День Соборності України

Про матеріал
Поглибити знання учнів про історію виникнення свята Соборності України, прищеплювати повагу до минулого Батьківщини; виховувати національну свідомість та почуття гідності бути громадянином України, любов до рідного краю, його історичного минулого і сучасності.
Перегляд файлу

Сценарій   тематичної лінійки                                        

День Соборності України 

    Мета: поглибити знання учнів про історичне минуле нашої держави; формувати почуття патріотизму, любові до свого народу; виховувати почуття національної гідності, гордості за свою Батьківщину та народ, повагу до культурних цінностей та історії власного народу.

                         Захід супроводжується слайд-презентацією.

Ведучий:

Україна – рідний край, земля з багатовіковою історією, мальовничою природою, чарівною піснею, працелюбними, мудрими й талановитими людьми.

Ведуча:

Ми горді зватися українцями. Поклик рідної землі завжди відчували наші прадіди й діди, ті, хто живе в Україні та кого доля закинула на чужину. І де б не був українець, захвилюється аж до сліз, почувши рідне слово.

Ведучий:

Ми пишаємося, що ми – українці, а наша Вітчизна – Україна, земля, дорога та мила серцю кожного із нас.

Читець:

Любіть Україну, як сонце, любіть,

як вітер, і трави, і води,

в годину щасливу і в радості мить,

любіть у годину негоди!..

Любіть Україну у сні й наяву,

вишневу свою Україну,

красу її, вічно живу і нову,

і мову її солов’їну.

Ведуча:

Українська історія 20-початку 21 століття містить багато значних подій. Майже всі вони відбулись під знаком боротьби за відновлення власної духовності.

Ведучий:

 Суперечливість і часто трагізм на цьому шляху лише підкреслювали складність у реалізації найголовнішого завдання української національної ідеї.

 

Ведуча:

 І для кожного свідомого українця суспільно важливі явища і дати, люди, факти, відкриті й замовчувані сторінки нашого минулого є близькими й дорогими.

Ведучий:

Поза сумнівом, події січня 2019 року стали героїчною сторінкою нашої історії, безцінним надбанням духовної скарбниці українського народу.

Ведуча:

Більше 100 років тому, 22 січня 1919 року відбулося проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Офіційно День Соборності стали відзначати з 1999 року. Він  став всенародним святом.

                                        Перегляд відео

Ведучий:

Навіть будучи поділеними між кількома чужими державами, українці завжди вірили й сподівалися на національне об’єднання. Кращі з нас боролися й жертвували життям за ради здійснення цих сподівань.

Ведуча:

22 січня 1919 року ввійшло в історію як День Злуки або Соборності українських земель.

Ведуча: Соборність – це символ. Символ боротьби за волю. Порозуміння між людьми. І часточка надії і віри у майбутнє.

Ведучий:

 Це була спроба об’єднати всі українські землі в єдину державу. Історія була жорсткою до України. Протягом багатьох століть український  народ не раз піднімався на боротьбу з поневолювачами.

Ведуча:

 Так трапилося, що протягом багатьох століть історичного розвитку Україна не мала своєї державності та єдиної території. Українські землі в різні періоди належали багатьом державам.

Ведучий:

 Революційні події 1917-1918 років привели до проголошення двох республік- УНР і ЗУНР.

Ведуча:

Зламався врешті двох імперій мур!

І на розвалинах у слушну цю нагоду

Ведучий:

З’явилися держави УНР і ЗУНР

Як вияв волі нашого народу.

Ведуча:

Святковий Акт Злуки розпочався 22 січня 1919 року о 12 год. на Софіївській площі м. Києва. Представник уряду Директорії Федір Швець виголосив довгоочікуваний універсал:

Ведучий:

 “Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка”.

Ведуча:

 І хоча цій благородній ідеї не судилося втілитися на початку XX століття, події 1918-1919 років відігравали визначну історичну роль.

Ведучий:

 Вони стали виявом генетичного потягу українства до територіального та духовного єднання, сформували підґрунтя для відродження сучасної незалежної, соборної України.

Ведуча:

А зараз: «Увага на екран».

                                          Перегляд відео

Ведуча:

Сам факт проголошення об’єднання ЗУНР і УНР мав велике морально-політичне значення, підтвердивши прагнення українського народу жити в незалежній і соборній Українській державі.

Ведучий:

На цьому підґрунті розвивалися події 22 січня 1990 року, коли історичну естафету поборників незалежності України гідно підтримали наші сучасники, поєднуючи живим ланцюгом злуки Київ і Львів, Схід і Захід України.

Ведуча:

Соборність – це символ. Символ боротьби за волю. Порозуміння між людьми. І часточка  надії і віри у майбутнє.

Ведучий:

Пам’ятаємо про  незліченні жертви наших співвітчизників, покладені на вівтар незалежності, соборності, державності.

Ведуча:

Любов до землі, до рідного слова прирекли багатьох славних синів і дочок України на тюрми і поневіряння.

Ведучий:

Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров`ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною.

Ведуча:

 Маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій соборності душ можемо досягти величної мети – побудови духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки.

Звучить грамзапис  «Гімн України»

Ведуча:

Лінійка, приурочена до Дня Соборності України - завершена !

Ведучий:

Дякуємо за увагу!

До нових зустрічей!

 

docx
Додано
30 листопада 2023
Переглядів
172
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку