Дидактичний матеріал на тему "Григорій Сковорода"

Про матеріал
Матеріали для вивчення творчого та життєвого шляху Г. Сковороди, призначені як додаткове джерело інформації під час ознайомлення з біографією та творчістю видатного українця, спонукають до дослідницької діяльності та розвитку зв’язного мовлення школярів.
Перегляд файлу

ГРИГОРІЙ САВИЧ СКОВОРОДА

Матеріали для вивчення творчого та життєвого шляху призначені як додаткове джерело інформації під час ознайомлення з біографією та творчістю видатного українця, спонукають до дослідницької діяльності та розвитку зв’язного мовлення школярів. У к’юаркодах зашифровано відомі вислови Г.Сковороди,  а поряд із ними доречно розмістити цікаві факти з його біографії.

Розшифровані вислови можна використовувати як теми для обговорень та творчих робіт із розвитку зв’язного мовлення — це додатковий варіант роботи над текстами.

 

Інформація для вчителя: вислови, які закодовані в QR

Хто думає про науку, той любить її, а хто її любить, той ніколи не перестає вчитися, хоча б зовні він і здавався бездіяльним.

 

Ні про що не турбуватись, ні за чим не турбуватись — значить, не жити, а бути мертвим, адже турбота — рух душі, а життя — се рух.

Надмір породжує пересит, пересит — нудьгу, нудьга ж — душевну тугу, а хто хворіє на се, того не назвеш здоровим.

 

Як купці вживають застережних заходів, аби у вигляді добрих товарів не придбати поганих і зіпсутих, так і нам слід якнайретельніше пильнувати, щоб, обираючи друзів, цю найліпшу окрасу життя, більше того — неоціненний скарб, через недбальство не натрапити на щось підроблене.


Коли ти не озброїшся протии нудьги, то стережись, аби ця тварюка не спихнула тебе не з мосту, як то кажуть, а з чесноти в моральне зло. То навіть добре, що Діоген був приречений на заслання: там він узявся до філософії.


Так само як боязкі люди, захворівши під час плавання на морську хворобу, гадають, що вони почуватимуть себе краще, коли з великого судна пересядуть до невеличкого човна, а відти знову переберуться у тривесельник, але нічого сим не досягають, бо разом з собою переносять жовч і страх, — так і життєві зміни не усувають з душі того, що завдає прикрості і непокоїть.
 

 

 

З усіх утрат втрата часу найтяжча.


Уподібнюйся пальмі: чим міцніше її стискає скеля, тим швидше і прекрасніше здіймається вона догори.

 


Збери всередині себе свої думки і в собі самому шукай справжніх благ. Копай всередині себе криницю для тої води, яка зросить і твою оселю, і сусідську.

 

Природа прекрасного така, що чим більше на шляху до нього трапляється перешкод, тим більше воно вабить, на зразок того найшляхетнішого і найтвердішого металу, який чим більше треться, тим прекрасніше виблискує.


Коли не зможу нічим любій вітчизні прислужитись, в усякому разі з усієї сили намагатимуся ніколи ні в чому не шкодити.


Немає нічого небезпечнішого за підступного ворога, але немає нічого отруйнішого від удаваного друга.

Ти не можеш віднайти жодного друга, не нашукавши разом з ним і двох-трьох ворогів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЦІКАВІ ФАКТИ БІОГРАФІЇ Г.СКОВОРОДИ:

 

    • Народився Григорій Сковорода на Полтавщині у родинні спадкових козаків. Про точну дату народження світ дізнався лише через 200 років після народження філософа. Саме тоді дослідники віднайшли в одному із листів Сковороди згадку про святкування власного дня народження.

 

    •            Григорій Сковорода мав виняткові здібності до навчання. Вже у 16 років вступив до Києво-Могилянської академії – першого вищого навчального закладу в Україні. Вивчав латинську, грецьку, церковнослов’янську, польську, німецьку та інші мови. Грав на сопілці, флейті, скрипці, гуслях, лірі, бандурі. Проте вищої освіти так і не отримав.

                                            

 

 •    Працюючи педагогом у Харківському колегіумі, мав власну систему оцінювання. Замість балів він писав справжні вироки: «вельми туп», «справжнє безглуздя», «досить гострий», «звєрок востроє» тощо.

 

    •         Григорія Савича називають зачинатилем жанру байки. Він писав твори переважно староукраїнською та латинською.

   

    •  надавав перевагу особистій духовній свободі. Філософські трактати присвячував переважно етиці. А головним сенсом людського існування вважав самопізнання.

 

 

    • Він відстоював права людської особистості в кожній людині, що на ті часи означало сильну демократичну тенденцію.

    •  Відкрито засуджував московських гнобителів.

 

 

    •      Якось Катерина ІІ забажала побачити вже за життя відомого українського філософа особисто. Він прибув на її запрошення до палацу. Коли зайшла цариця до приймальної зали, всі присутні вклонилися, крім Сковороди. На питання Катерини, чому він не кланяється, відповів: «Не я бажав тебе бачити, а ти сама захотіла на мене подивитися. А як же ти мене роздивишся, коли я перед тобою удвоє зігнуся».

 

    •   Слава про таку надзвичайну людину швидко розлетілася, тож мислителю були скрізь раді, його чекали. Оскільки він мав знайомих в усіх куточках країни, вважається, що завдяки його впливові відбулося відкриття Харківського університету. Ідею про навчальний заклад вирішив втілити у життя Василь Каразін — тридцятирічний дворянин. Для того, аби заклад був створений і запрацював, потрібні були неабиякі кошти, які молодий чоловік збирав з дворянства. Це були добровільні внески, тож дива могло й не статися. Та величезна на той період сума в шістсот вісімнадцять тисяч карбованців була отримана. Подейкують, що ті, хто вніс свою частку до цієї великої справи були заздалегідь підготовлені Г. Сковородою.

 

    • Всім відомо, що мислитель все життя був самотнім, але не всі знають, що він був закоханий і навіть хотів одружитися, але не зміг.

    • Прагнення до свободи переважило, і він покинув наречену прямо на весіллі. Тож залишився самотнім.

 

 

 

 

Незважаючи на те, що з-під пера        Г. Сковороди вийшли вірші, афоризми, байки, прозові, філософські твори, його творчість не була надрукована за життя, а його тексти поширювалися шляхом переписування вручну.

 

  •     Одним із псевдонімів Сковороди є “Григорій Варсава” (син спокою).

 

 •    За розповідями, Георгій Сковорода був вегетаріанцем. Він дуже вірив у реальність сновидінь, одного разу у сні він побачив, як люди їдять одне одного. Тоді він і відмовився їсти м’ясо.

 

 •    У мандрах Григорій Сковорода провів понад 20 років: він зупинявся у своїх знайомих та учнів, спав по 4 години на добу, грав на сопілці та багато писав, хоча за життя не видав жодної книжки. Тож, можна сказати, що він досяг вершини майндфулнесу – вмів насолоджуватися кожною миттю життя.

 

docx
Додано
25 січня
Переглядів
39
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку