійською, на сході – Аравійською.

Номер слайду 4

Пороги знаходяться у середній течії Нілу. У нижній течії Ніл тече широко, розділяючись на кілька рукавів, які з висоти пташиного польоту нагадують дельту – літеру грецького алфавіту;впадає в Середземне море.

Номер слайду 5

Єгипетська держава займала територію від Середземного морядо перших нільських порогів. Надра Єгипту багаті на корисні копалини: базальт, граніт, алебастер,шифер, золото, мідні руди.

Номер слайду 6

Навесні річки, які впадають у Ніл, несли до нього безліч решток рослин та гірських порід. У середині липня повінь досягала південних кордонів Єгипту. Рівень води підіймався на 8-14 м. від середини листопада вода поверталася в береги, а земля навколо вкривалася шаром мулу й ставала надзвичайно родючою. Колір її змінювався, і місцеві мешканці називали її Та-Кемет – Чорна земля. Там , де вона закінчувалася, починалися пустелі – з піску та каміння. Ці території єгиптяни називали Червоною землею.

Номер слайду 7

Життя давніх єгиптян. Основні занятя: Зрошувальне землеробство ( VI тис.до н.е.), за допомогою басейнової системи іригації ( !!! Іригаційне землеробство – зрошувальне землеробство, що засноване на регулюванні зволоженості грунтів шляхом зрошення або осушення полів за допомогою різних засобів.) Вирощували пшеницю, ячмінь, Укріплювали береги, будували дамби, споруджали греблі. Розвиток скотарства

Номер слайду 8

Ремісниче виробництво ( видобуток руди і металургія, каменярство, суднобудування, гончарство, ткацтво, ювелірна справа ). Розвивалося мореплавання ( хоч і поступалося фінікійському)

Номер слайду 9

Виникнення давньоєгипетської держави. Спорудження зрошувальних систем спонукало різні племена, що прийшли в долину Ніл, до згуртування так виникали сусідські общини. Кілька громад утворювали ном., які з часом переростали в область із власною територією та центром, де жив правитель та було розташоване святилище місцевого божества. Таких номів налічувалося 42. З часом номи стали об’эднуватися. В к. IV тис.до н.е. в Єгипті існувало дві великі держави – Верхній Єгипет ( на півдні ), Нижній Єгипет ( дельта Нілу )Близько 3000 р. до н.е. цар Менес створив у Єгипті єдину державу зі столицею в м. Мемфісі ( обитель бога Птаха, грецькою - Айгюптос)

Номер слайду 10

Вища влада належала царю – фараону ( з давньоєгипет. – « великий дім ») Вищі чиновники призначалися фараном ( податки, суд, поліцейські функції )

Номер слайду 11

Суспільний устрій. Фараон стояв над суспільством- усі інші громадяни уважалися рівними перед творцем і законом, відповідно, жінки мали рівні права з чоловіками.Існували рабовласницькі відносини. Давньоєгипетська етика містилася у правилах « Маат » ( грунтувалася на поняттях істини, доброчесності, порядку, справедливості, що закликали до милосердя)

Номер слайду 12

Соціальна структура

Номер слайду 13

Воєнні походи. Армія Набиралася з міцних селян-общинників. Від кочовиків-гіксосів перейнято колісниціФараонн Тутмос ІІІ ( 1504-1450 рр.до н.е.)поділив військо за родами: важка і легка піхота, бойові колісниці, кіннота. Військо поділялося на частини, кожна з яких мала свій символ- штандарт. Основна зброя- великі луки, списи, пращі, пізніше – мечі, сокири, кинджали.

Номер слайду 14

Завойовницькі походи. Під час воєн до Єгипетської держави не приєднувалися завойовані території, все залишалося на етапі пограбування і встановленням влади покірного правителя. Особливо цінувалися раби, деревина, метали, камінь, яких бракувало в самому Єгипті. За доби Середнього і Нового царства Єгипет здійснив успішні походи проти скотарських племен лівійців, Нубії ( золото, цінна деревина, слонова кістка), Сирії, Фінікії, Палестини ( мідь )

Номер слайду 15

Релігійні вірування. Віра в загробне життя. Людина складається з тіла, душі, тіні, імені та невидимого двійника КАВічне життя після смерті дарується людині, якщо про її душу добре піклуються жерціСтрах перед мертвими спричиняв особливу увагу до похоронних ритуалів – муміфікації, будівництва гробниць. Піраміда Джосера ( 2650 р.до н.е.) « праматір пірамід »Гробниця Тутанхамона

Номер слайду 16

Давньоєгипетські боги. Релігія зберігала вплив тотемізму ( обожнювали котів, крокодилів, биків ) Боги мали певні ознаки звірів;Боги уособлювали сили природи, кожному присвячувався окремий храм;

Номер слайду 17

Фараон Аменхотеп ІV ( Ехнатон )дійснив спробу утвердити віру в одного бога – Атона – бога сонячного диска, проте жержі його не підтримали.

pptx
Додано
26 жовтня 2022
Переглядів
770
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку