Дидактичний матеріал (термінологічний диктант "Україна в Другій світовій війні")

Про матеріал

Дидактичний матеріал(термінологічний диктант "Україна в Другій світовій війні") можна використати для систематизації та контролю знань учнями термінів з теми.

Перегляд файлу

Термінологічний диктант до теми «Україна в Другій світовій війні»

 Варіант І

1. Кодова назва плану блискавичної війни Третього Рейху проти СРСР, передбачавблискавичну військову кампанію з повним розгромом Червоної Армії                                           (План Барбаросса)

 

2. Жорстокий окупаційний режим, запроваджений німецькою адміністрацією на окупованій території СРСР, що супроводжувався терором, репресіями, масовими стратами населення. («Новий порядок»)

 

3. Комплекс заходів, спрямованих на переведення державної інфраструктури та військових сил країни у військовий стан у зв'язку з надзвичайними умовами всередині країни або ж за її межами (Мобілізація)

 

4. Співпраця населення окупованих країн з окупаційною адміністрацією в роки Другої світової війни (Колабораціонізм)

 

5.Зона окупації створенна на українських землях на території Львівської Тернопільської та Іванофранківської областей з центром у м.Львів (Дистрикт «Галичина»)

 

6.Політика спрямована  на знищення єврейського населення (Голокост)

 

7. Особи, вивезені гітлерівцями зі східних окупованих територій, переважно з Рейхскомісаріату Україна, протягом Другої світової війни на примусові роботи до Німеччини. (Остарбайтери)

8. Підпільна збройна формація, створена на Поліссі (Північна Україна) влітку 1941 року

очолювана Т.бульба(Боровець) («Поліська Січ»)

 

9. Під час німецької окупації Києва у 1941—1943 роках   місце масових розстрілів німецькими окупантами мирного населення і євреїв.(Бабин Яр)

 

10. Орган політичного керівництва українським визвольним рухом, який оголосив себе «верховним органом українського народу в його революційно-визвольній боротьбі» , утворений в Україні наприкінці другої світової війни з ініціативи УПА й ОУН(б).

(УГВР)

11.   Групи які були створені ОУН з метою організації зі свідомих українців на українських землях органів місцевого самоуправління під час Другої Світової війни («Похідні групи»)

12. один із найважливіших плацдармів на правому березі річки Дніпра, за 30 км на північ від Києва, захоплений у вересні 1943 року військами Воронезького фронту.  На початку листопада звідси було розпочато головний наступ на Київ силами танкового угрупування, перетягненого з Букринського плацдарму(Лютізький плацдарм)

  Варіант ІІ

1.План окупаційної політики німецького командування, який передбачав створення «життєвого простору» на окупованій території СРСР. (План Ост)

 

2. Політика радянської влади в Західній Україні, яка передбачала зміни в економічному, політичному й духовному житті згідно з виробленими в СРСР зразками(Радянізація)

 

3.Комплекс заходів щодо організованого вивезення (виведення) населення з районів у разі виникнення безпосередньої загрози життю та заподіяння шкоди здоров'ю людей.

( Евакуація)

 

4. Національно-визвольний рух поневолених народів на окупованих територіях проти загарбників.  (Рух Опору)

5. Стратегічний оборонний рубіж німецьких військ на радянсько-німецькому фронті, створений до осені 1943 р. на лінії р. Нарва, Псков, Вітебськ, Орша, р. Сож, середній перебіг Дніпра, р. Молочна    (Східний вал)

 

6. Адміністративно-територіальна одиниця німецького цивільного управління, яка існувала в роки Другої світової війни на частині української етнічної території — частині території сучасної України і південних областей Білорусі з центром у м.Рівне (Рейхскомісаріат Україна)

 

7. Операція радянських партизанів у період з 3 серпня до середини вересня 1943 в тилу німецьких військ на території Росії, Білорусі та частини України з метою одночасного масового зруйнування залізничного полотна та станційних споруд. («Рейкова війна»)

8.Українська армія, що діяло в Україні протягом 1942—1953 років, озброєне крило Організації українських націоналістів очолена Р.Шухевичем.(УПА)

9 .Житлові зони куди нацистами насильно зганялися євреї для компактного мешкання.(гетто)

10.  Таємна державна політична поліція Третього Рейху в 1933−1945 роках, призначена для боротьби з супротивниками нацистського режиму.(Гестапо)

11.Обопільні етнічні чистки українського і польського населення, здійснені Українською Повстанською Армією та польською Армією Крайовою за участю польських батальйонів   у 1943 році під час Другої світової війни на Волині. Частина польс (Воли́нська траге́дія , «Волинська різанина») 

12.Примусове переселення, вигнання чи висилка з постійного місця проживання або з держави окремих осіб чи народів. Застосовується як засіб карного чи адміністративного покарання(  Депортація)

docx
Додано
21 серпня 2018
Переглядів
788
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку