Декларація про державний суверенітет. Революція на граніті

Про матеріал

В даній презентації розглядаються такі питання:

1. Перші альтернативні вибори до Верховної Ради УРСР і до місцевих рад

2. Ухвалення Декларації про державний суверенітет

3. «Революція на граніті»

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

План Перші вільні вибори до Верховної Ради УРСР. Декларація про державний суверенітет України. Революція на граніті.

Номер слайду 3

Основні дати 1988 р. - Конституційна реформа в СРСР Березень 1989 р. - Перші вільні вибори на З’їзд народних депутатів СРСР Березень 1990 р. - Перші вільні вибори до Верховної Ради УРСР 16 липня 1990 р. - Ухвалення ВР УРСР Декларації про державний суверенітет України Жовтень 1990 р. - Революція на граніті

Номер слайду 4

1988 - Конституційна реформа в СРСР Передбачала передання всієї повноти влади радам. Партійні органи мали залишити за собою лише ідеологічні функції. Березень 1989 р. – вибори народних депутатів СРСР (ств. дворівнева парламентська система: З’їзд народних депутатів СРСР і Верховна Рада СРСР- голова Горбачов )

Номер слайду 5

1990 р. - Вибори до Верховної Ради УРСР та місцевих рад Демократичний блок (43 організації): НРУ, «Меморіал», УГС 4 березня 1990 року в Україні вперше за радянських часів пройшли вільні вибори, в яких окрім комуністичної партії брали участь представники демократичних сил. Результати виборів: Демократичний блок зазнав поразки в усіх областях, окрім Львівської, Івано – Франківської, Тернопільської Поч. 1990 – х рр. – з’явилися перші політичні партії: Українська національна партія (УНП) – утв. у 1989 р. у Львові; Українська республіканська партія (УРП ) – 1990р. ,Київ; Українська християнсько – демократична партія (УХДП) – Львів; Ліберально – демократична партія – 1990р., Київ; Демократична партія України – Теребовля; Партія зелених; Партія демократичного відродження України Основні гасла Демократичного блоку: Політичний і економічний суверенітет України; Створення багатопартійної системи; Рівноправність усіх форм власності; Розроблення нової конституції; Свобода віросповідання Основна мета партій: створення Української самостійної держави.

Номер слайду 6

Сформувалися два блоки: Парламентська більшість «За суверенну радянську Україні» (О.Мороз) - опозиційна «Народна рада» (І.Юхновський) Головою парламенту обрали В.Івашка 15 травня 1990 року в Києві розпочала роботу Верховна Рада УРСР ХІІ скликання, яка була обрана на перших альтернативних виборах в УРСР (в березні 1990 року)

Номер слайду 7

«За суверенну радянську Україну» (парламентська більшість) “Народна рада” (опозиційна) Олександр Мороз Ігор Юхновський Володимир Івашко

Номер слайду 8

Пікетувальники біля будівлі Верховної Ради УРСР. Київ, 15 травня 1990 Роздивіться фотодокумент. Які гасла на транспарантах свідчать про обстоювання пікетувальниками ідеї незалежності України? Унаслідок яких обставин суспільно-політичного життя в УРСР стало можливим швидке поширення цієї ідеї

Номер слайду 9

Березень 1990 р. – у Москві на з’їзді народних депутатів Горбачова обрали президентом СРСР 12 червня 1990 р. Верховна Рада Російської Федерації з ініціативи голови Верховної Ради РРФСР Б. Єльцина ухвалила декларацію про державний суверенітет. Приклад Росії надихнув і підштовхнув українських парламентарів до історичного кроку

Номер слайду 10

Суверенітет – риса, притаманна державі, яка полягає в незалежності від інших держав та самостійності в урегулюванні внутрішніх проблем. Складниками суверенітету є контроль за територією, незалежність, вільний від зовнішнього втручання політичний, соціальний та економічний устрій тощо.

Номер слайду 11

16 липня 1990 року Верховна рада прийняла Декларацію про державний суверенітет України

Номер слайду 12

Фрагменти з Декларації про державний суверенітет України «Верховна Рада Української РСР, виражаючи волю народу України, прагнучи створити демократичне суспільство, виходячи з потреб всебічного забезпечення прав і свобод людини, шануючи національні права всіх народів, дбаючи про повноцінний політичний, економічний, соціальний і духовний розвиток народу України, визнаючи необхідність побудови правової держави, маючи на меті утвердити суверенітет і самоврядування народу України, П Р О  Г О Л О Ш У Є державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах. САМОВИЗНАЧЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ. Українська РСР як суверенна національна держава розвивається в існуючих кордонах на основі здійснення українською нацією свого невід’ємного права на самовизначення... II. НАРОДОВЛАДДЯ. Громадяни Республіки всіх національностей становлять народ України. Народ України є єдиним джерелом державної влади в Республіці. Від імені всього народу може виступати виключно Верховна Рада Української РСР. Жодна політична партія, громадська організація, інше угруповання чи окрема особа не можуть виступати від імені всього народу України... V. ТЕРИТОРІАЛЬНЕ ВЕРХОВЕНСТВО. Українська РСР здійснює верховенство на всій своїй території. Територія Української РСР в існуючих кордонах є недоторканною і не може бути змінена та використана без її згоди...

Номер слайду 13

VI. ЕКОНОМІЧНА САМОСТІЙНІСТЬ. ...Українська РСР самостійно створює банкову, цінову, фінансову, митну, податкову системи, формує державний бюджет, а при необхідності впроваджує свою грошову одиницю... VIII. К УЛЬТУРНИЙ РОЗВИТОК. ...Українська РСР є самостійною у вирішенні питань науки, освіти, культурного і духовного розвитку української нації, гарантує всім національностям, що проживають на території Республіки, право їх вільного національно-культурного розвитку. Українська РСР забезпечує національно-культурне відродження українського народу, його історичної свідомості і традицій, національно-етнографічних особливостей, функціонування української мови у всіх сферах суспільного життя... IX. ЗОВНІШНЯ І ВНУТРІШНЯ БЕЗПЕКА. Українська РСР має право на власні Збройні Сили. Громадяни Української РСР проходять дійсну військову службу, як правило, на території Республіки і не можуть використовуватись у військових цілях за її межами без згоди Верховної Ради Української РСР. Українська РСР урочисто проголошує про свій намір стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не бере участі у військових блоках і дотримується трьох неядерних принципів: не приймати, не виробляти і не набувати ядерної зброї».

Номер слайду 14

Основний зміст Народ України складається з громадян усіх національностей Український народ має право на самовизначення Проголошення народовладдя через місцеві ради і ВР УРСР, самостійність ВР у вирішенні будь-яких державних питань Влада в Україна поділяється на три гілки Гарантовано права і свободи, передбачені Конституцією УРСР – економічно самостійна держава, яка має право на частку загальносоюзного багатства Народ України має виняткове право на власну банківську, цінову, фінансову, податкову системи, держбюджет і грошову одиницю УРСР забезпечує захист усіх форм власності УРСР має право на власні збройні сили, внутрішні війська і органи держбезпеки УРСР є нейтральною державою і дотримується трьох неядерних принципів УРСР є самостійним суб’єктів міжнародних відносин Значення Декларації Суверенітет було офіційно визнано необхідною умовою подальшого розвитку української нації Визначено основні напрями діяльності по досягненню реального суверенітету Були закладені основи майбутньої незалежної держави

Номер слайду 15

18 липня 1990 р. Головою Верховної Ради був обраний другий секретар ЦК КПУ Леонід Кравчук

Номер слайду 16

Номер слайду 17

2 - 17 жовтня 1990 р. – кампанія протестного Голодування студентів у Києві (“Революція на граніті").

Номер слайду 18

За ініціативою Української студентської спілки (УСС) та львівського «Студентського братства» відбулася низка широкомасштабних акцій громадянської непокори. Молоді люди оголосили політичне голодування, утворивши наметове містечко в центрі столиці на тодішній площі Жовтневої революції (нині майдан Незалежності). Молодь закликала однодумців до Всеукраїнської протестної акції і наступного дня до акції протесту були готові приєднатися не тільки вищі навчальні заклади, а й заводи, фабрики, шахтарі.

Номер слайду 19

“Першого дня оголосили голодування 108 осіб, 80 з яких – львів’яни”, – пригадує Андрій Салюк, тодішній голова студентського братства Львівської політехніки. А вже 6 жовтня створена за дорученням Верховної Ради комісія прозвітувала, що голодують 158 осіб із 24 міст УРСР. Більшість у парламенті тоді становила комуністична “група 239”. На твердження, що в багатьох голодувальників підвищена температура, парламент відреагував зверхнім сміхом.  Мітингувальники здобували щоразу більший авторитет, коли підтримку висловлювали відомі люди, такі як поетеса Ліна Костенко. Акторка Ніла Крюкова навіть приєдналася до голодування. А письменник Олесь Гончар на площі прилюдно спалив членський квиток Комуністичної партії Радянського Союзу.

Номер слайду 20

На їх підтримку застрайкували і всі вищі навчальні заклади Києва. Студентські акції протесту відбулися в обласних центрах, зокрема у Луганську та Львові.

Номер слайду 21

Головними вимогами Революції на граніті були: – відмова від підписання союзного договору; – проведення позачергових виборів парламенту на багатопартійній основі не пізніше від весни 1991 року; – відставка голови уряду Віталія Масола, який виступав за поступові реформи; – повернення українців строкової служби на територію України; – проведення націоналізації майна КПУ та ЛКСМУ.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Влада, з огляду на чисельність акцій протесту і резонанс, виконала практично всі вимоги мітингувальників. Революція на граніті стала однією з безпосередніх причин, завдяки яким Україна отримала незалежність. Революція на граніті перемогла – вперше за багато десятиліть громадські активісти у відкритій боротьбі змусили компартійну владу погодитися на їхні політичні вимоги.

Номер слайду 25

Герої «Революції на граніті» Якими стали герої першої революції, студенти, які перемогли комуністичну систему.

Номер слайду 26

Тоді і тепер. Олесь Доній, студент університету. Був одним з організаторів акції. Згодом став відомим політдіячем, народним депутатом України

Номер слайду 27

Тоді і тепер. Маркіян Іванишин, один з керівників Революції на граніті. Громадський, політичний, культурний діяч і підприємець. Голова мистецького об'єднання "Дзиґа" у Львові.

Номер слайду 28

Тоді і тепер. Олег Тягнибок, студент Львівського медичного інституту. Український політик, глава політичної партії Всеукраїнське об'єднання «Свобода».

Номер слайду 29

Тоді і тепер. В'ячеслав Кириленко, студент Київського університету імені Тараса Шевченка. Нині - український політик, народний депутат , З 2 грудня 2014 по 29 серпня 2019  Віце-прем'єр-міністр з гуманітарних питань міністр культури України. .

Номер слайду 30

Тоді і тепер. Вахтанг Кіпіані, молодий журналіст. Зараз головний редактор Інтернет - видання «Історична правда».

Номер слайду 31

Тест (Так/НІ) 1. У Верховній раді УРСР сформувалося два блоки. 2. Парламентську більшість «Народна рада» очолив з Олександр Мороз.  3. Лідером блоку «За суверенну радянську Україну» став І. Юхновський 4. Декларація про державний суверенітет України була ухвалена 16 червня 1990 року.  5. 3 серпня 1990 року було прийнято  Закон «Про економічну самостійність Української РСР».  6. Л. Кравчук взяв курс на курс на реальну суверенізацію УРСР. 7. Революцію на граніті розпочали студенти

Номер слайду 32

Домашнє завдання Опрацювати презентацію Параграф 20 (В.Власов, С.Кульчицький «Історія України» 11 клас) https://pidruchnyk.com.ua/1260-istoriya-ukrainy-11-klas-vlasov.html Повідомлення: Леонід Кравчук

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чечет Ольга Георгіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
28 вересня 2022
Переглядів
2500
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку