Презентація з всесвітньої історії на тему "Втрата Великою Британією промислової першості. Реформи Ллойд Джорджа "

Про матеріал

Презентація з всесвітньої історії на тему "Втрата Великою Британією промислової першості. Реформи Ллойд Джорджа "

План

1. Втрата Англією промислового лідерства.

2. Внутрішнє становище.

3. Ірландське питання.

4. Розкол ліберальної партії.

5. Нові тред – юніони.

6. Реформи Девіда Ллойд Джорджа.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Втрата Великою Британією промислової першості. Реформи Ллойд Джорджа

Номер слайду 2

Завдання уроку Визначити причини зміни лідерства в економічному розвитку Великої Британії. Познайомитися з особливостями внутрішньої Великої Британії в останній третині ХІХ століття. Вчитися встановлювати причинно – наслідкові зв’язки, працювати з історичними джерелами, робити висновки та узагальнення.

Номер слайду 3

План уроку Втрата Англією промислового лідерства. Внутрішнє становище. Ірландське питання. Розкол ліберальної партії. Нові тред – юніони. Реформи Девіда Ллойд Джорджа.

Номер слайду 4

Фронтальне опитування Що сприяло економічному підйому Німеччини? Назвіть особливість промисловості та сільського господарства Німеччини. Юнкерами називали? Назвіть особливості внутрішньої політики Отто фон Бісмарка. В чому проявилася зовнішня політика Бісмарка? Чому Бісмарк подав у відставку? Хто здійснював “світову політику”, у чому її особливість?

Номер слайду 5

Застаріла технічна база Використання колоній — джерела дешевої робочої сили, сировини, ринку збуту товарів Вивіз капіталів за кордон Відставання у сфері технологій Фритредерство – рух за безмитну торгівлю Лондон – фінансовий центр світу Повільні темпи монополізації Особливості економічного розвитку Великої Британії

Номер слайду 6

Внутрішнє становище Ліберальну партію підтримувала буржуазія, інтелігенція, відстоювали принципи вільної торгівлі, розширення демократичних свобод, скорочення терміну служби в армії, створення системи державної початкової освіти,1884рр. – парламентська реформа (лідер Вільям Гладстон 1870-1890-ті рр.) Консервативна партія спиралася на земельну аристократію, крупних фермерів, англіканську церкву, виступали за колоніальні захоплення, політику протекціонізму (лідер Бенджамін Дізраелі 1874-1880 рр.)

Номер слайду 7

Лідер консервативної партії Бенджамін Дізраелі  (1804-1881 рр.)

Номер слайду 8

Лідер ліберальної партії Вільям Гладстон  1809—1898 рр.

Номер слайду 9

Ірландське питання Наприкінці XIX ст. - розгорнувся масовий рух ірландців за аграрну реформу і самоуправління (гомруль). Очолив рух Чарльз Парнелл. Він використовував усі можливі парламентські методи – обструкцію (протидія нормальній роботі парламенту), позови, запити. Одночасно в Ірландії селяни, керовані Земельною лігою, розгорнули боротьбу проти англійських лендлордів. Вони нищили їхні маєтки, врожай, худобу. («Аграрні злочини») У 1886 р. уряд Гладстона вирішив внести до парламенту закон про гомруль, але його було відхилено.

Номер слайду 10

Документ З програми ірландської національної «Земельної ліги». 16 серпня 1879 р. Земля Ірландії належить ірландському народові; земля створена для того, щоб давати людству засоби для існування; ті, хто обробляє її для цього, мають незмірно більше прав на повне володіння нею, ніж ті, хто перетворює землю в предмет обміну і об'єкт для одержання вигоди або задоволення... Запитання Як ви ставитеся до гасла «Земельноїліги», що ті, хто обробляють землю, повинні мати на неї всі права ?

Номер слайду 11

Розкол ліберальної партії. Опрацюйте п.4 §20 с. 125 і визначте: Чому розкололася ліберальна партія?

Номер слайду 12

Нові тред-юніони – нові профспілки у Британії, що об’єднували робітників одного підприємства, були рішучішими, ніж старі (профспілки робітників однієї професії) 1900 р. Лондонський конгрес тред- юніоністів утворив Комітет робочого представництва з метою прямого обрання депутатів до парламенту. У 1906 р. Комітет робочого представництва був перетворений у Лейборитську партію, для захисту профспілок і надання права голосу робітникам. Нові тред – юніони.

Номер слайду 13

Реформи Ллойд Джорджа Наприкінці 1918 р. сформувався коаліційний уряд консерваторів, лібералів, лейбористів на чолі з лідером лібералів Ллойд Джорджем. Продовжував контролювати економіку. Виробництво власних продуктів харчування й сировини. 1918 р. – виборча реформа (жінки – виборчі права). Програми допомоги безробітним, житлового будівництва. 1918 р. закон про обов’язкове навчання дітей до 14 р. Надання незалежності південній Ірландії.

Номер слайду 14

Закріплення нових знань і вмінь учнів Чому наприкінці XIX cm. Велика Британія почала втрачати провідні позиції в економіці? Що таке гомруль ? Чим нові тред-юніони відрізнялись від старих? Які партії існували у Британії? За чиї інтереси боролася Лейборитська партія?

Номер слайду 15

Домашнє завдання Прочитати §20 Скласти історичний портрет В. Гладстону, Б. Дізраелі, Д. Ллойд Джорджу.

ppt
Додано
27 жовтня 2022
Переглядів
6586
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку