Дебати: " Батьки і діти. Бережіть собори душ своїх, друзі!"

Про матеріал
Даний сценарій дебатів по питанню взаємовідношень батьків і дітей зроблений у формі виступів людей в масках. Можна використовувати в школі як виховний захід для учнів, на батьківських зборах для батьків.
Перегляд файлу

 

Дебати : «Батьки і діти. Бережіть собори душ своїх, друзі!»

 

Епіграф: «Моя душа - розбите чаєня.

Не наступіть на нього серед дня.

Моя душа - як та ромашки в полі

 Не рвіть знічев’я, не завдайте болю».

 

     Ведуча. В древньому Римі діти вважалися особистістю батьків, і батьки могли їх продавати, викидати чи вбивати на свій розсуд. Навіть в нашій чудовій країні не слухняність дітей колись каралась жорстоко.

Погляди суспільства на дітей з часом стали більш цивілізованими, але все ж ще далекі від ідеальних.

Починаючи з 60-х років були прийняті закони захищаючі дітей від тих батьків, які не брали на себе і малої долі у вихованні дітей. І все ж багато дітей неповнолітніх піддавалися поганому відношенню, а деякі діти і їх багато, які навіть помирали від побоїв та інших актів насилля.

 Скажу відверто, є  особливі діти, але є і погані батьки з якими абсолютно не можна спілкуватися, батьки не можуть дати дітям любов, захист, керівництво - все те, що кожна дитина по праву отримує від матері і батька, некомпетентні батьки.

   Дорослим прийнято довіряти, але деяким дорослим абсолютно не можна. Як ви зможете і самі переконатися пізніше, дорослість зовсім ще не є гарантією зрілості.

    Коли з  Інтернету, телебачення ми дізнаємося що якась дитина стала жертвою поганого відношення зі сторони батьків, ми проявляємо співчуття в основному батькам. Якщо з підлітком погано поводяться, значить він цього «заслужив», «довів»  і батьки знають як виховати свою дитину, інколи, можливо і  пряжкою.

А багато випадків  насильства по  відношенню до дітей взагалі залишаються не розслідуваними: важко повірити що, батьки можуть мучити свою власну плоть і кров. Які ж батьки цим займаються?

- Статистика показує, що 75% дорослих, які жорстоко відносяться до своїх дітей, самі в дитинстві були жертвами жорстокого відношення, їх дитинство було облишене тепла і любові.

    Як правило, це люди не впевнені в собі, недовірливі, вони намагаються відмежувати себе і свою сім’ю від оточуючих. Вони занадто вимогливі по відношенню до своїх дітей і не можуть з ними нормально спілкуватися. Близько половини таких батьків - жертва алкоголю та наркотиків.

- Сьогодні в нашій студії запрошені гості, які повідають нам свої історії, але вони побажали залишатися в масці.

     І для того, щоб допомогти нашим героїням прийняти правильне рішення ми

запрошуємо на сцену учасників дебатів стверджуючу і заперечуючи сторони, а також групу експертів, які підведуть підсумок почутого і дадуть пораду нашим учасницям.

 

 

          І. Виходить маска1. Сідає на  стілець.

 

Опис : http://mailbox.gazetevatan.com/MailFoto/14_19_0048669_4.jpgДобрий день. Моя проблема на перший погляд ніби і не складна, але мене вона дуже хвилює. Я живу ніби в благополучній сім’ї. Але мої батьки дуже строгі, занадто вимогливі, вони постійно до мене придираються, ніколи не приласкають. Коли я була меншою, мене ставили в куток і на піднятих руках я тримала свій маленький стільчик. Потім мене замикали в темній кімнаті і вимикали світло. А згодом за найменшу провину мені відмовляли в красивому, модному одязі. І коли мої подруги ходили в джинсах, я ходила в звичайних чорних брюках, коли мої однолітки мали гаджети в мене був старенький телефон.

  Батьки мене не б’ють, але достають так, що краще вони мене побили, чим так морально доставать.

 Моя мама сама вирішує з ким мені дружити, а з ким ні, бо вона краще знає. Але ж це моє життя, мені 15 років. Якщо я піду до подружки і запізнюся додому на 5 хвилин, мама мене вже розшукує, батько забороняє мені дивитися мої улюблені серіали «Буремний шлях», «Хлорисинту». Може вимкнути телевізор посеред фільму, заглядає в ноутбук , перевіряючи на якому сайті я сиджу і сідає перевіряти уроки, чи я їх повчила. Одного разу  батько влетів в мою кімнату. «Це не кімната, а свинюшник» -  помахом руки він скидав зі столу гори книг, куча одягу, що валялася на стільці полетіла вслід за книгами. Він кричав, спотикався об книги, які вже і так були на підлозі, заодно скинув мене з ліжка, висипав над моєю головою сміттєве відро, сів у крісло і велів все це негайно прибрати. Добре, що прийшла мамам і заспокоїла батька. Я не можу жити з своїми батьками, а застрелити жалко.

1.1 Стверджуюча сторона.

 В даному випадку ми побачили одну із форм жорстокої поведінки з дітьми - це емоційна  травма.

Наша маска правильно піднімає питання, що вона вже не маленька дівчинка і може сама дати собі раду. Батьки не повинні її постійно контролювати, адже потрібно і довіряти. Це щодо випадку з затриманням у подруги. І що за комендантський час? Вони хоч і затрималась, але ж батьки знають де вона.

2.1 Заперечуюча сторона.

  В будь-якому випадку завжди пам’ятай, що якщо затримуєшся,   подзвони батькам. Кращий спосіб отримати більшу свободу - довести, що ти розумієш її логічний зв’язок з великою відповідальністю. Отже, комендантський час - це міра безпеки, а не засіб катування.

1.2 Стверджуюча сторона.

      Кожного з нас батьки виховують по-різному, одним страшними криками, інших биттям, інших забороною на прогулянки. Але слід пам’ятати, що покарання повинно відповідати злочину. Наприклад, є велика різниця, коли ти забув свої носки на обідньому столі у кухні і тим, що ти забув виключити газ. Тому, я вважаю, що батько був не правий, коли висипав сміттєве відро у кімнаті, можна було б і спокійно сказати: «Прибери у своїй кімнаті». Не можна вимагати від дитини досконалості.

2.2 Заперечуюча сторона.

      Ціль покарання - дати зрозуміти, що зроблене не правильно, хоч багато хто з батьків не правильно підбирає покарання. Чому б нашій героїні самій без нагадування не прибрати в  своїй кімнаті, та і не тільки в своїй, тоді б і цієї сварки не було б.

      Я вважаю, що батько правильно поступив. Якби в моїй кімнаті весь час був би такий безлад, мій би батько мені на голову висипав би сміттєве відро. Тобі потрібно якось пояснити по-іншому, раз ти слів не розумієш.

Спробуй без нагадування сама кожен день прибирати свою кімнату і побачити , що з цього вийде. У кожного повинні бути свої обов’язки.

1.3. Стверджуюча сторона.

     Батьки не повинні вмішуватися в особисті справи дитини з ким гуляти, з ким дружити. Це особиста справа. Як можна заставити дружити з тією людиною, в якої з тобою не має спільних інтересів, яка тобі не цікава. І яка мама може краще знати з ким тобі дружити? Батькам потрібно ще раз пояснити, що людина сама може вибирати з ким їй дружити.

2.3. Заперечуюча сторона.

  Батьки часто бачать небезпеку, яку ти або не усвідомлюєш, або зменшуєш. Я зовсім не призиваю не довіряти людині, але коли ви купляєте телевізор ви його роздивляєтесь, перевіряєте всі програми, дивитесь техпаспорт. А коли ти дружиш з дівчинкою чи хлопцем, це нормально коли батьки цікавляться, хто ця людина, хто її батьки, де  працюють і т.д. Масці я порадила б поговорити з батьками і розповісти про свого друга чи подругу, чим займається, де навчається, а ще краще запроси свою подругу до себе додому на чай, щоб батьки могли з нею поспілкуватися і самі переконатися, що вона класна.

1.4. Стверджуюча сторона.

    У цій сім’ї я не бачила поваги зі сторони батьків до своєї доньки. Вони не рахуються з її думкою, вони її не сприймають як особистість, принижуючи її гідність. При них вона відчуває себе забитим кошеням, на якого всі виливають свій гнів. Я не хочу обвинувачувати батьків у всіх їх недоліках, але багато із страхів і непорозуміння з батьками маски - це непередбачена поведінка батьків. В даному випадку наша героїня є всього мішенню гніву, а не причиною. Те, що батько вимикає телевізор під час перегляду улюбленого серіалу - це насамперед зневага над дочкою, неповага, приниження її. Цим батько підкреслює свою зверхність, свою силу, викликаючи цим не повагу до себе, а озлоблення і ненависть.

2.4 Заперечуюча сторона.

   Чи й не трагедія. Батько не дозволив дивитися телевізор. Він що у тебе кусок хліба забрав? Ти занадто драматизуєш все. Наша героїня можна сказати, що замкнута особистість. Вона мало спілкується з батьками звідси і постійна недовіра, контроль за нею. Якби вона прийшла і сказала, я вже повчила уроки і зараз подивлюся телевізор, будь-ласка не відволікайте мене, або я ще не всі уроки повчила, але стомилася, тому я подивлюся серіал, відпочину трішки, а потім продовжу вчити уроки. То всього цього не було б. Батько не виключив би телевізор посеред фільму. Тому нашій героїні я побажаю повернутися до батьків обличчям, в даному випадку вони тобі зла не бажають.

Заключне слово експертів.

1. Якщо твої взаємовідносини з батьками склалися невдало, ти повинна сама намагатися знайти ключ до спілкування. Це саме краще вирішення. Зроби крок назустріч. Постарайся бути хоч трішки передбачуваною і ні в якому разі не веди себе  зверхньо і нагло, на замикайся в собі, ти це зможеш, я знаю. Управляй своїм настроєм і спокійно пояснюй свою позицію.

2. Вимагати, скулити,  хникати - значить вести себе по-дитячому, а ти ж хочеш переконати батьків що з тобою потрібно переконатися як з дорослою! Ніхто не говорить, що це дуже легко. Коли батьки починають розуміти, що їх викидають з кругу спілкування, вони зазвичай сунуть свого носа у всі твої справи. Чи мають вони на це право? Так. А чи не зіграють вони в ящик, якщо розповісти все як є? Можливо. Але поки ти не наламала дров, чи поки що не завела компанію з хлопцями чи дівчатами, від яких потрібно бігти киваючи п’ятками, краще розповісти все батькам  без таємниць.

3. Мені тошно про це говорити,дівчата, якщо ви не можете розповісти своїм батькам пре свої справи подумайте: а чому? Якщо ви не хочете говорити про це зі своїми батьками будьте в крайньому разі чесні самі з собою, подумайте і рішіть в що це може обернутися.

4.У батьків свої уявлення про добро і зло, у дітей свої. Інколи у батьків уява може так розігратися, що вони самі доводять себе до істерики. Тому інколи вони задають дивні запитання, ти ж повинна спокійно на них відповідати і конфлікт буде вичерпано. Отже, нашій масці ми бажаємо зробити перший крок назустріч своїм батькам, більше з ними спілкуватися, виконувати свої обов’язки по господарству і кожен раз коли батьки починають кричати на тебе ти повторяй собі в умі “вони мене люблять і я їх теж люблю”. Бажаємо успіху і надіємось при наступній зустрічі ситуація в вашій сім’ї зміниться на краще.

 

   Ведуча. Жорстоке відношення до дітей тим огидніше, що жертви його повністю залежать від тих, хто їх ображає. Деякі пізнають жорстокість з самого народження і виховані в атмосфері ненависті і насилля, вони навіть не розуміють як погано з ними поводяться - вони вважають  ляпас  чи порку  паском звичайною справою. Таких дітей змушують відчувати свою провину непотрібність і одночасно обвинувачують їх у всіх сімейних проблемах, тому вони схильні зменшувати приниження та покарання чи вірити, що вони їх заслужили.

Зараз ми запрошуємо другу учасницю і послухаємо її історію.

Маска 2.

 

Опис : http://rewalls.com/pic/201111/1280x768/reWalls.com-53146.jpgДобрий день. Я слухала тільки що розповідь попередньої маски і хочу сказати, що їй ще непогано живеться. Те, що на неї кричать і не пускають гуляти - це зовсім дрібниці порівняно з моїм життям. Мої батьки жили як у казці. Дружно, мирно, кохали одне одного до нестями, любили мене. Батько служив в АТО і весь рік він листувався з моєю мамою, а вона його чекала. Після одруження обоє мали гарну роботу, яка давала добрий заробіток. Та згодом ми переїхали в  в інше місто я не знаю причини, але чи батько не витримав випробувань чи він просто зламався, але ми почали знаходити по кутках самогонку, мама її виливали. Не знайшовши випивку, батько зчиняв скандал. Мама відважно продовжувала боротися за сім’ю, в якій на той час народився мій братик Та і народження братика не зупинило батька, він уже не контролював себе. Синці від побоїв не сходили з тіла мами. П’яний батько постійно знущався з неї, він бив її всім, що попадається під руки, підвішував до стелі, погрожуючи повісити. Діставалося і нам з братом. Я приховувала під одягом синяки, шрами, а коли від удару кулаком він вибив братикові зуба, я кинулася на нього з такою люттю і ненавистю, я вже не думала, що залишусь живою, і що він мене не уб’є, але в той час, я рвала на його голові волосся, кусала його за руки, щипалася і молотила руками, як млином, і він від несподіванки сів на підлогу під стіною і тільки дивився на мене.

    Та саме страшніше і те, що коли батько тверезий, він також почав бити мене за самі малі дрібниці. Посуд не помила – ляпас,  розкидані речі в кімнаті - крик і пасок в руках. Пізно прийшла з вулиці - знову зустріч: з  паском. Довго говорю по телефону - крик. Сорочку йому не випрасувала - може штовхнути так, що залечу аж на пів кімнати. Мені дуже шкода мою сім’ю, маму, братика і мені шкода мого батька. Мама постійно плаче і хоче з ним розлучитися. Як мені врятувати нашу сімю? Я відчуваю себе ізгоєм, людиною ізольованою від зовнішнього світу, адже вдома у мене зовсім не нормальна обстановка. Я постійно контролюю себе і оточуючих, тому, що вдома давно все вийшло з-під контролю. Я стала мовчазною, всього оберігаюся - адже не має ніякої гарантії, що хтось з друзів не задумає пожартувати по поводу мого батька. Я вже змирилася жити з почуттям вини. Я думаю, що можливо, якби я була інша, то батько не був би алкоголіком, і не бився. Як мені жити далі?

1.1 Стверджуюча сторона.

    В даній ситуації ми бачимо, що щодо дитини застосовується фізична жорстокість - це і синяки, шрами, вибиті зуби. Такій дитині потрібна допомога. Я вважаю, що в той момент, коли батько буде тверезий, з ним потрібно поговорити по душах, і пояснити, як ти страждаєш від того, що він п’є, пригадати ті прекрасні часи, коли ваша сім’я була щаслива, поплач йому в плече і можливо, цим його розчулити.

2.1 Заперечуюча сторона.

      Та ти сама провокуєш в певній мірі свого батька на ті дії по відношенню до тебе. Не дратуй його. Чому ж ти знаючи, що його бісить, що ти довго говориш по телефону, виграєш і демонстративно перед ним і говориш по годині. Ти ж сама викликаєш вогонь на себе, знаючи, що він нервовий, невже так важко вчасно випрасувати йому сорочку, якщо мама не хоче цього робити, а ти хочеш зберегти сімю. Те, що тебе він б`є, я вважаю 90% ти винна сама.

1.2 Стверджуюча сторона

    Я вважаю,що розмовами, по душам тут не обмежився, потрібно нагадати батькові про його обов’язок виховувати дітей. Потрібно його налякати, визвати класного керівника, батьківський комітет школи, щоб з ним провели розмову. Після того, як він ще раз ударить, визвати поліцію і посадити його на 15 діб, можливо, це його зупинить.

    Наша героїня сказала, що її батько служив в  АТО. Він воював, залишився живий, і не дивно, що він буває нервовий. Тому треба достукатися до його душі, знайти ключ, який зміг би повернути його таким яким він був і цей ключ - це любов, співчуття і допомога. Можливо, йому слід запропонувати полікуватися від алкоголізму, а якщо не захоче, самому купити таблетки від алкоголю і підсипати йому в їжу, щоб він і не знав, що він лікується, мені говорили, що такі препарати є в аптеці.

2.2 Заперечуюча сторона.

    А що ж ти зробила щоб батько став таким як був? Ти просто споглядаєш на ситуацію, яка зайшла дуже далеко. В дзвони потрібно було бити набагато раніше. А ти думала, щоб і не вмішуватись і все само собою  налаштувалось.     Так не буває ти втратила час. Тому посни звинувачення не з батька, а з себе. Яку ти позицію зайняла? І чому зараз своїми діями ти провокуєш його на грубість. Зараз тобі потрібно бути миротворцем у вашій сім є, а не самій загострювати обстановку, щоб ще її за тебе були сварки у батьків.

2.3 Стверджуюча сторона.

  Те, що він воював, звичайно, дало свій відбиток на його психіку, але це його не  виправдовує. Це що ж виходить після Великої Вітчизняної війни,Афганської війни  чоловіки, які пройшли те ж пекло повинні повернутися всі алкоголіками і не врівноваженими. Я вважаю, що батько нашої маски, людина слабка духом. Потрібно звернутися до його друзів, які воювали в  АТО, які не п’ють і не б’ються, нехай вони з ним поговорять на їхній дорослій чоловічій мові.

  Ти повинна підтримувати свою маму, бути їй і братикові опорою. Попробуйте, коли батько прийде п’яним закритися в іншій кімнаті, або його закрити в іншій кімнаті і на другий день не розмовляти з ним, можливо, йому також буде погано жити самому, і якщо з ним ніхто не розмовляє, і він сам перший прийде до вас з каяттям.

2.3 Заперечуюча сторона.

    Я вважаю, що потрібно з таким батьком розлучитися. Мама зможе вийти заміж вдруге, а вас з братиком може з’явитися новий батько, який не буде вас бити і знущатися. Нерідний батько може відноситись до дітей ще краще, ніж рідний. Тому, я вважаю, що не слід чекати наступного разу, поки батько знову вас поб’є, а з ним негайно потрібно розлучитися.

1.4 Стверджуюча сторона.

  Час іде, діти ростуть. І в якому кошмарі вони живуть. Алкоголізм - це хвороба, якщо  людина не хоче лікуватися, то вона є господарем своєї долі. Якщо у тебе самої є проблеми з алкоголем чи наркотиками, ти в крайньому разі можеш розраховувати на допомогу батьків. Але коли батьки «хлещуть» без упину чи коляться, тут діти, практично, безсилі,

2.4 Заперечуюча сторона.

   Батьки у яких є проблеми, часто створюють проблеми і для своїх дітей. Тому, що проблема когось із батьків - це завжди сімейна проблема. Згадайте ті часи, коли у вас була нормальна сім’я. Потрібно боротися за свою родину. І якщо в тебе є сили боротися, коли ти прощаєш своєму батькові ті синці і душевні рани, тут ще не все втрачено і велика надія покладається саме на тебе. Від любові і лід тане. Попробуй говорити з ним, переконуй його, що він тобі потрібний.

Експерти.

1. Алкоголізм - хвороба, яка вражає всю сім'ю. Нехай в сім`ї тільки один алкоголік. Важливо, щоб ти була добре ознайомлена з тим, що стосується цієї хвороби. Але ще важливіше - усвідомити свою реакцію на батьківські п’янки. Не дратувати його своїми необдуманими діями.

Зараз розглянемо почуття, які відчувала наша героїня. Вона мріє знайти спосіб, який зміг би заставити батька зав’язати. В школі твоя думка блудить по одному і тому ж шляху - від класної дошки до батьківського алкоголізму. Що ж з ним робить? Може заховати  пляшку ? Але це не допомагає, тому, що п’яниця просто купить іншу.

2. Другий момент - ти намагаєшся приховати трагедію, обманюєш друзів, які запитують, чого твій батько спить до трьох годин дня. І ти щось придумуєш. В кінці кінців ти намагаєшся зробити так, щоб друзі взагалі не приходили до вас додому. А синці, побої і ти відчуваєш себе приниженою і ображеною. Давайте подивимось правді в очі. Такий батько не подарунок, якщо й протверезиться на час. Ти злякана, ще й тому, що алкоголізм - смертельна хвороба, тривалість життя алкоголіка на 12 років менша ніж у  тих хто не зловживає алкоголем. Ти боїшся за батька, а батько преспокійно продовжує пити.

3. Ти злишся, ти бісишся всякий раз, коли батько клянеться «зав’язати» тому, що вже зрозуміла його обіцянки пусті як і його пляшкою і навіть тоді, коли знову викинули з роботи із-за п’янки, ти хочеш, щоб проблема зникла сама по собі і віриш всьому, що збреше батько свого роду «страусина політика», «Я перестав, доцю, пити»- говорить він. Дійсно перестав і ти віриш йому, хоча в глибині душі розумієш, що він обманює. І якщо він не п’є навіть декілька тижнів, ти полегшено зітхаєш: ну от, все в порядку, хоча далеко не все в порядку, і ти це чудово знаєш.

4. В даній ситуації експерти підтримують стверджуючу сторону. Якщо ти все ще любиш батька і прощаєш йому, його бійки, то тобі потрібно за нього боротися, як саме, попробуй декілька з запропонованих варіантів стверджуючої сторони.

 

  Ведуча. Запитайте, будь - якого  поліцейського, які справи найчастіше доводиться розслідувати? Ви не повірите, але хулігани і злодії просто відпочивають порівняно з тим які пристрасті розпалюються за стінами звичайних квартир. І на жаль, це не казки, а гірка правда.

 Ще однією з форм жорстокого поводження з дітьми є сексуальна жорстокість.

  Це не тільки насилля чи статевий контакт проти волі, але це ще вуайєризм (сексуальне задоволення, отримати в результаті спостереження за оголеним тілом чи чужим статевим актом) та ексгібіціонізм (демонстрація статевих органів), а також певного чину ласки та дотики.

    Сім’ї, в яких трапляються подібні злочини, як правило, ті, в яких всі члени грають традиційні ролі: батько є абсолютним монархом і єдиним годувальником сім’ї і матері заборонена будь-яка діяльність «поза домом», а дочці заборонено заводити друзів і бігати на побачення. В таких сім’ях мати також часто є жертвою насилля - як фізичного так і сексуального.

      У багатьох випадках батько насильницьким методом оволодіває дочкою, але наскільки і огидні випадки психологічного маніпулювання, погрози – «попробуй розкажи кому-небудь, ніхто не повірить», або спокуси «хороша дівчинка, завжди хоче порадувати свого таточка», при цьому дочок задарюють подарунками, дають їм певні привілегії. Якщо дочка поскаржиться матері, мати часто не вірить їй. Матері в таких сім’ях в основному не освідченні, не володіють ніякою професією і повністю залежать в фінансовому відношенні від чоловіка. Вони бояться підірвати стабільність, залишитись без їжі, даху над головою та інше.

А зараз ми запрошуємо наступну нашу гостю.

 

Маска 3.

 

  Опис : http://rewalls.com/pic/201111/1024x600/reWalls.com-54986.jpg          Добрий день. Я жила у звичайній сім’ї , батько, мати, я і моя менша сестра, якій 10 років. Сваркою, колотнечею нікого не здивуєш, тим більше, що батько себе турботами не обтяжував, а любив заглянути до чарки. Тому батьки і розлучилися, але це не значить, що роз’їхались. Батько не поспішав шукати собі нового притулку, тому жили всі в чотирьох як і раніше в тісних стінах невеликого двокімнатного помешкання.

   Вранці мати поспішала - мусили і на роботу йти і підробітків шукати, бо ж на кого розраховувати, а безробітній батько днями вилежувався на дивані. Але цікавило батька тільки відпочинок на дивані, інтерес цей був конкретний і не зовсім батьківський. Одного вечора стомлена мати повернулася з роботи і застала в хаті безлад, стала мене вичитувати. Навіть ляснула з пересердя: скільки ж можна, ніхто нічого робити не хоче? де ти ганяєш цілими днями,чого хати не тримаєшся. І от в розпалі сварки я їй все і видала. Ми тікаємо з дому і сидимо в подружок цілими днями, тому що боїмося бути вдома. Залишаючись на одинці з нами безробітній батько розважається тим, що гвалтує нас, по черзі, змушуючи кожну спостерігати за всім, що виробляє з сестрою. Так було після 8 Березня і в квітні на його день народження, і перед Великоднем. І кожного разу він нас бив і погрожував: хоч писнете кому - задушу.

    Я довго мовчала, бо боялася, щоб ніхто не дізнався, але тепер мені не страшно, ми з мамою занесли заяву до райвідділу внутрішніх справ. Зараз слідство продовжується.

   Ведуча. Можете самі уявити, які психологічні наслідки такого поводження з дітьми, емоційні та психічні розлади, низька самооцінка і сексуальні проблем - ось самі поширені результати

1.1 Стверджуюча сторона.

   Тебе можна зрозуміти, ти мовчала, тому що боялася. Боялася ганьби, осуду однокласників, косих поглядів знайомих і боялася погроз батька. Ти була жертвою, яка відчувала себе абсолютно безпорадною, тобі просто не пощастило. Ти думаєш, що тобі не має у кого знайти захисту. Але такі люди є. Звертатись до батьків, які до тебе так відносяться немає сенсу. Якщо є доросла людина з якою ти себе відчуваєш добре, розкажи їй чи йому. Почекай , не відчаюйся, така людина є, хоча б одна, обов’язково є. Сусід чи сусідка, родич, друг сім’ї,   учитель, психолог школи, твоя бабуся - така людина обов’язково знайдеться. Вона може повідомити дільничого інспектора чи працівника служби у справах неповнолітніх. Ти могла б зателефонувати по безкоштовному телефону довіри служби у справах неповнолітніх 2-23-02, це якщо тобі важко розповісти про все дорослій людині. Люди, які приймають повідомлення довіряють тобі на слово, від тебе не вимагають доказів. На дозволяй страху перемогти тебе. Отже, якщо тебе ображають - жалійся.

2.1 Заперечуюча сторона.

1. Я не вірю, що можна потикати батькові. Чому ж ти, як покірне ягнятко піддаєшся всьому, що з тобою роблять. Як ти змогла допустити, щоб з тобою так поступили.

  Якби ти пручалась, билася, кричала, кидала у вікна різні предмети, верещала, то цього б нічого на сталося, це б його злякало. Ну, вдарив би він тебе раз чи другий, але це дрібниці, порівняно з сексуальним вимаганням. Ти сама винна в цій ситуації, що дозволила з собою так повестися. Ти не чинила опору, що дало батькові зрозуміти, що з тобою це можна робити.

1.2. Стверджуюча сторона.

    Тобі не треба було боятися і жаліти батька. Батько так не поступає з рідними дочками, тобі потрібно зразу ж заявити на такого таточка. Зразу ж після заяви в центр сім'ї та молоді чи інспекцію в справах неповнолітніх до дитини направляють свого представника, щоб розслідувати справу, якщо дитині загрожує небезпека, дитину чи підлітка направляють під тимчасову охорону, а сімейного тирана забирають в поліцію.

2.2 Заперечуюча сторона.

  Я не могла б такого допустити. Я вибачаюсь, можливо, це буде і жорстоко, але мене цікавить, чому це повторювалось не один раз. Можливо, тобі сподобалось і ти сама була не проти повторити це ще раз, тому і мовчала. Можливо, тобі було з ним добре і не таке це вже було і згвалтування, а більше по згоді, а тепер ти доводиш, що це згвалтування.

1.3. Стверджуюча сторона.

   Трагедія нашої героїні - в її страху. Вона боялася про це розповісти кому –не-будь, боялася, що її не вислухають, не зрозуміють. Як що жертва ти сама, то допоможи собі, звернувшись в указані організації.

   Як що жертва - твій друг чи подруга, розкажи йому чи їй про такі організації та умов звернутися за допомогою. Але ось що май на увазі : хоча всі ці агенства і служби створені спеціально для того, щоб допомагати дітям, потрапивши в біду, в них також можуть працювати бюрократи, які не кинуться на допомогу так швидко, як би тобі хотілось. Більшість людей з якими ти будеш говорити проявлять теплоту та турботу, але як що нарвешся на когось, у кого сьогодні поганий день, чи хто здасться тобі холодним і злобним не відчаюйся, не здавайся і попроси допомоги у іншої людини.

2.3 Заперечуюча сторона.

   При любих обставинах не потрібно опускати руки і пливти за течією. Згадай історії про двох жабок, коли дві жабки попали в глечики з сметаною. Одна, побачивши ситуацію, склала лапки, подібно до тебе і потонула, а інша намагалася вибратись, вибивала ніжками, поки не сколотила грудочку масла стала на неї і вистрибнула жива і здорова. Вчися боротися за себе і за свою честь.

1.4Стверджуюча сторона.

  У  цьому житті не всі дороги заслані килимами, але на деяких з них ти все ж зможеш зустріти розуміння та допомогу. Не падай духом і не здавайся. Ти не одна.

2.4. Заперечуюча сторона.

   Ти дала зрозуміти батькові, що ти не будеш проти нього виступати, ти прийняла його, як  тирана, як монарха і підчиняєшся сліпо йому. А якби він наказав тобі красти чи вбити когось, ти що ж  безвідмовно виконувала б всі його забаганки? Будь сильною, піднімися вище, навіть над своїм батьком і в подальшому житті ніколи не іди в когось на  поводі , май гордість підняти високо голову і сказати «Ні».

 

 

Експерти.

1. Не треба ніколи боятися, тому що такі злочини, бачучи, що вони проходять безнаказано , могли б повторюватися ще і ще. Потрібно було після першого разу все розповісти мамі. Побороти свій страх. Я бажаю нашій героїні бути сильною,такою як вона зараз є.

2. Ми приймаємо поради і стверджуючої і заперечуючої сторони і можемо побажати нашій масці терпіння, сили,віри у краще майбутнє.

3. Ти молодець,що все розповіла мамі,такого татечка не треба покривати,його навіть важко назвати батьком,йому місце на лаві підсудних.

4. Коли з вами жорстоко поводяться батьки,не бійтеся, а розповідайте про це, цим ви можете зупинити ще більші форми жорстокості...

 

   Як ви вважаєте чи актуальна піднята тема в сьогоднішньому житті?                         Я гадаю,що кожний з вас почерпнула щось корисне для себе.

              Ми дякуємо нашій масці і дякуємо всім учасникам засідання.

На останок я хочу сказати постарайтеся в своєму житті зосередитись на тому,що є у вашому житті хорошого, хороше завжди переважує погане, а добро завжди перемагає зло.

      Я бажаю вам ,щоб у ваших сім’ях були взаєморозуміння,щоб у вас не було глобальних проблем з батьками. Ви сьогодні побачили які є батьки у дітей, тому задумайтесь над своїми проблемами і тепер у порівнянні ви побачите,що не такі у вас вже й погані батьки,а навпаки можливо ви зараз зрозуміли,що слід любити своїх батьків,більше з ними спілкуватися,розповідати про свої проблеми,адже вони бажають вам тільки добра і хочуть бачити вас здоровими і щасливими.

      Прийдіть сьогодні до дому і поговоріть з батьками запитайте,як у нього справи на роботі,подивіться в очі мамі і скажіть що ви її любите. Зробіть крок на зустріч вашим батькам.

НА ЦЬОМУ ДЯКУЮ ЗА УВАГУ! ДОПОБАЧЕННЯ!

 

 

 

1

 

doc
Пов’язані теми
Педагогіка, Сценарії
Додано
25 березня 2022
Переглядів
942
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку