Діагностувальна робота
з теми «Фізична складова здоров’я» 6 клас
Варіант 1
1 рівень (завдання 1-3 оцінюються по 1 балу)
1. Які поживні речовини необхідні людям, щоб жити, рухатися, рости і розвиватися?
А) білки і жири Б) вуглеводи В) вуглеводи, білки, жири, вітаміни і мінеральні речовини
2. Скільки разів на день потрібно чистити зуби?
А) один раз, зранку Б) один раз, ввечері В) два рази, зранку та ввечері
3. Харчове отруєння виникає внаслідок
А) вживання отруйних грибів Б) вживання несвіжої їжі В) вживання інфікованих продуктів Г) всі відповіді вірні
2 рівень
4. Споживання яких продуктів сприяє зміцненню імунітету? (1 бал)
А) Б)
В) Г)
5. Обери твердження, які можна віднести до правил загартування? (2 бали)
А) Відразу починай обливатися холодною водою. Б) До загартування привчай свій організм поступово. В) Не перегрівайся на сонці. Г) Часто провітрюй свою кімнату, не накривайся дуже теплою ковдрою. Д) Улітку купайся і плавай у штучних і природних водоймах.
3 рівень
6. Які хороби належать до неінфекційних? (1 бал)
А) ендемічний зоб Б) цукровий діабет
Б) ВІЛ/СНІД В) коронавірус
7. Установи порядок дій щодо надання першої допомоги при харчовому отруєнні. (1 бали)
А) Дати випити хворій людині 5-6 склянок підсоленої кип’яченої води, щоб викликати блювання.
Б) При перших симптомах отруєння викликати «швидку медичну допомогу» або лікаря.
В) Слідкувати за станом хворого до приїзду швидкої.
Г) Хвору людину покласти в ліжко, щоб голова була повернута набік.
4 рівень (4 бали)
8. Опишіть заходи профілактики харчових отруєнь та кишкових інфекцій.
9. Визначте калорійність обіду, якщо Кіра з’їла 250 г борщу з м’ясом, 150г цільнозернового хліба та випила 250 г вишневого компоту.
Страва ккал у 100 г
борщ з м’ясом 64
чорний чай з цукром 21
хліб цільнозерновий 237
гречка 150
котлета 227
салат з капусти та огірків 34
узвар 56
вишневий компот 53
10. Наведіть приклади корисних харчових звичок.
Діагностувальна робота
з теми «Фізична складова здоров’я» 6 к4лас
Варіант 2
1 рівень (завдання 1-3 оцінюються по 1 балу)
1. Які звички необхідні людям, щоб бути здоровими?
А) правильне харчування Б) дотримання режиму дня В) рухова активність Г) усі відповіді вірні
2. Що таке харчова (поживна) цінність?
А) характеристика, що вказує на енергетичні властивості продукту Б) це співвідношення білків, жирів та вуглеводів в організмі людини В) це співвідношення білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин, що містяться у 100 г продукту
3. Якими предметами та засобами особистої гігієни можна поділитися з другом?
А) шампунь, крем для рук Б) зубна щітка, рушник В) зубна паста, гребінець
2 рівень
4. Споживання яких продуктів не несе користі здоров’ю? (1 бал)
А) Б)
В) Г)
5. Обери твердження, які можна віднести до правил загартування? (2 бали)
А) Відразу починай обливатися холодною водою. Б) До загартування привчай свій організм поступово. В) Не перегрівайся на сонці. Г) Часто провітрюй свою кімнату, не накривайся дуже теплою ковдрою. Д) Улітку купайся і плавай у штучних і природних водоймах.
3 рівень
6. Які хороби належать до інфекційних? (1 бал)
А) ендемічний зоб Б) цукровий діабет
Б) ВІЛ/СНІД В) коронавірус
7. Установи порядок дій щодо надання першої допомоги при харчовому отруєнні. (1 бали)
А) Дати випити хворій людині 5-6 склянок підсоленої кип’яченої води, щоб викликати блювання.
Б) При перших симптомах отруєння викликати «швидку медичну допомогу» або лікаря.
В) Слідкувати за станом хворого до приїзду швидкої.
Г) Хвору людину покласти в ліжко, щоб голова була повернута набік.
4 рівень (4 бали)
8. Складіть правила для підлітків щодо дотримання особистої гігієни.
9. Визначте калорійність обіду, якщо Артем з’їв 150 г гречаної каші, 100 г котлети, 150 г салату з капусти та огірків і випив 300 г узвару.
Страва ккал у 100 г
борщ з м’ясом 64
чорний чай з цукром 21
хліб цільнозерновий 237
гречка 150
котлета 227
салат з капусти та огірків 34
узвар 56
вишневий компот 53
10. Наведіть приклади висококалорійних продуктів з підвищеним вмістом солі, цукру, жирів.