День цивільного захисту. Виховна година 2 клас

Про матеріал
Розробка виховного заходу до дня цивільного захисту у початковій школі з використанням мультимедійного супроводу та інтерактивних форм організації роботи.Другий клас.
Перегляд файлу

Тема: Цивільний захист. Дії населення під час надзвичайних ситуацій.
Мета.Ознайомити з поняттям «надзвичайна ситуація», причинами їх виникнення. Ознайомити з правилами поводження під час надзвичайних ситуацій.Розвивати логічне мислення, образну уяву. Виховувати дисциплінованість, відповідальність за свої дії, організованість, вчити співпрацювати з іншими. 
                                                 Хід уроку 
I. Організація класу. Сьогодні в школі –день ЦЗ №1 .А що це таке?
(1 ЦЗ – №2 це складова частина загальнодержавних оборонних заходів, які проводяться з метою захисту населення і народного господарства , а також проведення рятувальних робіт та невідкладних аварійно-відбудовних робіт  під час виникнення надзвичайних ситуацій)
Цивільний захист – це не жарти, діти! 
Треба вам багато знати, А ще більше вміти. 
Тож без зайвої мороки Запам’ятаємо девіз уроку: - Думати швидко – діяти чітко! 

II.         - Повідомлення теми, мети, завдань уроку 3
   Щодня в світі фіксуються тисячі подій,кожен потрапляє в різні життєві ситуації. Але ми сьогодні поговоримо про надзвичайні ситуації Ми дізнаємось, які події називають надзвичайними ситуаціями , як поводитися, коли вони виникнуть. 
ІІІ. Робота над матеріалом уроку .
1. «Мозковий штурм». 
- Що таке надзвичайна ситуація?( Надзвичайна ситуація це - порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об'єкті або території, спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом або іншою небезпечною ситуацією, що призвела або може призвести до загибелі людей та матеріальних втрат.)№4
2 Які надзвичайні ситуації ви знаєте? Складання схеми№ 5
(Стихійні лиха, катастрофи, епідемії, пожежі, аварії, озброєний напад, війна).
3 Знайомство з надзвичайними ситуаціями природного характеру №6(стихійними лихами). 
Що є причиною стихійних лих? 
- Хто спричиняє стихійні лиха? (Природа). Саме так, Матінка Природа. Вона має надзвичайно велику силу. 

Відгадайте стихійне  лихо. №7 (3 умлезетрс, віпьон, аурнга, )
Які ще стихійні лиха вам відомі? Учені виявили, що 90% шкоди припадає на чотири види: повені – 40%; тайфуни-20%; землетруси – 15%; посухи – 15%. № 8

- А чи може людина запобігти стихійним лихам? (Ні). Так, нажаль,людина безсила перед природою. Вона навчилася керувати космічним кораблем комп’ютером, атомом, але не може зупинити вулкан чи землетрус.
Ми можемо лише правильно поводитися під час лиха і допомагати іншим.

Розповідь про стихійні лиха №9-№30

4. Знайомство з надзвичайними ситуаціями техногенного характеру 
- Крім стихійних лих, які спричиняє сама природа, стаються надзвичайні ситуації спричинені діяльністю людей № 31 - це наслідок транспортних аварій, катастроф, пожеж, вибухів чи їх загроза, аварій з викидом небезпечних хімічних, радіоактивних, біологічних речовин

Що ж таке аварія? (Аварія № 32- це небезпечна подія, що створює на об'єкті, території загрозу для життя і здоров'я людей і призводить до руйнування будівель, споруд, обладнання і транспортних засобів, порушення виробничого процесу чи завдає шкоди довкіллю.)

- Де можуть виникати аварії? 
- На дорогах під час зіткнення машин. На заводах та фабриках. На електростанціях. На залізниці. Аварії виникають під час падіння літаків.
 Слово вчителя:
- Усі аварії поділяються на чотири види(33)
аварії з витоком сильнодіючих отруйних речовин (аміаку, хлору, сірчаної та азотної кислоти, чадного газу та ін. речовин);
аварії з викидом радіоактивних речовин в навколишнє середовище;
пожежі та вибухи;
аварії на транспорті.
- Найнебезпечнішими за наслідками є аварії на АЕС з викидом в атмосферу радіоактивних речовин, в наслідок яких має місце довгострокове радіоактивне забруднення місцевості на величезних площах. Одною з таких аварій є вибух на Чорнобильській АЕС, який стався 26 квітня 1986 року. У момент аварії загинув 31 чоловік. Загальна кількість жертв та потерпілих складає 500 тисяч чоловік. Великомасштабна аварія, яка призводить до важких наслідків і значних людських жертв називається катастрофою.

Висновок: Щоб бути завжди готовими і правильно діяти в різних ситуаціях і проводиться День ЦЗ. 

Щоб захистити населення під час НС створено спеціальний орган – штаб ЦЗ. Його завдання – своєчасно попередити населення про небезпеку, яка насувається, забезпечити засобами захисту, навчити нас з вами захисту, порядку дій у разі виникнення НС.

5 Робота в групах

І сьогодні ми з вами організуємо такий навчальний штаб у нас в класі

(Поділ на групи, визначення завдань для кожної групи)

1 Центр оповіщення

А)доповніть речення
Про стихійні лиха повідомляють по_____________________. Для того, щоб люди увімкнули їх, використовують ___________________на заводах і фабриках, безперервні _____поїздів, _____автомобілів, а у школах –________. Пам’ятайте, що це попередження, сигнал «УВАГА ВСІМ!». Почувши такий сигнал усім слід негайно увімкнути радіо чи телевізор і слухати інформацію штабу ЦО. 

А інформацію можна почути таку: «УВАГА! ГОВОРИТЬ ШТАБ ЦО …» 

Коли небезпека мине, штаб ЦО знову передає повідомлення. «УВАГА! ГОВОРИТЬ ШТАБ ЦО …» 
б) Завдання Скоро станеться землетрус. Як оповістити всіх ? Що сказати ? Як сказати ? Які поради дати
Підказка Якщо землетрус застав вас у будинку, найкраще протягом 15-20 секунд вибігти на відкриту місцевість. Не можна стояти поблизу будівель, високих стін; не користуйтесь ліфтом. Якщо неможливо вибігти на вулицю сховайтесь під стіл, в шафу або відчиніть двері і станьте у дверний отвір. Обличчя закрийте руками, щоб не поранитися склом. Тримайтесь подалі від вікон та скляних перегородок. 
Якщо підземні поштовхи застали вас на вулиці – відійдіть далі від будівлі, ліній електропередач. Не торкайтесь обірваного дроту – він може бути під напругою. В автобусі не треба зчиняти паніку, бити вікна, рватися до дверей. Водій зупинить автобус і відкриє двері. 
2 Інформаційне бюро

Аварія –це… Катастрофа – це…

На яких підприємствах можлива аварія.Які можливі причини. Які можливі наслідки.

3 Навчальний центр

Що таке евакуація ?

Що треба мати під час евакуації ?
 

Евакуація - це організований вихід або вивіз населення з місць і районів аварії, катастрофи в заміську зону для проживання до особливого розпорядження.
 

- Під час евакуації треба мати:


найпростіший засіб індивідуального захисту;
найнеобхідніший одяг та взуття (залежно від пори року), обов'язково - головний убір;перев'язувальний матеріал та мінімальну особисту аптечку;
тридобовий запас їжі, яка не псується і не потребує приготування (сухарі, печиво, консерви, концентрати тощо);питну чисту воду (несолодку!) в зручній легкій посудині;
складний ніж, необхідний особистий посуд, ліхтарик;
невеликий рушник, мило, зубну щітку;бажано мати шматок поліетилену для захисту від несприятливої
погоди.

Обов'язково документи

4 Дослідницький центр

Ознайомтесь із засобом індивідуального захисту. Назва, призначення, способ використання.

5Консультативний центр

Складання пам’яток дій у надзвичайних ситуаціях. Дії під час грози

Дії під час грози. 
Під час грози купатись не можна, 
Під одиноке дерево ховатись не смій. Сховайся краще в балці, чи в канаві, 
І на місцях відкритих ти не стій. 
Коли шумить гроза-позачиняй всі вікна , 
А металеві речі краще не чіпай , 
Нікуди не біжи, перечекай грозу удома. 

Презентація роботи центрів.
6 Закріплення знань. 
1. Тест. 
- Як ти дізнаєшся про те, що сталася надзвичайна ситуація? 
а) по книзі; 
б) по телевізору; 
в) почувши сирену; 
г) з газети. 
- У випадку надзвичайної ситуації ти будеш діяти згідно: 
а) поради друзів; 
б) вказівкам штабу ЦО; 
в) нікого не буду слухати. 
- У разі землетрусу ти: 
а) будеш дивитися у вікно; 
б) вийдеш на відкриту місцевість; 
в) зайдеш у ліфт і спустишся вниз. 
- У випадку пожежі ти: 
а) залишиш приміщення; 
б) сховаєшся у шафі. 
- Яке основне правило треба виконувати під час надзвичайних ситуацій? 
а)швидше кудись бігти; 
б)не панікувати і все обдумати; 
в)заховатися; 
- Що необхідно взяти з собою у випадку надзвичайної ситуації? 
а) іграшки; 
б) документи; 
в) одяг; 
г) цукерки і печиво. 
- Які засоби захисту тобі відомі? 
а) гарний одяг; 
б) протигаз; 
в) солодощі; 
г) ватно-марлева пов’язка. (Взаємоперевірка)

ІІІ Підсумок уроку Рефлексія. Сьогодні на уроці ми дізнались. Навіщо нам все це знати? Висновки
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. ЦО – це складова частина загальнодержавних оборонних заходів, які проводяться з метою захисту населення і народного господарства , а також проведення рятувальних робіт та невідкладних аварійно-відбудовних робіт  під час виникнення надзвичайних ситуацій

2. Надзвичайна ситуація це - порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об'єкті або території, спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом або іншою небезпечною ситуацією, що призвела або може призвести до загибелі людей та матеріальних втрат.

3. умлезетрс, віпьон, аурнга

4. Аварія - це небезпечна подія, що створює на об'єкті, території загрозу для життя і здоров'я людей і призводить до руйнування будівель, споруд, обладнання і транспортних засобів, порушення виробничого процесу чи завдає шкоди довкіллю

 

 

1. ЦО – це складова частина загальнодержавних оборонних заходів, які проводяться з метою захисту населення і народного господарства , а також проведення рятувальних робіт та невідкладних аварійно-відбудовних робіт  під час виникнення надзвичайних ситуацій

2. Надзвичайна ситуація це - порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об'єкті або території, спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом або іншою небезпечною ситуацією, що призвела або може призвести до загибелі людей та матеріальних втрат.

3. умлезетрс, віпьон, аурнга

4. Аварія - це небезпечна подія, що створює на об'єкті, території загрозу для життя і здоров'я людей і призводить до руйнування будівель, споруд, обладнання і транспортних засобів, порушення виробничого процесу чи завдає шкоди довкіллю___________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Центр оповіщення

А)Доповніть речення
Про стихійні лиха повідомляють по_____________________. Для того, щоб люди увімкнули їх, використовують ___________________на заводах і фабриках, безперервні _____поїздів, _____автомобілів, а у школах –________. Пам’ятайте, що це попередження, сигнал «УВАГА ВСІМ!». Почувши такий сигнал усім слід негайно увімкнути радіо чи телевізор і слухати інформацію штабу ЦО. 

А інформацію можна почути таку: «УВАГА! ГОВОРИТЬ ШТАБ ЦО …» 

Коли небезпека мине, штаб ЦО знову передає повідомлення. «УВАГА! ГОВОРИТЬ ШТАБ ЦО …» 


1 Центр оповіщення

б) Завдання- Скоро станеться землетрус. Як оповістити всіх ? Що сказати ? Як сказати ? Які поради дати
Підказка. Якщо землетрус застав вас у будинку, найкраще протягом 15-20 секунд вибігти на відкриту місцевість. Не можна стояти поблизу будівель, високих стін; не користуйтесь ліфтом. Якщо неможливо вибігти на вулицю сховайтесь під стіл, в шафу або відчиніть двері і станьте у дверний отвір. Обличчя закрийте руками, щоб не поранитися склом. Тримайтесь подалі від вікон та скляних перегородок. 
Якщо підземні поштовхи застали вас на вулиці – відійдіть далі від будівлі, ліній електропередач. Не торкайтесь обірваного дроту – він може бути під напругою. В автобусі не треба зчиняти паніку, бити вікна, рватися до дверей. Водій зупинить автобус і відкриє двері. 

 

2 Інформаційне бюро

На яких підприємствах можлива аварія?  Які можливі причини ? Які можливі наслідки ?

 

4 Дослідницький центр

Ознайомтесь із засобом індивідуального захисту. Назва, призначення, способ використання.

3 Навчальний центр

Що таке евакуація ?

Що треба мати під час евакуації ?
 

Вибухи та їх наслідки пожежі, виникають на об'єктах, які виробляють вибухонебезпечні та хімічні речовини. При горінні багатьох матеріалів утворюються високотоксичні речовини від дії яких люди гинуть частіше, ніж від вогню

Евакуація - це організований вихід або вивіз населення з місць і районів аварії, катастрофи в заміську зону для проживання до особливого розпорядження.
 

- Під час евакуації треба мати:


найпростіший засіб індивідуального захисту;
найнеобхідніший одяг та взуття (залежно від пори року), обов'язково - головний убір;перев'язувальний матеріал та мінімальну особисту аптечку;


тридобовий запас їжі, яка не псується і не потребує приготування (сухарі, печиво, консерви, концентрати тощо);питну чисту воду (несолодку!) в зручній легкій посудині; складний ніж, необхідний особистий посуд, ліхтарик; невеликий рушник, мило, зубну щітку;бажано мати шматок поліетилену для захисту від несприятливої погоди.

Обов'язково документи

 

 

5Консультативний центр

 

Складання пам’яток дій у надзвичайних ситуаціях. Дії під час грози
Під час грози купатись не можна, 
Під одиноке дерево ховатись не смій. Сховайся краще в балці, чи в канаві, 
І на місцях відкритих ти не стій. 
Коли шумить гроза-позачиняй всі вікна , 
А металеві речі краще не чіпай , 
Нікуди не біжи, перечекай грозу удома. Додайте свої поради.
 

 

docx
Додав(-ла)
Зоня Виктория
Додано
27 березня 2023
Переглядів
3237
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку