Дидактична гра «М'яка сенсорна мозаїка»

Про матеріал
Гра займає основне місце в молодшому віці. Вона виявляє індивідуальні здібності дитини, дозволяє визначити рівень знань і уявлень. У наш час спостерігається проблема в недостатності дидактичних ігор по сенсорному вихованню дітей. Працюючи вихователем в дитячому саду з дітьми з 2 до 3-х років перший рік, вирішила створити для дітей, починаючи з цього віку практичну розвиваючу гру з кольорового декоративного фетру і назвала її «М'яка сенсорна мозаїка». Головне, щоб дана гра сприяла вирішенню багатьох сенсорних завдань і приносила радість дітям.
Перегляд файлу

Дидактична гра «М'яка сенсорна мозаїка»

Актуальність: Гра займає основне місце в молодшому віці. Вона виявляє індивідуальні здібності дитини, дозволяє визначити рівень знань і уявлень. У наш час спостерігається проблема в недостатності дидактичних ігор по сенсорному вихованню дітей. Працюючи вихователем в дитячому саду з дітьми з 2 до 3-х років перший рік, вирішила створити для дітей, починаючи з цього віку практичну розвиваючу гру з кольорового декоративного фетру і назвала її «М'яка сенсорна мозаїка». Головне, щоб дана гра сприяла вирішенню багатьох сенсорних завдань і приносила радість дітям.

Мета гри: Вчити дітей працювати за схемою-зразком, розрізняти і порівнювати величину(більше, менше, однакові). Розвивати тактильні відчуття. Відпрацьовувати  захоплення. Закріплювати знання про колір. Формувати мова, виробляти вміння виконувати правила гри. Виховувати увагу, зосередженість.

Матеріал:  Контурна схема-зразок. Мішечок для деталей. Деталі з фетру - 6 штук (довга доріжка - чорного кольору, трохи менше доріжка - білого кольору, ще менше доріжка - червоного кольору, ще менше доріжка - жовтого кольору, ще менше доріжка - синього кольору і маленька - зеленого кольору).

Правила гри: Пошук потрібних деталей, орієнтуючись на схему-зразок.

 

Опис гри:

Грають з невеликою групою дітей, або індивідуально. Діти сидять за столом. Вихователь роздає кожному гравцеві «схему-зразок» і говорить назва гри. Діти дістають з індивідуального мішечка м'які на дотик деталі (зроблені з фетру, різні за кольором і розміром. Викладають перед собою і розглядають. Разом з дітьми вихователь називає кольору доріжок, зазначає, що за величиною все доріжки теж різні. Розглядаючи схему-зразок, вибудовують хід своїх дій. По черзі викладають відповідні деталі зверху на схему-зразок. Гра закінчується, коли всі впораються.

Варіанти гри:

Дидактична гра «Маленька пірамідка».

Дидактична гра «Велика пірамідка».

Дидактична гра «Парканчик».

Дидактична гра «Сходинки».

Дидактична гра «Сліди».

Дидактична гра «Кольорове доміно».

Дидактична гра «Парні кольору».

Дидактична гра «Довше - коротше».

Дидактична гра «Склади картинку».

Дидактична гра «Кольорове лото».

Висновок: Дидактична гра «М'яка сенсорна мозаїка» - цікаве заняття для дітей. Діти вчаться працювати за схемою-зразком, продовжують порівнювати, встановлюють схожість і відмінність. Цінність даної гри в тому, що з її допомогою діти знайомляться з ознаками: кольором, величиною. У даній грі вирішуються завдання на порівняння, встановлення послідовності. Розвивають тактильні відчуття. Відпрацьовують «пінцетний захоплення». В процесі гри формується мова, виробляється вміння виконувати правила гри. Діти стають більш уважні і зосереджені.

Використовуючи у своїй роботі дидактичну гру «М'яка сенсорна мозаїка», можна вирішити важливі завдання, які вимагає ФГОС ДО. Творчий потенціал гри можна ще урізноманітнити і її практичне застосування буде і далі радувати дітей і дорослих.

 

 

docx
Додано
28 липня 2020
Переглядів
1084
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку