Дидактичний матеріал на урок з хімії у 7 класі "Цікаве про хімчні речовини"

Про матеріал
Хімія – повсюди навколо нас. Все що відбувається у навколишньому світі можна пояснити за допомогою знань про перетворення хімчних речовин. А ось вам до уваги кілька цікавих фактів про хімічні речовини...
Перегляд файлу

Цікаве про хімічні речовини

 Сірка

Видатний натураліст давнини Пліній Старший загинув 79 р. н. е. під час виверження вулкана. Його племінник у листі історику Тациту писав: «...Раптом пролунали гуркоти грому, і від гірського полум’я покотилися вниз чорні сірчані випари. Усі розбіглися. Пліній піднявся та, спираючись на двох рабів, хотів теж піти; але смертоносний випар оточив його з усіх боків, його коліна підігнулися, він знову впав і задихнувся».

Сірка посідає почесне 16 місце в таблиці Менделєєва, позначається «S» — sulfur, що в перекладі з латинської означає «жир, горюча речовина». Відомо дана речовина ще з найдавніших часів.

Вона має моторошний запах і володіє задушливою дією для людини. Жерці використовували її для проведення різних обрядів і священного куріння, а військові додавали до складу різних горючих сумішей.

Жоден процес в організмі не може обійтися без сірки. Вона є одним з головних складових всіх існуючих білків. Функції, які покладаються на роботу сірки в людському організмі величезні. Починаючи від стабільної роботи нервових клітин, врівноваження цукру в крові і загального підвищення імунітету, закінчуючи ранозагоювальними і протизапальними діями.

Захворювання. Сірка застосовується обов’язково при хворобах:
— короста.
— алергія.
— Артрит і остео артроз.
— екзема.

«Чудо» -сірка входить до складу ліків і використовується в чистому вигляді для лікування. Комусь здасться дивним, а хтось про це давним давно знає, проте сірка міститься в масі продуктів, які ми використовуємо щодня, навіть не підозрюючи про це. До цього числа належать: всі бобові, злаки і крупи, а також хлібобулочні вироби; цибуля, часник і капуста; яблука, виноград і агрус; молочні продукти; риба.

Чогось ми точно не знаємо.
— Наприклад, коли ми ріжемо цибулю і «плачем» — повинні сказати «спасибі» саме сірці, яка вбирається в грунт, де вона росте.
— В провінції Індонезії існує вулкан, повністю заповнений сірою, який носить назву Кава Іджен. Вона осідає на трубах, після чого робочі збивають її арматурою і несуть на зважування. Там таким чином вони заробляють собі на життя.

 

Залізо

Понад 300 мінералів землі можуть похвалитися його присутністю. Представляємо цікаві факти про залізо.

У чистому вигляді це блискучий, сріблясто-білий пластичний метал. Однак зустріти його в такому вигляді можна досить рідко — всього в декількох місцях на планеті. Гренландія — одне з таких місць.

Із заліза можна виготовити різного роду вироби: від масивних кованих воріт і скульптур до різьблених світильників, фігур тварин і аж до найдрібніших прикрас і квітів.

Розрізняють різні «види» заліза: Перший — залізо технічно чисте. Його використовують для електромагнітів, а саме — для їх сердечників, а також при виробництві електромашин.

Другий сорт: залізо карбональне. Його використовують в якості каталізаторів в хімічних реакціях і для отримання найтонших плівок магнітофонів.

Третій вид — губчасті залізні. Його використовують при плавці високоякісних сталей.

Можна назвати ще такий вид заліза, як залізний порошок. Він необхідний при зварюванні, а також при цементації міді.

У давнину залізо цінувалося набагато більше, ніж інші метали. На початку 19 століття прикраси із заліза навіть обмінювалися на золоті. Це було способом поповнення скарбниці для уряду.

До того ж жіночі прикраси із заліза швидко увійшли в моду.

У XX столітті наявність цього металу в будинку вважалося оберегом, вірним шляхом до щастя і прибутку.

Залізо як мікроелемент є також незамінним елементом живлення для рослин протягом всього періоду їх життя. Сприяє утворенню хлорофілу.

Залізо є антианемічним засобом. Їжа, в якій міститься багато заліза, корисна для кровотворення і підвищення імунітету.

Атоміум — гігантська молекула заліза побудована в Брюсселі в 1958 році. Має дев’ять круглих сфер діаметром 18 м, і є збільшеною копією молекули заліза в 165 мільярдів. Висота 102 метра, а сумарна вага цієї конструкції перевищує 2400 тонн.

Туристи можуть пересуватися від сфери до сфери по трубах довжина яких становить 23 метри.

Мідь

Про цілющі властивості міді знали ще в Стародавній Індії: тут за допомогою міді намагалися лікувати хвороби шкіри і очей. Аристотель вважав за краще засинати з мідною кулькою в руках. Лікарі Стародавнього Сходу при переломах кісток рекомендували приймати порошок червоної міді, запиваючи його молоком або водою.

Водень — це перший елемент в таблиці Менделєєва і найпоширеніший елемент у Всесвіті. Цей безбарвний газ ще і найлегший, і найпростіший. Його назва з давньогрецької перекладається як «що породжує воду». Більше пізнавального про цей елемент розкажуть цікаві факти про водень.

  • У Піраміді Хеопса археологи виявили частину древнього водопроводу? Труби були з міді і знаходилися В робочому(!) стані після більше 5 тисяч років з моменту їх установки!
  • Золото настільки м’яке, що його можна м’яти руками? Тому для міцності усі золоті прикраси завжди мають у своєму складі мідь. Навіть знамените 24-каратне золото містить мідь!
  • Статуя Свободи в Нью-Йорку виготовлена з 80 тонн міді?
  • А Ви знаєте, що для захисту днища судна від наростів морської флори, корабель, на якому Христофор Колумб досяг Америку, був в підводній частині обшитий мідним листом? І сьогодні корпуси судів покриваються спеціальними мідними складами для тієї ж мети!
  • Природна здатність міді протистояти звичайній корозії незамінна у багатьох випадках «негостинного» довкілля. Шведське державне агентство з утилізації радіоактивних відходів перед захованням небезпечних речовин додатково укладає їх в спеціальні мідні капсули з товщиною стінки 5 см! Такий спосіб поховання дозволить не турбується за долю похованого матеріалу більше 100 тисяч років — за оцінками фахівців крізна корозія якщо і уразить ці капсули, то тільки через 500-700 тисяч років!!
  • Гігантські суми вартості майна (і життів) можуть бути збережені при правильному пристрої захисту від блискавок? Звична стріла громовідводу — це лише половина успіху. Друга — не менш рівна за значенням — зазвичай не видна: це заземлений електрод. Якщо він традиційно сталевий або навіть оцинкований — через 4-12 років він втрачає ефективність. Мідний заземляючий електрод дозволить забути про проблему взагалі і майже назавжди!

 

Водень

  • На частку водню у всій відомій нам Всесвіту припадає близько 88,6% всіх атомів. На другому місці за поширеністю знаходиться гелій, який займає близько 11,3% атомів.
  • Водень складає основну частину міжзоряного газу і самих зірок. Він існує у вигляді плазми при високих зіркових температурах, а також у вигляді іонів, атомів і молекул, утворюючи молекулярні хмари.
  • На Землі частка атомів водню становить 17%, в той час як частка атомів кисню — близько 52%. Але на відміну від кисню водень на нашій планеті існує у вигляді сполук.
  • У живих клітинах водень займає близько 63% по числу атомів.
  • Атоми водню настільки маленькі, що якщо розмістити в ряд 100 мільйонів атомів, вийде ланцюжок довжиною в 1 см.
  • Свою давньогрецьку назву «народжує воду» водень отримав від засновника сучасної хімії французького вченого Антуана Лавуазьє. Спільно з Жаном Меньє він здійснив синтез води і її аналіз, встановивши, що водень входить до складу води і може бути з неї отриманий.
  • У поєднанні з киснем водень вибухонебезпечний і горючий.
  • Водень може переходити в рідкий стан при температурі -252,87ºС і під тиском. У такому вигляді водень займає значно менше місця, ніж у вигляді газу, тому в такому вигляді використовується в промисловості, наприклад, як ракетне паливо.
  • Водень може стати металевим при надвисокому тиску.

Вуглець

У Першу світову війну активоване вугілля за пропозицією академіка М. Д. Зелінського було застосоване у протигазах для захисту органів дихання від отруйних газів, зокрема від хлору, який німці застосували в 1915 р. проти французьких військ. Активоване вугілля як адсорбент застосовується і в сучасних протигазах.

• На Сонці Карбон посідає 4-е місце за поширеністю після Гідрогену, Гелію та Оксигену.

  Високий вміст вуглецю в атмосферних аерозолях веде до підвищення захворюваності населення, особливо верхніх дихальних шляхів і легень. Професійні захворювання — в основному антракоз і пиловий бронхіт.

• Тепер карбоновою плівкою покривають абсолютно все: від телефонів до літаків. Карбон захищає матеріал, на який наноситься, від незначних пошкоджень, ударів, подряпин, не залишаючи по собі ніяких слідів. Це дійсно зручно. 

Фосфор

Французький хімік Ш. Сорьяно в 1830 році вперше успішно використовував білий фосфор, щоб запалити сірник тертям. Він не робив ніяких дій для організації промислового виробництва сірників, але по закінченні двох років фосфорні сірники вже почали вироблятися в Австрії та Німеччині.

Винахід перших безпечних сірників , які запалювалися при терті об спеціально підготовлену поверхню , відноситься до 1845 року. Це шведський винахід 19 століття. У 1855 році Й. Лундстрем почав промислове виробництво сірників після того , як в 1844 році А. Шроттер відкрив неотруйний аморфний фосфор.

У голівці безпечних сірників містилися не всі речовини , які були потрібні для утворення полум'я: аморфний (червоний) фосфор був нанесений на стінку сірникової коробки , це запобігало випадковому займанню . Голівка містила хлорат калію , до якого домішувався клей , гуміарабік , товчене скло і діоксид марганцю. Практично всі сірники , які виробляються Європою і Японією виконуються за таким принципом .
       Спочатку абсолютно всі сірники виготовлялися вручну , проте незабаром стали робити спроби підвищення продуктивності за допомогою механізації. Вже в 1888 році була винайдена автоматична машина , яка працювала без зупинки. З 19 століття вона зазнала деяких змін , але донині лежить в основі виробництва сірників.

Магній

Магній – найважливіший внутрішньоклітинний елемент. Бути може, ми настільки звикли чути про необхідність вступу в наш організм вітамінів, що про добової потреби такого мікроелемента, як магній навіть не замислюємося. А вона становить 500-700 мг.
Основна його роль полягає у створенні тканин організму, особливо кісткової, адже 60% цього мікроелемента знаходиться в кістках і зубах, 39% – в клітинах і органах і лише 1% потрапляє в кров! Тобто, якщо уявити гостру недостатність магнію в організмі, то виходить, кістки стають крихкими і ламкими, що призводить до різних захворювань, та негативно позначається на зубах, тканини перестають відновлюватися, і це активно прискорює процес старіння. Також магній сприяє нормальному тонусу судин, а це означає, що при його недостачі артеріальний тиск буде нестабільним. 
Дефіцит магнію призводить до таких захворювань, як гіпертонічна хвороба, захворювання серцево-судинної системи, уролітіаз, і значно підвищує ризик виникнення онкології. До речі кажучи, багато хвороб серця починаються саме з дефіциту магнію. І саме з відновлення добової потреби в цьому мікроелементі кардіологи починають лікувати дистрофію міокарда та ін захворювання, які згодом можуть призвести до більш серйозних порушень. Здавалося б, звичайний мікроелемент магній, а чого нам може коштувати його дефіцит в організмі? 

З найбільш поширеною у вживанні їжі, магній ховається в шоколаді і какао. Нехай і в невеликих кількостях, але при неглибокому дефіциті відмінно може допомогти. У рисі, зелені, горосі та квасолі магній присутній в кількості більше 100 мг. Найбільше, магній міститься в чечевіще -380, семях гарбуза – 535, насінні пророслої пшениці – 250 і в горіхах близько 260 мг. Найменша кількість магнію можна виявити в м’ясі та яловичині – 12-33 мг. 

Абрикоси, родзинки, банани будуть також корисні для поповнення магнію, так як в них присутня від 40 до 70 мг цього чудесного мікроелемента. Любителям гречи буде цікаво дізнатися, що в гречаній крупі магнію міститься близько 78 мг. 

Сири – 30-56 мг. 

Устриці – 40 мг 

Морська риба – 20-75 мг. 

У пшеничних висівках присутня максимальна кількість магнію – 590 мг. 

Існує препарат магній Б6, який заповнює дефіцит магнію в організмі, але зазвичай його призначає лікар, якщо на це є об’єктивні свідчення. Купуючи полівітаміни, звертайте увагу на присутність в них магнію і прагніть по можливості вживати вище перераховані продукти з вмістом цього мікроелемента, адже, врешті-решт, ми самі повинні піклуватися про своє здоров’я.

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Михно Олександр
    все просто,ясно і корисно.
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
27 серпня 2022
Переглядів
452
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку