Проєкт "Моделювання даних та процесів"

Про матеріал
Слово «модель» походить від латинського «modulus», що означає міра, мірило, зразок, норма. Моделювання даних - це процес створення моделі даних для інформаційної системи шляхом застосування певних формальних підходів. Інформаційна модель — модель об'єкта, представлена у вигляді інформації, що зображує істотні для даного розгляду параметри та змінні величини об'єкта, зв'язки між ними, входи і виходи об'єкта і дозволяє шляхом подачі на модель вхідних величин моделювати можливі стани об'єкта.
Перегляд файлу

Проєкт "Моделювання даних та процесів".

Мета: визначити, що таке моделi; навчитися розрiзняти рiзнi типи моделей; ознайомитися з поняттям моделювання даних, визначити його складовi процеси; cформувати свою iнформацiйну компетентнiсть.

План:

  1. Вступ.
  2. Моделi та їх типи.
  3. Моделювання даних.
  4. Аналiз та вiзуалiзацiя даних.
  5. Вiзуалiзацiя: вiзуалiзацiя iнформацiї!
  6. Висновок.

                                                    Вступ

Людство у своїй діяльності (науковій, освітній, технологічній, художній) постійно створює й використовує моделі навколишнього світу. Строгі правила побудови моделей сформулювати неможливо, однак людство заощадило багатий досвід моделювання різних об'єктів і процесів.

 

                                                       

                         

                      Що означає модель?

Модель - це об'єкт-замінник, який в певних умовах може заміняти об'єкт-оригінал. Модель відтворює цікавлять нас властивості і характеристики оригіналу.

Моделі бувають матеріальними і інформаційними. Прикладом матеріальної моделі є глобус - модель Землі. Предметом вивчення інформатики є інформаційні моделі.

.Изображение выглядит как внутренний

Автоматически созданное описание

 

 

 

 

Інформаційна модель — це опис важливих для певного дослідження властивостей об’єкта (явища, процесу). Інформаційні моделі можна поділити на такі типи (рис. 27.1):

 

 

 

       Моделі дозволяють представити в наочній формі об'єкти й процеси, недоступні для безпосереднього сприйняття (дуже великі або дуже маленькі об'єкти, дуже швидкі або дуже повільні процеси й ін.).

 

 

 

 

Наочні моделі часто використовуються в процесі навчання. У курсі географії перші уявлення про нашу планету Земля ми одержуємо, вивчаючи її модель — глобус, у курсі фізики вивчаємо роботу двигуна внутрішнього згорання по його моделі,

у хімії при вивченні будови речовини використовуємо моделі молекул і кристалічних ґрат, у біології вивчаємо будову людини по анатомічних муляжах і ін.

Моделі відіграють надзвичайно важливу роль у проектуванні й створенні різних технічних пристроїв, машин і механізмів, будинків, електричних кіл і т.д. Без попереднього створення креслення неможливо виготовити навіть просту деталь, не говорячи вже про складний механізм.

 

 

У процесі проектування будинків і споруд крім креслень часто виготовляють макети. У процесі розробки літальних апаратів поведінку їх моделей у повітряних потоках досліджують в аеродинамічній трубі.
Розробка електричної схеми обов'язково передує створенню електричних кіл і так далі.

Розвиток науки неможливий без створення теоретичних моделей (теорій, законів, гіпотез та ін.), що відбивають будову, властивості й поведінку реальних об'єктів. Створення нових теоретичних моделей іноді докорінно міняє уявлення людства про навколишній світ (геліоцентрична система миру Коперника, модель атома Резерфорда-Бора, модель Всесвіту, що розширюється, модель гена людини та ін.).

Адекватність теоретичних моделей законам реального миру перевіряється за допомогою досліджень і експериментів.

 

 

 

 

      Що означає моделювання даних?

Моделювання даних  процес, що використовується для визначення й аналізу вимог до даних, необхідних для підтримки бізнес-процесів у межах відповідних інформаційних систем в організаціях.  

Моделювання даних визначає не тільки елементи даних, а й також їх структури та відношення між ними.

Моделі даних використовуються для багатьох цілей, від концептуальних моделей високого рівня до фізичних моделей даних.

Моделювання даних досліджує структури, орієнтовані на дані та визначає типи сутностей. Це на відміну від моделювання класів, де класифікуються класи.

На сьогодні в практиці використовуються три основні стилі моделювання даних.

  • Концептуальні моделі даних: високий рівень, статичні бізнес-структури та концепції;
  • Логічні моделі даних (LDM): типи сутності, атрибути даних та відносини між сутностями;
  • Фізичні моделі даних (PDM): Дизайн внутрішньої схеми бази даних.

 

 

 

 

 

Аналіз даних і представлення результатів дослідження на прикладi маркетингових дослiджень.

Аналіз даних — це процес виконання послідовних логічних дій з інтерпретації відповіді респондентів та їх перетворення у статистичні форми, необхідні для ухвалення маркетингових та управлінських рішень. Зазвичай цей процес складається з трьох послідовних етапів (рис. 2.7).

 

 

 

 

 

 

                              

     Що таке вiзуалiзацiя даних?

Візуалізація даних – це графічна презентація інформації, завдяки якій можна лаконічно представити в зображенні те, що в текстовому еквіваленті займе не один абзац.

Найпоширеніші способи візуалізації даних:

 

  • Графіки;
  • Діаграми;
  • Інфографіка;
  • Схеми;
  • Iнтерактивний сторітеллінг;
  • Бізнес-аналітика;
  • Карти і картограми.

 

 

Унаочнення є доречним як для презентацій, так і під час аналізу даних, адже воно полегшує сприйняття тих матеріалів, з якими ви працюєте. Візуалізація часто використовується у таких галузях та формах:

  1.     Статистика та звіти – найчастіше для одночасної демонстрації даних за певний період.
  2.     Довідкова інформація – як додаток до основного тексту, що наглядно демонструє те, про що йдеться в тексті.
  3.     Ілюстрації – дублюють або доповнюють те, про що йдеться в тексті.

 

 

 

 

60 000 разів – саме настільки швидше сприймається візуальна інформація в порівнянні з текстовою. Вам буде набагато легше донести до аудиторії те, що ви хочете. Ваше повідомлення запам’ятається значно краще!

                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вiзуалiзацiя: вiзуалiзацiя iнформацiї!

Візуалізація — це процес побудови графічного образу даних, що допомагає у процесі загального аналізу даних вбачати аномалії, структури.

Візуалізація — унаочнення, створення умов для візуального спостереження.
Галузь зявилася внаслідок досліджень взаємодії людини і компютера, компютерних наук, графіків, дизайну, психології та бізнес-методiв.

Застосовується в якості найважливішого компонента в наукових дослідженнях, цифрових бібліотеках, інтелектуального аналізу даних, фінансових даних аналізу, дослідження ринку, виробничого контролю, і дослідження ліків етодів.

Візуалізація інформації – це інтерактивне вивчення візуального представлення абстрактних даних для посилення людського пізнання.

 

 

                                                            Висновок:

Основні цілі моделювання даних полягають у вивченні значення (семантики) даних і спрощенні процедур опису вимог до даних. При створенні моделі даних необхідно одержати відповіді на певні питання про окрему суть, зв'язки і атрибути.

 

 Одержані додаткові відомості допоможуть розробникам розкрити особливості семантики корпоративних даних, які існують незалежно від того, відмічені вони у формальній моделі даних чи ні. Суть, зв'язки і атрибути є фундаментальними інформаційними об'єктами будь-якого підприємства. Проте їх реальне значення залишатиметься не цілком зрозумілим до тих пір, поки вони не будуть належним чином описані в документації. Моделювання даних спрощує розуміння значення елементів даних, тому створення моделі необхідне для того, щоб гарантувати розуміння наступних аспектів даних:

  • вимоги до даних окремих користувачів;
  • характер самих даних незалежно від їх фізичного уявлення;
  • використовування даних в межах області застосування додатку.

Моделі даних можуть використовуватися для демонстрації розуміння розробником тих вимог до даних, які існують на підприємстві. Якщо обидві сторони знайомі з системою позначень, використовуваної для створення моделі, то наявність моделі даних сприятиме більш плідному спілкуванню користувачів і розробників. На підприємствах все ширше застосовуються засоби стандартизації для моделювання даних шляхом вибору певного методу моделювання і використовування його у всіх проектах розробки бази даних.

 

 

 

 

 

 

Найпопулярніша технологія високорівневого моделювання даних, найчастіше використовувана при розробці реальних баз даних, побудована на концепції моделі "суть-зв'язок" (Entity-Relationship model — ER-модель).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Маркова Наталья
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
13 травня 2021
Переглядів
1956
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку