День жінок і дівчаток у науці

Про матеріал
Сценарну розробку рекомендується використовувати на годинах спілкування або для проведення тематичної інформаційної п'ятихвилинки.
Перегляд файлу

1. Резолюцією 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН від 22 грудня 2015 р. було запроваджено святкування Міжнародного Дня жінок та дівчат у науці, свято засноване «для того, щоб досягти повного і рівного доступу жінок і дівчат до науки, а також забезпечити гендерну рівність і розширення прав і можливостей жінок і дівчат». Уперше цей день відсвяткували 11 лютого 2016 р.

 

2. Загальновизнано, що сучасне суспільство і в економічному, і в соціальному аспектах все більше залежить від нових наукових знань та нових наукових технологій...

 

3. Для забезпечення розвитку такого суспільства необхідне збільшення кількості високоосвічених та високопрофесійних фахівців, здатних проводити наукові дослідження та здобувати нові знання в різних галузях науки.

 

4. На фоні скорочення чисельності та старіння населення у багатьох розвинених країнах практично є тільки дві можливості мобілізації людського ресурсу на розвиток науки — ширше залучення до наукової діяльності молоді та сприяння участі і просуванню наукової кар’єри жінок.

 

5. Протягом останніх десятиліть усе більше дівчат вступають до вищих навчальних закладів і у ряді країн вони тепер складають більш як половину випускників, проте жінок-учених у наукових лабораторіях і дослідницьких центрах набагато менше, ніж чоловіків.

 

6. Історично далеко не у всіх країнах склалися традиції рівних можливостей статей, багато чоловіків почувають себе більш комфортно без колег-жінок.

 

7. Існують жіночі стереотипи у виборі професії, як, наприклад, стереотип про те, що математика — чоловіче заняття. А жінка може займатися лише освітою та кулінарією.

 

8.  Основним фактором складності є те, що треба поєднувати сім’ю, материнство та наукову діяльність.

 

9. Наукова робота нелегка — немає фіксованого робочого часу, як правило він перевищує тривалість встановленого робочого дня, не завжди виходять вдалі результати, необхідне постійне вдосконалення своїх знань, вміння сприйняти і оцінити потік наукової інформації тощо.

 

10. Щоб жінка могла поєднати наукову кар’єру і материнство, щоб була доброю матір’ю і успішним вченим, потрібна стійка фінансова ситуація, допомога і підтримка суспільства.

 

11. Чи є жіночий стиль у науці, чи працюють жінки-вчені так, як чоловіки? Встановлено, що жінки відрізняються за методами роботи та інтересами, вони грунтовніші та наполегливіші у дослідженнях, менше прагнуть влади та здобуття звань, і тому більше звертають увагу на різниці та деталі, чутливіші до нового, комунікабельні та більше відкриті до співробітництва, а тому приносять в науку інші перспективи.

 

 

12. Давно відомо, що жінки схильні до засвоєння конкретної інформації, проте поступаються чоловікам у здатності до побудови просторових уявлень.Ось деякі висновки вчених, щодо відмінності між чоловіками та жінками.

 

 

13. Жінки перевершують чоловіків у спритності, реакції, швидкості мови, чутливості дотику . До речі, якщо ви запитаєте жінку: «Як пройти до бібліотеки?», вона розповість вам дорогу, орієнтуючись на наявні магазини, парки, будівлі, дерева, а чоловік – на назви вулиць, перехрестя, станції метро.

 

14. У повсякденній ситуації велика спостережливість характерна для жінки. У ситуації ж стресу жінка швидше "втрачає голову", на відміну від чоловіків, в яких спостережливість в ситуації небезпеки навпаки загострюється.

 

15. Біохіміки визначили, що чоловіки і жінки відрізняються навіть за своїм хімічним складом. Причому за деякими елементами відрізняються у багато разів. Наприклад, у людському волоссі крім марганцю, міді, йоду, ртуті, хлору, є золото. Так от, в жіночому волоссі його більше, ніж у чоловічому, в 5-6 разів! Отже, говорячи обраниці "Золотко моє", чоловік навіть не грішить проти науки.

 

16. Щоб вирішити якусь абстрактну задачу, у чоловіка інтенсивно працює тільки права півкуля, у жінки - обидві. Але не дивлячись на це, філософський склад розуму завжди вважався чоловічим.

 

17. У сприйнятті чоловіка головне місце займає те, що він бачить. У жінки велика частина вражень пов'язана зі сприйняттям мови. Не випадкові висловлювання, що "чоловік любить очима, а жінка - вухами".

 

18. У жінок досить сильно розвинена уява в результаті чого іноді виникають такі задуми, що чоловік тільки за голову візьметься. Ось чому жінки не кажучи нічого прямо постійно посилають чоловікам натяки, які вони категорично не хочуть розуміти, а бо ж просто не можуть зрозуміти в силу переваги логіки над фантазією.

 

 19. Сучасна жінка, безперечно, цікава тема для розмови. Сучасна жінка має цілий набір якостей, які допомагають їй з легкістю справлятися з темпом сучасного життя, а темп досить високий. Встигнути треба багато чого, при цьому одна з відмінних особливостей сучасної жінка - вона намагається зробити все досконало.

 

20. Сучасна жінка не може дозволити себі десь у чомусь недопрацювати. Вона відповідальна та цілеспрямована - от що можна сказати точно про сучасний тип жінки

21-го століття. Сучасна жінка - любляча дружина, дбайлива мати, успішна бізнес леді.

 

 

21. З метою забезпечити жінкам рівний доступ до сфери науки та техніки  Організація Об’єднаних Націй запропонувала всім державам-членам, організаціям і органам системи ООН та інших міжнародним і регіональним організаціям,  відзначати Міжнародний день жінок і дівчаток в науці належним чином.

 

22.  В тому числі за допомогою проведення просвітницьких і суспільно-пропагандистських заходів, з тим щоб заохочувати повноцінну і рівноправну участь жінок і дівчаток в процесах в сфері освіти, професійної підготовки, забезпечення зайнятості та прийняття рішень в природничо-наукової області.

 

23. Ліквідувати всі прояви дискримінації по відношенню до жінок ,  долати правові, економічні, соціальні та культурні бар’єри на шляху до цього.

 

24. Сприяти більш широкому залученню жінок і дівчаток до сфери науки, заохочувати розвиток жінками наукової кар’єри і визнавати досягнення жінок в науці.

 

25. От такі ми різні чоловіки і жінки, може саме тому нас так тягне один до одного, як «+» до «-»…Тож давайте вчитись розуміти протилежну стать, а наші відмінності ставити в пріоритет, доповнюючи один одного!

 

 

 

https://image.zn.ua/media/images/645x426/Jan2011/1887.jpg

 

docx
Додано
11 листопада 2021
Переглядів
397
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку