карлів міст , союор СВятого Леврентія

Про матеріал
Матеріал до уроку. Для завантаження натисніть кнопку "ЗАВАНТАЖИТИ" після цього перейдіть у власну папку комп'ютера та зайдіть в рубрику "завантажені" після відкрийте та користуйтеся . Бажаю успіхів !!!!!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Кафедральний собор Святого Віта та Карлів міст – найголовніші пам'ятки культури Праги»Підготувала: Учениця 7-А класу Гудир Єлізавєта

Номер слайду 2

Кафедральний собор Св. Віта.

Номер слайду 3

Собор Святого Віта є найбільшим і найголовнішим храмом Праги та Чехії, це один з найвідоміших соборів у світі, видатний взірець культового будівництва, як за технічними характеристиками, так і за художнім рівнем. Його старовинні шпилі уже понад 600 років надають особливу чарівність Празькому Граду. Собор Святого Віта будувався 600 років. У 925 р. перший храм-ротонду побудував Святий Вацлав, який похований у Соборі Св. Віта (повна назва собору – кафедральний Собор Св. Віта, Вацлава і Войтеха). Офіційно будівництво почалося в листопаді 1344 під заступництвом короля Чехії Карла IV і архієпископа Ернеста з Пардубіце і закінчено в 1929 році.

Номер слайду 4

Собор Святого Віта замислювався його творцями як фамільний склеп, місце для коронації чеських королів. Архітектура Собору Св. Віта рясніє бюстами і карнизами із зображенням представників королівської династії, єпископів Чехії та празьких архітекторів. Архітектура Собору Святого Віта вражає своїм готичною і неоготичною пишністю.

Номер слайду 5

Знадвору це будівля, що складається з декількох веж висотою під 100 метрів, величезні балкони по периметру, кругле вікно-розетта діаметром 10 метрів з біблійними малюнками, що вражають декоративністю склепіння. Всередині собору висотою 33 метри, вітражні вікна, хор і вівтар.

Номер слайду 6

Художнє оформлення каплиці Св. Вацлава просто безцінне. Нижні частини стін прикрашені 1300 дорогоцінними каменями, зробленими в Богемії. А стики між ними покриті золотом.  Декоративні готичні фрески на стінах демонструють сцени з життя святого, а також з Біблії. Карл IV був увічнений на картині, що зображує розп'яття Ісуса Хреста. Фрески покривають область більше 230 квадратних метрів.  Посередині каплиці знаходиться красиво прикрашена могила святого Вацлава, пов'язана з вівтарем. Священні реліквії святого знаходяться в скрині на надмогильній плиті.  Позаду дверей, в південно-західному куті є сходи, які ведуть в так звану кімнату для коронаций, котра охороняється найбільш ретельно. У цій кімнаті знаходяться Королівські Коштовності Чеської республіки.

Номер слайду 7

Собор Святого Віта є основним архітектурним та історичним пам’ятником стародавньої Праги, духовним орієнтиром Чехії, місцем паломництва католиків з усього світу. У Празькому Граді у Градчанах проходять різні фестивалі та виставки.  Поблизу Собору Святого Віта розташована знаменита платна Злата вуличка, відома своїми маленькими будиночками-карликами, вбудованими в кріпосну стіну. На Золотий вуличці розташовані сувенірні крамниці, виставки та галереї.

Номер слайду 8

Собор Святого Віта в Празі – це колиска раннього готичного стилю, де збереглися шедеври архітектури і мистецтва, і де покоїться прах тисячолітньої історії. Собор Святого Віта є найбільшим і найголовнішим храмом Праги та Чехії

Номер слайду 9

Карлів міст –одна з найголовніших пам’яток Праги. Карлів міст будували в період від 1357 по 1380 роки, і аж до 1841 року це був єдиний кам'яний міст у Празі. Його споруджували на місці романського мосту королеви Юдити, побудованого в 1170 році і знищеного повінню 1342 року.

Номер слайду 10

Міст будували за наказом короля і імператора Карла IV, а першим архітектором і будівельником був знаменитий зодчий Петро Парлерж. Цей чудовий архітектор побудував також мостову вежу на правому березі річки Влтави з боку празького Старого Міста і прикрасив її своїми скульптурними роботами. Ця башта разом з мостом та двома мостовими вежами на лівому березі річки утворюють ансамбль готичної архітектури виняткової краси. Будівництво Карлова моста доручили відомому в той час архітекторові Петрові Палержу.

Номер слайду 11

Міст тримається на 16 опорах. Його довжина 516 м, ширіна10 м. Названий він на честь імператора Карла IV, який, власне, і наказав в 1357 році почати його будівництво. 

Номер слайду 12

У 1974 році владою було прийнято рішення зробити Карлів міст пішохідним. Сьогодні він повністю «належить» торговцям живописом, вуличним музикам і художникам, продавцям сувенірів і прикрас ручної роботи. Гуляючи по ньому кожен турист отримає незабутні враження - від дивовижних пейзажів веж і скульптур і, звичайно, торгуючись з продавцями дрібничок і по-справжньому цінних творів мистецтва. Тому для гостей Праги відвідування Карлова моста - це свого роду приємний обов'язок, і навряд чи можна знайти людину, яка б від неї відмовився.

pptx
Додано
31 жовтня 2022
Переглядів
237
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку