Державний прапор України

Про матеріал

Розробка години спілкування створена з використанням активних та інтерактивних прийомів, різних форм роботи для здобувачів освіти 7-9 класів.

Перегляд файлу

Тема. Державний прапор України

Мета: узагальнити знання учнів про державну символіку ( державний прапор України);

            розвивати вміння працювати в групах, виділяти з тексту необхідну інформацію, аналізувати матеріал, робити взаємодоповнення;

            формувати ціннісне ставлення до Державного прапора України.

Обладнання: роздавальний матеріал.

Хід бесіди

Організаційний момент. Одним  з найважливіших елементів процесу становлення державності будь – якої країни є визначення національної символіки як невід'ємної ознаки незалежності. Кожен народ має свою історію і свої святині, серед яких прапор, герб, гімн. Саме про прапор буде йти мова. Тема для вас не нова, але я сподіваюся, що дізнаєтесь ви чимало нового і цікавого для вас.

      Вправа « Ваші очікування».

Сторінка 1.Тлумачення поняття.

   Вчитель пропонує учням пояснити поняття «Державний прапор »

( фронтальна робота), робить узагальнення:

    Прапор – це сукно, вживане як символ, або засіб сигналізації. Прапори поділяються на державні, міжнародні, територіальні( провінцій, міст і т. д.)військових, цивільних організацій, церковні родові тощо[6, 18].  

   Державний прапор – одна з офіційних емблем держави, яка символізує її суверенітет. Український державний прапор являє собою синьо  - жовте прямокутне полотнище з двох рівних за шириною, горизонтально розташованих смуг: верхньої синього кольору, нижньої – жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

   Поєднання кольорів може трактуватись багатозначно: це й чисте, мирне небо над жовтим хлібним ланом – символом праці, достатку, це й золоте Сонце у синьому космосі.

   Тепер, коли предмет розмови чітко визначено, пропоную дослідити історію Державного прапора.

Сторінка 2. Історія.

   Учні працюють в групах з роздавальним матеріалом, готують відповіді на запитання:

  1.               Коли з'явились перші прапори ?
  2.               Якими були прапори часів України  - Русі ?
  3.               Хто був прапороносцем у слов'ян ?
  4.               Як називались козацькі прапори, якого кольору вони були ?
  5.               Які прапори було затверджено на землях України в 1918 році ?
  6.               Що являв собою прапор СРСР ?
  7.               Де і коли відбулось перше офіційне підняття українського прапора ?
  8.               Хто пошив перші прапори незалежної України ?
  9.               Коли синьо – жовтий стяг затверджено Державним прапором України ?
  10.          Коли відзначається День Державного прапора ?

Інформаційна картка №1.

   Прапори держав, народів відомі ще з античних часів. Давні стяги на Русі були у великій шані ще за часів язичництва, а після запровадження християнства вони освячувались образом животворного Христа, як у греків. Прапороносцями у слов'ян найчастіше призначали відомих богатирів.

   Російські геральдисти, вивчивши кольорові композиції у письмових джерелах, у 1910 році назвали синій і жовтий кольори серед державних Давньої Русі.

    Синьо – жовті кольори поширились на західноукраїнських землях у ХІV ст., зокрема на гербових відзнаках (на гербах Львівщини, Поділля, Холмщини, Закарпаття) зустрічаються ці кольори. Червоний колір Київської землі трансформувався з часом у малиновий прапор запорозьких козаків (ХV – ХVІ ст.) 

Проте, козацькі полки мали прапори різних кольорів: жовті, сині, зелені.

   В часи середньовіччя, загалом, за причини політичної розчленованості, відсутності єдиної держави, єдиної символіки не існувало.

    З початком Першої світової війни в айстро – угорській армії було створено військові частини з українців – « Українські січові  стрільці». Вони мали прапор , на якому зображено архангела Михаїла, що тримає в одній руці меч, в другій – щит, де зображений лев на блакитному фоні.

   Центральна Рада в Києві затвердила Законом синій та жовтий кольори як державні барви.

   Це ж поєднання кольорів мав і прапор ЗУНР, ухвалений про самостійність українських земель (листопад 1918 року).

    Прапор Організації українських націоналістів  і Української повстанської армії, політичних угрузань, створених у Відні у 1929 р., мав червоно – чорний колір.

   Як національний прапор українського народу жовто – синє знамено було визнано  окупаційною владою панської Польщі в Галичині (20 – 30 рр.).

Інформаційна картка № 2.

   Прапор, як символ об'єднання людей, виник ще за античних часів. В Європі набув поширення у середні віки. Найдавніші прапори були трикутної форми. На межі ХІІІ – ХІV століть з'являються чотирикутні прапори з  трикутними клинами. Найчастіше вживались у прапорах червоний, білий, блакитний і жовтий кольори.

   Прапор Руської землі мав червоне поле із зображенням на ньому золотого тризуба, або двозуба, а полотнище прапора Галицько – Волинського князівства виготовлялося із блакитної тканини, на якій був зображений золотий лев. Ці прапори ми бачимо на картині « Ґрюнвальдська битва, 1410-й рік ».

   Більш поширеного розквіту набуває прапороносництво у часи козаччини, середина  ХVІІ століття. У козацьких полках Б. Хмельницького з'являється новий колір – малиновий. Продовженням  прапороносництва стають часи Коліївщини. Полки гайдамаків розробляли свої хоругви, а у ХVІІІ ст. в знаменах Київського, Чернігівського, Лубенського полків спостерігаємо  сині, блакитні тла, на них – жовті ( золоті), червоні хрести чи інші знаки.

   На початку ХХ ст. українські січові  стрільці використовували жовто – сині прапори. Знак «лева» на прапорах Галицько – Волинських земель знімається із-за складності виконання цього знаку.

   У геральдиці голуба (блакитна, лазурова) фарба означає чесність, вірність; золото є уособленням могутності, сили, багатства, справедливості, щирості, вірності, милосердя.

   Прапор був затверджений 22 березня 1918 року законом про державний прапор УНР.

   Перше офіційне підняття українського прапора відбулося у Львові в квітні 1990- року.

   Пошила цей прапор Наталка Кареліна - Лучка. Це не був єдиний прапор, виготовлений руками цієї українка. Вона пошила біля 10 тис. знамен.

   Постановою Верховною Радою України від 28 січня 1992 року затверджено Державний прапор України.

 Інформаційна картка № 3.

   Головні стяги у ХVІІ ст. були переважно червоно – малинові із зображенням архістратига Михаїла, а також герба гетьмана. Свої прапори мали полки, сотні, курені. Вони були різних кольорів.

   У середині ХVІІ ст.. , після приєднання Гетьманщини до Російської держави, набувають поширення блакитні (сині) полотнища із золотими чи жовтими зображеннями хрестів та інших знаків. З часів Козаччини жовто – блакитне поєднання кольорів поступово починає домінувати на українських корогвах, прапорах та клейнодах, однак тоді не вдалося досягти єдності щодо прапора.

   Синьо – жовті поєднання в прапорі отримали логічне тлумачення як національні кольори українського народу у ХІХ – на початку ХХ століть: синій колір символізував мирне безкрайнє небо, а жовтий  - стиглі пшеничні лани як символ достатку.

   У період створення Української Народної Республіки 22 березня 1918 р. Центральна Рада ухвалила Закон про Державний прапор республіки, затвердивши жовто – блакитний прапор її символом.

  13 листопада 1918 р. синьо – жовтий прапор став державним символом і Західноукраїнської Республіки. Його було затверджено на Прикарпатській Русі, а у 1939-му – в Карпатській Україні. Під цим прапором населення Західної України зустрічало Червону армію у вересні 1939 року.

   За часів радянської влади в УРСР  жовто -  блакитна символіка українського прапора ( як і знак тризуба ) була заборонена, а будь - які її прояви переслідувались владою.

   24 серпня 1991 року відбулося проголошення Акта про незалежність України і над будинком Верховної Ради замайорів синьо – жовтий прапор.

   28 січня 1991 р. сесія Верховної Ради України прийняла постанову «Про Державний прапор України». Ним став саме синьо – жовтий прапор.

   На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги до державних символів України встановлено «День Державного Прапора», який з 2004 року відзначається щорічно 23 серпня.

Інформаційна картка № 4.

 Перші давньоруські знамена в літописах йменуються « чолкою стяговою » - це прості довгі жердини, до вершин яких прикріплювались гілки дерев, жмутки трави, кінські хвости тощо.

   Після введення християнства на вертку древка кріпився хрест.

   Без прапора військо не вступало в бій, не відправлялось у похід.

   За часів України – Руси державного прапора як такого ще не було. Існували лише князівські стяги.

   Цікаву версію щодо походження синіх і жовтих кольорів висунув історик та мовознавець зі Львова Б. Якимович. На його думку, слово «хохол» монгольського походження і складається з двох частин: « хох» - синій, блакитний, небесний, «улу» (юлу) – жовтий.

   Про те, що поєднання  синьо – жовтих кольорів властиве України,свідчить факт, що Данило Галицький, засновуючи на честь свого сина Лева місто Львів (перша згадка 1256 р.),Ю подарував його жителям герб, на якому зображено золотого лева на синьому тлі. А прапори зазвичай виготовлялися відповідно до кольорів герба тієї чи іншої землі або країни.

   Синьо – жовті козацькі знамена зображені на картині «Запорожці пишуть листа турецькому султанові» І.Рєпіна, консультантом якого був Д.Яворницький, та на знаменитому полотні М. Івасюка « В'їзд Богдана Хмельницького в Київ у 1649 році» ( демонстрація).

    Першу спробу створити жовто – блакитний прапор із двох горизонтальних смуг приблизно такої форми, як тепер здійснила Головна Руська рада, яка почала роботу за відродження української державності. У червні 1848 року на міській ратуші Львова вперше замайорів жовто – блакитний прапор. Започатковану ідею підхопили різні спортивно – просвітянські організації, зокрема «Соколи». Для проведення першого зльоту у Львові (1910) спеціально було виготовлено жовто – блакитний прапор. Відтоді й починається широке використання прапора – спершу на західноукраїнських землях, а згодом і на Лівобережній.

   Особливого розмаху ці процеси набули під час святкування 100 - літнього ювілею від дня народження Т. Г. Шевченка.

    Поштовхом до поширення жовто-блакитної символіки стала Лютнева революція 1917 р. в Росії, після якої національно - визвольний рух вийшов на новий рівень.

   У період 1917 – початку 1919 рр. синьо – жовтим прапором користувалися в Україні й більшовики. Лише з другої половини 1919 року з ідеологічних міркувань прапор УСРР мав червоний колір з абревіатурою назви республіки, облямованою золотою рамкою.

   В ті часи ніхто не міг й думати про поширення жовто–блакитного прапора. Павло Постишев у 30-ті роки заявляв: « Мы навсегда похоронили главную украинизацию и теперь будем всяко внедрять на Украине червонизацию».

    Використання у будь – якому вигляді жовто–блакитних кольорів кваліфікувалось як « виготовлення і поширення кольорів націоналістичної символіки».

   21 листопада 1949 року Президія Верховної Ради УРСР ухвалила новий прапор. Згідно з цими вказівками він зберігав традиційно червоний колір, затверджений Центром як обов'язковий для всіх союзних республік, а також мав загально – союзну емблему – серп і молот з п'ятикутною зіркою. Національні особливості України відображала лише блакитна смуга розміром у третину полотнища. Верхня горизонтальна смуга ( на дві третини висоти прапора) – червона, а нижня (на одну третину)  - блакитна; на верхній смузі – золоті серп і молот, над ними - п’ятикутна червона зірка., облямована золотом.

   1 грудня 1991 року в історії України після референдуму на політичній карті світу з'явилася нова незалежна держава. Їй необхідні були всі атрибути державності, які належить мати членові Організації Об'єднаних Націй. Без цього не можливо увійти рівноправним членом у світове співтовариство.

   Вчитель відзначає відповіді групи, яка впоралась швидко і добре відповіла на запитання.

Сторінка 3. Мандри по Європі ( міні – гра).

   Учні на свій вибір за бажанням виготовляли прапори Європейських держав або готували про них презентації. Тепер вони  мають назвати країни, яким належать ці прапори, чи візитні картки вони демонструють. Перемагає той, хто більше дасть правильних відповідей.

Сторінка 4. Правила використання, шанування.

Можна почати з прийому «Карусель», надавши учням  можливість таким чином показати свої знання і вміння з даного питання. Далі вчитель узагальнює, задає питання, які не були висвітлені дітьми, доповнює відповіді.. Наприклад:

  • Повага до Державного прапора – це питання, яке лежить в площині моралі чи закону?( Гідність прапора захищається як в самій країні так і за її межами. Зневага до прапора розглядається як посягання на честь нації та держави. Закон передбачає санкції за порушення встановленого порядку поводження з прапором. Згідно ст. 187 - 2 Кримінального Кодексу України, публічний глум над державним прапором України, а також над офіційно встановленим прапором іноземної держави є злочином, що карається позбавленням волі до двох років, виправними роботами або штрафом).
  • Де розміщується Державний прапор, якщо слід розмістити декілька прапорів?( Державний прапор при вивішуванні серед інших прапорів має займати перше, найпочесніше місце).
  • Чи можна використовувати  Державний прапорна рекламах, оголошеннях, заставках, відповідь обґрунтуйте?[6, 3 ]
  • Що робити , коли прапор пошкоджений? ( Державний прапор, незалежно від того , де він встановлюється, символізує державу, а тому завжди має перебувати в належному стані. Й негайно замінюватися в разі пошкодження; знищуватись належним чином, бажано через спалення).

Етичний висновок.

  • Чи справдились ваші очікування? (технологія  «мікрофон»).
  • Як  громадяни держави мають ставитись до символів держави? (технологія  « мозковий штурм»).

 

 

docx
Додано
26 квітня 2020
Переглядів
3367
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку