Діаграми послідовностей та діяльностей

Про матеріал
Презентація на тему "Діаграми послідовностей та діяльностей" для тих, хто викладає поглиблену інформатику в 11 класі. В матеріалі дається визначення діаграм послідовностей та діяльностей, а також наводяться приклади їх використання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Діаграми послідовностей та діяльностей

Номер слайду 2

Для графічного зображення динамічної взаємодії об’єктів користуються діаграмами послідовностей (sequence diagram), уточнюють діаграми прецедентів. Діаграма послідовностей відображає взаємодію об’єктів, упорядкованих за часом.

Номер слайду 3

На діаграмах послідовностей об’єкти позначено прямокутниками з  підкресленими іменами (щоб відрізнити їх від класів), повідомлення  — лініями зі стрілками. Суцільними лініями показано виклики методів, а  пунктирними  — результати відпрацювання методів.

Номер слайду 4

На діаграмі маленькі прямокутники на вертикальних пунктирних лініях під кожним об’єктом наочно показують часову послідовність їх взаємодії (їх можна не малювати).

Номер слайду 5

Альтернативою діаграми послідовностей є діаграма взаємодій. На ній зазначається не назва операції, а її порядковий номер. Оскільки від одного об’єкта може викликатися кілька методів, а між викликами отримувались результати, то в розташуванні номерів за часом не буде впорядкованості

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Часто для створення алгоритму розв’язування задачі ви користуєтеся блок-схемами. У моделюванні блок-схема є найпростішим прикладом діаграми діяльностей. Діаграми діяльностей (Activity Diagrams) є поданням алгоритмів процесів, які виконуються в системі. Елементами такої діаграми є операції. Діаграми діяльностей уточнюють, деталізують особливість алгоритмічної і логічної реалізації операцій, візуалізують послідовність етапів складного процесу, наприклад обчислювального алгоритму або технологічного процесу.

Номер слайду 8

На рис. 12.20 показано, як зображуються операції до певного елемента діаграми, які змінюють його стан. У випадку а прикладом є реалізація розгалуження, у випадку б показано об’єднання операцій, застосованих до певного елемента. Червоним (випадок в) позначено недопустимий варіант — заборона паралельних операцій до об’єкта та від нього.

pptx
Додано
7 травня 2021
Переглядів
1178
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку